Magyar Opera

Milyen volt a mobil web 2008-ban?

Az Opera egyedülálló rálátással rendelkezik a mobil webes trendekre, köszönhetően az Opera Mini egyre nagyobb népszerűségének, emiatt már több hónapja rendszeresen adnak ki jelentéseket a legnépszerűbb oldalakról, amelyeket a különböző országokban az emberek a mobiljukkal keresnek fel. A jelenlegi jelentés nem csak az elmúlt hónapot, hanem egész 2008-at is összefoglalja.

A tavalyi adatokból több dolgot is egyértelműen le lehet szűrni: egyrészt a mobil web rendületlenül növekszik, másrészt a legnagyobb nyertesek egyértelműen a közösségi oldalak voltak. A növekedést jól jellemzi, hogy míg 2008 elején még csak kb. 2 milliárd oldalt néztek meg a mobilosok havonta, addig ez az év végére már meghaladta a 6 milliárdot is.

Ugyanez a forgalmazott adatokkal nagyon hasonlóan néz ki: 2008 elején 30 terrabájt körül volt a feldolgozott adatmennyiség (ez már a szolgáltatókon átfolyó tömörített adatmennyiséget jelenti, a valódi ennek többszöröse, mivel a tömörítés kb. 90%-os). Decemberben ugyanez a mennyiség már több mint 90 terabájtot (90 millió megabájtot) tett ki.

A legnépszerűbb oldalak továbbra is a közösségi site-ok: meglepő módon az első helyre az orosz Vkontakte került, utána jön a Facebook, a Friendster, az Orkut, ismét egy orosz, az Odnoklassniki, a Peperonity, a hi5, a MySpace, az orosz Mamba és a MocoSapce.

A statisztikákból az is kiderül, hogy a különbség a fejlett és a fejlődő országok mobilhasználata között lassan elenyészik. A fejlődő országokban a népesség jóval nagyobb arányban használja a mobil webet, mint a fejlett országokban, mivel sokaknak ez az egyetlen kapcsolódási pontjuk az internetre.

A teljes jelentést elolvashatod az Opera oldalán HTML és PDF változatban is.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr83895155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása