Magyar Opera

Webszelet minialkalmazás Operához?

Olvasgatva a mai cikket, ami 2009 legjobb Operás kiegészítőit hivatott bemutatni, kedvet kaptam ahhoz, hogy én is körülnézzek az Opera minialkalmazások között. Némileg meglepett, amikor a címlapon az ajánlott programok között megláttam a Web Page Widgetizer-t, lévén sosem hallottam még róla.

Ennek oka hamar kiderült, ugyanis csak ma jelent meg és az Opera csapata fejlesztette ki. Talán az Internet Explorer 8 "webszeletek" (WebSlices) funkciójához lehetne hasonlítani, de még inkább a Mac-es Web Clips-hez. Annak még sosem hallott volna ezekről: a lényegük, hogy a megadott oldal egy részét (szeletét) elmentheted egyfajta vizuális könyvjelzőként. Természetesen időről-időre frissülnek, így egy kattintással megnézheted a pillanatnyi helyzetet anélkül, hogy magát az oldalt be kellene töltened.

Az IE8 megoldása (meglehetősen jellemző módon) a honlapkészítők közreműködését igényli, egy honlapba illesztett kódrészlettel ők adják meg a megjeleníthető tartalmakat. Előnye, hogy pontosan azt a részt látod, amit kiválasztottál, és alkalmanként csak azt is kell letöltened.

Hátránya, hogy az egyre bővülő választékon túl nincs igazán mód mást választani. Például a Magyar Opera blog oldalsávjában az új fórumhozzászólások kis listáját aligha fogod beállítani (legalábbis nem tudok arról, hogy a blog.hu támogatná a funkciót, a magyar lista is elég rövid).

Az Opera megoldása a már említett Safaris módszert látszik követni, ugyanis te magad választhatod ki azt a (téglalap alakú) területet, amit meg akarsz figyelni. A technikai megoldást nem ismerem pontosan, de valószínűleg a teljes oldal frissítését igényli. Érdekes probléma lehet továbbá, hogy ha valamilyen okból az adott elem kicsit odébb kerül az oldalon, akkor valószínűleg az általad látott kis szelet is el fog csúszni.

Eddig ez nem több, mint egy ügyes ötlet. A címbeli kérdőjel viszont indokolt. Tudni kell, hogy egy ideje a 10.5 (második) pre-alfáját használom. Ezzel kerestem fel tehát az Opera Widget oldalát is. Nagy meglepetésemre az új alkalmazáshoz azt írta ki, hogy "not publicly available", tehát nyilvánosan nem elérhető. Nos, nekem sikerült elérni - le is töltöttem tehát.

A felület elég egyszerű, felül beírod a honlap címét, majd kattintásra betölti azt. Ha szerencséd van, akkor megjelenik egy kijelölő téglalap, amivel kiválaszthatod a figyelni kívánt területet. Innentől elvileg csak a Widgetize! gombra kell kattintani és már kész is a... hát nem tudom, mi, gondolom egy külön minialkalmazás.

Nekem ugyanis nem volt ilyen gomb, csak a súgóban láttam, hogy így kellene működnie. Mivel a 10.5 még eléggé mostohán kezeli a minialkalmazásokat (van, ami jól megy, de sok közülük alig, vagy egyáltalán nem használható), gondoltam megpróbálom a 10.10 USB-s verziójával is. Ekkor megint csak meglepetés várt rám, az alábbi szöveg fogadott ugyanis a widget aloldalán:

Sorry, this widget is not approved for your device/browser This widget contains elements which will not be displayed correctly on your device. This may be the result of a choice made by the author or by Opera Software staff.

Ez nagyjából azt jelenti, hogy nem tudom letölteni, mert a készítője szerint nem kompatibilis a böngészőmmel. Mindezt a legfrissebb, 10.10-es verzióra mondta (a 10.20 alfájával nem tudom, mi lenne a helyzet). Úgy tűnik, hogy valami olyan funkciót használ, amit csak a 10.5 tud. Mindenesetre a dolog így még nem használható (mert nincs készen), de remélhetőleg idővel kiderül, mit kotyvasztottak az Opera boszorkánykonyhájában...

Frissítés! A jelek szerint a minialkalmazás korrekt futtatása az újfajta widget-motort igényli, ami a 10.20 alfában mutatkozott be. A 10.50-höz csak azért engedi letölteni, mert elvileg újabb, mint a 10.20, viszont jelenleg még a régi megoldást használja.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr791657288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mesmoryser 2010.01.08. 20:07:26

Először nekem is úgy tűnt, hogy nem csinál semmit. Be is zártam. Aztán most nézem, hogy megnyitotta az Opera 10.5-öt, és ezt a címet próbálta megnyitni: oxine2.opera.com/widgetize/Web%20Widgetizer/WebPart . Persze mögötte volt egy nagy adag paraméter, ami a kiválasztott területet és az oldal címét tartalmazta, de úgy csak egy nagy fehérséget töltött be. Így meg a "Widgetize! The Opera Widget Generator" nevű oldalt.

ata4100 2010.01.09. 01:18:34

Érdekesen hangzik!

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2010.01.09. 09:26:58

Úgy tűnik, Windows 7 alatt van vele probléma. Az oldalán megjelent egy link, hogy "1 issue", arra kattintva bejön egy hibaleírás, ami éppen ezt írja le, hogy hiányzik a Create gomb Windows 7 alatt.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.01.09. 10:41:51

@Karbonade: Nem. Az azt mondja, hogy neki nem megy, és ezt meg ezt használja. Ettől még lehet Win7 hiba, de nem arról van szó, hogy amiatt van a gond. Meg kell probálni Vista-n, XP-n vagy Linuxon.

Amúgy azért nem a Magyar Opera képe van a példában az Index helyett, mert a címek árnyékolása helyett ilyen lilás foltokat jelenített meg, amikor betöltöttem.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.01.09. 12:25:32

Na, most írták, hogy 10.20-n megy. 10.50-re azért lehet letölteni, mert 10.50 > 10.20 viszont az újfajta widget-ekezlés kellene hozzá, ami meg még nincsen benne.

email 2010.01.09. 12:29:53

Virtual Pc (Xp) + 10.20 használatával sikerült rendesen működésre bírni, bár hozzá kell tenni, hogy nagyon nehezen töltöttbe be a minialkalmazáson belüli oldalakat, sokszor csak 2-3 frissítés után, mert hálózati hibát dobott ki, pedig minden más rendesen ment. Ugyan nem próbáltam ,de szerintem 10.20 + Windows 7 variációval is mennie kell.
Képek:
i47.tinypic.com/5da4ag.jpg
i47.tinypic.com/2yoxt9x.jpg

Az EREDETI 2010.01.09. 13:22:44

Talán nem lenne hátrány, ha nem ürülne ki a minialkalmazások menüm folyton.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.02.01. 17:02:26

Na úgy néz ki már működik 10.5-ben: widgets.opera.com/widget/14892/

Nem rossz, viszont el kell ismerni, hogy az MS megoldása jobb, mivel ott nem kell betölteni és lerenderelni az egész oldalt.

"Érdekes probléma lehet továbbá, hogy ha valamilyen okból az adott elem kicsit odébb kerül az oldalon, akkor valószínűleg az általad látott kis szelet is el fog csúszni."

Nincs benne semmi érdekes. Egyszerűen a felbontásnak megfelelően megcímkézi az egyes pixeleket és csak a keretben lévő részt jeleníti meg. Ha a tartalom arrébb csúszik, akkor a widgetben is arrébb csúszik. Gyakorlatilag ezt már MDI-vel meg lehetett oldani egy bookmarklet segítségével, ahol meg volt adva a JS-ben a méret.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.02.01. 18:45:46

@penge™: "Nem rossz, viszont el kell ismerni, hogy az MS megoldása jobb, mivel ott nem kell betölteni és lerenderelni az egész oldalt."

Erről leírtam az álláspontomat. Az MS megoldásához a honlapkészítők támogatása kell, ez szerintem kevésbé jó, mint a teljes ldalt betölteni, de bármit beállítani...

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.02.01. 21:29:13

@cousin333: A fast forward-hoz, RSS-hez, vagy a navigációs sáv használatához is az oldal támogatása kell. Inkább a mentalitással van probléma, hogy ennyire lusták néhány előre elkészített sort a kódba illeszteni, amihez még igazán HTML tudás sem szükséges.

Attól pedig valami nem lesz jobb, hogy gyakorlatilag bármilyen oldallal működik, ugyanis mint írtam, annyival több a bookmarkletes MDI-től, hogy az adott pozícióba ugrik. Az ilyen bizbaszoknak pedig két nagy lényege van:
1: Kisebb adatforgalom.
2: Kisebb terhelés az oldalnak (ami például az eBay-nek nem mindegy, hogy licitnél több százezren az egész oldalt frissítgetik másodpercenként mindenestől, vagy csak azt az 1-2 kilobájtos "szeletet", nem véletlenül voltak ők az elsők, akik támogatták az MS megoldását).

Viszont egy Update Checker-nek örülnék, mert sajnos RSS sincs mindenhol, ahol kéne.
süti beállítások módosítása