Magyar Opera

Szerdai meglepetés! (b1497)

A korábban heti előzetesekként aposztrofált kiadások ebben az évben annyira megritkultak, hogy örülünk, ha kéthetente kijön egy újabb verzió. Ezért is meglepő - vagy talán már a béta 1 előszele? - hogy a múlt pénteki után újabb előzetest próbálgathatunk. Mivel rövid idő telt el, ezúttal nincs olyan sok változás, de megint egy lépéssel közelebb kerültünk a végleges változathoz.

A két legnagyobb újításnak az számít, hogy a Turbó gomb kapott egy környezeti menüt, ahonnan könnyen beállíthatjuk a funkciót, illetve megjelent az - egyelőre csak alapállapotban leledző - nyelvkiválasztó párbeszédablak a helyesírásellenőrzőben. A olyamat során el kell fogadnunk egy jogi nyilatkozatot (ami jelenleg még nincs kész), majd egy Next gomb után választhatjuk ki a nyelvet, ami egyelőre még csak az angol...

Különösebb hibalista nincs, a már említett félkész nyelvhozzáadáson túl a Linuxosok továbbra is nélkülözni kénytelenek a helyesírás-ellenőrzőt bizonyos disztribúciók használata esetén. A teljes változási lista elolvasható az eredeti bejegyzésben, a lényeget azért lentebb összefoglalom.

Újdonságok, javítások:

  • javítások a hibabejelentő felületen
  • szélesebb lett az oldalon belüli gyorskereső ablaka
  • ha sérült a levelező lexikonfájlja, akkor törli és újraindexeli a leveleket
  • javítások a Bittorrent letöltés párbeszédablakában
  • apró javítások az Opera Turbóhoz kapcsolódóan
  • DOM inspektorhoz kapcsolódó fagyás javítva a Dragonfly-ban
  • már nincs fagyás a menük megnyitásakor (csak Linux)

Figyelem! Az előzetes verziók még sok hibát tartalmazhatnak, ezeket nem ajánlott mindennapi használatra telepíteni. Az Opera legutolsó végleges verzióját az Opera oldaláról töltheted le.

Letöltés:

Hibajavítások magyar oldalakon

Az utóbbi időben az Opera kiemelt figyelmet fordított a hibás oldalaknak, és ezen belül is a magyar oldalaknak, így próbálják meg az Opera magyarországi részesedését és népszerűségét növelni. Ennek eredményeképpen már sikerült több ponton is előrelépni: az Opera hamarosan támogatni fogja a NetLock tanúsítványokat is (amelyet a hazai biztonságos oldalak kb. 90%-a használ), így ezeken az oldalakon nem lesz többé biztonsági hibaüzenet.

A következő nagy lépés, hogy az Opera direkt kapcsolatba lépett az Origóval, így együtt javítják ki majd az Origo, a Freemail és az iWiW Opera alatt jelentkező hibáit, hogy mindegyik teljes értékűen működjön. Azt hiszem ez nagyon jó hír számunkra.

Így újra a segítségeteket szeretném kérni: ha van valamilyen problémátok a fenti oldalakkal Opera alatt, bármilyen dolog, akkor azt mielőbb jelezzétek itt a hozzászólások között, lehetőleg részletesen leírva, hogy miben áll a probléma, hogyan lehet reprodukálni, esetleg mik a lehetséges okok.

Ezeken kívül most jó lehetőségünk van arra is, hogy a fontosabb, nagyobb magyar oldalakon jelentkező hibákkal az Opera kiemelten foglalkozzon, így ha tudtok ilyen hibáról, akkor ezeket is várjuk!

Jon von Tetzchner válaszol

Mióta mi is készítettünk az Opera vezérigazgatójával egy interjút, azóta pontosan tudjuk, milyen rutinosan tud kitérni a kényes kérdések elől. Legutóbb az Opera 15. születésnapja alkalmából lehetett neki kérdéseket feltenni (sajnos erről lemaradt a hír), az ezekre a kérdésekre adott válaszait olvashatjátok most. Sok érdekes kérdést tettek fel, és a válaszokból is sokminden kiderül, úgyhogy érdemes átolvasni.

Tovább...

Több oldal megnyitása gyorshívóból

Ha Operában egyszerre több lapot akarsz megnyitni, akkor erre több lehetőséged is van:

  • A könyvjelzőknél megnyithatod az egy mappában lévő füleket: a Könyvjelzők panelen jobb egérgombbal kattintasz a mappára, majd a megnyitást választod, vagy a Könyvjelzők menüben a Mappa összes elemének megnyitása pontot választod.

  • A könyvjelzők panelen a mappának azonosítót adsz meg (jobb klikk > Tulajdonságok alatt állítható be), majd ezt az azonosítót írod be a címsorba. Ezt az azonosítót beállíthatod akár kezdőlapként is.(Eszközök > Beállítások > Általános > Kezdőlap).

  • Megnyitod a kívánt oldalakat, majd elmented a folyamatot: Fájl > Böngészési folyamatok > Aktív böngészési folyamat mentése… Ezután megnyithatod őket a Fájl > Böngészési folyamatok > Böngészési folyamatok kezelése… menüpont alatt, vagy közvetlenül a Fájl > Böngészési folyamatokalatt, ahol kilistázza a lementett folyamatokat.

A folyamatok előnye a könyvjelzőkkel szemben az, hogy fülenként több beállítást is el tud menteni (nagyítás, illeszkedés, képek).

A folyamatok gyorsabban megnyithatók, ha a gyorshívó egyik helyéhez rendeljük őket hozzá. Nyisd meg az oldalakat, és mentsd el a folyamatot a fenti módon. Ezután már csak be kell írnod a folyamat elérési útját az egyik gyorshívóba.

Tovább...

Star Trek játék a My Operán

Nagy Star Trek rajongó vagy? Láttad mind a 726 részt? Akkor mindenképpen csináld meg a My Opera Star Trek kérdéssorát, amivel egyrészt tesztelheted a tudásod, másrészt akár Star Trek DVD-t is nyerhetsz.

A kérdéseknél bátran lehet tippelni, ugyanis csak akkor lehet beküldeni őket, ha sikerül eltalálni a helyes megoldást. Ellenkező esetben újra próbálkozhatsz. Sok sikert!

süti beállítások módosítása