Magyar Opera

Megbízhatunk a cloud-ban?

A cloud computing egyik nagy előnye, hogy az adataidhoz bárhonnan, bármikor és bárhol hozzáférhetsz és ha elromlik a géped, az adataid megmenekülnek, mert egy professzionális cég hostolja a merevlemezeden található adatokat, biztonságban tartva azokat.

De mi történik, mikor a professzionális hosting cég elveszíti az összes adatodat?

Ez történt a múlt héten a T-Mobile Sidekick felhasználókkal is. Egy Microsoft/Danger-nél történt szerverhiba következtében közel egymillió felhasználó adatai semmisültek meg véglegesen.

Mérlegeljünk egy pillanatra. Microsoft. Az IT világ legnagyobb tudású elméi dolgoznak náluk. És elvesztették az összes ügyfél adatait.

Most valószínűleg nem fogok menni lebeszélni az embereket, hogy cloud szerverekkel szinkronizálják az adataikat más eszközökön keresztül. Ez nagyon jó dolog, hogy ezt meg tudják tenni. De megbízhatok bennük, hogy az adataim biztonságban lesznek? Nem, továbbra is biztonsági másolatokat kell készítenem a saját adataimról, elővigyázatosságból.

És ki tudja, talán valamikor a jövőben képes leszek Unite alkalmazásokat telepíteni minden eszközömre, hogy szinkronizáljam rajta keresztül az adataimat. Saját személyes felhő, hogy úgy mondjam.

Az Opera Unite nem fogja leváltani a hagyományos adat hostingot. És nem fogom tudni minden adatomat tárolni és elavult eszközökkel megosztani. De egy alternatívát kínál és jobban irányításod alatt tarthatod a saját adataidat.

Én nem akarom, hogy a személyes adataimat más emberek ellenőrizzék, mikor tudom, nem bízhatok meg bennük, hogy biztonságban tartják azokat. A "cloud computing" nem azt jelenti, hogy megnyugodhatsz és nem kell többet biztonsági másolatokat készítened. Egyszerűen azt jelenti, hogy átpasszolod az ellenőrzést a saját adataid felett más embereknek, mert előnyöd származik belőle, majd reménykedhetsz, hogy ők nem veszítik el és biztonságban tartják őket.

Szóval úgy vélem, megbízhatsz a cloud-ban egy bizonyos százalékig, de szükségünk van egy másik alternatívára is.

Forrás: Haavard

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr271454770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

awking 2009.10.21. 12:34:33

Lehet,h keverem a fogalmakat, de a Dropbox is ilyen cloud dolog?
Ha ott lenne valami szerverelhunyás, akkor is megmarad 1-1 példányban 3 gépen (akikkel együtt használjuk).

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.10.21. 13:20:27

@awking: Igen, részben az. Viszont ha hárman használjátok nyilván nagyobb a biztonság. Annyira nem ismerem a Dropboxot, de a valósidejű szinkronizáció miatt teljesen mindegy hány gépen használjátok, mert ha a szerveren törlődik a fájl, akkor a gépen lévő megosztott mappa is kiürül. Legalábbis elvileg. Olyankor maximum mobilozhatsz az összes partnernek, hogy aki még nem szinkronizált, az ne is tegye meg, de ha a kliens a rendszerrel indul, akkor maradt a csere Windowsról bootolás, vagy a csökkentett mód.

Egyébként a most még tűrhető a kockázat, hogy az adataid két helyen vannak tárolva. De ha rákapnak az emberek, akkor hamar elterjedhetnek a DRAM alapú adattárolók, ha a vásárlókkal képesek elhitetni, hogy a Cloud megbízható, mert ugye melyikünk ne akarna olyan "vinyót", amin 1 másodperc egy 30 gigás fájl másolása, és olyan gyorsan indul a Photoshop, mint a Notepad. Egyetlen hátránya, hogy ha megszűnik az áramellátás, elvesznek az adatok, de hát mi szükség ezekre, amikor ott a Cloud és a 40-50-120 Mbit-es, később akár 1Gbit-es otthoni netsebességek.

A központosított megoldások magas redundancia nélkül mindig is halálra voltak ítélve. A decentralizált megoldásoké a jövő.

Visszatérve a valósidejű szinkronizációra. Adott a következő szituáció:
10:00-kor megnyitsz egy dokumentumot a gépen.
10:10-kor megnyitja valamelyik partnered ugyanezt a dokumentumot.
13:00-kor befejezed a dokumentum szerkesztését és elmented.
13:10-kor a partnered (akinél nyitva volt a dokumentum) nyom egy Ctrl+S-t, miután kijavított egy elgépelést (mialatt te 3 órán át dolgoztál rajta) és bezárja a dokumentumot.

Ilyenkor elvileg az történne, hogy az egész szerkesztésed megy a levesbe. Vagy van valami védelem erre az esetre? Például jelzi, hogy xy-nál már meg van nyitva az adott fájl, vagy esetleg nem engedi egyszerre szerkeszteni ugyanazt?

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.10.21. 13:30:01

@penge™: szerintem a szerkesztésre simán van megoldás, ezt már rég megoldották a source control rendszerekben (Clearcase, SVN). Ilyenkor egyszerűen összefésüli a változásokat a korábbi verzióval, persze ehhez kell legyen benne valamilyen szintű verziókövetés. Vagy pedig ha nincs, akkor kell egy lock a doksira, hogy a másik partner már csak olvasható módban nyithassa meg.

Egyébként megy a levesbe, igen :)

MosoMasa 2009.10.21. 13:47:27

@penge™: Régi dolog ez: ugye jó esetben arról van szó, hogy egyszerre nem is nyithatják meg többen ugyanazt a doksit szerkesztésre, így eleve ki van zárva az általad vázolt lehetőség!
De egyébként meg van ez oldva, akár elolvashatod a gógli alkalmazásokban is. például.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.10.21. 13:53:58

@Karbonade: És összefésülésnél mondjuk egy Word dokumentumban mi alapján dönti el, hogy melyik formázást részesíti előnyben? Mert ha az alapdokumentum nem változott, csak ki lett egészítve, akkor még oké, de a másik esetben honnan tudja, melyiket részesítse előnyben? Ugyanis vannak esetek, mikor a kevesebb formázás a jobb, tehát még az sem megoldás, ha megadod az algoritmusnak, hogy ha valaki ilyen-olyan csilivilit rakott bele, akkor az bírálja felül az alapértelmezett betűtípust.

És ez még csak szöveg volt. Mi van, ha a szerkesztett fájl mondjuk egy Photoshop dokumentum, vagy CAD/CAM fájl?

Amíg nem találjuk fel az A.I.-t, addig a lock-os megoldás híve vagyok.

Egyébként valami hasonlóra már gondoltam korábban is Unite alapokon. Mondjuk a Gridnite-hoz hasonló, de annál profibb (mivel mindenki localhost-ban dolgozik, bőven lehet akár MS Excel komplexitású alkalmazás is), amin több ember dolgozik egyszerre, akár valós időben, akár úgy, hogy mondjuk 5 percenként szinkronizáljon, de nem úgy, hogy felülír, hanem ott vannak kilistázva a korábbi verziók és rákattintva megnyitja, kijelölve a változásokat, mint a Wikipédiában. A fájl minden résztvevőnél/szerkesztőnél ott van, tehát biztonságos, ha meg valaki bejelentkezik, akkor megjelenik a dokumentum legfrissebb változata kiemelve a változásokkal, majd egy rövid statisztika, mint méret, korábbi méret, hozzáférés dátuma, módosítás dátuma, ki módosította utoljára, milyen IP-ről ilyesmi.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.10.21. 14:02:14

@magampista: Az viszont a produktivitás kárára megy. Ott a valósidejűség a Unite-ban is és a Google Wave-ben is, ezt pedig ki kell használni. A kulcs a jó menedzselhetőség és a redundancia.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.10.21. 14:35:37

Az egész Word doksik már xml-ben vannak, ehhez pedig vannak jó módszerek az összefésülésre. Nyilván valami alapján dönteni kell, ha két dolog üti egymást, de ez sima text-nél is előfordulhat, nem kell ehhez semmi extra.

MosoMasa 2009.10.21. 14:47:34

@penge™: Mi megy a produktivitás kárára?

Mondom, eleve meg sem nyithatod ugyanazt a fájlt kétszer: CAD-oknál kimondottan blokkolva van, de a word sem engedi, illetve figyelmeztet.
Amúgy pedig egy csomó megoldás van erre, én is dolgoztam vele, bár gőzöm sincs hogyan csinálta meg a rendszergazd. A

Gilby 2009.10.21. 15:21:01

A DropBoxnál ha egyszerre több helyen szerkesztettek, létrehoz egy "filename - conflicted copy of 'gépnév' - 'dátum'.kiterjesztés" állományt.
Tehát adatot nem vesztesz.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.10.21. 17:16:10

@Gilby: Lehet, hogy nem vesztesz adatot, de amikor már egy ilyen "conflicted" fájlból kell visszabányászni azt, amit a másik felülcsapott... hát az nem egy jó mulatság.

Teddy Beer 2009.10.21. 17:32:59

"De mi történik, mikor a professzionális hosting cég elveszíti az összes adatodat?"

A "professzionális cég visszaállítja: www.engadgetmobile.com/2009/10/19/microsoft-to-restore-remaining-sidekick-contacts-this/
Amúgy a Dangernél 2005 is volt ilyen adat vesztés. Akkor 1 hétig nem volt elérhető a rendszer. Én úgy gondolom hogy a cloud megbízhatóságát (és ezzel együtt az M$-ét, mivel tavaly vették meg a céget) nem érdemes a Danger-en keresztül firtatni, mivel a Sidekick azért jött létre, hogy egy hülyebiztos tini mobilt hozzanak össze, tehát ha elvesznek az adatok, akkor sincs világvége, esetleg az amcsi Tré kinyög pár százast néhány "szerencsésnek", de ennyi. Amúgy maga a Danger rendszer hihetetlenül előremutató, nem csak azért és mert a localhost szerepe a jövőben a háttérbe szorulhat, csak hát a fenntartó Danger notóriusan trehány. Ennélfogva csinálja a rossz reklámot a felhőnek, ami sok más cégnél adatvesztés nélkül működik, még ha nem is mindig elérhető (Google router frissítései). Biztonságos, kényelmes, gyors és mindenek előtt olcsó a fenntartása a felhasználónak. Nincs vele semmi gond, csak a működő példákat kell felhozni, melyek túlnyomó többségben vannak a botladozó próbálkozásokkal szemben.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.10.21. 18:46:12

@Teddy Beer: A Symbian egy betonbiztos oprendszer. Jó dolog, hogy ha elhagyja valaki, akkor megvan a szerveren a mentés, de azért DRAM alapú ne legyen már egy telefon, főleg mikor már az újabbakba komolyabb procik vannak, mint 10-15 éve egy átlagos asztali PC-ben megfejelve 8-16 gigás belső memóriákkal és ugyanekkora bővítőkártyákkal.

"ha elvesznek az adatok, akkor sincs világvége"

Ezt mondd egy üzletembernek, vagy akinek baromi fontos dolgok múlnak egy telefonhíváson, de sajna a szerver halott és csak 1 hét múlva tudja majd megejteni a hívást, de az is lehet, hogy soha.

"sok más cégnél adatvesztés nélkül működik"

Ami késik, lassan jön. Haavard pont a rendszer gyenge pontjaira mutatott rá és amíg ilyen a cégek mentalitása, addig csak idő kérdése, hogy melyiknél mikor lesz hasonló probléma. A betonbiztos szerverek és a jó szakemberek nem minden.

A Google-nél is volt, ott nem adatvesztés, hanem rendelkezésreállási hibák és ha jól emlékszem a Docs-nál volt, hogy néhány órára publikussá váltak a felhasználók dokumentumai valami hiba miatt.

"Nincs vele semmi gond, csak a működő példákat kell felhozni, melyek túlnyomó többségben vannak a botladozó próbálkozásokkal szemben."

Örülnél, ha azt mondana az orvosod, hogy nincs semmi gond vele, hogy holnap meg fogsz halni, ugyanis túlnyomó többségében növekszik a népesség, nem pedig csökken? :D

Vagy ha mikor neked viszi le a fél arcodat egy robbanó iPhone, azt mondanák, amit az Apple mondott, hogy tulajdonképpen több millió példányból CSAK 3db robbant fel? :) Egy ilyen rendszerben NEM LEHET hiba. Főleg az elején nem. Ha már a kezdeteknél botladozik a szolgáltatás, akkor mi lesz, ha nagyobb tömegeket kell kiszolgálnia? Arra nem lehet alapozni, hogy "Majd akkor úgyis bővítik a szervereket, meg a szakembereket."

A multivá növés hátránya pedig, hogy egy mamutvállalatnál előfordul, hogy nem tudja az egyik, mit csinál a másik.

MosoMasa 2009.10.21. 19:39:55

@Karbonade: általában a más által változtatottat sárgával kijelölve mutatja.

Teddy Beer 2009.10.21. 20:04:03

@penge™: Well, a telefonkönyvem, sms-eim, naptárom szinkronizálható intranet, vagy külsős hálózattal. De nem kell ennyire messzire menni. Mi van, ha nekem nincs PC-m és webes felületen használom a webmail fiókom? Számítok a felhőre, ahogy naponta több száz millió ember, anélkül hogy lementene bármit a gépére. De elég csak az iphone/touch-ra nézni. Megveszel egy játékot, akkor azt később is letöltheted, függetlenül attól, hogy új telefont vettél, máskülönben hajamra kenhetem a back-up-ot. Bár csak tudnám hogy jön ide a symbian de, akkor hadd mutassak az Opera Linkre. Tűntek már el maguktól adatok onnan? Voltam szerencsés kimaradni belőle, ha volt egyáltalán ilyen. Megint működik a felhő.

"Ezt mondd egy üzletembernek, vagy akinek baromi fontos dolgok múlnak egy telefonhíváson, de sajna a szerver halott és csak 1 hét múlva tudja majd megejteni a hívást, de az is lehet, hogy soha." Ezt mondom annak az üzletembernek, aki Blackberry-t használ és az üzenetei titkosítása cloud rendszeren keresztül történik, ha kell. Mindez megint megbízhatóan működik.

"Örülnél, ha azt mondana az orvosod, hogy nincs semmi gond vele, hogy holnap meg fogsz halni, ugyanis túlnyomó többségében növekszik a népesség, nem pedig csökken? :D"

Egy bankos példa egészségesebb lett volna, mivel az ügyfélnek valamije vesz el, nem maga az ember. Ha fizetős voltál, akkor van követelni valód, ha nem, akkor levonod a konzekvenciákat. Potyautasoknak nem lehet egy szava sem.

"Vagy ha mikor neked viszi le a fél arcodat egy robbanó iPhone, azt mondanák, amit az Apple mondott, hogy tulajdonképpen több millió példányból CSAK 3db robbant fel? :) Egy ilyen rendszerben NEM LEHET hiba."

Hiba lehet, mivel emberek tervezték és tartják fenn, viszont a hiba gyakoriságát szabályozni kell törvényekkel. Ha fizetsz érte, akkor van szerződésed és az alapján indíthatsz büntető eljárást, mivel informatikai adatok elérhetetlenné tétele bűncselekmény, de ezt ritkán lehet alkalmazni szerencsére. Ez az oldal is amúgy egy cloud rendszer része. Ha esetleg a szerver lementésekor hibáznak, akkor elérhetetlenné válik a tartalma. Fenn áll ez? Nem, szóval Haavard tegye üresbe a váltóját, mivel magával az internettel packázik. A szakemberek pedig helyreállították a Sidekick userek adatait, innentől kezdve az értékük egyre nő, vagy csak egyszerűen tovább bagatellizálódik az amúgy se nagy horderejű ügy.

Koenigsberger 2009.10.21. 21:48:34

„Bár csak tudnám hogy jön ide a symbian de, akkor hadd mutassak az Opera Linkre. Tűntek már el maguktól adatok onnan? Voltam szerencsés kimaradni belőle, ha volt egyáltalán ilyen. Megint működik a felhő."

Nem tűntek el, viszont nekem sikerült úgy összekutyulni vele a szinkronizálandó cuccaimat, hogy csak fogtam a fejem kínomban. Lehet, hogy csak én voltam a hülye, de azóta szinkronizálást csak úgy csinálok, hogy előtte már van valahol backup...

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.10.21. 22:08:24

@Teddy Beer: "Mi van, ha nekem nincs PC-m és webes felületen használom a webmail fiókom?"

Akkor kockáztatsz. A Blackberry egy szolgáltatás, de ettől még a telefonodon fizikálisan is rajta van és csinálhatsz backupot. Mellesleg Blackberry tulajt is hallottam már csúnyán anyázni.

"Ez az oldal is amúgy egy cloud rendszer része."

Kevered a szezont a fazonnal.

"Ha esetleg a szerver lementésekor hibáznak, akkor elérhetetlenné válik a tartalma. Fenn áll ez?"

Az, hogy elérhetetlenné válik, igen, de szerintem Karbonade csinál x időnként adatbázismentést a saját gépére, vagy valahova. Legalábbis én csinálnék, a "nagyérdemű" blog.hu minőségét és mentalitását ismerve. :D

"A szakemberek pedig helyreállították a Sidekick userek adatait, innentől kezdve az értékük egyre nő"

Az elveszett és végiggörcsölt 1 hetet is pótolják?

Mellesleg Haavard nem a cloud-ot fikázta, hanem csak felhívta a figyelmet, hogy ez nem jelenti azt, hogy innentől minden happy és majd a "szakemberek" mindent elintéznek. Egyébként meg nem hiszem, hogy túlzottan kell félni tőle, főleg Magyarországon, ugyanis kétlem, hogy bárki feltöltené a több tíz/száz gigányi warezgyűjteményét, várva, hogy mikor fogják törölni. Az email meg egy dolog, sokakat érzékenyen érintene, ha eltűnne az évekig archivált gyűjteményük, de azért azt belátod, hogy a HDD-n tárolt adatok között sokaknak lehetnek fontos dolgaik. És lehet azzal jönni, amit gyakran hangoztatnak, hogy a HDD elszáll, a DVD megvakul, de ettől még a cloud sem lesz megbízhatóbb. Ez nem jelenti azt, hogy ne használd, azt jelenti, hogy ne gondold azt, hogy ettől bármivel is nagyobb biztonságban leszel. Ha meg fizetsz érte (napi adatmentés, ilyesmi), akkor vehetsz saját vinyót, építhetsz saját RAID5 tömböt, vehetsz saját szervert, amihez más nem fér hozzá, vehetsz hordozható vinyót, amire duplikálod a fontos fájlokat, viszont a lényeg: Több helyen ott van. Nem egy szerver (ami fölött nincsen semmi hatásköröd) áll a középpontban.

Teddy Beer 2009.10.21. 23:12:52

@penge™: "Akkor kockáztatsz."

Az élet csupa kockázat.

"Az elveszett és végiggörcsölt 1 hetet is pótolják?"

Elengednek 1 hónapnyi havidíjat. Bőven elég.

"Mellesleg Haavard nem a cloud-ot fikázta, hanem csak felhívta a figyelmet, hogy ez nem jelenti azt, hogy innentől minden happy"

Ezt a Google alkalmazásokat használóknak kell magyarázni. Vannak egy páran. Az MS is e felé halad. Ez a jövő.

"A Blackberry egy szolgáltatás, de ettől még a telefonodon fizikálisan is rajta van és csinálhatsz backupot."

Ez nem igaz, mert a védelmet nem mobil adja, hanem szerver. Azt pedig senki nem fogja magával hurcolni, főleg aki anyázik, van egy sejtésem miért.

"Kevered a szezont a fazonnal."

Uh, akkor a vinyómon van az internet és vele együtt a posztjaim? Esetleg az előzményekben, bár ki tudja. Google tárolt változat otthoni fenntartással. xD

"főleg Magyarországon, ugyanis kétlem, hogy bárki feltöltené a több tíz/száz gigányi warezgyűjteményét"

Legyen pofája hozzá, sokaknak van (you tube, megagupload and so). De ez a mostani internet sebességekkel még nehezen elképzelhető, a DVD korongot meg elég nehéz lenne Föld körüli pályára állítani, fájlmegosztás címén. De már most is nehezen terjednek a BD cuccok. Vajon miért? (költői kérdés)

"És lehet azzal jönni, amit gyakran hangoztatnak, hogy a HDD elszáll"

Legyen az a vinyó bárhol, megoldják hogy vissza legyen állítva az adat. Így, akkor visszaállítják. Pont ma jött ki az ITcafés cikk hogyan. :cool:
Szóval hardveresen ez kilőve a hiba, ha jól kezelik az erőforrásokat (routerekkel nehéz mit kezdeni). Az hogy mit kezdenek az adattal, azt az infokommunikációs jogban jártas ügyvédekre érdemes bízni. De előtte érdemes átbogarászni a szerződést, ha nem akarunk minden regisztráció előtt jogi tanácsot kérni, pláne a Google-nél xD.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.10.22. 00:10:02

@Teddy Beer: "Uh, akkor a vinyómon van az internet és vele együtt a posztjaim?"

Arra céloztam, hogy internet =/= cloud

A Cloud azt jelenti, hogy fizikálisan nem férsz hozzá a fájljaidhoz, csak egy webes interfészen keresztül. És ott is korlátozott menedzselhetőséggel bír, nem mintha egy saját szervered lenne.

"Legyen pofája hozzá, sokaknak van (you tube, megagupload and so)"

Nyilván nem az egyetlen példányát fogja felnyomni oda, majd törölni a vinyóról, hanem feldob egy másolatot, amit megoszt a többiekkel, a sajátját meg kiírja, vagy vinyón tárolja XviD-ben, nem pedig FLV-ben. De most hogy jön ez ide?

"De már most is nehezen terjednek a BD cuccok. Vajon miért? (költői kérdés)"

Nem baj, azért válaszolok. Azért terjednek lassan, mert a BD egy hulladék a hardveres másolásvédelmével. Egyszer nem nyílt, tehát Linuxon nem fogod lejátszani a Blu Ray lemezt (csak ha megsérted a "törvényt"), másrészt tudod ki fog majd több ezret adni egy ilyen korlátozott felhasználású lemezért, amikor ott az MKV, ami tökéletes.

Magyarországon meg ne csodálkozz, ha az MKV sem túl népszerű, nem mindenkinek van 120 centis plazmatévéje 30/15-ös nettel (hogy a visszaosztás se tartson napokig/hetekig), amin már élvezhető a minőségkülönbség. Minden másra meg ott vannak a minőségi XviD/DivX és H264-es anyagok. Sokszor jobb, mint a műsoros DVD-k. Persze nem mindegy, hogy ki a releaser.

"Szóval hardveresen ez kilőve a hiba, ha jól kezelik az erőforrásokat"

Ha jól kezelik az erőforrásokat. És ha nem?

"Az hogy mit kezdenek az adattal, azt az infokommunikációs jogban jártas ügyvédekre érdemes bízni."

Akik szerint a jog bármitől is megvéd, az sétáljon végig éjszaka a 7. vagy 8. kerületben, szóljon be valakinek, majd tegye hozzá, hogy "Jogom van a szólásszabadsághoz és jogom van az élethez." A hatás garantált. :D

De most komolyan, ki veszít többet? Egy multi, akit 10 károsult userből 1 meg fog keresni, a másik 9-et kirázza a hideg a jogi procedúráktól, másrészt ideje sincs rá, inkább nyel egy nagyot, aztán ha sokat ugrál az az 1, akkor kiszúrják a szemét valami jelképes összeggel és mindenki boldog.

Teddy Beer 2009.10.22. 12:50:51

@penge™: "Arra céloztam, hogy internet =/= cloud"

Az emberek többségének az. Ez a kommentem lehetne a hardveren txt fájlban, de csak a neten van meg. Íme a felhő felszállt.

"De most hogy jön ez ide?"

Mint ahogy az előzőnél, fent van a neten egy videó, az csak annak lehet meg az eredetije, aki készítette. most legyen homevideo, de nagy általánosságban is lehet mozifilm, vagy bármi, akármire igaz lehet, mivel ha én most neked linkelek egy videót, akkor arra számítok, hogy a host szabályainak megfelelő ideig fenntartja az elérhetőségét a fájlnak és nem kell elpostáznom semmilyen hardveres adat hordozót.

"Nem baj, azért válaszolok. Azért terjednek lassan, mert a BD egy hulladék a hardveres másolásvédelmével. Egyszer nem nyílt, tehát Linuxon nem fogod lejátszani a Blu Ray lemezt (csak ha megsérted a "törvényt"), másrészt tudod ki fog majd több ezret adni egy ilyen korlátozott felhasználású lemezért, amikor ott az MKV, ami tökéletes."

Az mkv minden csak nem tökéletes. Az hogy egy kevesebb mint 10%-os részesedésű rendszeren nem megy, az kutyát nem érdekel. Az hogy itt drága, már az sem nevezhető igaznak. Legfeljebb az írható korongok. Egyszerű a válasz: warez (aminek az mkv is egy szörnyszülöttje)

"Minden másra meg ott vannak a minőségi XviD/DivX és H264-es anyagok."

Akkor nézz youtube-ot, meg VCD-ket. Jó az xD

"Ha jól kezelik az erőforrásokat. És ha nem?"

Akkor kártérítés. Ez nem olyan dolog, amibe minden nap belefuthatsz. Ha így lenne, akkor az internet elég népszerűtlen lenne.

"Akik szerint a jog bármitől is megvéd, az sétáljon végig éjszaka a 7. vagy 8. kerületben, szóljon be valakinek, majd tegye hozzá, hogy "Jogom van a szólásszabadsághoz és jogom van az élethez."

Rágalmazáshoz nincs jogod. Úgy menjen ki mindenki az utcára.

"De most komolyan, ki veszít többet? Egy multi, akit 10 károsult userből 1 meg fog keresni, a másik 9-et kirázza a hideg a jogi procedúráktól"

Ilyenkor kell mérlegelni.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.10.22. 16:47:40

"Az emberek többségének az."

Az emberek többségének az internet is = kék e betű. Ez csak azt bizonyítja, hogy a tájékozatlanság nem mentség.

"mivel ha én most neked linkelek egy videót, akkor arra számítok, hogy a host szabályainak megfelelő ideig fenntartja az elérhetőségét a fájlnak"

Ha csak nekem linkelsz, akkor ott a Unite is, de ha másoknak is és feldobod megavideo-ra, vagy rapidra, akkor koránt sem biztos, hogy nem törlik le. (Mellesleg ők a warezből élnek, a Cloud meg elsősorban a cégek irányába tendál).

Amúgy ha elindulsz autóval egy hosszú útra, akkor is számítasz arra, hogy nem kapsz defektet, de azért ott a pótkerék.

"Az hogy egy kevesebb mint 10%-os részesedésű rendszeren nem megy, az kutyát nem érdekel."

Most ezzel egyúttal magad ellen is beszélsz, ugyanis feltételezhető, hogy egy Operás fórumon Operát használsz, akkor pedig időnként te is érzed ennek a hatását.

"Legfeljebb az írható korongok. Egyszerű a válasz: warez"

Igen, ebből is látszik, hogy warez nélkül bedől a filmipar és a zeneipar is.

"Akkor nézz youtube-ot, meg VCD-ket. Jó az xD"

VCD? Mikor láttál te utoljára XviD-et? A 90-es évek végén?

"Akkor kártérítés. Ez nem olyan dolog, amibe minden nap belefuthatsz. Ha így lenne, akkor az internet elég népszerűtlen lenne."

Éppen ezért mondom, néha belefut néhány ember, ők meg "le vannak szarva", egészen addig, amíg nem leszel e néhány szerencsétlenül járt ember között, utána elkezded mérlegelni a helyzetet.

"Rágalmazáshoz nincs jogod. Úgy menjen ki mindenki az utcára."

Rágalmazás nélkül is lehet olyat mondani/kérdezni, amitől a másiknak eldurran az agya. De ennek a példának nem is ez volt a lényege.

"Ilyenkor kell mérlegelni."

Itt kicsi vagy egy multihoz képest. Nem az USA-ban vagy, ahol nemzeti sport a pereskedés és azért lehet pert nyerni, ha beraktad a macskát a mikróba. Itt még sokszor akkor sem, ha neked van igazad.

Teddy Beer 2009.10.22. 21:15:08

@penge™: "Az emberek többségének az internet is = kék e betű. Ez csak azt bizonyítja, hogy a tájékozatlanság nem mentség."

Az embereknek néha a google is egy böngésző (full komoly), de ha valamit meg akarnak nézni a világhálón, akkor nem az IE-t akarják megnézni, ami olyan tartalmat jelenít meg, ami nincs a gépen.

"Ha csak nekem linkelsz, akkor ott a Unite is, de ha másoknak is és feldobod megavideo-ra, vagy rapidra, akkor koránt sem biztos, hogy nem törlik le. (Mellesleg ők a warezből élnek, a Cloud meg elsősorban a cégek irányába tendál)."

Szegény Hong Kongiak legfeljebb a pornós oldalukon remélhetnek pénzt a warezből. Amúgy csontra a premium userek és reklám hullám hozza nekik a pénzt. Az hogy mit töltenek le, az más kérdés (warez ellen mindkettő küzd, többnyire csak jelképesen).

"Most ezzel egyúttal magad ellen is beszélsz, ugyanis feltételezhető, hogy egy Operás fórumon Operát használsz, akkor pedig időnként te is érzed ennek a hatását."

Egyáltalán nem érzek így.

"Igen, ebből is látszik, hogy warez nélkül bedől a filmipar és a zeneipar is."

Végülis. Ez is egy módja a lelkiismeret
furdalásnak.

"VCD? Mikor láttál te utoljára XviD-et? A 90-es évek végén?"

A minőség erősen RAW függő, de általában ritka madár az 1080p-s avi DVD. BD-n ez alap és több is a lehetőség, a méret/minőség tekintetében ex bajnok formátummal szemben.

"Éppen ezért mondom, néha belefut néhány ember, ők meg "le vannak szarva""

Mint írtam, ha fizettél, akkor követelhetsz. A Gmail fizetős használói is kaptak "ajándék" hónapokat, amikor szolgáltatás kiesés volt. Ez így korrekt.

"Rágalmazás nélkül is lehet olyat mondani/kérdezni, amitől a másiknak eldurran az agya. De ennek a példának nem is ez volt a lényege."

Tudom. Ilyen esetekre érdemes valami harcművészetet tanulni. Erre az interneten nincs szükség, itt az erőszakmentes út a járható.

"Itt kicsi vagy egy multihoz képest. Nem az USA-ban vagy, ahol nemzeti sport a pereskedés és azért lehet pert nyerni, ha beraktad a macskát a mikróba."

Ez csak azért van, mert a békéltető testület jól végzi a dolgát, vagy egyszerűen csak nem akar pénzt és időt pazarolni x perre. Különben itt is pereskedések hada lenne, mivel ebben az országban a foci és a gyereknevelés mellett az emberek a joghoz értenek a legjobban. A gyakorlat azt mutatja, hogy csak elméletben.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.10.22. 21:51:50

@Teddy Beer: "de ha valamit meg akarnak nézni a világhálón, akkor nem az IE-t akarják megnézni, ami olyan tartalmat jelenít meg, ami nincs a gépen."

Lehet, de ettől még internet nem egyenlő a Cloud-dal. Ha gondolod használhatod a Wikipédiát is. :)

"Szegény Hong Kongiak legfeljebb a pornós oldalukon remélhetnek pénzt a warezből."

A warez egyben ingyenreklám is, ha tetszik, ha nem. És nem kishazánkból kell kiindulni, ahol ha 1Ft lenne egy film, akkor is letöltené, plusz a másik véglet, akik büszkén verik a mellkasukat, hogy "Höhö, én bizony megvettem."

"Amúgy csontra a premium userek és reklám hullám hozza nekik a pénzt."

És szerinted ki fizetne elő prémiumra, ha csak a más userek családi videóit tölthetné le? És szerinted mi ösztönözné a sóherebb és kevésbé pénzes usereket, hogy feltöltsenek, majd ezáltal pontokat gyűjtve premium tagságot szerezzenek, hogy legyen utánpótlás a fizetőseknek? Ki van ez találva. A warez ellen pedig mindenki csak jelképesen küzd. A jogvédők is, különben elveszítenék a világ legjobb állását. :D

"de általában ritka madár az 1080p-s avi"

Igen, az avi a 720x480-as DVD-k helyett van, a HD helyett már ott a 2,2 gigás BDRip.

"A Gmail fizetős használói is kaptak "ajándék" hónapokat, amikor szolgáltatás kiesés volt."

Hajamra kenhetem, ha a kiesés miatt buktam el egy több milliós üzletet. A fizetős ügyfél nem véletlenül fizetős. Neki valóban fontos a rendelkezésre állás.

"Tudom. Ilyen esetekre érdemes valami harcművészetet tanulni."

A jogi esetekre meg elvégezni egy jogi egyetemet, meg félretenni néhány millát az esetleges perköltségekre, plusz nem árt ha az ember rugalmas és ki tudja vonni magát a mindennapi életből egy időre, amíg zajlik a pereskedés.
És végül: Kinek van kedve mai rohanó világunkban pereskedni? Maximum olyanoknak, akik ebből élnek és akik nem veszíthetnek semmit rajta.

Teddy Beer 2009.10.24. 00:31:43

@penge™: "Lehet, de ettől még internet nem egyenlő a Cloud-dal. Ha gondolod használhatod a Wikipédiát is. :)"

Vigyázz, szoktam szerkeszteni is. Tartom, hogy a net sok esetben (fájlmegosztáson kívül) egyenértékű a cloud-al.

"És szerinted ki fizetne elő prémiumra, ha csak a más userek családi videóit tölthetné le?"

Nem minden warez, ami boltban is kapható. Vajon miért fizetünk artisjust? Ha külföldiről van szó, az pedig ellenőrizze le a kismillió fájlt a szervereken. Ha nem használják, akkor úgyis letörlik. Nem vagyok jogvédő, de a pirate bay szakállát sem azért húzzák, mert a svéd nagymamák oda töltik fel a húsgolyók különleges receptjeit.

"Igen, az avi a 720x480-as DVD-k helyett van"

Az én társaságomban az avi csak azért kell, hogy freeware programmal fel lehessen konvertálni ipodra, vagy psp-re. Mkv-nál ugorna a felirat. DVD-t (mpeg 2?) meg nem fog helyettesíteni, mivel nincs menüje és ami ebből következik. Vagy az extrákat szedjük a cloudból? Ok, de a minőség nem lesz jobb, így az avi, a modern nappalikból kilőve.

"Hajamra kenhetem, ha a kiesés miatt buktam el egy több milliós üzletet."

Akkor hívd fel a brókert/ügyfelet. A telefonja talán még működni fog. Elég sok cég épít a gmail-re. Szóval ez egy vállalható kockázat. Főleg hogy a pop/smtp és a webes felület egyszerre még nem esett ki tapasztalatom szerint.

"A jogi esetekre meg elvégezni egy jogi egyetemet"

Folyamatban. De nem ez az oka annak, hogy bízok a cloud-ban, úgy általában. Jogi tanácsot bárki kérhet ingyen.

"félretenni néhány millát az esetleges perköltségekre"

Ha valami balek milliós kár után nem viszi bíróság elé az ügyét, az meg is érdemli.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.10.24. 01:29:22

@Teddy Beer: "Nem minden warez, ami boltban is kapható." ->

A többsége sajnos igen. Hirtelen a Linuxot tudom hozni ellenpéldaként. Mást nem igazán.

"DVD-t (mpeg 2?) meg nem fog helyettesíteni, mivel nincs menüje és ami ebből következik."

Szerintem tényleg nézz utána a formátumnak, milyen lehetőségei vannak, különben csak a 90-es években elterjedt rossz beidegződéseket próbálod ráhúzni a jelenkorra tévesen újra és újra. Lehet DivX/XviD-eket is menükkel összefűzni, lehet hozzájuk több audiósávot, több feliratfájlt (nem hardkódolva, hanem szerkeszthetően, mégis benne a fájlban, nem külön srt-ként). Előnye, hogy átméretezheted, módosíthatod a pozíciót, betűtípust, betűszínt, hátteret, shadow-t, anti-aliasing szűrők, stb. És akkor még nem beszéltünk a profibb formátumokról, mint ass és ssa, ahol például egy táblán lévő feliratot is meg lehet úgy jeleníteni, mintha az a táblán lenne. Ezzel szemben a DVD-ben:
1: Több száz megát foglal a felirat, mert átlátszó hátterű képformátumként van kódolva, nem pedig szövegként.
2: Nem lehet vele semmit csinálni, ott van, ahova rakták, csak ki és bekapcsolni lehet.

"Ok, de a minőség nem lesz jobb, így az avi, a modern nappalikból kilőve."

Akkor szedjen le MKV-t, ha bántja a szemét a pixel. Egy kisebb mozivászon méretű plazmatévén nekem is bántaná. Bár akkor nagyobb gondom lenne, hogy milyen netszolgáltatóhoz menjek, ahol eltűrik a 2*30 giga/film adatforgalmat.

"Akkor hívd fel a brókert/ügyfelet. A telefonja talán még működni fog."

Te meg olvasd el újra az ITCafés cikket. A Sidekick-en nem volt semmi. Úgy értem SEMMI. Még címlista sem, minden a szerveren volt. Fejből meg nem fogok megjegyezni több, mint 400 telefonszámot. A mobilszámok pedig ritkán vannak benne mobilos tudakozóban, mert akinek esze van az kéri a titkosítást. Főleg ha népszerű az illető, mint manager, vagy bróker, mert munkaügyben is szaklatják elegen, nem hiányzik még neki, hogy ilyen-olyan reklámajánlatokkal meg spamer SMS-ekkel bombázzák.

"Jogi tanácsot bárki kérhet ingyen."

Hol? Mert a "szabvány" jogi tanácsokat a netről is kiguglizom, jogi kiskapukat és egyéb nem hivatalos "trükköket" egyik sem fog elmondani boldog-boldogtalannak, amivel egyáltalán esélye van egy multival szemben.

"Ha valami balek milliós kár után nem viszi bíróság elé az ügyét, az meg is érdemli."

Ő arra fogja, de a többiek, akik csak "kisebb összegekkel" károsultak, azokból összejön a zsé. Mert, mint mondtam 10-ből 9-en legyintenek rá.

Teddy Beer 2009.10.24. 15:45:54

@penge™: "A többsége sajnos igen. Hirtelen a Linuxot tudom hozni ellenpéldaként. Mást nem igazán."

Szerencsére nem. Viszont ha eladod, vagy a ház oldalára kivetíted, akkor már igen. Ez utóbbi akkor is igaz, ha megvetted az adathordozót (példa hozza, hogy filmet), de ha bemegyek egy szórakozó helyre és az amúgy legális CD-met, lejátszom, akkor szintén szabálysértést követsz el. Ezért vesznek a DJ-k, rádiók jogdíjat.

"Szerintem tényleg nézz utána a formátumnak, milyen lehetőségei vannak, különben csak a 90-es években elterjedt rossz beidegződéseket próbálod ráhúzni a jelenkorra tévesen újra és újra. Lehet DivX/XviD-eket is menükkel összefűzni, lehet hozzájuk több audiósávot..."

Szerintem ez az mkv. Ha mégse, az se baj. Nincs avi olyan minőségben, hogy a Pana plazmámat azzal molesztálnám, rapszódikus minőségben.

"Akkor szedjen le MKV-t, ha bántja a szemét a pixel. Egy kisebb mozivászon méretű plazmatévén nekem is bántaná. Bár akkor nagyobb gondom lenne, hogy milyen netszolgáltatóhoz menjek, ahol eltűrik a 2*30 giga/film adatforgalmat."

Elég ritka madár az mkv-t kezelő asztali lejátszó elfogadható áron, annyiért már kapok 2 BD lejátszót is. Esetleg a kínai noname csodák.

"Te meg olvasd el újra az ITCafés cikket. A Sidekick-en nem volt semmi. Úgy értem SEMMI."

Ilyenkor 2 eset lehet. Még nem kapcsolta ki a felhasználó a telefont és fennt van az adat a ram-ban, vagy leül egy gép elé és mail, vagy skype. Mellesleg, mint írtam a Danger rossz példa, ha a cloud megbízhatóságát akarjuk firtatni. (}:D) Nekem egy darabig publikus volt a mobilszámom a tudakozóban (úgy néz ki az volt az "ész nélküli" érám). Nem jött, se spam, se semmi kéretlen. Még azt se akarta senki, hogy diktáljam be x feltöltő kártya kódját, hogy nyerhessek valamit. Felháborító! :D

"Hol? Mert a "szabvány" jogi tanácsokat a netről is kiguglizom, jogi kiskapukat és egyéb nem hivatalos "trükköket" egyik sem fog elmondani boldog-boldogtalannak, amivel egyáltalán esélye van egy multival szemben."

A "Nép ügyvédje" helyi székhelyét keresd fel. A többi pedig a lehetőségeidtől függ.

"Mert, mint mondtam 10-ből 9-en legyintenek rá"

Az emberi hülyeségnek nincs határa. Aki felismeri, hogy hol bukkan fel, az elég gyorsan meggazdagodhat.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.10.24. 17:38:46

@Teddy Beer: "Szerencsére nem. Viszont ha eladod, vagy a ház oldalára kivetíted, akkor már igen."

Torrenten nem tudsz visszaosztás nélkül tölteni, minimum 1kB/s sebességgel vissza kell osztanod, hogy jöjjön is az anyag, tehát szabálysértést követsz el.

"Nincs avi olyan minőségben, hogy a Pana plazmámat azzal molesztálnám, rapszódikus minőségben."

Ízlések és pofonok. Én a lejátszókkal vagyok így. Asztali lejátszók akkor sem kellenének, ha utánam dobnák, a KMPlayert egyik sem pótolja.

"Elég ritka madár az mkv-t kezelő asztali lejátszó elfogadható áron, annyiért már kapok 2 BD lejátszót is."

Igen, ezért van a HDMI kábel, hogy gépről kilőhesd ilyen esetekben.

"Nekem egy darabig publikus volt a mobilszámom a tudakozóban (úgy néz ki az volt az "ész nélküli" érám). Nem jött, se spam, se semmi kéretlen."

Szerencséd volt. Egyébként nekem is volt egy ilyen időszakom az első telómnál, nekem se jött semmi. Sőt olyan is előfordult már, hogy valaki ottfelejtette valahol a pénztárcáját, aztán másnap visszament érte és megvolt. Ettől függetlenül egyiket sem szoktam megkockáztatni. Főleg mostanság, mikor már a hülye szolgáltatók is küldözgetik a baromságaikat, hogy most válts ilyen-olyan díjcsomagra.

"Az emberi hülyeségnek nincs határa. Aki felismeri, hogy hol bukkan fel, az elég gyorsan meggazdagodhat."

Igen. Ezt a Cloud szolgáltatók is felismerték, hogy lesznek elegen, akik ilyen "minőségű" rendelkezésre állással és megbízhatósággal előfizetnek rá. Sőt olyanok is, akik emellett még nem is backupolnak. Bár mindenkinek van valami hobbija. Van aki extrém sportot űz, van, aki cloud szerveren tárolja az adatait, biztonsági másolatok nélkül...

Dzsini 2009.10.24. 17:40:04

"Még azt se akarta senki, hogy diktáljam be x feltöltő kártya kódját, hogy nyerhessek valamit."
Nekem nyár végén megjött az első ilyen a (titkos) telefonszámomra - azóta érzem valakinek magam :D
süti beállítások módosítása