Magyar Opera

Jon von Tetzchner válaszol

Mióta mi is készítettünk az Opera vezérigazgatójával egy interjút, azóta pontosan tudjuk, milyen rutinosan tud kitérni a kényes kérdések elől. Legutóbb az Opera 15. születésnapja alkalmából lehetett neki kérdéseket feltenni (sajnos erről lemaradt a hír), az ezekre a kérdésekre adott válaszait olvashatjátok most. Sok érdekes kérdést tettek fel, és a válaszokból is sokminden kiderül, úgyhogy érdemes átolvasni.

  1. Lesz valamikor egy olyan oldal, ahová UserJS fájlokat lehetne feltölteni?

    Jó ötlet. Erről már többször is beszéltünk, és fogunk is tenni érte a közeljövőben. Az új My Opera már most is jobban reklámozza a UserJS használatát. Azon is gondolkodunk, hogyan tehetnénk egyszerűbbé a UserJS használatát az új felhasználók számára is. Ez nagyon fontos lenne szerintem.

  2. Fog-e kapni az asztali Opera egy új logót a közeljövőben?

    Az Opera logót nagyon sokan ismerik. Több mint 40 millióan használják az asztali verziót rendszeresen. További 23 millióan használják az Opera Minit, és több millióan az Operát más eszközökön. A logó lecserélése egyáltalán nem egyszerű. Viszont azt hiszem, módosíthatunk rajta ezt-azt anélkül, hogy lecserélnénk.

  3. Fog-e támogatni valaha az Opera kiterjesztéseket a Firefoxhoz hasonlóan?

    Mi azt választottuk, hogy inkább arra koncentrálunk, hogy minél több fontos funkcionalitást betegyünk, a bővíthetőséget pedig a minialkalmazásokkal és a UserJS-ekkel támogatjuk. Az Opera nagyon sok olyan beépített funkcionalitással rendelkezik, amelyekhez más böngészőkben kiterjesztésre van szükség. Nem lepődnék meg viszont azon sem, ha a jövőben új lehetőségeket is biztosítanánk az Opera bővítésére.

  4. Az Opera Mini 5 forradalmi változást hoz majd a mobilböngészésbe?

    Talán már láttad? :)

    Az Opera Mini 5 nagyon szuper. Nagy szavakat használsz... de most ez talán nem túlzás. Erről sajnos nem tudok többet mondani, látni fogod, amint elkészült.

  5. Mi alapján határozzák meg a fejlesztési irányokat - pl. az új funkciók priorizálása, kiválasztása és fejlesztése?

    Ez több módon történik. Természetesen vannak nagy megbeszélések, de néha a dolgok csak megtörténnek. Valakinek van egy jó ötlete, dolgozik rajta egy keveset, megmutatja, és a végén bekerül a következő verzióba. Számomra a jó termék készítése olyan, mint a művészet. A folyamat nincs mindig lerögzítve, de azért szükség van egy struktúrára is. A túl sok struktúra viszont megöli az innovációt és a kreativitást. Mindkettőre szükségünk van.

    Az ötletek a csapattól, a felhasználóktól és a közösségtől jönnek. Bárkinek lehet egy ötlete. Később veletek együtt próbáljuk ki ezeket az ötleteket. Ha szeretitek őket, az nagyszerű, ha nem, akkor visszatérünk a tervezőasztalhoz.

  6. Lesz-e még bővítve az Opera Link, és ha igen, mikor? Például szinkronizálhatná a mágus jelszavakat (egy extra jelszóval a biztonság miatt, valamint egy lehetőséggel a szinkronizált jelszavak törlésére), a hírcsatornákat, a beállításokat, egyebeket?

    Igen, folytatni fogjuk a Link bővítését. Minden felsorolt ötletedről beszéltünk már. De nyitottak vagyunk további ötletekre is.

    Sokkal érdekesebb viszont az, hogy a Link több platformon is elérhető. Gondolj rá úgy, hogy ezzel összakapcsolhatod az asztali Operádat, a mobilos Operádat és a tévés Operádat. Ezzel kezd a dolog igazán érdekes lenni. A Link valóban sokkal többre használható, mint könyvjelzők és jegyzetek szinkronizálása.

  7. Mi történik az Operához küldött hibajelentésekkel, amelyeket a Súgó > Lap problémáinak jelentése alatt lehet elküldeni?

    Az ilyen problémajelentések először bekerülnek egy nagy adatbázisba. Ebből mi láthatjuk azt, hogy milyen oldalakkal vannak a leggyakoribb problémák. De ha valóban segíteni szeretnél, akkor inkább használd a hibakezelő rendszerünket a hibák felvételére. Így sokkal több részletet tudsz megadni, és mi is könnyebben tudunk a probléma mélyére ásni.

  8. Miért nem fordítottak annyi energiát a UserJS fejlesztésére is (pl. időben), mint a minialkalmazásokra?

    A UserJS technológiát gyakrabban használjuk mint hinnéd. Például ezt a módszert használjuk arra, hogy megjavítsunk egyes hibás oldalakat a BrowserJS-en keresztül. Abban viszont igazad van, hogy jóval többet tehetnénk a UserJS-ekkel. Ez egy nagyon hasznos technológia, és különösen érdekes az, hogy hogyan indult... mégpedig az Opera Bork verziójával.

    Én nem látom azt, hogy ez a két technológia, a minialkalmazások és a UserJS-ek versenyeznének egymással. Sőt, inkább kiegészítik egymást. A minialkalmazások lehetővé teszik webes alkalmazások futtatását több platformon is. Ezért nagyon fontos, hogy folytassuk a szabványos minialkalmazások készítését, ahol csak lehet. A UserJS ebbe nagyszerűen beleillik.

  9. Van esély egy továbbfejlesztett Opera jegyzetre BBCode/HTML támogatással?

    A jegyzetek fő célja egy nagyon egyszerű rendszer biztosítása általános és leginkább webes tartalmakból készített jegyzetek készítésére. Az Opera Link használatával ez különösen hasznos. A stílusozás nem volt betervezve, de úgy gondolom, hogy miután most adtuk hozzá a stílusozást a levelekhez, ezzel megnyílik a lehetőség a stílusozott jegyzetekhez is a jövőben.

  10. Miért nem fejlesztett még az Opera egy API-t, tudva arról, hogy ez a legjobb dolog a Firefoxban, az első ígeretek között szerepel a Chrome-ban, és létezik a Maxthon-hoz és az Internet Explorerhez is?

    Azt hiszem, a kérdésed a kiterjesztésekre vonatkozik. Mindig is arra koncentráltunk, hogy a lehető legtöbb funkcionalitást építsük be direkt az Operába. Operában találod a telepítés után a legtöbb funkciót. Az Operát könnyen stílusozhatod és bővítheted is a UserJS-ekkel és a minialkalmazásokkal. Ez viszont nem akadályoz meg minket abban, hogy a jövőben újabb lehetőségeket is biztosítsunk az Opera bővíthetőségére.

  11. Rengeteg ötletet küldtünk be a kívánságlistára a fórumon. Lehetne azt, hogy az Opera minden verzióban megvalósít közülük 3-7 népszerű funkciót?

    Tamil, biztos vagyok benne, hogy ennél sokkal többet teszünk. Egyes kérések egyszerűek. Egyes kérések nagyok és bonyolultak. Mindig nagyon hangsúlyoztam az Operán belül a közösséggel való kapcsolat fontosságát. SZVSZ tartozunk azzal nektek, hogy teljesítsük a kéréseiteket. Éppen ezért meg is próbáljuk ezeket teljesíteni. Néha ez bonyolult, mivel egyensúlyt szeretnénk teremteni a használható termék és a kérések között. Ennek ellenére meg kell próbálnunk alkalmazkodni mindegyik felhasználónkhoz. A kiadott Operában talán nem pontosan azt találod, amit szeretnél, de néhány trükk itt és ott, és máris a te Operád lesz belőle.

  12. Mit várnak tőlünk (Opera rajongóktól)?

    Rendkívül hálás vagyok azért a támogatásért, amit tőletek kaptunk. Amikor Geir és én megalapítottuk az Operát, csak ketten versenyeztünk olyan nagy cégekkel, mint például a Microsoft és a Netscape. Teljes mértékben a közösségtől kapott támogatástól függtünk. Ezért én roppant hálás vagyok. Bár a közösségünk azóta jelentősen megnőtt, még mindig számítunk a támogatásotokra. Remélem, hogy továbbra is terjesztitek a hírt az Operáról, és küldtök nekünk visszajelzéseket az Operával és My Operával kapcsolatosan, hogy még jobbá tegyük őket.

  13. Ha tudna valamit változtatni az Opera történelmén, mi lenne az?

    Ez egy jó kérdés. Néha nincs választási lehetőség. Személy szerint én már sokkal hamarabb ingyenessé szerettem volna tenni az Operát. Sajnos nem tehettük. Most már nagyon jelentős növekedést tapasztalunk az asztali Opera felhasználóinak számában, 67%-kal emelkedett az elmúlt évben és 55%-kal 2007-ben. Tanultunk a leckéből, ezért adjuk ingyenesen az Opera Minit. Használd egészséggel!

  14. Az Opera 10 tudomásom szerint tartalmazni fog legalább egy titkos funkciót. Úgy gondolják, hogy van annyi az Opera tarsolyában, hogy az elég nagy innováció legyen a böngészőpiacon (a nem túl távoli jövőben)?

    Sok jó dolog érkezik az Opera 10-ben. Az Opera Turbó nagyon jelentős. A való világban a hálózatok nem mindig gyorsak. Az Opera Turbó tud ezen változtatni.

    Nagyon sok fejlesztés van az Opera 10-ben. Sok minden jön még...

  15. Az Opera nemrég mutatta be az Opera Turbót. Ez elképesztően hasznos azoknak, akiknek lassú az internetük. De hogyan fogja az Opera visszakapni azt a pénzt, ami a szolgáltatáshoz szükséges szerverek fenntartásához kell? Életképes lesz ez a projekt üzletileg?

    Köszönöm. Nagyon örülök, hogy tetszik az Opera Turbó. Én is izgatott vagyok attól, hogy mi mindent tesz ez lehetővé.

    Sikerült módot találjunk arra, hogy ingyen adhassuk az asztali Operát az Opera Minit is. A célunk az, hogy az Opera Turbó is ingyenes legyen. Ehhez csak még több Opera felhasználóra van szükség...

  16. Miért javítja ki az Opera olyan lassan az olyan idegesítő hibákat, amelyeket már sokan és sokszor kértek évek óta a fórumokon?

    A böngésző egy nagyon komplex szoftver. Nagyon bonyolult webes szabványoknak kell megfelelnünk. Ezen kívül láthatod azt is, hogy szinte senki nem követi a szabványt pontosan. Ez így együtt egy különösen bonyolulttá teszi a problémát. Ezen a területen van szükségünk a segítségetekre. Ha a problémákat nem csak nekünk, hanem az oldalak gazdáinak a jelzitek, akkor remélhetőleg egyes esetekben az oldalak is ki tudják javítani a hibákat az ő oldalukon.

    Erre nagyobb gondot fordítunk most, mint korábban bármikor. Nagyon fontos pont ez nekünk. Erről még hallani fogtok a jövőben is.

  17. Mikor lesz már új Opera téma?

    Amikor elkészül? Folyamatosan próbáljuk javítani az Opera megjelenését. A 10-es verzióban is lesznek változások. A 10-es után pedig még nagyobb változások jönnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr11116669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Abydos · http://abysan.com/blog 2009.05.12. 14:50:37

Nemrég találtam rá erre az oldalra, nagyon tetszik, már lassan féléve én is hű Opera felhasználó vagyok, jó ilyeneket olvasni, köszönöm! :)

Ronyn · http://www.ronyn.hu 2009.05.12. 15:21:13

Ez a "Te Operád" jól hangzik...)))

ata4100 2009.05.12. 16:15:47

"Amikor elkészül? Folyamatosan próbáljuk javítani az Opera megjelenését. A 10-es verzióban is lesznek változások. A 10-es után pedig még nagyobb változások jönnek."

Ez nem tetszik, mert számomra azt sugalja, hogy az új opera téma még évekre van. :'(

awking 2009.05.12. 17:33:55

Ennyi titkolózás simán belefér, ha meglepit is akarnak! :)
Ha mindent előre lelőnek, akkor nem várnánk annyira az új verziót.

A formázott jegyzetekre pont pár napja gondoltam, remélem majd megcsinálják azt is

Ronyn · http://www.ronyn.hu 2009.05.12. 18:16:31

Már az is jó lenne, ha legalább a linkeket(webcímeket) felismerné, pl a miniben (is)

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2009.05.19. 22:12:27

Óóó, csak most figyelem a képet. Tetzchner mögött a táblát. Mekkora mókás... :D
süti beállítások módosítása