Magyar Opera

Opera Mobile 10 beta Symbian S60-ra

A mai napon az Opera egy némiképp váratlan termékbejelentéssel szolgált. Nem sokkal azt követően, hogy bemutatták az Opera Mini 5-ös verziójának publikus előzetesét, illetve megjelentették az asztali 10-es verziót, immár elérhetővé vált az Opera Mobile 10-es kiadása is. Pontosabban csak a béta, és az is csak Symbian S60-as operációs rendszerekre.

Talán ez utóbbi rendszer felhasználóit szeretnék kárpótolni amiatt, hogy a legutóbbi béták nem igazán jelentek meg rá, csak Windows Mobile-os okostelefonokra, mindenesetre a jövevény számos érdekességet hozott magával.

Kezdjük talán a külsővel, ez a legszembetűnőbb. Aki próbálták már az új Mini-t, azoknak nem lesz teljesen szokatlan a látvány. Kicsit olyan az egész, mintha az eddigi Mobile-t összegyúrták volna a Mini 5-el, látszik, hogy a fejlesztők komolyan gondolják az egységes megjelenést.

Alapértelmezésben csak egy kis áttetsző gomb látható a jobb alsó sarokban. Erre kattintva előugrik két sáv. Felül az URL mező és a keresőmező, alul pedig a navigációs gombok. Új lap esetén a kettő között a PC-s verzióban régi ismerősnek számító Gyorshívót találjuk 3x3-as elrendezésben.

Természetesen a Mobile továbbra is boldogul az egynél több füllel, a kezelés megoldása teljesen hasonló a Miniéhez. Innen nézve érthető, hogy miért tűnt úgy, hogy a Mini "megkomolyodott": tulajdonképpen a Mobile új ruháját kapta meg!

Minek akkor két böngésző, ha egyformán néznek ki? Nos, a kettő közötti hasonlóság ezzel nagyjából ki is merült. A Mini ugyanis kliens-szerver alapon működik. A kért oldalt az Opera szerverei letöltik, feldolgozzák, tömörítik, és a kész anyagot kapja meg a Mini. Ezzel szemben a Mobile teljes értékű böngésző, a megjelenítés és futtatás minden nehézségével egyedül birkózik meg.

Ehhez viszont szükség van egy jó renderelő motorra, és ebben hoz igazán újat a Mobile 10. Az Opera termékei közül elsőként (az asztali változatot is beleértve) ebben kapott helyet a következő generációs motor, a Presto 2.4 (a PC változat még csak 2.2.15-nél jár). Ebben számos újítás várható majd, sajnos például az Opera vektorgrafikus megjelenítője, a Vega még ebben sincs benn. Emiatt egyrészt le kell mondanunk a hardveres gyorsításról, másrészt olyan nyalánkságokról, mint a border-radius.

Eme hiányosságok ellenére is ez a motor rendelkezik a legszélesebb körű szabványtámogatással, támogatja többek között background-origin, Media Queries-t és néhány ehhez hasonló CSS3 bővítményt, illetve a Dragonfly használhatóság terén is továbblépett. Nem is beszélve a sebességről, ami a fejlesztők szerint 50%-al nőtt a korábbi változatokhoz képest.

Mindezek - a teljes körű JavaScript támogatással együtt - elvileg lehetővé teszik, hogy a PC-n megismert internetes oldalakat és webes alkalmazásokat teljes pompájukban tekinthessük meg a mobiltelefonunkon is. Főleg, hogy nem hiányozhatnak a már megszokott funkciók sem, úgyis, mint a könyvjelzők, előzmények, jelszavak kezelése, automatikus címsor-kiegészítés, képek mentésének a lehetősége és az Opera Turbó.

Béta verzió lévén sajnos azt is meg kell szokni, hogy lista azért nem teljes. Nincs például teljes körű Flash támogatás, sem pedig Opera Link. Emellett a virtuális billentyűzetekkel is lehet probléma, noha a böngésző elviekben teljesen támogatja mind az érintőképernyős, mind a hardveres billentyűzettel ellátott telefonokat.

Végezetül tekintsétek meg az alábbi videót, amiben az Opera 10 kerül bemutatásra:

Opera Mobile 10 beta (Symbian S60) letöltése

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr991496341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.11.03. 19:22:54

"Emiatt egyrészt le kell mondanunk a hardveres gyorsításról"

Úgyis csak a drágább árkategóriás N-Series-ben van hardveres gyorsítás. PC-n viszont már évek óta van már az integrált VGA-kban is, szóval melyik is lenne a sürgősebb? (költői kérdés volt)

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.11.03. 19:40:05

@penge™: Viszont a fejlesztők szerint az új VEGA motor gyorsítás nélkül is érezhetően fürgébb...

ZeGa 2009.11.03. 20:23:08

Én kipróbáltam és hát azt kell hogy mondjam, hogy tetszik :) Az új minihez képest (bár tudom, hogy béta a mini, de ez is az) sokkal gyorsabb a menü és úgy egészében használhatóbb, mint az 5-ös mini, de azért remélem az is javul a végleges kiadásig.

meneruwa 2009.11.03. 20:52:12

én már WM6.5-re várom nem symbianra :S

blogkommenter 2009.11.03. 21:01:59

ZeGa: én éppen az ellenkezőjét tapasztaltam Nokia 5630-on (amiben pedig egy 600MHz-es proci ketyeg), az 5-ös Mini sokkal fürgébben tette a dolgát, mint az új Mobile.
Ugyanazon a WLAN kapcsolaton keresztül próbáltam egymás után.

ZeGa 2009.11.03. 21:44:07

@blogkommenter: Nekem egy E51-em van és nálam fürgébb ez, de hát nem ugyanaz a két telefon.

Expected 2009.11.04. 19:23:22

Még keresem a bookmark syncronize, rss olvasást. Ha nincs benne, akkor nekem vacak.

ZeGa 2009.11.04. 19:45:28

@Expected: Mivel béta verzió ezért nincs még szinkronizálási lehetőség.

fberci 2009.11.05. 17:02:07

Vicces, két nappal ezelőtt valamilyen okból megint megnéztem, hogy jó-e az Opera Mobile a Nokia 5800-ásomra, és szemben találtam magam ezzel a verzióval. Kicsit meglepődtem, mivel rendszeresen olvasom a blogot, és még nem hallottam róla.

Mindenesetre rögtön le is töltöttem, kipróbáltam, de nagyon gyorsan le is tettem a használatáról. A GMaillel kezdtem, a normál verziót próbálta behozni. Amíg ki nem futott a memóriából. Utána viszont be se tudtam zárni, mert folyton azt írta ki, hogy zárjak be egy programot, mert nincs elég memória.

Ezután normál oldalakkal próbálkoztam, de annál se volt sokkal jobb az eredmény. Indexes cikkből kb. 2-3-at tud megjeleníteni egyszerre. Ehhez képest az Opera Mini 5 bétát annyi tabbal szoktam telezsúfolni, hogy nem lehet rendesen kiválasztani, melyiket akarom megnyitni, mert olyan kevés hely jut rájuk (ha WLAN közelben vagyok, be szoktam tárazni pl. villamoson való olvasgatásra). Úgyhogy egyelőre marad a Mini.

Bár a Mobile abban mindenképp tetszett, hogy jobban eltalálta a betűméretet. A Mini kis betűmérete nagyon nagy (alig valami szöveg fér ki a képernyőre), a nagyon kicsi meg egy kicsit már tényleg kicsi. :) Ezen felül csak a közepes és a nagy van, amik nem igazán optimálisak... Ehhez képest a Mobile ilyen téren jó, és ha működött, akkor kicsit gyorsabbnak is tűnt a Mininél.

Bár lehet, hogy az a bökkenő, hogy nem N-szériás telefonom van.

resius 2009.11.05. 17:12:02

@fberci: Nem lehetne bökkenő, mert az 5800 is a támogatott telefonok közt van.

Certified for these devices:
E51, E52, E55, E63, E66, E71, E75, N78, N79, N81, N82, N85, N86, N95 8GB, N96, N97, 5320, 5630, 5800, 6220c, 6720c, Samsung i7110, Samsung i550, Samsung Omnia HD, Samsung Innov8, Sony Ericsson Satio

fberci 2009.11.06. 22:58:30

@resius: A "for Nokia E and N series phones" felirat tévesztett meg, ami után persze most már látom a csillagot, de akkor nem vettem észre.

Mindenesetre remélem, hogy a későbbi verziók jobbak lesznek, és a többi Operához hasonlóan jól fognak működni.

Cirmi&Malac · http://cirmiesmalac.blog.hu/ 2009.11.08. 21:16:33

Ebben végre benne van már a hardware -s gombok állíthatósága?
A default beállítottak a mini 5-nél nagyon idegesítőek, közük sincs a készülék eredeti menüjéhez, pl ha van direkte menü gombom, akkor mi a facér kell nekem az egyik navi gombot használnom az helyett?

Mikor lesz már végre benne olyan beállítás, hogy mennyi memóriát engedélyezek neki; Értem ez alatt azt, hogy ha az előzőleg megnézett oldalakat nem akarná mindenképpen eltárolni, csak mondjuk az utóbbi 10-et (bőven elég) akkor nem telne be gyorsan a memória, és -ez a legfontosabb- nem lőné ki a többi megnyitott alkalmazásomat spontán kérdés nélkül. (Mondjuk erre rá is kérdezhetne.) Asztalin van ilyen, pedig ott kevésbé fontos.

Van még pár ötletem.

[HEJ] 2009.11.24. 17:45:15

@fberci: N73 ezek szerint nem?

Kár, hogy az opera fejlesztoi igy dontottek. Az opera mini tul mini, a SkyFire viszont nagyjabol elvan a normal web megjelenitessel /ertsd flash video IS.../ mar vagy fel eve, n73-on,
szoval fura, hogy az opera mobile symbian s60v3 csak fp1-nel kesobbiekre van engedelyezve... :(
süti beállítások módosítása