Magyar Opera

Ez történt 2009-ben I. - Opera Software

Lassan, de biztosan véget ér a 2009-es esztendő. Noha a határ önkényes, de egy év, az mégiscsak egy év. Ilyenkor szokásos, hogy kicsit visszatekintsünk a mögöttünk hagyott esztendőre. Mi is hasonlóképpen cselekszünk, természetesen az Operára fókuszálva.

A mai cikk az Opera Software céggel, és annak termékeivel foglalkozik. A Magyar Opera blogot érintő 2009-es fejleményekről holnap adunk számot.

A tavalyi összegzéstől eltérően ezúttal nem (csak) időrendben, hanem termékenként haladunk majd.

Opera böngésző

Mi mással is kezdhetnénk értékelésünket, mint a számunkra legfontosabb platform legfontosabb termékével? Annál is inkább, mert 2009 elég mozgalmas volt ebből a szempontból (is).

Noha az első alfa változat még tavaly decemberben mutatkozott be, nem vitás, hogy 2009 az Opera 10 éve volt. A kezdeti, lassan csordogáló előzetesek után az Opera belehúzott és három bétát is kiadott szép egymásutánban. Az elsőt még júniusban, a másodikat júliusban, a harmadikat pedig egy újabb hónap elteltével.

Közben azonban nem csak a megszokott előzetesek érkeztek, hanem a 10-es verzió tervezett nagy dobása, az Opera Unite is, amivel először június 16-án szembesülhettünk. Ezt követően kétfrontos harc indult meg a fejlesztők körében, hiszen világossá vált számukra, hogy már nem tudják a Unite-ot a 10-es verzióba beletenni.

Éppen emiatt a végleges Opera 10 szeptember 1-én startolt el. A megbízhatósággal ezúttal nem voltak gondok, és az új funkciók is örömteliek voltak (emlékeztetőül: Presto 2.2, helyesírás-ellenőrző, automatikus frissítés-kezelő, HTML levélszerkesztő). A többség azonban a jubileumi kiadásra való tekintettel többre számított, emiatt csalódásként élte meg az új kiadást. Egy bő hónappal később érkezett hozzá az első, és várhatóan utolsó javítás, a 10.01, amire valószínűleg kevesen figyeltek, hiszen mindenki a már a Unite-ot is tartalmazó 10.10-et várta.

Ez utóbbi megjelenését követően sem fékezett az Opera és két nappal később kiadta a 10.20 első alfáját is. Ebben egyetlen komoly újdonság szerepelt, az pedig az új minialkalmazás-motor. Ez már lehetővé teszi, hogy a widgeteket az Opera motorját használva, de a böngészőtől függetlenül, külön folyamatként futtassuk.

A nagy durranás azonban megint az év végére maradt. Amióta februárban bejelentették létezésüket, az Operás társadalom az új Vega vektorgrafikus könyvtárat illetve a Carakan nevű JavaScript motort várta.

Na meg természetesen a Presto 2.3-at. Az elején. Merthogy idővel kiderült, hogy már az is készen van, sőt, a fejlesztők párhuzamosan dolgoznak a 2.4, 2.5 és 2.6-os verziókon. Eme bőséges felhozatalból végül a 2.5 került ki győztesen, amikor nem sokkal Karácsony előtt egy "elő-alfa" verzió képében bemutatkozott az Opera jövőjét bemutató Opera 10.5. Egyben az is eldőlt, hogy ez lesz a következő Opera, a 10.2 kimarad, fejlesztéseit pedig szintén a 10.5 kapja meg.

Ami amúgy nagy sikernek bizonyult, hiszen alapjaiban újította meg a böngészőt. Ezt egyelőre szó szerint kell érteni, hiszen a változások a háttérstruktúrát érintették igazán, bár a felhasználói felület is szebb megjelenést és komolyabb rendszerintegrációt kapott. Szerencsére a már említett Vega és a Carakan is tiszteletét tette a 10.5 előzetesében, és mondhatjuk, hogy a bemutatkozásuk remekül sikerült, hiszen jelentős mértékben növekedett az oldalak renderelésének és a JavaScript futtatásának sebessége.

További érdekes cikkeink:

Mobile és Mini

Természetesen 2009-ben az Opera mobilos részlege sem lazsált, és több előremutató fejlesztést is bemutatott. Ezek közül elsőként az Opera Mini januári Androidos debütálása érdemel említést. Ugyan még nem láttuk élőben, de mindenképpen érdekes a Fingertouch nevű megoldás is, ami választ jelenthet a "kicsi gombok, nagy ujj" problémára.

Márciusban aztán bejelentették az Opera Mobile 9.7-et, amire egészen júniusig kellett várnunk. De megérte, mert bemutatkozott a Presto 2.2, illetve az Opera Turbó, valamint a mobilos minialkalmazások is.

Az újításoknak azonban még mindig nem volt vége, hiszen novemberben érkezett a Mobile 10 bétája (Presto 2.4-el), előbb csak Symbianra, majd Windows Mobile-ra is. Sőt, az évbe még belefért egy második béta is, ezúttal mindkét platformra egyszerre.

Eközben a legnépszerűbb mobilos böngésző, az Opera Mini készítői sem pihentek, és kiadták a Mini 5 bétát, amit egy második is követett. A program megkapta a nagytestvér felhasználói felületét, amit az új keresztplatform UI-keretrendszer tett lehetővé.

Mindeközben a fejlesztőeszközöket sem hanyagolták el, hiszen idén bemutatták az Opera Devices SDK 10-es verzióját.

További érdekes cikkeink:

My Opera

A My Opera az Opera közösségi portálja. A regisztráció sok előnnyel jár, hiszen sok más mellett ingyenes tárhelyet kapsz fájljaidnak, fotóidnak, blogodnak. Ezen felül a fiókod segítségével használhatod az Opera szinkronizációs szolgáltatását, az Opera Linket, és megjelenése óta a Unite-ot is.

Nem csoda, hogy az idei évben is komoly fejlődésen ment át az oldal. Január közepén számolhattunk be arról, hogy a regisztrált tagok száma meghaladta a 2 milliót. Március eleje óta végre magyarul is igénybe vehetjük az oldalt, igaz, a fordítás azért nem tökéletes.

A következő nagy esemény már a 3 és fél milliomodik felhasználó regisztrálása volt, annál is inkább, mert ennek kapcsán az eddigit megduplázva 2GB-ra növelték a tárhelyet, és sok más újdonságot is bevezettek az oldalon.

Idén indult az új operás kezdőlap, az Opera Portál is.

További érdekes cikkeink:

Opera Software ASA

Talán senkinek nem mondok újat azzal, hogy a korábban említett termékek mindegyikét az Opera Software ASA nevű részvénytársaság készíti. 2009 a cég életében is számos változást hozott.

Folytatták például a főképp mobil eszközökhöz kapcsolódó szerződések megkötését, például februárban a Vodafone-nal és az Asus-szal, illetve a keresők piacán ismét egyezségre jutottak a Google-al.

Mindezek mellett kijelentették, hogy szeretnék az eddig elhanyagolt piacokat is kissé felrázni, bár igazság szerint ebből mi nem sokat tapasztaltunk, pedig igény volna rá...

A cég mindenesetre megkezdte a megújulását. Ennek egyik jele az új, és igen vonzónak tűnő termékpaletta, a hiányzó funkciók pótlása, és - mint csepp a tengerben - az új Opera logó bevezetése.

Az idei év mozgalmas volt a Microsoft elleni EU per tekintetében is. Az Opera még 2007 decemberében nyújtott be keresetet a Microsoft ellen az Európai Bizottságnál, előbbi piaci fölénnyel való visszaélését vélelmezve. A bizottság sokáig vizsgálódott, végül ez év januárjában az Operának adott igazat a kérdésben.

A Microsoft, hogy a várható horribilis büntetést elkerülje, igyekezett maga megoldani a problémát. Először az IE kivételét ajánlották fel, azonban ez csak félmegoldásnak tűnt és sok gondot okozott volna. Végül úgy döntöttek, hogy egy választóképernyő kerül majd a Windowsba, amiről mindenki telepítheti a neki tetsző böngészőt.

Ezután hosszas alkudozás kezdődött a részletekről a Microsoft, az Opera és a megfigyelőként szereplő Mozilla valamint Google között. Végül sikerült megegyezniük, és az ügy talán nyugvópontra jutott. Nem mindenki értett egyet az Opera eljárásával, de tulajdonképpen kijelenthető, hogy ezt a csatát (is) az Opera nyerte. Most már csak ki kell használniuk.

Például olyan termékekkel, amiket a 2009-es év során piacra dobtak, illetve amik az eddig megjelentek alapján 2010-ben várhatóak. A 10.5-tel talán megfelelően zárta a cég a jubileumi évet. Hogy a "megfelelő" nyereséges évet jelent-e azt korai lenne megmondani, mindenesetre komoly esély van rá, annak ellenére, hogy a harmadik negyedév veszteségesnek bizonyult. A cég komoly tartalékokkal és rengeteg alkalmazottal rendelkezik, így remélhetőleg ilyen jellegű problémák nem szabnak gátat a 2010-es törekvéseknek.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr401632765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vmn 2009.12.30. 21:55:57

Remélem 2010-ben nem kell szeptember 1-ig várni a 10.50-re! :)

Abydos · http://abysan.com/blog 2009.12.31. 09:47:57

Ez egy sikeres év volt, de nem is értem, engem miért nem említettetek meg, hogy ez évben álltam át Operára. Ez kb az év eseménye volt, valahol a 10.10 után :)
süti beállítások módosítása