Magyar Opera

Gyakran ismételt kérdések az új Operához (v15+)

Mi történt?

Beállítások

Funkciók


Miért változott meg teljesen az Opera?

A cég 2013-ban úgy döntött, hogy a saját, egy évtizede fejlesztett böngészőmotorját lecseréli a Google által is használt Blink (korábbi nevén WebKit) nevű motorra. A saját, Presto nevű motor viszont olyan mélyen bele volt ágyazva a böngészőbe, hogy azt nem lehetett egyszerűen kicserélni. A teljes programot újra kell írni, immár a Blinkre alapozva.

Akkor ez most tulajdonképpen a Google Chrome?

Nem egészen. A Blink nevű megjelenítő motor a Chromium csomag része. Ezt a csomagot használja a Chrome és több más böngésző is. Az Opera is átvette a csomag nagy részét, de saját grafikus felületet készítenek, hogy egyedi funkciókat is hozzá tudjanak adni a böngészőhöz.

Béta? Developer?

Az Opera jelenleg három csatornán párhuzamosan fejleszti a böngészőt. A fejlesztői (developer) csatornán többnyire hetente jelennek meg új funkciók, viszont ezek általában bugosak, és kiadásról kiadásra változhatnak, sőt akár teljesen el is tűnhetnek. A fejlesztői kiadás összességében a legtöbb esetben viszonylag stabil, de mindennapi használatra nem javasolt, mert bármikor adatvesztés történhet.

A béta csatornára azok a fejlesztések kerülnek át, amiken már csak a végső simításokat kell elvégezni. Új funkciók már nem kerülnek bele, csak a meglévőket véglegesítik. Itt szokták frissíteni a nyelvi fájlokat is.

A stabil csatorna alkalmas a mindennapos használatra. Átlagosan kéthavonta jelenik meg egy új stabil kiadás új verziószámmal. A stabil csatorna ezen kívül csak rendkívüli esetekben kap kisebb frissítéseket, például ha egy biztonsági rést kell javítani.


Hová tűnt az opera:config?

A régi Opera haladó szintű beállításait tartalmazó oldal megszűnt. Az új Opera egy oldalon tartalmazza az összes beállítást. A lap aljára görgetve tudod bekapcsolni a haladó szintű beállításokat. Ezeket egy pötty fogja jelezni a sor elején.

Létezik egy "még inkább haladó", úgynevezett "power user" csoportja is a beállításoknak. Ezek előcsalogatásához a konami kódot (↑ ↑ ↓ ↓ ← → ← → B A) kell bepötyögni, miután megnyitottad a beállításokat.

Hol tárolja az Opera a beállításaimat?

A beállítások, mentett belépési adatok, könyvjelzők, gyorshívók és egyéb adatok most is szöveges fájlokban vannak eltárolva. Az új Opera a korábbi .ini és .adr fájlok helyett JSON és SQLite fájlokban tárolja az adatokat. Ezek viszont ugyanúgy másolhatók, ahogyan a régi Opera fájljai. A profilod elérési útját az Opera névjegy oldalán találod.

Sajnos nincs mindegyik fájl kiterjesztéssel ellátva, de egy szövegszerkesztővel mindet meg lehet nyitni. Ami rögtön olvasható, az JSON formátumú, ami pedig értelmezhetetlen, az SQLite. Az utóbbihoz is hozzá lehet férni segédprogramokkal, például az SQLite Browserrel.

A jelszavaimat miért nem tudom másolni?

A személyes beállítások közül a jelszavakat is tartalmazó belépési adatok a legkényesebbek. Hogy a jelszavakat tartalmazó fájl ellopását megakadályozzák, az Opera jelenleg az aktuálisan telepített Windowshoz köti a fájl érvényességét. (A Linuxos és OS X-es kiadásokat ez a korlátozás nem érinti.) Sajnos ennek hatására mi magunk sem tudjuk átmásolni a profilunk többi részével együtt, ha például újra szeretnénk telepíteni a számítógépünket.

Ez a probléma valószínűleg csak akkor fog megoldódni, ha a belépési adatok is bekerülnek a szinkronizálható tartalmak közé.


Mikor csinálják meg az összes régi funkciót?

Soha. A váltással egyidőben közölték azt is, hogy nem fognak visszahozni minden egyes funkciót. Ez viszont nem jelenti azt, hogy az új Opera mindig ilyen buta marad, hiszen a régi Operában rengeteg olyan funkció volt, amiről a legtöbb felhasználó nem is tudott. A fejlesztők nem adnak ki nyilvános ütemtervet, de folyamatosan dolgoznak azon, hogy egyre több kényelmi funkcióval gazdagodjon a program.

Hová tűnt az email kliens?

Az új Opera nem tartalmaz beépített levelezőt és hírolvasót. A régi Operából leválasztott levelező külön programként telepíthető.

Akinek csak egy RSS olvasóra van szüksége, az bátran használhatja a Smart RSS nevű bővítményt, ami kinézetében és funkcionalitásában is nagyszerűen pótolja a régi Opera beépített olvasóját. (A kiegészítő platform sajátossága miatt az RSS szolgáltatás észleléséhez egy külön bövítményre van szükség.)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr855778293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

semmiii99 2014.01.28. 21:00:27

miért rejtették el így a power user beállításokat? nem lett volna célszerűbb úgy megoldani mint a haladó beállításokat? végül is ha gondot okozhat, ahogy figyelmeztettek, akkor miért nem a kísérleti funkciókhoz tették?

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.01.28. 21:52:12

@semmiii99:
Teljesen rendben van ez a konami kód. Egyszer kell megcsinálnod.
A flags meg teljesen más célt szolgál.

semmiii99 2014.01.28. 21:58:24

@Nekomajin: igen, köszi
utólag én is rájöttem, hogy a flags az fejlesztési célokat szolgál, csak mondjuk aki most kezdi el használni az operát az nem feltétlenül tudja ezt a konami kódot

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.01.28. 22:18:14

@semmiii99:
Pont ez a lényege. Régen sem volt evidens a config turkálása meg a fájlok manuális szerkesztése.
Az, hogy most van ott egy vagy két feature, nem jelent semmit. Amikor majd bővül, akkor nem lesz mindegy, hogy az átlaguser elnyomkod-e valamit, amiről azt sem tudja, hogy micsoda, és utána kukázza a böngészőt, mert "nem működik". Aki viszont annyira fel akarja túrni a böngészőt, az úgyis utánajár annak, hogy hogyan lehet megcsinálni.

GaPeti 2014.02.03. 11:14:00

Örülök az új fejlesztéseknek. Annak már kevésbé, hogy félig készen jön ki egy verzió (könyvjelzők és RSS hírolvasó nélkül – a letölthető kiegészítők, hát inkább hagyjuk). Mondhatnátok nem kell frissíteni addig míg nem lesz végleges változat. Persze. De akkor mi van ha a Windows újratelepítése után a böngésző választásnál az Operára bökök rá és az Opera 19-et telepíti a gépemre. Én mint öreg Operás nem töröltem egyből, próbáltam megoldásokat találni. De aki most látja először az valószínűleg többet hallani se akar róla. Egyszóval a megbízható, jól testreszabható, felhasználó barát böngésző helyett egy félkész program van a gépemen, én meg kénytelen vagyok a rivális gyártó programját használni. Remélem hamar véget ér ez a rém állom!

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.02.03. 13:37:55

@GaPeti:
Na lássuk:
- Azt be kell látni, hogy a kiegészítőké a jövő. A régi Operához is rengeteg kiegészítőt használtak, főleg a power userek. Csak akkor még userscriptnek hívták őket. Mert még abban sem volt benne az elképzelhető összes funkció.
- Senki sem kötelez rá, hogy a Windows újratelepítése után a böngészőválasztót használd. Bepötyögöd az IE-be, hogy opera.com, megkeresed a régi verziókat, és telepíted akár a 12.16-ot, akár régebbit.
- Felejtsük már el azt a tévhitet, hogy minden Opera felhasználó kocka! Az új Opera, az internetezők 90%-ának az igényeit teljesen kielégíti.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2014.02.03. 15:05:45

@Nekomajin: - A kiegészítőké a jövő, csak nem mindegy, hogy milyen mértékben. Ahogy a legóautó és az igazi autó között is nagy különbség van.

- Szerintem azokra célzott, akik viszont használják és látják, hogy egy piros logós Chrome-ot kaptak.

- Az Opera felhasználók jelentős része kocka volt. Az internetezők 90%-ának igényeit pedig MINDEN böngésző kielégíti, innentől pedig az erősebben marketingelt kutya baszik. Az pedig soha nem lesz az Opera. És mivel nem nyílt forráskódú, még ez a gyenge közösségi marketing is kiesett, ami a Mozillánál megvan.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.02.03. 15:36:58

@penge™:
Szerintem sem kéne túlzásba vinni a kiegészítőzést, de alapjaiban sem szabad elvetni a konstrukciót.
Ez az autós hasonlat viszont még tőled is szar volt.

A jelentős rész kocka szerintem képes arra, hogy rákeressen a régi verzióra, és letöltse, ha az új nem tetszik neki. Ha nem, akkor az meg az ő baja.

GaPeti 2014.02.03. 16:02:14

@Nekomajin: Örülök hogy a kiegészítőké a jövő. De esetünkben a kiegészítők hiánya (minősége) a gond és nem az hogy nincs alapból benne a programban.
Tényleg nem lett volna muszáj az Opera 19-et telepíteni, ha előtte próbáltam volna nem is teszek ilyen botorságot. Igazad van abban is hogy le lehet tölteni az előző verziót, ha kell, ezt is fogom tenni.
Az meg hogy kik használták eddig, és kik fogják ezután az mindegy. Kiegészítőkkel vagy anélkül de szeretném ha az Opera ugyan olyan testreszabható böngésző lenne mint ezelőtt.

GaPeti 2014.02.03. 16:05:18

Azt meg el is felejtettem írni, hogy minden fanyalgásom ellenére tetszik az Opera 19. Csak én a abban a tévhitben éltem hogy ez egy végleges verzió. Csak most szembesültem azzal hogy még fejlesztés alatt van. Bízom benne hogy olyan lesz amit ezután is szívesen használok.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.02.03. 16:16:47

@GaPeti:
Olyan értelemben van fejlesztés alatt, mint ahogy akármelyik program akármelyik verziója. A 19-es ennyit tud, és ez nem is fog változni. Március vége felé kijön majd a 20-as, abban lesz pár újítás, aztán majd a 21-esben, és így tovább.

Egyébként beraktam egy linket a régebbi verziókhoz a menü Letöltések részébe. Eléggé eldugták a saját oldalukon.

GaPeti 2014.02.03. 16:52:37

@Nekomajin: Oké értem. Majd nagyobb figyelemmel követem a fejlesztéseket, ne tévedjek meg még egyszer ennyire. Biztos vagyok a lesz olyan verzió amiért érdemes lecserélni a mostanit, addig marad a v12.16.

Sombre 2014.08.04. 23:05:53

Lehet , hogy hülye vagyok , de a konami kódot hova is kéne bepötyögni ? Próbáltam a címsorba , meg a beállítások keresőjébe , de nem történt semmi. Még viszonylag kezdő vagyok.. xd

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.08.04. 23:11:37

@Sombre:
Amikor megnyitod a beállításokat, akkor a kurzor a keresőmezőbe ugrik. Onnan ki kell venni, és utána beírni a kódot.

Sombre 2014.08.04. 23:35:38

@Nekomajin: köszi , végre sikerült:D

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2015.01.17. 13:10:27

Frissítettem a GYIK-et (és a felső menüt is).

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2015.01.17. 19:33:09

@Nekomajin: A jelszavas részt kiegészítheted még azzal, hogy csak Windows esetében van ez a korlátozás. Linux és OSX alatt másolható. Meg belinkelheted a dqdb által írt segédprogramot a portable Operához.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2015.01.17. 20:36:47

@penge™:
Fogalmam sincs, hol találom meg annak a programnak a linkjét. A másikat javítom.
süti beállítások módosítása