Magyar Opera

Letölthető az Opera Mobile 9.7 bétája

Az utóbbi időben rendesen beindult az Opera fejlesztői gépezete. Nem telt el egy hét az Opera 10 első béta verziójának megjelenése óta, máris itt a másik komoly újdonság. Először március végén adtunk hírt arról, hogy az Opera a teljes értékű mobilos böngészőjének új verzióját fogja bemutatni a las vegasi CTIA Wireless Show keretében. Sajnos akkor még nem férhetett hozzá a nagyközönség, mert a fejlesztők túl instabilnak ítélték a kiállított verziót.

A mai napon azonban azok a szerencsések(?), akiknek telefonján a Windows Mobile dübörög, letölthetik és kipróbálhatják az új, még mindig béta stádiumban lévő böngészőt. Noha a 9.5-ös változat sohasem jelent meg véglegesként, az Opera a verziószám növelése mellett döntött, a változások komolyságára hivatkozva. Az új jövevény tehát a 9.7-es lett és ingyenesen letölthető az Opera honlapjáról.

Ahogy azt korábban megígérték, az újdonság - a sok-sok hibajavítás mellett - már az új Presto renderelőmotort kapta, annak is a 2.2.1-es változatát. Ennek köszönhetően javult az oldalak betöltésének sebessége, és a kompatibilitás is. A 9.7 például az asztali 10-eshez hasonlóan 100%-ra teljesíti az Acid3 tesztet. A kezelőfelület nagyjából maradt a régi, ez jó hír, mivel az is megfelelő volt. Itt-ott csiszoltak rajta kissé, például új címek beírásakor a szövegmezőn kívüli részek beszürkülnek, így nagyobb fókuszt kap a címsor. Az intelligens címkitöltés itt is működik, sajnos jóval butább, mint az asztali változatban található megoldás, és szerintem a sebesség terén is visszalépés történt a 9.5-höz képest.

A legnagyobb újítás azonban kétségtelenül az Opera Turbó mobil verziójának bemutatkozása. Ennek működése nagyban hasonlít a Mininél és a PC-s verziónál használt megoldásokhoz, de némileg mindkettőtől eltér. A fejlesztők külön kiemelik, hogy a támogatás még csak kezdetleges, amit magam is tapasztaltam, lévén az első Turbós oldalletöltési kísérletet követően szó nélkül kilépett a böngésző...

A 9.5 bétában már helyet kaptak a minialkalmazások, most viszont elkülönülten, beépülőként telepíthető a widget-kezelő rész. Ez egyben azt is jelenti, hogy az Opera Mobile-t is mindenképpen telepítenünk kell a használatukhoz. A kezelésük kissé megváltozott, az indítóképernyő is pofásabb lett, sajnos azonban a számuk nem nőtt érdemben. márpedig kellő számú és minőségű alkalmazás nélkül nem sokat ér ez az ígéretes funkció. Első körben szívesen látnék néhány asztali verzióhoz készült programocskát.

Még egy újítást tapasztalhat az, aki telepíti, a 9.7 ugyanis támogatja és használja a Flash Lite beépülőt, amit külön kell letölteni és telepíteni. Kár, hogy ez szinte semmit sem ér, mert a Flash-t használó oldalak modernebb verziókat követelnek meg. Szóval amíg az Adobe nem áll elő egy értelmes változattal, addig nem sok jóra számíthatunk ezen a téren.

Ami a javításokat illeti, javították a nem működő adatbeviteli eszközök (tipikusan virtuális billentyűzetek) támogatását, bár a dolog még mindig nem hibátlan. Nekem mondjuk a korábbi verzióval ellentétben ezzel mér nem volt problémám. A másik bosszantó hiba az volt, hogy a linkre kattintást gyakran nem érzékelte a program. Jelentem ezzel nincs gond, viszont a ki és be zoomoláshoz használatos dupla kattintás nem mindig működik megfelelően. Korábban sok gond volt azzal, hogy a program memóriahiányra panaszkodott. Ez részben megszűnt, vagyis sokkal ritkábban jelenik meg ez a bosszantó hibaüzenet, de nem tűnt el teljesen. Igaz, az általam használt eszköz alapjáraton sem dúskál a RAM-ban, az oprendszer mintegy 25MB-ot tud felajánlani a futtatott alkalmazásoknak.

Áttekintő nézetben továbbra is szorgalmasan tördeli a szöveghasábokat, ami néha elrontja az elrendezést, de összességében nagyon szépen teljesít. A modern motornak hála a Magyar Opera is gyönyörűen jelenik meg, a megálmodott szövegárnyékolásokkal együtt. Összességében a sebességre sincs panasz (megintcsak a kevés RAM-omra tudok hivatkozni), a Turbót meg, mint említettem nem tudtam kipróbálni. Érdekességképpen lefuttattam egy SunSpider tesztet, az eredmény 147362.6 ms lett egy fél gigaherzes ARM processzorral.

Sajnálatos ugyanakkor, hogy továbbra is kimaradt belőle az Opera Link támogatás, ennek oka nem ismeretes előttem, mindenesetre elég nagy hibának tartom. Megkapjuk helyette a szokásos kezdőoldalt, amin stílusosan van egy Opera Linkre mutató link. További általam tapasztalt probléma, hogy a blog.hu-s oldalakról teljesen hiányoznak a belépéshez szükséges linkek.

A fentieken túl a böngésző Google Gears támogatást is kapott. Ehhez meg kell látogatni a Gears honlapját, majd az “Install Gears” gombra kattintva le kell tölteni az API-t. A továbbiakban ezen alkalmazások előnyei kiaknázhatóak az őket támogató és implementáló oldalakon, mint például a Google Reader vagy a Google Docs.

Mindent összevetve fejlődés tapasztalható a 9.5-höz képest (ami el is várható), de a jelek szerint még sokat kell dolgozni azon, hogy nyugodt szívvel ki lehessen adni. Más böngészőkkel- kellő tapasztalat híjján - nem hasonlítanám össze, de az biztos, hogy a 9.7 egy modern készüléken olyan netezési élményt nyújt, ami néhány éve teljesen elképzelhetetlen lett volna.

További cikkek az Opera Mobile 9.7-ről (angolul):

Letöltések:

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr861171861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MagicalCritical · http://sellbuypokerstars.com 2009.06.08. 21:20:41

Ok rendben van. De magyarországon nagyságrendileg milyen költségekkel lehet internetezni telefonról havi szinten?

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.06.08. 21:25:31

@MagicalCritical: Havi 2-3 ezer forintokért adnak 50-100MB-ot. Ez az oldal, amit most nézel kb. 800kB., igaz, sok benne a kép.

Én maradok a WiFi hotspotoknál, bár már gondolkoztam valami netcsomagon, de igazából nincs rá nagy szükségem. A képek meg ActiveSync használatával készültek :) (még az is ette a RAM-ot...).

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.06.08. 21:26:36

Utoljára a 8.0-s verziót használtam, azóta elég sokat fejlődött. Akkoriban még a NetFront volt a favorit az Opera 6.20-al szemben, de a 8.0-tól már az Opera átvette a vezetést. Bár gondolom ennek már kevés lenne a Nokia 7610. :)

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.06.08. 23:24:53

Nekem pár ezer forintért van több, mint 3 gigás csomagom, csak sajnos a telefonomra nincs Opera Mobile. A Blackberry nem foglakozik velük sajnos, pedig az Opera részéről meg lenne a hajlandóság.

Az új Mobile viszont nagyon jónak néz ki, remélem valahol majd kipróbálhatom (főleg mivel kell majd hozzá helpet is fordítani).

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.06.08. 23:28:30

@Karbonade: Látogass meg. :)

Amúgy Symbianra sincsen, ez azért már nagyobb feketepont az Operának.

meneruwa 2009.06.09. 07:52:06

nah én teszteltem is rögtön, alá kell irnom ez tényleg a béta bétája. ahogy cikk irónk is irja a zoomolással visszalépés történt, főleg hogy a zoom az almenüből hivható elő ráadásu legy csuszkával :S sztem a régi megoldás jobb volt - bár néha pont akkor huztam bele a nagyításba mikor nem kellett volna. Nem tudom hiba-e de szövegkijelölés után egyszerűen nem jött be a szöveg másolása menü ha vki rájött hogy kell előhivni megmondhatná, smsben akartam továbbítani de szövegkijelölénél az sem jött be :S. gyorsnak gyors bár HSDPA-n láttam megfelelőnek a sebességet, vonaton száguldva viszont gprs-en nem venni észre nagy különbséget az előzőhöz képest, turbó nélkül persze az nekem nem nagyon teccik vmiért. a link nekem is hiányzik de ha a zoomolással ne mcsinálnak vmit sok felhasználót elveszitenek, főleg, hogy itt az uj Iris Browser a skyfire-ről nem is szólva mindkettő elég nagy tudású böngésző főleg a skyfire, ha nek ise lennének gondjai a zoomal azthiszem én azt választanám.

meneruwa 2009.06.09. 07:56:32

ja s a flasht kihagytam, igaz használhatatlan bár a flahliteot nem probaltam még de az előzőn, ami ugye egy omnia900 rom-ba égetett opera 9.5 b15828 volt tökéletesen ment a youtube, vagy windowsos stream fájl

Dixon 2009.06.09. 19:59:16

@Karbonade:
Kipróbálhatod otthon is, a Microsoftnak van egy Device Emulátor nevű eszköze amivel én a Visual Studioban az eszközök között találkoztam először. De le lehet külön is tölteni, csak mellé le kell tölteni a WM5,vagy WM6 részt hozzá meg talán az SDK-t is de abban nem vagyok biztos.

cikoria · http://cikoria.tumblr.com 2009.06.10. 07:48:41

Nekem eddig gyorsabbnak tűnik (érdekes).
Viszont a könyvjelzőket törölte mikor telepítettem (korábban a 9.5b) volt fent. Fura.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.06.18. 00:16:49

Na, már nálam is működi a Turbó. És ráadásul milyen szépen, egyértelműen gyorsabban töltődnek be az oldalak. Kipróbáltam a Unite-al is, de a streamelés nem ment... :)

Ez a hozzászólás is Oera Mobile-al készült...
süti beállítások módosítása