Magyar Opera

Bőr, csevegő - fordítási anomáliák

Mint azt valószínűleg többen is tudjátok, az Opera fordításába én úgy a 7-es verzió környékén szálltam be, de csak a 8.53-as verzióra sikerült újra hivatalos magyar változatot is kiadni. Így a fordítások egy jó részét egyrészt örököltem, egy másik részét közösen írtuk a My Opera fórum fordítói részén, és megint egy másik részét a neten fellelhető, egyre inkább elszaporodó különböző fordításokból raktam össze. A problémásabb neveket sokszor szavazára bocsátottuk, így jött össze pl. a „bőr” is, mint a skin tükörfordítása.

Miután már egyedül készítettem a fordítást (kb. a 9-es verzió megjelenését követően), megpróbáltam az ilyen örökségeket folyamatosan lecserélni. Így lett pl. az „ablakhelyzetből” böngészési folyamat, az üzenetekből levelek, meg még jó néhány ilyen apróság, amikre már nem emlékszem. Időnként már itt is szavaztunk a fordításról, így lett aztán a „webeszközökből” később minialkalmazás.

Az Opera 10 közeledtével most újra lehetőség nyílik arra, hogy az ilyen problémás fordításokat lecseréljük. Úgyhogy ha van olyan szó, kifejezés, ami számodra különösen zavaró, akkor azt most jelezheted. Ha tudsz rá lehetséges fordításokat is, az még jobb. A lényeg, hogy gyűjtsük össze a problémás kifejezéseket, aztán beszéljük meg, hogy mi lenne jó helyettük (vagy érdemes-e lecserélni).

A MyOpera magyarítása miatt most a „bőr” kicsit jobban előtérbe került, mivel ez is szerepel a fordításban, úgyhogy elsőként erről kérném a véleményeteket. Kinek tetszik/nem tetszik a „bőr”? (Gondolom kitalálható, hogy én inkább ellene vagyok, de egyszer már meggyőztek.) Neked milyen javaslataid vannak? Téma, megjelenés, kinézet, felület, stb. A „skin” csak végső esetben jöhet szóba, aki úgy érzi, hogy ez a megfelelő fordítás, az talán jobban jár, ha angolul hagyja az Operát. Én egyébként a „téma” felé hajlok, ami bár inkább a „theme” fordítása, ami nem teljesen egyezik meg a „skin” jelentésével, mégis már eléggé elterjedt ahhoz, hogy könnyen érhető legyen mindenki számára.

MagyarOpera's interview with Jon S. von Tetzchner

This is mainly a Hungarian Opera blog, but now we'll make an exception. We have recently made an interview with Opera's CEO Jon S. von Tetzchner, and I would like to share his answers also with English speaking Opera fans. I'm sure you'll find some interesting answers: you can read about localisation, browser wars, the future of Opera and the (mobile) internet, innovation and so on. And now the interview (click here to read the full article):

First of all we want to thank Jon making us the best browser out there!

Thank you. And my gratitude goes back to the Opera community in Hungary. Without all our users, testers and other opinionated, smart people out there, Opera would never have been where it is today.

Tovább...

A Magyar Opera interjúja Jon S. von Tetzchnerrel

Az IT Café ötlete alapján elhatároztuk, hogy interjút készítünk az Opera vezérigazgatójával. Ennek érdekében nemrég meghirdettünk egy kérdésfeltevő feladatot, hogy megtudjuk, ki mire kíváncsi. Az itt felmerült javaslatokat ezúttal is szeretnénk megköszönni, ahogy mondani szokás, nélkületek ez az interjú nem jöhetett volna létre.

A kérdéseket aztán igyekeztünk összefoglalni, végül (az Opera 10 tiszteletére) tíz kérdés született. Ennek célja az volt, hogy kérdezzenek, elvégre ez egy interjú, ugyanakkor a bővebben kifejtésre kerültek, hogy a riportalany jobban lássa, mire vagyunk kíváncsiak.

A válaszokat olvasva ez "nem mindenhol esett le neki", ugyanis helyenként eléggé semmitmondó, és marketing ízű szöveget kaptunk eredményül. Mindenesetre azért talán vannak benne használható elemek is, íme tehát a 10 kérdés és a rájuk adott válaszok. Mivel ez a Magyar Opera, természetesen magyar a szöveg, de nemsokára felkerül majd az eredeti angol szöveg is, egyrészt az angolul értőknek, másrészt az esetleges külföldi olvasóknak...

Tovább...

Lépj be a #MagyarOpera szobába

Már rég terveztük, hogy kihasználjuk az Operába épített IRC kliens előnyeit, és indítunk egy informális csatornát az Opera fanok számára, ahol valamivel közelebbről is megismerhetjük egymást. Végre sikerült megoldani a felmerült problémákat, kipróbáltuk, hogy hogyan működik a dolog, úgyhogy minden készen áll arra, hogy élesben is beindítsuk.

Erre tessék: #MagyarOpera

A szobát az Opera IRC szerverén hoztuk létre, és elsősorban esténként és hétvégén leszünk fent én és cousin333. A beszélgetés kötetlen, nem szeretnék mindenféle szabályokat felállítani, de azt azért ne felejtsétek el, hogy a szoba elsődeleges célja az, hogy segítsünk az Operával kapcsolatos kérdésekben, utána pedig természetesen, hogy jól érezzük magunkat.

Ha be szeretnél nézni, nagyon egyszerűen megteheted: kattints a fenti linkre, töltsd ki az adataidat, és már mehet is. Figyelj arra, hogy ha megadod a valódi nevedet, akkor azt mások is lekérdezhetik, nem csak mi, így ha névtelen akarsz maradni, akkor ezt az adatot ne add meg. Ha kapcsolódási problémáid vannak, akkor valószínűleg valamilyen tűzfal vagy router lehet a ludas, mivel az IRC más portot használ, mint a hagyományos böngészés. Ha nem sikerül kapcsolódnod, itt jelezheted, és megpróbálunk segíteni.

Tovább...

Carakan - sebességet vált a JavaScript

Egészen a közelmúltig az Opera büszkén hirdette, hogy az övék a leggyorsabb JavaScript motor a piacon. Jelenleg is ez található meg az Operában, a 9.5-ös szériában, és a 10-es verzió előzeteseiben egyaránt. Ennek a motornak a fejlesztési kódneve Futhark (a rúnaírás egy észak-európai változata).

A Futhark a maga idejében valóban a leggyorsabb motornak számított annak ellenére, hogy a fejlesztése során a legfontosabb szempont nem a sebesség, hanem sokkal inkább az alacsony memóriahasználat és a kis kódméret volt. Az Opera ugyanis sok olyan eszközben is felhasználta, ahol az erőforrások igencsak korlátozottak, a motor ennek ellenére meglepő sebességről tett tanúbizonyságot. Egészen a közelmúltig nem is volt vele különösebb probléma. A Chrome és a Firefox 3 megjelenése viszont rendesen felkavarta az állóvizet, mivel új, soha nem látott sebességeket értek el saját JavaScript motorjaikkal, és azóta is lelkesen fejlesztik azokat. Ráadásul a WebKit készítői sem tétlenkednek, az internetes fórumok pedig ma már a V8, Tracemonkey és Squirrelfish ütközeteinek zajától hangosak.

Az Opera a régi motorral már csak a sor végén kulloghat (az Internet Explorert leszámítva), ráadásul az új, gyors motorok elterjedésével egyre több oldal ki is használja a nagyobb sebességből fakadó előnyöket. Nem lehet lazán legyinteni, hogy csak néhány milliszekundumról van szó: a Gmailhez hasonló komplex oldalakon tisztán érezhető a különbség.

A fejlesztői blogon olvasható mai bejegyzés alapján azonban az Opera felveszi a kesztyűt. Az utóbbi hónapokban ugyanis titokban egy új ECMAScript motort fejlesztettek, ami a Carakan nevet kapta. Az Opera ugyanis régi írásformák neveit adja  JS motoroknak, mint Linear A, Linear B vagy a már említett Futhark, míg a Carakan egy jávai írásforma neve.

Tovább...
süti beállítások módosítása