Magyar Opera

Ez történt 2009-ben II. - Magyar Opera blog

Tegnap végigtekintettünk az Opera 2009-es történelmén. A mai napon, az év utolsó napján szűkebb pátriárkánk, a Magyar Opera blog elmúlt évét értékeljük.

Úgy gondolom, az év elején a legkomolyabb eseménynek az Opera alapítójával és vezérigazgatójával, Jon S. von Tetzchnerrel készített interjúnk számít. Még akkor is, ha komolyabb válaszokat nem nagyon sikerült kiszednünk belőle...

Januárban indítottuk el a Szégyenfal névre keresztelt oldalunkat, ahová az Operában nem megfelelően működő honlapok kerültek. Némileg sajnálatos, hogy a Letöltések oldal után ez lett idén a második legnépszerűbb bejegyzésünk.

Már az Opera 10 első alfáján látszott az újonnan felvett designer, John Hicks keze munkája. A böngésző telepítője, és színvilága is kékbe váltott, így elhatároztuk, hogy a Magyar Opera blog megjelenését is ennek szellemében frissítjük fel. Hosszas munkát követően végül márciusban kialakult a ma is látható külső. Szlogenversenyt is hirdettünk, aminek győztese a "Netre hangolva" lett.

Közben az Opera elindította saját támogatói programját, amit az általatok is leadott számos szavazatnak köszönhetően mi nyertünk meg.

Nem maradhatott el a "szokásos" hivatalos Opera fordítás sem, ami Karbonade jóvoltából immár a 10(.10)-es verzióra is kiterjed, nem is beszélve a Unite-ról és a My Operáról.

Idén is igyekeztünk újítani, többek közt belekezdtünk az egykor oly népszerű "szeresd meg az Operát 30 nap alatt" magyar verziójába is. A projekt aztán kifulladt, de remélhetőleg jövőre, esetleg más formában, újraéled. Ezen felül elindítottuk Twitter csatornánkat, aminek jóvoltából számos rövid hírt is megoszthattunk veletek a hosszabb bejegyzések mellett.

Idén két új taggal is bövült a szerkesztői gárda. Az egyik Penge, aki már korábban is aktív részese volt a blognak, ezentúl hasznos tippjeit már mindenki örömére nem csak kommentekben, hanem bejegyzésekben is publikálja. Reméljük, az eddig megmutatkozó lelkesedése a jövőben is kitart majd.

A másik "új publicista" pedig nem más, mint minden Kedves Olvasó, aki Én Operám pályázatunkat megtisztelte beküldött munkájával. A nem várt sikernek köszönhetően idén már 15 mű jelenhetett meg, és jövőre is maradtak még tartalékok. Természetesen további írásokra is számítunk!

Végezetül álljon itt némi statisztika a Magyar Opera blog 2009-es évéről:

  • 244 blogbejegyzés
  • 391 599 egyedi látogatás
  • 822 115 oldaletöltés
  • legnépszerűbb kulcsszavak: opera letöltés, opera, opera böngésző, magyar opera

Ahogy mondani szokás, jövőre veletek, ugyanitt! Minden kedves olvasónknak Boldog Új Évet Kívánunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr131635600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Elektro (törölt) 2010.01.02. 18:35:40

fura, hogy nincsenek hozzászólások...

Elektro (törölt) 2010.01.02. 18:37:48

pedig a 10 pda-ra szép és jól is működik. ennyi...

resius 2010.01.02. 21:12:00

Boldog új évet mindenkinek! :D
amúgy ha belegondolok, voltak még itt fontos dolgok...pl. a portable :P

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.01.02. 21:35:59

@resius: Igazad van. Látszik, mennyi szerepem volt benne... :) Amúgy eszemben volt, de aztán még is kifelejtettem... :(

awking 2010.01.03. 12:36:12

Azért Penge és az olvasók mellett 2009-ben volt még egy Lali és egy Resius is mint szerkesztő, nem? :P

Lalitól egy tárhelyet, Resiustól pedig a új blog kinézetét és egy olyan portablet kapott a magyar Opera közösség, amit (csak a szoftverbázisról) több, mint 51.000-en töltöttek le :)

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.01.03. 14:02:01

@awking: Hmmm. Most, hogy így belegondolok, tényleg csak 2009-ben jöttek. Valamiért én 2008-ra emlékeztem.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2010.01.03. 18:39:25

Most jöttem én is vissza a karácsonyi vakációból, szóval buék mindenkinek :)

Amit awking mond, az való igaz, valóban az emúlt évben csatlakozott Lali és főleg resius is. Lali már korábban is itt volt, és ő már régóta bennfentesnek számít, mivel annakidején ő csinálta az azóta megszűnt Opera portált, meg a lap.hu Opera oldalát is. Szóval őket mindenképpen beveszem a cikkbe.

A másik dolog, ami hasonlóan fontos, hogy mostantól a blog úgymond "vezetését" teljes mértékben cousin333 veszi át. Nem titok, hogy már egy jó ideje ő viszi a fontosabb dolgokat, én már régóta csak besegítek, úgyhogy ez nem okoz nagy változást. Viszont a bloggal kapcsolatos változásokról (esetleges új design, elrendezés, új szerkesztők, stb) ezután ő fog dönteni elsősorban.

Az Opera fordítása nem nagy munka, úgyhogy azt viszem tovább ezután is, és a blogra is fogok írni alkalomadtán.

awking 2010.01.04. 14:01:34

Nem pont a tárggyal kapcsolatosan kérdezem, de tényleg nincs a magyar Opera felhasználók között olyan fejlesztő, aki tudna valami értelmes alkalmazást készíteni Unitera?
Sajnos/háll'Istennek, nem lenne komoly ellenfele a mostaniak között. Vannak nagyon hasznos cuccok, amiket azóta is használok és megszerettem, de annyi mindent lehetne még összeütni :)

Pölö egy normális naptárral, vagy csevegő klienssel simán lehetne nyerni (emlékeim szerint ajándékot, de a dicsőség se semmi).

Más: mintha most már működne az
'Az alkalmazások legyenek láthatóak az Opera Unite weblapokon'
Kipipálásával a rejtés!

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.01.06. 20:03:19

@awking: Ötletem volna, csak nincs, aki megvalósítsa... :( Ha volna is ajánlkozó, szerintem letenne a dologról, ha meghallaná az ötletemet :D

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.01.09. 10:33:03

@cousin333: Azért leírhatnád. :) Egyébként abból kiindulva, hogy még egy olyan userJS-t sem írt eddig senki, ami megoldást jelentene az Opera azon "fícsörére", hogy mindig megvárja, amíg az utolsó távoli elem is betöltődik és csak utána ugrik az adott anchor-ra, így nem sok reményt fűzök hozzá én sem.

Bár legalább már textbox backup van Baldric jóvoltából.

De szerintem többre mész vele, ha a My Operára postolod az ötletedet, ott talán valaki meg is valósítja. :)

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.01.09. 10:49:22

@penge™: Az egyik egy fejlett hozzászólás illetve blogbejegyzés szerkesztő lenne, a másik meg egy Google Groups, illetve Wave jellegű osztott kommunikációs rendszer. :D
süti beállítások módosítása