Magyar Opera

Az Operának nem elég a Microsoft lépése

Sokan már eddig sem szimpatizáltak igazán az Opera javaslataival, még megrögzött Microsoft-ellenesek is sokszor úgy tartják, hogy a Microsoftnak igenis joga van olyan böngészőt tenni a saját operációs rendszerébe, amilyet csak akar. Ez természetesen így is van, viszont van egy nagyon vékony határvonal, amit a Microsoft annak idején túllépett, mégpedig hogy a Windows monopóliumát használta fel az Internet Explorer elterjesztésére és a konkurencia kiszorítására. Ez pedig — ha tetszik, ha nem — törvénytelen.

Ezen még akár vitatkozhatunk is, bár a Microsoft most minden kívánságát teljesítette az Operának (azaz választható lesz a böngésző a Windowsokban, ráadásul nem csak az újakban, hanem még a régi Windowsokban is). Az Opera viszont a jelek szerint vérszemet kapott, és már ez sem elég nekik.

A legújabb követeléseik kéréseik között van például, hogy a Microsoft ne csak Európában, hanem globálisan is vezesse be a böngészőválasztás lehetőségét. Ebben még talán van némi ráció, de én a helyükben már inkább hallgattam volna. De van még több elvadult ötletük: Håkon Wium Lie, az Opera CTO-ja azt nyilatkozta, hogy bár az Apple és az Ubuntu nincsenek monopol helyzetben, mégis dicséretes lenne, ha ők is beépítenék az operációs rendszerükbe azt a megoldást, amit a Microsoft javasolt. De még itt sem állt meg, hanem felvetette, hogy le kellene cserélni az Internet Explorernek a logóját is:

A kék „e” rendkívüli módon összekapcsolódott az Internettel, köszönhetően annak, hogy beépítették a Windowsba. Úgy gondoljuk, hogy a kék „e” használata nem a legjobb ötlet.

Jobban utánaolvasva valószínűleg arra gondolt, hogy ne legyenek logók a böngészőválasztó oldalon, mivel ez befolyásolja a felhasználókat. De azt hiszem mindegy is.

Minden tiszteletem az Operáé, mivel valóban nagyszerű böngészőt gyártanak, ami méltatlanul mellőzve van, de ez a hozzáállás a részükről több kárt fog okozni, mint hasznot. Ezúttal talán jobb lenne csendben meghúzódni, mielőtt újabb hasonló okosságokat találnának mondani.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr61273803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CsendesMark 2009.07.28. 15:46:45

Én imádom az Operát, de kezdenek elszemtelenedni :D

Ronyn · http://www.ronyn.hu 2009.07.28. 16:04:14

Mindegy, ha a nagyok nem állnak mögé, akkor úgyis lesoprik őket az asztalról mint a morzsát...
"Zúg az éji bogár, nekimegy a falnak
Nagyot koppan akkor s azután elhallgat."

awking 2009.07.28. 16:28:32

Ejj-ejj...
Inkább valami normális reklámkampányba kezdenének végre... :S
Mint már lassan 1 éve mondom: az Opera böngésző legnagyobb ellensége a reklámcsapata! :D
(lehet nem csak a dizájnert kellett volna lecserélni)

hypno 2009.07.28. 16:34:57

Ez nem rossz indítás ám! Most még az is megnézheti és kipróbálhatja az Operát, aki eddig azt sem tudta mi fán terem. Pusztán kíváncsiságból.

Csak az ilyen provokatív követelések mellé nagy pofával hirdetni kellene, hogy szebb, jobb gyorsabb mint az egész konkurencia. Mondjuk a Mini sikerét meg lehetne lovagolni.

fraki 2009.07.28. 16:48:14

Elszállt az agyuk. Röhejes az egész.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.07.28. 17:35:37

Látom erősen süt a nap Norvégiában is...

ata4100 2009.07.28. 18:15:46

Az a baj, ez már addig fajult, ha nem szeretném az Operát, netán nem ismerném, már csak azért sem próbálnám ki... Nagyon elszállt velük a ló. Örülniük kéne annak is amit eddig elértek, de ez már rettentően túlzás...

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.07.28. 18:15:50

Azt hiszem ezek után párhuzamot vonhatunk az Opera és a PETA között. Mindkettő korrekt célokért küzd, de a módszereik miatt a társadalmi megítélése egyiknek sem túl rózsás.

Ez a cikk azért kicsit más megvilágításba helyezi a dolgokat, de biztos vagyok benne, hogy a kék e betűn fog majd minden bulvároldal lovagolni.

A globális bevezetés, korrekt. Habár az EU-nak itt már nincs befolyása, de attól még az amerikaiaknak is jár a szabad választás lehetősége. A másik ami tetszik, bár nem tudom mi igaz belőle, hogy majd a WU fogja frissíteni ezeket a böngészőket.

Az Apple és az Ubuntu esete szintén korrekt, egyrészt mert akkor legalább a "Akkor a Linuxba is tegyék be az IE-t!" mondatról leszoknak a trollok, másrészt, mert ott is joguk van a szabad választásra, ez főleg az Apple-re vonatkozik, a Linux disztrók nagyrésze szerintem szó nélkül be fogja építeni, sokban már most is az Opera az alapértelmezett.

Az IE logó már kérdéses.

Azért itt halkan megjegyeznék két dolgot:
1: A Google évente lecseréli a keresője faviconját, ennek ellenére nem csökkent a piaci részesedése.
2: Nem (csak) a kék e betűn van a hangsúly, mert már az üstökös sárga lett a 7-ben és a 8-ban, hanem a Microsoft mindig okos volt és olyan teljesen evidens neveket adott a szoftvereiknek, mint
Windows - Ablakok (napi szinten használják az emberek az informatikától függetlenül)
Office - Iroda (mily meglepő ez is)
Internet Explorer - Internet Felfedező (szinte magától értetődik)

Ezek az elnevezések azért jobban beleivódnak a köztudatba, amellett egy olyan valakinek, aki nem IT érdeklődésű, sokkal magától értetődőbb és sokkal előbb kapcsolja az Internet(!) Eplorer nevet az internethez, mint a többit. Az Operát a zenéhez, a Firefoxot a biológiához, ha kicsit sötétebb lelkivilágú, akkor az állatkínzáshoz, a Safarit pedig Afrikához fogja kapcsolni.

VAtta 2009.07.28. 18:24:18

Szerintem, ha már windowsba bevezetik ezt a böngészőválasztást, akkor más oprendszerekből sem kellene kihagyni, csupán azért, mert azokat kevesebben használják.

Ubuntuban alapból valamiét nincs bent az opera a csomagok között, hogy miért azt nem tudom pedig jó lenne.

Amúgy nekem is van egy javaslatom: minden böngésző nyitóoldala legyen az az oldal, ahol böngészőt lehet választani :)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.07.28. 18:33:35

@VAtta: Meg azért, mert azok szabványkövetők... Az Ubuntuban azért nincs benne, mert az Opera zárt forráskódú, a hivatalos ubuntu tárolókban pedig csak Open Source cuccok vannak. Kivéve olyan népszerű dolgokat, mint pár dolog a Restricted Extras-ban.

Nekem amúgy jobb javaslatom van. Az Opera telepítője úgyis kék lett, legyen az ikonjuk is kék O betű. :D

RaidX 2009.07.28. 18:34:03

Sógornőm középkorú pedagógus. Kellett neki is otthonra számítógép meg internet, skype, stb.
Mikor meglett, javasoltam neki, cserélje le az IE-t valami biztonságosabbra, IE-6 van alappból fent. Azt mondta, neki nagyon jó az. Különben is biztos az a legjobb, mert azt az MS csinálta, mint az oprendszert is. És hiába mutattam meg neki az IE/Opera külömbséget, a lánya meg az IE/FF külömbséget, még mindig az IE 6.xx van fent.
Ahhoz, hogy valaki választani tudjon bizonyos ismeretekkel és inteligenciával kell rendelkezni. Az IT analfabéta vagy megy a haver után, vagy minden úgy jó ahogy MS megteremtette.
Tehát a válsztási lehetőség sem lessz elég az Opera terjedéséhez.
A további kekeckedés meg inkább romboló hatású, negatív reklám!

Dzsini 2009.07.28. 19:02:09

A következő lépés az lesz, hogy a neveket is rejtsék el (vagy az MS nevezze át az IE-t), - egyforma gombok közül kell választani, majd végül eljön a kánaán: telepítéskor mindenkinek sorsol a gép egy böngészőt, és azt köteles használni. Természetesen a sorsolást úgy készítik el, hogy egyenletes, egyenlő eloszlásban jelenjenek meg a böngészők. Másikat telepíteni eleinte lehet (később már azt sem), de a default egyenletes eloszlású lesz minden oprendszeren. Ez majd meghozza az Operának a várva várt 20%-os eloszlást. És az összes többinek is.

littlemat 2009.07.28. 19:26:43

@Dzsini: mind legyen feltelepítve, és ha megnyomod az "internet" gombot, véletlenszerűen indul az egyik. Szívás, ha jutyúbos URI-dra lynx indul. :P

Dzsini 2009.07.28. 19:31:49

@littlemat: áá, akkor már legyen tabonként véletlenszerű motor egy közös "Browser" nevű ablakban :)
Már látom is:
Az új Browser az esetek 3/5-ében 100%-ra teljesíti az Acid3 tesztet!
Az új Browser a Sunspider teszt első 3 helyezését elhozta!
Az új Browser az első 5 legnépszerűbb böngésző!
...
és persze minden motor köteles lenne Agentként 'Browser'-nek azonosítani magát, hogy az oldalak ne tudjanak motorfüggő tartalmat alkalmazni...

..

most így belegondolva nem is lenne hülyeség :)

Abydos · http://abysan.com/blog 2009.07.28. 19:48:01

@penge™: Igazad van a hasonlatokkal, tetszettek :)

Dagenham · http://bluejaunte.wordpress.com 2009.07.28. 21:00:28

Ha ezt komolyan gondolják, akkor oltári nagy baromság, ha médiahack, akkor meg simán ízléstelen - ata4100 írta, hogy csakazértsem próbálná ki, és igaza is van.

Azok közé tartozom, akik szerint egy operációs rendszer gyártójának szíve joga olyan böngészőt rakni a kész termékbe, amilyet neki jólesik.

Akinek meg nem elég az IE, az úgyis szétnéz és keres másikat.

Dzsini 2009.07.28. 21:33:54

@Dagenham: "Akinek meg nem elég az IE, az úgyis szétnéz és keres másikat."
erről szólna eredetileg ez a dolog, hogy a túlnyomó többség még csak nem is tud róla, hogy van másik, vagy hogy keresni lehet. Számukra az internet a kék 'e' az asztalon, és ennyi. ha a szomszéd srác telepítette a gépét, akkor meg az a kék alapon piros róka.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.07.28. 21:35:35

@RaidX: edd fel nekik az IE8-at, és amikor semmit nem találnak benne, és emiatt frusztráltak lesznek, mond meg nekik, hogy az készítette, aki az oprendszert is... :)

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.07.28. 21:37:14

Más: Nektek megy rendesen a blog.hu? Én akárhogy frissítgetem Opera alatt, mindig csak az első hozzászólásomig látom a hozzászólásokat (ezt is FF-ből írom), és a jobb oldalon hiányzik a bejelentkezés i lehetőség is.

Abydos · http://abysan.com/blog 2009.07.28. 22:18:19

@cousin333: Nekem működik, nekem az admin felülettel volt bajom a béta 2 ig...
Most lekopogom az Opera rendesen kezeli a blog.hu-t

MagicalCritical · http://sellbuypokerstars.com 2009.07.28. 23:19:41

Az operának reklám kellene. Televíziós. Még nem / vagy alig láttam eddig böngészőreklámot.

Például amerikai részesedéshez és végülis globális mert világszerte tízmilliók követik a WWE műsorát.

Bonyomnák szünetbe az Opera logóját a kommentátor pedig:

"Browse our site with Opera.
Opera, simply the best"

vagy ehhez hasonlók.

Az IE ellenes kampányban pedig aki nem jártas, ahhoz az az információ sem jut el, hogy mi történt, szóval nem fogja nem kipróbálni ezért.

fraki 2009.07.29. 00:45:00

És ha a vakteszten az opera véletlenül nem érné el a 20%-ot, akkor lehet gondolkozni, hogyan is legyen biztosítva a részesedés, törvényi eszközökkel, ja...

Ez az egész egy agyrém, és száll el a szekér mindenkivel. NINCS ilyen logika, hogy ha már windows, legyen ubuntu is, meg os x is, meg minden rohadt os "böngészőfüggetlen". És globális logika sincs.

A globális logika az, hogy mint eddig, és mint ezután is mindig, senkinek a világon semmi köze nincs ahhoz, hogy egy gyártó milyen böngészőt tesz az oprendszerébe.

Az MS és az EU helyzete egy speckó helyzet. Az MS-nek 90valahány %-os részesedése van, keményen be van ágyazva az állami/oktatási/stb. bürokratikus intézményekbe, így jogos ez a hercehurca a monopóliumával kapcsolatban.

Az összes többi OS fényévekre van ettől a helyzettől.

RaidX 2009.07.29. 03:39:15

Kötelezzük a Mercedes gyárat, hogy Trabant motort rakjon a Mercedes autókba mert úgy lessz fair a verseny.
Nekem az tökéletesen megfelel, hogy eltudom távolítani telepítés utánn az IE-t és nem akarja rámtukmálni magát mint korábban tette.
Ritkán szoktam nézegetni Linux distrokat. Ott is ritka az Opera előtelepítése, akár telepítés felajánlása.
Az Operának inkább jó reklámokra kellene fordítani az energiáit, nem ijen hüjeségekre!

szentark 2009.07.29. 06:17:59

Gyerekek! Emlékszik itt még valaki, hogy kezdett el „Operázni”? Na, ebből kellene kiindulni, és nem, HWL úrral foglakozni, ugyanis a negatív reklám is reklám!

KenGuruL 2009.07.29. 06:58:19

csak az a szomorú, hogy sajnos nekem is rengeteg ügyfél tényleg a kék "e" betűvel azonosítja az internetet. Én olyankor legszívesebben beleröhögnék hangosan az arcába, mert amúgy meg azt hiszik, hogy olyan nagyon okos emberek ők :).

hypno 2009.07.29. 07:48:36

@KenGuruL:

Az IE és a FF, de még a Safari és Chrome logója is sokkal kifejezőbb mint a kedvenc böngészőmé.
Bármelyikre ránézel, valamiképpen az egész bolygóra, illetve az azt körbevevő világhálóra asszociálsz.

Az Opera logója letisztult és szép is, de nem informatív.

hypno 2009.07.29. 07:55:12

@szentark:

Ja ja! Nekem nagyon megfelelt az IE AvantBrowser felszínnel, azután olvastam az Operáról és sikerült szereznem egy ingyenes kulcsot, amikor a szülinapjuk alkalmából osztogatták. Azután végre (üzleti szempontból túl későn) ingyenes lett teljesen.

lalolib 2009.07.29. 09:37:30

Gyerekes. Vergődnek a saját maguk hülyeségébe. Kár érte, valaki felvetette, hogy inkább a reklámcsapattal kéne foglalkozni, mert azok nem csinálnak semmit.
Vagy ha igen, akkor az olyan is.
Meg azon kéne dolgozni, hogy néhány Php Board 3.00 fórumot normálisan tudjon megmutatni a böngésző.

Koenigsberger 2009.07.29. 10:54:42

Dagenham, nem azzal van a baj, hogy egy oprendszer készítője saját internetböngészőt rak bele az oprendszerébe, hanem azzal, hogy az oprendszer le- és elválaszthatatlan részévé teszi! (Tehát pl. a Windows Intéző, a Vezérlőpult stb. is IE-ként viselkedik.)

Az "e" betű egyébként még igaz is lehet. A szokás hatalma. Nálam pl. épp az ellenkező hatást váltja ki az "e" betű, és megy is az Asztalról a "nem használt parancsikonok" közé. :) Lehet akármilyen jó a legújabb IE, akkor sem fogom használni. Vagy pl. ahogy a Chrome-ot sem fogom soha telepíteni a gépemre. Vagy ahogy a FF mindig is csak egy átplasztikázott NS4 lesz. :)

Nameless® · http://dirtywindows.hu/ 2009.07.29. 17:29:39

Őszintén szólva átpártoltam az operától IE re... Hányingert kelt ez a furkálódzás.. Inkább csinálnának valami értelmeset.. Monjuk használhatóvá kéne tenni az oldalakat amik éppen nem mennek.. és mondjuk ha egy windows native aero skint is kapna annak is örülnék.. vagy lenne auto complite Normális AdBlock.

Nem is csodálkozom hogy nem került be az ubuntu csomag listába próbálta ott már valaki mekkora egy**#?&@ az egész..

Nem kéne pattogni... meg nem azt fujni hogy mit vezettek be ők elsőnek.. hanem azon rágódni mit nem vezettek még be..

Worlon 2009.07.29. 19:05:22

Hatalmi téboj, valaki csapja már fejbe azt az embert, aki kitalálta ezt az egész hercehurcát...

lalolib 2009.07.30. 15:24:10

Én azon bosszankodom, hogy van itt a piacon 4-5 böngésző, akik főleg egymás ellen háborúznak és azon dolgoznak, hogy a felhasználók igényeinek megfelelő böngészőt adjanak ki. Nálam 4 van fent a gépemen, de nincs kedvenc, mert mindegyik idegesít valamiért.

Fénnyel teli esernyő 2009.08.12. 14:27:33

Talán nem erre kellene koncentrálni az Operának. Nekem pölö beépülős gondjaim vannak rendszeresen (főleg flash, a duhalab plugins for opera sem segít mindig). Ennek ellenére használom a 9.64-est és emiatt a probléma miatt nem merem feltenni mások gépére sem. Ha alternatíva, akkor mozilla, de semmiképp nem ie! Csak ezt az elvet nagyon nehéz megértetni az "átlag" felhasználókkal.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.08.23. 18:33:29

@Dzsini: Ha ott marad a kék e betű, az valóban rossz asszociáció. A motor maradhat, de a front-end tűnjön el. A másik, hogy rakják bele a WU-ba, nem érdekel sem a support, sem a jogi hülyeségek, valamit találjanak ki.

Dzsini 2009.08.24. 20:15:33

nem kellene berakni a WU-ba, legyen az, hogy bármelyik böngészőgombra klikkelve letölti a vvv.opera.com/opera_latest.exe -t vagy vvv.firefox.com/firefox_latest.exe-t vagy safari_latest.exe-t, és nem odakerget a honlapra. az már a böngészőgyártók feladata lenne, hogy ezt az exe-t frissítse, és működjön mindegyikben autoupdate (tudomásom szerint már működik mindben valamilyen módon) és nem kellene nyűglődni a vinupdate-el.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.08.24. 22:09:15

@penge™: Szerintem ez felesleges. Ha már egyszer fenn van, akkor tudja magát frissíteni szinte mindegyik. A többi böngészőnek lehetőség és felület kell az MS-től, nem support.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.08.24. 22:26:42

@cousin333: Ezért mondtam, hogy nem érdekel a support, de a WU igen. Ha a vírusirtó elavult adatbázisáról tud értesíteni, akkor értesítsen erről is.

Ez üzleti taktika. Az Opera kezdte, de most a Mozilla van célkeresztben. Sajtolják ki belőlük amit csak lehet. Ha a Firefox elveszi a maradék részesedést is az IE-től az nekünk csak jó, mert validálják az oldalakat, tehát célunkat elértük, ráadásul nem kellett ehhez akkora piaci részesedést elérni, hogy az Operát is támadják, de még nem is hígul fel a felhasználótábor, így az Opera megmarad olyannak, amilyennek szeretnénk. :)

Dzsini 2009.08.25. 07:45:45

@penge™: meg kellene venniük a Secuniától a PSI-t (personal software inspector) és integrálni mondjuk a Defenderbe - az hetente megnézi a szoftvereket és összehasonlítja a legújabb elérhető változattal.

Bár akkor meg hörögne a gugli meg az adobe meg a sun meg az apple meg a többi, hogy nincs értelme tovább futtatni a háttérben az updater-jeiket :)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.10.17. 18:10:04

@Dzsini: Fogadjunk, hogy az MS örült a legjobban ennek az ötletnek. Az emberi szem legtöbbször középre néz először. Az Operának pedig a piros szín szerez némi előnyt, mert a sok kék-fehér szín között vonzza a tekintetet.

Az IE-nek viszont nem tetszik a bemutatkozó szövege: better, faster, Safer, Easier? Ebből maximum a safer teljesül, az is csak amolyan "ha szkafanderben mész ki az utcára, akkor nem kapod el az influenzát" elven.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.11.17. 04:50:10

Ezt a böngészőválasztót láttátok már? Az Opera van az első helyen.

www.whatbrowser.org/browser/

Dzsini 2009.11.17. 07:12:03

"Made by some folks at Google"
mellesleg a címoldali kis videója aranyos :)
süti beállítások módosítása