Magyar Opera

Opera 10.20 alfa - minialkalmazások, szabadon!

Nincs egy napja, hogy olvastam egy fórumbejegyzést az Opera 10.20 alfa közeledtéről, de a legoptimistább várakozásaimat is felülmúló sebességgel, már a mai napon kiadták! Az időzítésből és az összeállítás számából egyértelmű, hogy egy ideje már készen van a koncepció, de a megjelenéssel megvárták a végleges 10.10-et. Ez egy hivatalos alfa verzió, tehát az újítások iránt fogékonyaknak ajánlott, és minden telepítő tegye meg a szükséges óvintézkedéseket, mielőtt felteszi. A változások miatt számítson arra is, hogy egy korábbi verzió visszaállítása problémákba ütközhet, ezért inkább ne frissítsünk.

De mit is tud ez a 10.20? Nos, aki követi a blogot, már találkozhatott azzal a fejlesztői verzióval, ami a mostani kiadás alapját képezi. Ez pedig nem másról szól, mint a minialkalmazások függetlenítéséről. Egészen pontosan utóbbiak futtatásához ezentúl nincs szükség arra, hogy fusson az Opera, elegendő csupán feltelepíteni azt. Ráadásul a widgetek immár külön folyamatként futnak és külön programként települnek.

Miután megismertük a főbb vonulatokat, a részletesebb bemutatás előtt tisztáznunk kell még néhány dolgot. Biztos vagyok benne, hogy a többség (magamat is beleértve) már tűkön ülve várja a Presto 2.4-et és mindazon jóságokat, amiket ez hoz magával, nevesítve a hardveresen gyorsított VEGA-t és a Carakan JavaScript motort. Semmi kétségem afelől az Opera fejlesztői a háttérben serényen dolgoznak, de úgy tűnik, ezek a fejlesztések még nem állnak készen a bemutatásra. Amint megtudtam, hogy lesz 10.20, mindjárt gondoltam, hogy ezek még nem lesznek benne.

Ha visszatekintünk az Opera történetére, akkor azt látjuk, hogy az igazán komoly, architektúrális változások csak az X.00 és X.50-ös verziókba kerültek bele. Az X.10, X.20 és hasonló kiadások általában egy komolyabb újítást hoznak, ilyen volt annak idején a Gyorshívó (9.20), a Unite (10.10) és ilyen a mostani önálló-widget motor is. Várhatóan tehát a 10.20-ba már csak néhány apróság és hibajavítás kerül majd. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem kapunk valamilyen előzetest mondjuk a 10.5-ből. Azt sem tartom kizártnak, hogy a 10.20 elég gyorsan eléri a végleges státuszt, és akkor remélhetőleg már semmi sem ment meg minket a Carakan-tól.

Ami a 10.20-ast illeti, a főbb újításokat már korábban bemutattuk, lássuk, mit fejlődött az elmúlt bő egy hónapban! Tudni kell, hogy ez a verzió a végleges 10.10-re épül, tehát elvileg kellően stabil és megbízható - természetesen az új funkciót leszámítva. Sajnos vannak is ismert hibák, amik azonban jórészt a minialkalmazásokra korlátozódnak, kezdjük tehát ezekkel:

Ismert hibák:

  • a minialkalmazások mindig csak az első rendelkezésre álló ikont használják
  • a Dragonfly nem mutatja a megnyitott minialkalmazásokat
  • nem működnek az svg formátumú ikonok
  • a Flash telepítése nem érinti a minialkalmazásokat, ha az IE az alapértelmezett böngésző
  • nem működik az automatikus frissítés (csak Mac)
  • az átlátszóság nélküli ikonok nem tökéletesen jelennek meg (csak Unix)
  • az átlátszó hátterű minialkalmazások nem jelennek meg tökéletesen (csak Unix)
  • a teljes lista a bejegyzésben

Javítások, változások:

  • javított minialkalmazás-telepítő dialógusablak
  • a minialkalmazások eltávolítása felesleges könyvtárakat hagyott maga után
  • a minialkalmazások már nem nyitnak meg minden linkért egy böngészőablakot
  • nem lehetett befejezni a minialkalmazás importáló varázslót
  • a minialkalmazások utolsó pozíciója már elmentésre kerül
  • a relatív címre telepített minialkalmazás parancsikonja helytelen lehetett
  • rossz ikon volt a minialkalmazásokhoz társítva (csak Windows)
  • a minialkalmazás indítója nem tudta betölteni a szükséges Qt könyvtárakat (csak Unix)
  • az Opera Widget Runtime telepítője összeomlott egy minialkalmazás telepítésekor (csak Mac)
  • új, extra ikonok a minialkalmazások mellett, a program kezelésére, mozgatására

Elvileg bármelyik korábbi minialkalmazás használható az új módon, miután Importáltuk őket a beépített varázslóval. Az új kiadás tiszteletére viszont - demonstrációs céllal - készült két javított widget is, szerencsére egyik sem haszontalan: a Google Translator fordítóalkalmazás, illetve a Twitter alkalmazás, érdemes lehet őket külön is kipróbálni.

Figyelem! Az előzetes verziók még sok hibát tartalmazhatnak, ezeket nem ajánlott mindennapi használatra telepíteni. Az Opera legutolsó végleges verzióját az Opera oldaláról töltheted le.

Letöltés (Opera 10.20.1895 alfa, az új Widget Runtime Engine-el):

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr801552163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.11.26. 03:30:11

Azt hiszem ebben az esetben is megismétlem, akárcsak a 9.10-ról 9.20-ra váltás esetében, hogy ezúttal kihagyok egy 0.10 verziónyi lépést.
Ha biztonsági hiba van, úgyis kijön egy 10.11, eddig stabil, a widgetek igazán nem győztek meg, a változások listája sem, még a widgets panelre sem tették vissza őket, hogy onnan IS el lehessen távolítani.

Ezek után már csak azt remélem, hogy mire kijön a Carakan tényleg stabil lesz és nem az, hogy az alfa rögtön összeomlik egy Sunspider teszt alatt.

lalolib 2009.11.26. 08:37:20

Azt nem mondom, hogy rossz ötlet, ha lesznek is hozzá használható widgetek. Mert a mostani rendszer az tényleg semmire sem jó.
Kérdés: az Operánál mikor gondolnak a Windows 7 JumpList funkciójára? Szerintem az sokkal fontosabb lenne.

awking 2009.11.26. 10:58:54

Tudom, hogy felesleges lázadoznom, de nekem ez nem tetszik. A winre van milliónyi widgetes alkalmazás, akinek olyan kell az úgyse az Operáét fogja használni.
Ami eddig f*szántosan működött az a hordozható Operákban most már nem fog :(

Teddy Beer 2009.11.26. 14:42:21

@penge™: Valamit kezdeni kell a widgetekkel, mert a mostani állapotában nem túl népszerű. A Carakan pedig értelemszerűen a leggyorsabbnak kell lennie. Különben mit érne az egész? Szóval kell érnie, de addig is legyen egy fontos project a napirenden.

knorbert 2009.11.27. 19:22:20

ideje lenne az Operának belehúzni, mert a versenytársak megint elhúznak mellette: www.hwsw.hu/hirek/43473/mozilla-firefox-grafikus-gyorsitas-bongeszo-direct2d.html

Teddy Beer 2009.11.27. 19:56:17

@knor: Hűha! Lemaradtak 20 ezredmásodperccel. Adják ki később a hardveres gyorsítást, de OS függetlenül és hatékonyabb eredménnyel. ;)

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.11.27. 20:00:03

@knor: Már beszéltünk erről másik topikban is. Mások is csinálnak ilyesmit, az operának figyelnie és igyekeznie kell. De ez a linkelt cucc nem nagy eresztés, ráadásul Win7 + DirectX10 only.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.11.27. 20:02:35

@Teddy Beer: Haavard szerint a Presto 2.4 szoftveresen is gyorsabb... Majd kiderül.

knorbert 2009.11.27. 23:19:04

@Teddy Beer: ezzel azt akartam mondani, hogy szanálni kellene az ilyen dolgokat mint pl. a widgetek amiket szinte senki nem használ (legalábbis az Operáét, a windowsét többen) és rá kellene feküdni az igazán hasznos dolgokra, mint pl. hardveres grafikus gyorsítás, vagy esetleg beépíteni egy ki/be kapcsolható tor szerű biztonsági szolgáltatást ssl-el kombinálva + virtuális billentyűzettel (banki műveletekhez nagyobb biztonságot adna felhasználói oldalról).

Azért az OS függetlenséget majd megnézem..

knorbert 2009.11.27. 23:20:28

@cousin333: tudom, hogy türelmetlen vagyok, de: csak már látnám... (legalább egy előzetest).

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.11.27. 23:32:33

@knor: Az mondjuk tetszene, ha a nagy IE - FF rivalizálás közpette megjelenne egy használható stádiumban lévő, kellően fullos VEGA build :)

Ebből előnyt is lehetne kovácsolni, mármint hogy mindenki a két nagyra figyel.

"ezzel azt akartam mondani, hogy szanálni kellene az ilyen dolgokat mint pl. a widgetek amiket szinte senki nem használ"

Szerintem azért nem olyan kicsi az a szám, lehet, hogy majdnem annyian vannak (arányaiban), mint ahányan FF kiterjesztéseket használnak ;)

Már csak azért sem szanálják őket, mert még be sem indultak igazán. Mobilra csak béták voltak widget támogatással, TV-benn sem nagyon szerepeltek még, az asztali verziók meg kis vackok voltak, most nőnek fel éppen.

Azért akárhogy nézem, lehet, hogy jó részük hülyeség (vagy RSS olvasó), de jelenleg mégiscsak több, mint 1300 van belőlük, egyik-másik kifejezetten jó is, pl. Twitter vagy Google Translate (nem az operás).
süti beállítások módosítása