Magyar Opera

Flashblock Operában

Tipp: Opera 10.5-ben van alapértelmezett Flashblock, amit az opera:config#UserPrefs|EnableOnDemandPlugin beállítással érhetsz el külső megoldások nélkül. Sajnos ez a beállítás (még) nem oldalspecifikus, tehát ha bekapcsolod minden oldalon rá kell kattintanod a videó helyére.

Az utóbbi időben a 10.5 noclicktoactivate.js bugja kapcsán újra előkerült nálam a Flashblock. Aki használja ezt a funkciót, az már nyilván ismeri a Lex1 által készített megoldást, akár az userjs only, akár a CSS változatot.

A Flashblock.js egy önálló userjs, amit csak elmentünk a userjs könyvtárba (ha még nincs ilyenünk, klikk ide), majd újratöltjük az oldalt. Hozzáadni az @include letiltani egy oldalon pedig az @exclude paraméterrel tudjuk a userjs-eknél már jól ismert módon.

Megjegyzés: Az @include, @exclude csak az ANSI kódolású userJS-eknél működik, ezért ne használjunk lehetőleg a leírásban sem ő és ű betűt, ha már mindenképp muszáj ékezetet használnunk.

Vagy használhatjuk helyette a CSS változatot, aminél kicsomagolás után a Flashblocker.css-t a profilunk styles\user könytvárába másoljuk, a Flashblocker.js és Flashblocker-white-list.js fájlokat pedig a userjs könyvtárunkba. A CSS miatt újra kell indítanunk a böngészőt, hogy bekerüljön a Nézet sáv > Szerzői nézet legördülőmenübe a CSS, amit majd ezután engedélyezünk. Ha egy oldalon (például YouTube-hoz hasonló oldalak, mert az már fehérlistán van) véglegesen engedélyezni akarjuk, akkor a Flashblocker-white-list.js-ben kell megadnunk az oldal címét @include paraméterrel.

Nos nem túl meglepő módon ezek egyike sem működik az új pre-alfával. Tehát akkor most következzen néhány ezzel is működő megoldás, kinek melyik tetszik.

Edvakf jóvoltából van egy Flash és iframe blokkoló CSS, ami nem a legesztétikusabb, de azért nem rossz. Az egyik előnye, hogy CSS, vagyis már az oldal renderelésekor betöltődik és működik HTTPS oldalakon is anélkül, hogy minden alkalommal jóváhagynánk, az "Igen, engedélyezem az UserJS-eket." dialógusablakot. A másik előnye, hogy a CSS-hez hozzáadhatunk kivételeket. Nem olyan nehéz, amilyennek látszik, jegyzettömbben megnyitjuk a fájlt, majd ha Flash tartalom, akkor a

embed[src]:not(.ucContent):not([src*="nicovideo"]):not([src*="ytimg.com"])
ha pedig iframe, akkor a
iframe[src]:not(.ucContent)
sor végére hozzáadjuk a következő sort:
:not([src*="ide az engedélyezni kívánt objektum forrásának a címe"])

További userJS megoldások: BlockFlash2 és BlockFlashPlus (Silverlight-hoz is)

Webszelet minialkalmazás Operához?

Olvasgatva a mai cikket, ami 2009 legjobb Operás kiegészítőit hivatott bemutatni, kedvet kaptam ahhoz, hogy én is körülnézzek az Opera minialkalmazások között. Némileg meglepett, amikor a címlapon az ajánlott programok között megláttam a Web Page Widgetizer-t, lévén sosem hallottam még róla.

Ennek oka hamar kiderült, ugyanis csak ma jelent meg és az Opera csapata fejlesztette ki. Talán az Internet Explorer 8 "webszeletek" (WebSlices) funkciójához lehetne hasonlítani, de még inkább a Mac-es Web Clips-hez. Annak még sosem hallott volna ezekről: a lényegük, hogy a megadott oldal egy részét (szeletét) elmentheted egyfajta vizuális könyvjelzőként. Természetesen időről-időre frissülnek, így egy kattintással megnézheted a pillanatnyi helyzetet anélkül, hogy magát az oldalt be kellene töltened.

Az IE8 megoldása (meglehetősen jellemző módon) a honlapkészítők közreműködését igényli, egy honlapba illesztett kódrészlettel ők adják meg a megjeleníthető tartalmakat. Előnye, hogy pontosan azt a részt látod, amit kiválasztottál, és alkalmanként csak azt is kell letöltened.

Tovább...

2009 legjobb Opera alkalmazásai

A Choose Opera kiválogatta a tavalyi év 10 legjobb minialkalmazását és Unite alkalmazását, úgyhogy ha eddig nem próbáltad még ki ezeket, vagy korábban nem győztek meg, akkor most ezekkel érdemes lehet tenni velük egy próbát.

Bár az Opera 10.2 alfához készült, de működik a korábbi verzióval is, úgyhogy próbáld ki a 20%-kal királyabb Twitter alkalmazást!

Twitter Opera 10.2 Alpha

Ossz meg 10 gigabájtot 10 másodperc alatt a fájlmegosztó alkalmazással. Nincs több FTP és külső alkalmazás, csak a megosztott fájlok!

Fájlmegosztó

Régi kedvenc játékunk, ez szokott bejönni akkor is, amikor frissítik a My Operát.

Bubbles

Ha feltöltés nélkül szeretnéd megosztani a képeidet, ez a legjobb módszer hozzá!

Képmegosztó

Oszd meg a zenéidet az összes barátoddal, vagy válaszd ki őket. Érd el az összes otthoni zenédet bárhol is vagy!

Médialejátszó

Tovább...

Opera Devices bejelentések

Jelenleg Január havában vagyunk, és ha Január, akkor Las Vegas, ha pedig Las Vegas, akkor CES 2010 (Consumer Electronics Show), ami nem más, mint a szórakoztatóipari cégek egyik legfontosabb éves seregszemléje.

Írni pedig azért írok róla, mert az Opera természetesen képviselteti magát. Most nem elsősorban mint PC-s böngészőfejlesztő, hanem mint a beágyazott rendszereken futó webes alkalmazások jelentős piaci szereplője. Ha pedig képviselteti magát, akkor nem ment üres kézzel (ilyen helyen amúgy is sok bejelentést szokat tenni a céget a számtalan bemutató mellett), mindjárt 3 új terméket is felsorakoztatott az eddigieken túl.

Korábban többször is írtunk az általunk is talán kevésbé ismert "mobil üzletágról", ami a nevével ellentétben nem marad meg a mobiltelefonok szintjén, hanem sokkal sokrétűbb annál. Olyan elemek is részét képezik ugyanis, amik terén az Opera tulajdonképpen egyedülállónak tekinthető az ismertebb böngészőket figyelembe véve.

Lássuk csak: játékkonzolok, televíziók, set-top-boxok, digitális képkeretek, autós szórakoztató-központok, a lista csak esetleges, és még így is impresszív. Nem nehéz belátni azt sem, hogy minden jelenlegi népszerűségük ellenére sokkal nagyobb potenciállal rendelkeznek, aminek későbbi kiaknázását az Opera igyekszik is minél jobban megalapozni.

Az alapelv, hogy a jövő egyszerűbb (de nagyon populáris) alkalmazásainak közös nyelve a web jelenlegi nyelve. Az érvek valóban meggyőzőek, hiszen gondoljunk bele, korunk honlapjait hány és hány ember készíti és tartja karban, világos, hogy a HTML, CSS, JavaScript és az SVG elterjedtsége elég széleskörű.

Tovább...

Új igazgató az Operánál, lemondott Jon von Tetzchner

Az új év egy különös és leginkább váratlan fordulatot hozott az Opera háza táján, amely érdekes változásokat hozhat az Opera életébe: lemondott ugyanis az Opera vezérigazgatója, Jon von Tetzchner. Jon nem csak amolyan átlagos vezérigazgató, ő az egyik társalapítója az Opera Software cégnek, és ő írta az eredeti Opera kódnak az alapjait is. Az Opera víziója — egy web mindenhol — leginkább hozzá köthető, emiatt lett az Opera az egyik leginkább szabványkövető böngésző, valamint ebből alakult az Opera Mini, Opera Mobile és a többi beágyazott verzió is.

Az új igazgató Lars Boilesen, aki eddig is az Operánál dolgozott, mint kereskedelmi igazgató. A csere sok változást hozhat az Opera életében, akár pozitívakat, akár negatívakat is, ezt egyelőre nehéz megjósolni. Reméljük, az Opera továbbra is megőrzi az eddigi innovatív böngésző szerepét a piacon, és talán sikerül egy kissé a részesedésüket is feltornászni valamilyen új stratégiával. Én szurkolok nekik.

Az alábbiakban pedig Jon levelét olvashatjátok a váltásról:

Az új év gyakran kezdődik kisebb-nagyobb változásokkal. Most egy Operával kapcsolatos változást szeretnék veletek megosztani. 15 csodálatos év után, amelyet vezérigazgatóként az Opera vezetésével töltöttem, úgy döntöttem, hogy ideje egy szabadabb, függetlenebb pozícióba lépnem annál a vállalatnál, amelyet barátommal, Geir Ivarsøy-jal közösen alapítottunk.

Lars-ot sok éve ismerem. Eredetileg az Operánál dolgozott 2000-2005 között. Segített abban, hogy egy kis, asztali böngészőt gyártó céget több platformon is vezető pozícióba hozzunk. Szomorú nap volt, amikor elhagyott bennünket, hogy csatlakozzon az Alcatel-Lucent-hez. 2009-ben visszacsalogattam hozzánk. Most pedig átadom neki a világ szerintem legjobb munkahelyét.

Úgy lépek tovább, hogy tudom, az Opera jó kezekben van. Lars mélyen hisz a küldetésünk erejében, hogy a legjobb böngészési élményt adjuk az embereknek mindenhol. Olyan céget örököl, amelyik készen áll a nagy dolgokra. Stabil pénzügyi helyzetben vagyunk. Nagyszerű termékeink vannak (próbáltad már az Opera 10.50 pre-alfát?). 800 tehetséges alkalmazottunk van szerte a világon. És természetesen itt vagytok ti, akiknek mi ezeket a nagyszerű termékeket készítjük.

Az évek alatt volt szerencsém sok embert megismerni közületek. Sokat és messzire utaztam azért, hogy elmondjam a történetünket, és meghallgassam a tiéteket. Elmondtátok nekem, mit jelent számotokra az Opera és hogyan segíti a mindennapjaitokat. A történeteiteket hallgatva, tőletek tanulva mindennél gazdagabb lett az életem. Ti motiváltatok és inspiráltatok engem. Ezért a alázatos köszönetemet fejezem ki nektek. Az Opera közösség eddig és ezután is egy fontos része volt az életemnek.

Mindenkinek kívánok egy Boldog Új Évet és sikereket mindazon kis és nagy dolgokban, amelyeket a jövő tartogat számunkra.

Kær kvedja,

Jon

süti beállítások módosítása