Magyar Opera

Widgetek a tévében

Nemrég volt róla szó, hogy az Opera az Opera Devices program keretében mindenféle eszközre megpróbál internetet varázsolni, és ezek között is talán a legfontosabb a televízió. A tévét általában csak passzívan használjuk, maximum csatornát szoktunk váltani rajta, és egyébként nem sok lehetőség van az interaktivitásra. Internetezni az ember inkább a számítógépen szeret, filmet nézni viszont inkább tévében szoktunk. A két eszköz felhasználási módja teljesen különbözik egymástól, így nehéz az internetet a tévékbe csempészni, mivel az emberek - elsősorban kényelmi okokból és megszokásból - nem fogják használni, ha van egy laptop vagy egy asztali gép is a házban.

Viszont a számítógépes környezetben mostohagyereknek számító minialkalmazások (widgetek) már sokkal inkább képesek kibontakozni a tévé világában. Képzeld csak el, hogy a filmnézés közben megnyitod a Twitter widgetet a tévén, és beírod, hogy éppen mit nézel. A reklámok közben megnézheted az időjárás-előrejelzést, a megfelelő widgetben. Egy film közben utánanézhetsz egy minialkalmazással widgettel a film adatainak. Ha unalmas a műsor, bármikor átkapcsolhatsz a YouTube-ra egy widget használatával, vagy hallgathatsz zenét a webről. Ha pedig csak tévézni akarsz, a widgetek szépen háttérbe vonulnak, és nem zavarnak többé.

Az Opera a speciálisan tévékre kidolgozott alkalmazáskezelésével nagyon egyszerűen használhatóak a widgetek, és egyáltalán nem zavarják a tévézést, ha nem akarjuk. Az alábbi videóban ismét betekintést nyerhetünk az Opera koncepciójába (az előző bemutató videót itt találod).

A technológiáról bővebben a www.opera.com/tv oldalon olvashatsz.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr681439454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sztewe · http://sztewe.deviantart.com/ 2009.10.09. 22:24:44

Ez állati jó. Mondjuk nehéz lenne hozzászokni, és erősen kétlem hogy híreket olvasnék filmezés közbe, az meg szinte lehetetlen hogy twitter re irkáljak miközben egy jó film megy, de attól még óriási.

sztewe · http://sztewe.deviantart.com/ 2009.10.09. 22:26:48

Mondjuk az hogy film közbe ha megtetszik egy betétdal kiírja, és megvehetem forradalmi, jópárszor megesett már hogy egy jó film vagy jó betétdalt hallottam nem olyan jó filmnél, és volt mikor hosszú gúúglizás után találtam a nevére.

Dzsini 2009.10.09. 22:59:38

ezeknek egy része már most is jelen van a digitális beltéri egységekben, 5 éve kint britföldön már játszogattam ilyesmivel, ott is meg lehetett venni az épp reklámozott terméket, felajánlotta az épp hallott zenét megvételre, lehetett szavazni a Big Brotherben, stb. minden ilyen vásárlást automatikusan hozzácsapott a tévészámlához (persze jelszót kért az is).

a twitter biztos csudajó, de azon meg a youtube kliensen kívül (amit igazából értelmetlennek tartok, dehát napi 1 milliárd légy nem tévedhet) semmi korszakalkotót nem mutattak.

awking 2009.10.09. 23:38:52

@sztewe: Reklám közben híreket olvasgatni, vagy megnézni egy klippet nem lenne hülyeség, főleg ha olyankor már kilőve a vas. :)

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.10.09. 23:58:22

Mondjuk ez annyiban mindenképpen különbözik a digitális beltéritől, hogy nem csak azokat a cuccokat láthatod, amiket ők belepakoltak, hanem olyan widgeteket teszel fel, amilyeneket akarsz. És ha olyasmit akarsz, ami még nincs, akkor tudsz csinálni újat, csak HTML+CSS+Javascript az egész még mindig. Ez egy elég nagy különbség.

A többit meg nem tudom, mennyire lehet hasznos, ez olyan dolog, hogy ki kell próbálni, aztán kiderül :) A videón mindenesetre jól mutat a dolog, el tudnék képzelni egy ilyet a tévémre.

Koenigsberger 2009.10.10. 11:20:54

Ja, nekem is ez jutott rögtön eszembe, hogy a technológián túl mennyire követi majd az Opera 'filozófiáját': mennyire lesz testreszabható. Annak tényleg semmi értelme, hogy a képedbe toljanak egy rakás dolgot, aminek a felét se használod, lásd pl. a mobiltelefonokat.

Amúgy ez egyfelől oda vezet, ahova pl. a zenei ipar is jutott: minek vegyem meg cédén, ha le is tudom tölteni és persze rögtön le is tudom játszani bármin? A dévédékre pakolt extrákat is remekül kiválthatná egy widget, nem? Az extrák helyett csak ott lenne egy widget, amivel online hozzáférhetsz az extrákhoz, filmzenéhez stb. A lehetőségek korlátlanok.

Oscee 2009.10.14. 20:35:59

@Karbonade: A digitális beltérire is lehet tetszőlegesen szoftvert letölteni.
süti beállítások módosítása