Magyar Opera

Flashblock Operában

Tipp: Opera 10.5-ben van alapértelmezett Flashblock, amit az opera:config#UserPrefs|EnableOnDemandPlugin beállítással érhetsz el külső megoldások nélkül. Sajnos ez a beállítás (még) nem oldalspecifikus, tehát ha bekapcsolod minden oldalon rá kell kattintanod a videó helyére.

Az utóbbi időben a 10.5 noclicktoactivate.js bugja kapcsán újra előkerült nálam a Flashblock. Aki használja ezt a funkciót, az már nyilván ismeri a Lex1 által készített megoldást, akár az userjs only, akár a CSS változatot.

A Flashblock.js egy önálló userjs, amit csak elmentünk a userjs könyvtárba (ha még nincs ilyenünk, klikk ide), majd újratöltjük az oldalt. Hozzáadni az @include letiltani egy oldalon pedig az @exclude paraméterrel tudjuk a userjs-eknél már jól ismert módon.

Megjegyzés: Az @include, @exclude csak az ANSI kódolású userJS-eknél működik, ezért ne használjunk lehetőleg a leírásban sem ő és ű betűt, ha már mindenképp muszáj ékezetet használnunk.

Vagy használhatjuk helyette a CSS változatot, aminél kicsomagolás után a Flashblocker.css-t a profilunk styles\user könytvárába másoljuk, a Flashblocker.js és Flashblocker-white-list.js fájlokat pedig a userjs könyvtárunkba. A CSS miatt újra kell indítanunk a böngészőt, hogy bekerüljön a Nézet sáv > Szerzői nézet legördülőmenübe a CSS, amit majd ezután engedélyezünk. Ha egy oldalon (például YouTube-hoz hasonló oldalak, mert az már fehérlistán van) véglegesen engedélyezni akarjuk, akkor a Flashblocker-white-list.js-ben kell megadnunk az oldal címét @include paraméterrel.

Nos nem túl meglepő módon ezek egyike sem működik az új pre-alfával. Tehát akkor most következzen néhány ezzel is működő megoldás, kinek melyik tetszik.

Edvakf jóvoltából van egy Flash és iframe blokkoló CSS, ami nem a legesztétikusabb, de azért nem rossz. Az egyik előnye, hogy CSS, vagyis már az oldal renderelésekor betöltődik és működik HTTPS oldalakon is anélkül, hogy minden alkalommal jóváhagynánk, az "Igen, engedélyezem az UserJS-eket." dialógusablakot. A másik előnye, hogy a CSS-hez hozzáadhatunk kivételeket. Nem olyan nehéz, amilyennek látszik, jegyzettömbben megnyitjuk a fájlt, majd ha Flash tartalom, akkor a

embed[src]:not(.ucContent):not([src*="nicovideo"]):not([src*="ytimg.com"])
ha pedig iframe, akkor a
iframe[src]:not(.ucContent)
sor végére hozzáadjuk a következő sort:
:not([src*="ide az engedélyezni kívánt objektum forrásának a címe"])

További userJS megoldások: BlockFlash2 és BlockFlashPlus (Silverlight-hoz is)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr511658338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vmn 2010.01.10. 12:05:45

Jopofa megoldás, de inkább kikapcsolva van a flash alapból, és ha nagyon kell, bekapcsolom megint.

A legjobb az lenne, ha operaban meg lehetne adni egy olyan szûrõt, ahol flasht akarok látni, mondjuk youtube, meg az ilyen direkt videos oldalak.

Vmn 2010.01.10. 12:07:52

Kimaradt: ...operában meg lehetne adni *alapból* egy olyan...

Szóval sajnos meg mindig ott tartunk, hogy az ilyen dolgokat csak a hozzáértõk tudják megcsinálni.

awking 2010.01.10. 15:42:05

Nem pont a tárggyal kapcsolatban, de hátha valaki ért a JS-ekhez.
Tudom, hogy érdekesen hangzik, de nem tudtok olyan JS-t, ami bezárja az Operát (vagy esetleg kifagyasztja)?

A történet lényege annyi lenne, hogy több helyre kell felraknom az USB-s Operámat. Minden gépen más azonosítóval látom el a böngéimet és mindegyiknek van egy egyéni kezdőlapja is (a kezdőlapon pedig statisztika). A jegyzeteket, könyvjelzőket, partnereket aktívan használom munkára (és ezeket nem védi a mágus se).

A Bikestore -vagymiamanó-, oldalban volt egy JS, ami indítás után azonnal kivégezte az Operát. Olyasmi kellene nekem most is, mert ha észreveszem, hogy idegen IP-ről bejelentkezett az egyik Operám, akkor a kezdőlapon keresztül kitudnám végezni.
Akiktől védeném a böngéimet nem sokkal értelmesebb az 1.0-ás felhasználóknál, szóval ha nem tudják elindítani, vagy használni, akkor nem kezdenek el fájlokban kutakodni, az Operát meg helyből nem értik, viszont szeretnek más munkájából lopkodni.

Tudtok bármiféle megoldást erre?

Asheron 2010.01.10. 16:05:15

Off
sziasztok
Már régebb óta használok operát most opera 10.10 van usb-s verzió
Eddig nem volt vele semmi gondom de mostanában pár napos használat után mindig előjön egy hiba ami a következő: googleban keresek valami szóra és mondjuk az egyik találatot kiválasztom megnyitom azt a lapot eddig semmi probléma ,de ha ezután vissza nyillal vissza szeretnék térni a goggle találataihoz visszalép de egy pillanat mulva megint visszalép az adott oldalra ha megint megnyomom a gombot akkor meg már a gyorshivóba kerülök... remélem érthető voltam :-)
Valakinek ötlet hogy mitől lehet ez?

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.01.10. 19:55:56

@PSti: A gyári megoldással az a baj, hogy nem látszik, hogy az oldalon van flash, úgy értem nincs semmi nyoma, csak egy nagy üres fehérség, ha meg éppen nem videó, hanem egy hanganyagról van szó, akkor még nem is feltűnő az üresség, viszont ha látom a flash ikont, akkor lehet, hogy rákattintok például egy Google-zás alkalmával, amikor olyan oldalakat látogatok, amiket előzőleg nem ismertem, így megnehezíti a flash felismerését.

@awking: Kezdetnek azt, hogy azért van az USB, hogy pendrive-on hordozod, így idegen gépeken is bátran bejelentkezhetsz az Opera Link-be, nem úgy, mint egy idegen gépen lévő telepített Operával.
A JS-re: Biztos létezik ilyen, ha más nem valami erőforrászabáló feladatra adunk neki végtelen ciklust és a Windows fogja kilőni, mikor kifut a ramból.
Amúgy kezdőlapról hogy tudod kilőni? Elvileg az kizárólag indításnál nyílik meg magától, akkor is csak akkor, mikor úgy van beállítva, hogy ne állítsa vissza a korábbi session-t.

awking 2010.01.10. 20:21:14

@penge™: nem idegen gépeken használom. Viszont más is hozzáférhet. USB port se nagyon van a 3 nyomtató miatt. Eredetileg van egy lejelszavazott mappám, csak néha elfelejtettem visszazárni.

Indításkor egy lezárt füles kezdőlapot használok. Van admin felülete amin bekapcsolhatok egy JS-t, amivel az Opera nem tudott megbirkózni (bár az a 9.50-nél próbálgattam utoljára). A JS úgy fagyasztotta ki, hogy indításnál automatikusan az elmentett böngészési folyamattal indult ugyanúgy és pár másodperc után újra kifagyott. Tudom, hogy ez nem egy 'húdejó' megoldás, de legalább okozhat pár kellemes percet. :)

Teddy Beer 2010.01.11. 00:48:07

@PSti: extendopera.org/userjs/content/download-youtube Ez is megfelel a célra. Általában elég egyértelmű, ha videó, vagy valami alkalmazás van a flashben. A userjs miatt a flash hasznossága konvergál a nullához. Sajnos a reklámosok erre is tudtak lépni a jó öreg gif animációval, ami néha talán még rosszabb is, de legalább nincs pop-up belőle 2 pixel átmérőjű bezáró gombbal.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.01.11. 04:50:43

@Teddy Beer: Az általad belinkelt userjs csak letölthetővé teszi a YouTube videókat, nem pedig blokkolja.

Operában az gifek animációját is le lehet tiltani.
Mellesleg az közel sem zabál annyi erőforrást. Már csak azt kéne megoldaniuk (amiről megintcsak nem tudom, hogy bug vagy fícsör), hogy a fehér, illetve feketelista az oldalon belüli iframe-ekre is vonatkozzon, mert sokan úgy cselezik ki, hogy iframe-be ágyazzák az embed kódot, így az adott oldalon el fog indulni egy YouTube videó, hiába csak a YouTube van a fehérlistádon.

Teddy Beer 2010.01.11. 10:51:15

@penge™: "Az általad belinkelt userjs csak letölthetővé teszi a YouTube videókat, nem pedig blokkolja."

Általában ha letöltöm, meg is nézem. Mint F12 user tisztában vagyok vele mit lehet kikapcsolni egy oldalon.

"Már csak azt kéne megoldaniuk (amiről megintcsak nem tudom, hogy bug vagy fícsör), hogy a fehér, illetve feketelista az oldalon belüli iframe-ekre is vonatkozzon, mert sokan úgy cselezik ki, hogy iframe-be ágyazzák az embed kódot"

Én csak az opera beépítettjét használom. Google-s reklámoknál (kismillió színű iphone és még több mmo) miatt sejtem miről beszélsz, viszont ilyen helyeken letiltom egyszer, akkor jön egy másik reklám, frissítem az oldalt és nem sokára ugyanúgy, ugyanaz megjelenik. Egyértelmű, hogy le kell tiltani a flasht (illetve a gift, bár ez csak az animációra vonatkozik). A linkelt userjs pedig azért jó, mert sokak által egyedüli videómegosztó így használható marad.

pat bateman 2010.01.11. 11:04:46

sziasztok!

a szégyenfal topikban is leírtam ezt a kérdésemet, de mivel itt a flash-ről eszmecseréltek, lehet, hogy hamarabb hasznos infóval tudtok szolgálni nekem.

biztos nem egyedül vagyok a dologgal mert találtam ide vonatkozó panaszokat a weben, igaz régebbieket és nem feltétlen opera-usereknél...

a gondom az, hogy nem mennek a youtube videók. konkrétan a youtube.com oldalon, máshol minden okés a flash playerrel. (más weblapon beágyazott youtube videokat lejátssza, és a flash is müxik pl. az indavideo-n is...)
konkrétan ezt írja ki, bármely videora klikkelek a youtube.com-on:
"Hello, you either have JavaScript turned off or an old version of Adobe's Flash Player. Get the latest Flash player."

ötlet, hogy mi lehet ez? vagy esetleg én csesztem el valamit? érdekes dolog, mert próbaként feltettem a 10.50-es verziót és ott minden okés youtube fronton...

várom reakciótokat! előre is thx!

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.01.11. 11:07:22

@pat bateman: Kezdetnek vagy valami oldalspecifikus beállításra, vagy userjs-re/usercss-re (ha használsz) gyanakodnék.

pat bateman 2010.01.11. 11:57:12

@penge™: amire megkreáltam volna Neked a választ, frissítettem párszor a youtube-ot és újra jó minden... erről ennyit! lehet, h youtube hiba, mert az IExplorerben is ezt a hibát mutatta. (Firefoxban nem...) mindenesetre kösz a segítséget!

awking 2010.01.11. 12:51:21

@pat bateman: Youtube hiba volt. Öcsém egész reggel panaszkodott rá (Firefox-szal nagyon lassú volt)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.01.14. 02:02:46

Most amolyan félig beépített Flashblock-on gondolkozom. Nem tudja valaki, hogy a "Hiányzó beépülő" felugrót hogy lehet letiltani? Mert onnantól már csak valami kép/ikon kéne ami jelzi a flash helyét a fehérség helyett az unblockot pedig egy sajátgombbal el lehetne intézni. A belső meg azért mégiscsak hatékonyabb lenne, mert olyankor nem tölti elő a flasht az oldal betöltődésekor, hogy a gombra kattintva azonnal indulhasson.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.02.05. 12:24:44

Most nézem, nem is kell szenvedni ezekkel az userJS-ekkel és CSS-kkel. Az Opera még a mai napig meg tud lepni, pedig már évek óta használom...

opera:config#UserPrefs|EnableOnDemandPlugin

Amúgy nem tudja valaki, hogy ez mióta van benne? :D

Dzsini 2010.02.05. 14:41:06

@penge™: engem nem igazán érdekel, hogy mióta van benne, de mostantól ez a default beállítás nálam :) köszönet érte!

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.02.05. 15:06:49

@Dzsini: Most néztem, 10.10-ben még csak egy Enable On Demand Plugin Placeholder beállítás volt (alapértelmezésben bepipálva), de ennek más funkciója van, gondolom csak hiányzó plugineknél rakja ki a placeholder-t. Tehát ezek szerint 10.5-től.
süti beállítások módosítása