Magyar Opera

Kérdezd Tetzchner-t!

Bár az ötlet éppenséggel származhatott volna tőlünk is, mégis az ITCafé szerkesztői vetették fel: készítsünk interjút az Opera Software társalapítójával és jelenlegi vezérigazgatójával, Jon S. von Tetzchner-rel! Az eredmény pedig helyet kap majd az oldalukon. Feltéve persze, hogy kellően színvonalas a "beszélgetés".

Ehhez viszont elengedhetetlenek a színvonalas kérdések. Ennek ügyében, és azért, hogy országunk Opera rajongó közönsége is hallathassa a hangját, ezennel meghirdetem a nagy kérdés-feltevő-topikot. Minden kedves olvasó beajánlhatja az őt foglalkoztató kérdéseket. Mi ezek közül kiválasztunk néhányat (a sajátjainkkal karöltve), lefordítjuk, és e-mail formátumban feltesszük őket az Opera főnöknek. A válaszokat természetesen szintén a Magyar Operán olvashatjátok majd.

Tovább...

Milyen volt a mobil web 2008-ban?

Az Opera egyedülálló rálátással rendelkezik a mobil webes trendekre, köszönhetően az Opera Mini egyre nagyobb népszerűségének, emiatt már több hónapja rendszeresen adnak ki jelentéseket a legnépszerűbb oldalakról, amelyeket a különböző országokban az emberek a mobiljukkal keresnek fel. A jelenlegi jelentés nem csak az elmúlt hónapot, hanem egész 2008-at is összefoglalja.

A tavalyi adatokból több dolgot is egyértelműen le lehet szűrni: egyrészt a mobil web rendületlenül növekszik, másrészt a legnagyobb nyertesek egyértelműen a közösségi oldalak voltak. A növekedést jól jellemzi, hogy míg 2008 elején még csak kb. 2 milliárd oldalt néztek meg a mobilosok havonta, addig ez az év végére már meghaladta a 6 milliárdot is.

Tovább...

A Windowsba hegesztett IE NEM MENŐ

Viszonylag rég, kb. egy évvel ezelőtt röppent fel a hír, hogy az Opera bemártotta a Microsoftot az Európai Bizottságnál, hogy továbbra is visszaélnek a piaci erőfölényükkel, mivel az Internet Explorer még mindig a Windows levakarhatatlan része, valamint a böngésző szándékosan szabotálja a többiek által elfogadott webes szabványokat, így szorítva vissza a konkurenciát.

Kép forrása: www.seppo.net

Azóta történt egy-két előrelépés, egyrészt az IE8 jelentős előrelépést mutatott fel a szabványkövetés terén, valamint a Google is beszállt a csatába a Chrome-mal, mégpedig a szabványos oldalt képviselve (igaz, hogy ezen a piacon még kis szereplő, de azért nagy tartalékaik vannak). A Firefox és a Chrome térnyerése miatt a Microsoft kénytelen lesz jobban odafigyelni a szabványokra a jövőben, és ez az Operának is jó: a szabványos weboldalak ugyanis minden böngészőben egyformán jelennek meg, és mindegyikben működnek.

Az Európai Bizottság több, mint egy éven át vizsgálta az esetet, és most lépett tovább az ügy, mivel elmarasztalták a Microsoft amiatt, hogy az Internet Explorert a Windows szerves és elválaszthatatlan részévé tette. Hasonló ítélet született részükről 2004-ben a Windows Media Playerrel kapcsolatban is, bár kevés eredményt hozott akkor az ítélet.

Sok változást én ettől az ítélettől nem várok, a Microsoft kifizeti az esetleges büntetéseket, és minden marad a régiben. De ha ezzel sikerül elegendő nyomást gyakorolni rájuk, hogy az IE8 valóban sokkal szabványosabb legyen a végén, mint az elődei (máris az egyébként), akkor már megérte a dolog.

A Microsoftnak 8 hete van arra, hogy válaszoljon a kifogásokra, egyelőre csak egy rövid nyilatkozatot adtak ki, hogy tanulmányozzák az Európai Bizottság jelentését, és válaszolni fognak rá.

Kapcsolódó linkek

Az ELMŰ nem szereti a böngészőket

Utálom a bürokráciát, gondolom nem vagyok ezzel egyedül, így ahol csak lehet, megpróbálom kikerülni az ügyintézőket, a sorbanállást és a telefonos kisasszonyokat. Pontosan emiatt szoktam az árammérő óraállását is online bejelenteni, ha már egyszer van rá lehetőség. Nem is volt ezzel eddig semmi probléma, mostanáig.

Pár napja ugyanis nem működött többé a mérőállás bejelentés, de gondoltam várok még néhány napot, hátha csak valamit fejlesztenek, és azért akadozik. Ma újra megpróbáltam, sikerült is belépni, megyek gyorsan jelenteni. Ekkor hirtelen feltűnik a semmiből egy hibaüzenet:

Ez a browser nem támogatott. A Design2003-hoz legalább 5.50-es IE vagy 1.75-ös Mozilla szükséges.

Na most, ez minden igaz operásnál kiveri a biztosítékot. Főleg ha eddig minden rendben ment, és akkor nekilátnak „fejleszteni”, és mit ad isten, hirtelen már nem támogatott.

Tovább...

My Opera - túl a kétmillión!

Az Opera 2001 augusztusában indította útjára közösségi portálját, a My Opera-t. Lassú fejlődés során folyamatosan növekedett a felhasználói létszám, de robbanásszerű tempó csak az utóbbi időben tapasztalható. Mára már több, mint 2 millió regisztrált taggal büszkélkedhetnek.

Tovább...
süti beállítások módosítása