Magyar Opera

Opera Devices bejelentések

Jelenleg Január havában vagyunk, és ha Január, akkor Las Vegas, ha pedig Las Vegas, akkor CES 2010 (Consumer Electronics Show), ami nem más, mint a szórakoztatóipari cégek egyik legfontosabb éves seregszemléje.

Írni pedig azért írok róla, mert az Opera természetesen képviselteti magát. Most nem elsősorban mint PC-s böngészőfejlesztő, hanem mint a beágyazott rendszereken futó webes alkalmazások jelentős piaci szereplője. Ha pedig képviselteti magát, akkor nem ment üres kézzel (ilyen helyen amúgy is sok bejelentést szokat tenni a céget a számtalan bemutató mellett), mindjárt 3 új terméket is felsorakoztatott az eddigieken túl.

Korábban többször is írtunk az általunk is talán kevésbé ismert "mobil üzletágról", ami a nevével ellentétben nem marad meg a mobiltelefonok szintjén, hanem sokkal sokrétűbb annál. Olyan elemek is részét képezik ugyanis, amik terén az Opera tulajdonképpen egyedülállónak tekinthető az ismertebb böngészőket figyelembe véve.

Lássuk csak: játékkonzolok, televíziók, set-top-boxok, digitális képkeretek, autós szórakoztató-központok, a lista csak esetleges, és még így is impresszív. Nem nehéz belátni azt sem, hogy minden jelenlegi népszerűségük ellenére sokkal nagyobb potenciállal rendelkeznek, aminek későbbi kiaknázását az Opera igyekszik is minél jobban megalapozni.

Az alapelv, hogy a jövő egyszerűbb (de nagyon populáris) alkalmazásainak közös nyelve a web jelenlegi nyelve. Az érvek valóban meggyőzőek, hiszen gondoljunk bele, korunk honlapjait hány és hány ember készíti és tartja karban, világos, hogy a HTML, CSS, JavaScript és az SVG elterjedtsége elég széleskörű.

Aki pedig ezeket ismeri, már könnyen létrehozhat belőle mini alkalmazásokat is. Ezt a fogalmat akár egybe is írhattam volna, az Opera ugyanis pontosan ezt vezette be még évekkel ezelőtt. Kis programok, amiket webes nyelven írtak, és amiket egy böngészőmotor futtat. Márpedig ez utóbbit számos architektúrára és eszközre portolták már.

Több, mint valószínű, hogy a webes nyelvek lesznek a nem is távoli jövő platformfüggetlen nyelvei, mint valami Java 2. Csak jobban. Ez mondjuk egy kicsit még odébb van, de az első lépések már megtörténtek. Ma is tudunk például venni olyan TV-t, ami kis widgeteket futtat.

Egy HTML alapú minialkalmazás megírása könnyebb, mint egy natív programé, ráadásul az elkészült alkotás rögtön minden más eszközön is futtatható lesz. Persze az egyszerűt is lehet tovább egyszerűsíteni, erre alkotta meg az Opera a Devices SDK nevű fejlesztői csomagot. Ez általában az Opera aktuális renderelő motorját tartalmazza, különféle hibakereső és emulátor segédalkalmazásokkal. Van benne ezen felül egy külön UI szerkesztő is, és ami legalább ennyire fontos: számos, az asztali és mobilos böngészőből már ismerős, praktikus funkció, így ezek megvalósításával már nem a vevőnek kell bíbelődnie.

Nem a mostani az első SDK bejelentés, hiszen már legutóbb is a 10-es verziónál tartottak. A mai első versenyző ennek megfelelően a legújabb kiadás, az Opera Devices SDK 10.15. Lássuk milyen újdonságokkal bővültek az előző verzió óta:

  • Opera Turbó
  • Flash Lite 3.1 támogatás
  • HTML5/CSS3 támogatás
  • minialkalmazások támogatása

A második szintén ilyen, de ezúttal a Linuxra elérhető Opera Devices SDK 10.15 for Linux változat. Ez a fentieken túl még más trükköket is ismer:

  • hardveres gyorsítás
  • OOIF (Opera's Open IPTV Framework) HbbTV és OIPF kliensek fejlesztésére
  • távirányítható Opera minialkalmazások TV-re is

A harmadik termék szintén nagy hatású lehet a jövőben, ez pedig nem más, mint egy Windows CE-re szánt Opera. Ezt az alap operációs rendszert sok olyan eszköz futtatja, amit speciális programok futtatására készítettek, például számos autós navigációs készüléknek ezen alapul.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr811652154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása