Magyar Opera

Kiegészítő ajánló: AdvancedPopup

  • Utálod, hogy bizonyos oldalak teljesen indokolatlanul használják a target attribútumokat?
  • Mivel ismered az Operás trükköket (akár keresőformokban, címsorban is Shift+Enter illetve Ctrl+Shift+Enter) teljesen feleslegesnek tartod, hogy bármi új lapon nyíljon meg?
  • Szeretnéd, ha a javascript: kezdetű linkekre is érvényes lenne a Shift+klikk illetve Ctrl+Shift+klikk?
  • Esetleg régi álmod, hogy az MDI ablakok ne csináljanak maguknak új fület?

Ha ezek közül akár egyre is "Igen" a válaszod, akkor mindenképp próbáld ki az AdvancedPopup nevű kiegészítőt.

Működése:

Kétféle beállítási lehetősége van. Az egyik a globális beállítás, amit az Opera gomb → Kiegészítők/Extensions → Kiterjesztések kezelése/Manage Extensions → helyen érhetsz el a csavarkulcs ikon → Beállítások/Preferences menüpontjára kattintva. Ez minden oldalra érvényes lesz.

A másik a domainspecifikus beállítás, amit a kiegészítő eszköztáron lévő ikonjára kattintva érhetsz el és módosíthatsz eltérően a globális beállításokról. Ez csak az adott domainre lesz hatással.

Itt természetesen a 4 funkciót határozhatod meg, hogyan működjön (illetve működjön-e)

No key: Sima bal egérkattintásra
Shift key: Shift nyomva tartása mellett kattintva
Ctrl key: Ctrl nyomva tartása mellett kattintva (vedd figyelembe, hogy képen, illetőleg képet tartalmazó linken elkövetett Ctrl+klikk a képet mentésre kínálja fel).
Shift + Ctrl: Ctrl+Shift+kattintás mellett

Funkciói:

DisOpenWin: Minden lehetőséget kiiktat, hogy valami új lapon nyíljon meg, legyen az target="_blank" vagy éppen window.open

InsidePopup: Az MDI ablakok helyett belső ablakok jelennek meg az adott fülön belül. Hátránya, hogy a mozdulatparancs, illetve Ctrl+W az egész fület bezárja, tehát ezt a popupot csak a sarkában lévő X-el lehet bezárni.

TargetPopup: Amik popup-ként nyílnának meg normál esetben azok rendes popupként nyílnak meg ezzel a beállítással.

ForcePopup: Mindenképp rendes popupként nyílik meg az oldal. Ennek paramétereit az option helyen a beállításoknál legalul lehet szerkeszteni. Vagyis mekkora legyen a popup, legyen-e címsor, legyen-e scrollbar, ilyesmi.

2010 operás szemmel

Ismét eltelt egy esztendő, ezúttal a 2010-es, ideje tehát kicsit visszatekinteni. Ahogy az ezt megelőző, az idei év sem szűkölködött az Operával kapcsolatos eseményekben. Az alábbiakban a legfontosabbakat próbálom tematikusan összefoglalni.

Opera böngésző

Bár az Opera sok mindennel foglalkozik, mégiscsak az általa készített PC-s böngésző képezi az érdeklődés legfőbb tárgyát. Ennek megfelelően a program az idei évben is sokat fejlődött. A tavalyi év azzal zárult, hogy bemutatkozott az Opera 10.5, ami túlzás nélkül tekinthető a cég eddigi legfontosabb kiadásának - részint a benne fellelhető újdonságok, részint az aktuális - az Operára nézve nem túl hízelgő - piaci helyzet okán.

Először is ott volt a Presto 2.5, ami mind sebesség, mind szabványkövetés szempontjából jelentős előrelépés volt a 2.2-höz képest. Szintén nagyon fontos volt a Carakan névre hallgató új JavaScript motor is, ami nemes egyszerűséggel lelépte elődjét, és a mai napig is az egyik leggyorsabbnak számít. Mindemellett bemutatkozott a VEGA nevű grafikus motor is, ami kétségtelenül 2010 legjobb szoftveres renderelője a többi böngészővel összevetve is.

A negyedik jelentős változtatás a megújított minialkalmazás-motor, aminek köszönhetően a widgetek külön processzként, a böngészőtől függetlenül futhatnak. A 10.5 egyben radikálisan megváltoztatta a felhasználói felületet: egyrészt sokkal könnyedebb, "levegősebb" lett az Aero-t idéző megjelenésnek köszönhetően, másrészt sokkal jobban illeszkedett az őt futtató operációs rendszerekbe, legyen az Windows, Unix vagy Mac OSX.

Az volt tehát a kezdet, de a további előzetesek, és a végleges 10.5 - meglehetősen elsietett - március eleji kiadása már az idei esztendő történései voltak. Akárcsak a későbbi javított verziók, a 10.51 és a 10.52. Utóbbi hozta el a 10.5x szériát a Macintosh operációs rendszerekre is. A sor végül a 10.53-al és a 10.54-el zárult.

Mire azonban utóbbi június második felében kiadásra került, az igazi ínyencek már a 10.6 előzeteseit próbálgatták, a fejlesztés ugyanis párhuzamosan zajlott. A végleges 10.6 aztán július elsején mutatkozott be, immáron Unixra is. A program tovább gyorsul elődjeihez képest, és olyan funkciók kaptak benne helyet, mint a Geolocation API, a Web Workers, illetve a belső oldalak is tetszetős ikonokat kaptak a 9.6-ban bemutatkozott vizuális fülek használata esetén.

Tovább...
süti beállítások módosítása