Magyar Opera

Operások írták - Tesztelés OperaWatir-ral

Ez a bejegyzés a "Test automation with OperaWatir" című cikk fordítása. Az eredeti cikk 2009. március 6-án jelent meg a Core blogon.

Annak érdekében, hogy még a termék kiadása előtt megbizonyodhassunk az Opera motorjának megfelelő működéséről, különböző konfigurációkon több, mint 100 ezer automatikus tesztet futtatunk le minden egyes összeállítás elkészültekor.

A futtatott tesztek között találunk (automatikus) vizuális, JavaScript, teljesítmény-, stabilitás-, memória- és öntesztet, sok egyéb mellett. Hiányzott viszont az olyan műveletek vizsgálata, amik valamiféle felhasználói aktivitást igényelnek, például űrlapok kitöltése, hivatkozásokra kattintás vagy az összetett webes alkalmazások használata.

Így volt ez - egészen mostanáig.

Jelenleg a Scope protokollon keresztüli vezérlés támogatásán dolgozunk. Ez az a protokoll, amit a Dragonfly nevű fejlesztőeszközünkben is használunk. Egy egyszerű szkript segítségével például arra utasíthatjuk a böngészőt, hogy automatikusan használja a Google keresőt, jelentkezzen be a Hotmailbe és küldjön el egy üzenetet, vásároljon könyveket az Amazonon, vagy keressen repülőjegyeket az Expedián.

Íme egy példa, hogy hogyan nézhet ki egy ilyen szkript:

require "operawatir"

browser = OperaWatir::Opera.new
browser.goto("http://www.google.com")
browser.text_field(:name, "q").value = "Wikipedia"
browser.button(:name, "btnG").click

browser.link(:text, "Wikipedia").click

puts "PASS" if browser.text.include? "Wikipedia"

A fenti kód a Watir API-t használja, ami egy eredetileg az Internet Explorerhez fejlesztett, Ruby nyelven írt tesztalkalmazás. Mostanra már Operára, és több más böngészőre is portolták.

Tovább...

Unite kérdések és válaszok III. - Biztonság, titoktartás

Az alábbiakban szeretnénk összefoglalni a nemrég megjelent Opera Unite-al kapcsolatos kérdéseket és válaszokat. Segítségül - autentikus forrásként - az Opera hasonló oldalát vettük alapul, így igyekezvén kizárni a tárgyi tévedéseket. Az alábbiakban ennek a szabad fordítását olvashatjátok. Dőlt betűvel szerepelnek az általunk esetlegesen hozzáfűzött megjegyzések.

A cikk egy több részes sorozat harmadik része. Az első rész témája a Unite, úgy általában, a második rész pedig a Unite alkalmazásokról szól.

Mi a helyzet a biztonsággal?

Az Opera Unite egy "biztonságos homokozóban" fut, ahonnan csak az általunk megadott fájlok és mappák érhetők el. A számítógép további erőforrásaihoz nem férhet hozzá senki más. Csak egy megadott könyvtrhoz adsz elérést, más területeket nem érhetnek el. Ez a webszerverek egyik jellemző tulajdonsága, és az elv hosszú idő óta ismert.

Az Opera biztonságos böngészők terén elért kimagasló eredményei, és a kiterjedt tesztelés a fejlesztés teljes folyamata alatt magabiztossá tesz bennünket a Unite biztonságosságát illetően. Ugyanakkor, mint minden internetelérésre alkalmas szoftver esetén, nem szabad elfeledkezni az Opera legfrissebb verzióinak használatáról. Az Opera Unite mellett az Opera 10.10 tartalmaz egy beépített frissítéskezelő funkciót, amivel könnyedén biztosítható a legújabb gyors kiadások követése. Ha bármilyen kétség merülne fel a biztonságot illetően, javasoljuk a Biztonság és privát szféra (Security and Privacy) rovatunk tippjeinek olvasását.

Az Opera Unite és a minialkalmazások biztonságosságával kapcsolatban hamarosan érkezik egy részletes bemutató cikk.

Tovább...

Opera: 90 millió felhasználó! - Obama is ünnepel

A mai napon az Opera bejelentette, hogy világszerte 90 millióan használják valamelyik terméküket. Az emberek világszerte ünneplik a nagy eseményt, különösképpen Oslóban, ahová ellátogatott Barack Obama amerikai elnök is. Ahogy az Opera egyik alapítója és jelenlegi vezérigazgatója, Jon S. von Tetzchner fogalmazott:

Nagy izgalommal tölt el, hogy Obama Oslóba látogat az Opera eme nagy ünnepén. Obama elnök a változás keresésére biztatta a világot. Most, hogy az Opera 90 millió aktív felhasználóval rendelkezik, itt a nagy alkalom, hogy a világ böngészőt váltson, és felfedezze az Interneten barangolás környezetbarátabb, békésebb módját.

A házam ablakai megremegtek, ahogy ma reggel egy seregnyi helikopter repült el felette. Sohasem számítottam a 90 millió Opera felhasználó ilyen mértékű lelkesedésére. A városon végigvonuló Opera-láz egyszerűen elképesztő. Az emberek az utcán az Opera O betűjét formázó pólókkal és poszterekkel mutatják ki támogatásukat.

A lelkesedésben mi is osztozunk, és bár nem vagyunk Oslóban, a modern technika segítségével megnézhetjük, mi is zajlik most ott. Íme:

A bejelentést - angol nyelven - itt olvashatjátok.

Gombtippek Operához III. - fülsáv

A mai bemutató egy cikksorozat része, amiben hasznos gombokat szeretnék ajánlani mindenkinek, a böngészés megkönnyítése érdekében. Az első részben olyan gombokról volt szó, amiket célszerűen a címsávra szántak, a másodikban pedig az oldalsáv került sorra.

Noha az Operában szinte bárhová helyezhetünk gombokat, a ma bemutatandó gombok mégis leginkább a fülsávra kívánkoznak. Ennek oka, hogy nem egy oldalra vagy panelre vonatkozó, hanem globálisan érvényes funkciókkal szolgálnak. Szóba jöhetne még az állapotsáv is, de oda talán a nevéhez jobban illő funkciók valók...

Az első gond, amivel szembesülhetünk, hogy magára a fülsávra nem tudunk gombokat tenni. A sávon belül viszont alapértelmezésben 3 mini eszköztár is helyet kapott, amiket minden további nélkül bővíthetünk. Bal oldalt látható a panelek ki- és bekapcsolására szolgáló gomb, illetve a menügomb, ha korábban elrejtettük a menüsávot. A jobb szélső fül mellett van az új fül ikonja, illetve a jobb oldalon a Kuka és a hozzá tartozó eszköztár. Kinek-kinek egyedi ízlésére bízom, szerintem mégis a legutóbbi hely lenne az ideális.

Tipp! Az itt bemutatott gombok nagy részének több funkciója is van. A gombok nevében az egyes képességeket a "|" jel választja el. Ha csak egy elválasztót látsz, akkor az első funkciót a gomb rövid, a másodikat hosszan tartó lenyomásával hozhatod elő. Ha három funkció (két elválasztó) is szerepel, akkor az első kettőt kattintásra, egymást váltogatva hívhatod elő. Ilyenkor általában az ikon is változik.

Ha már a Kukát említettem, érdemes lehet kissé felturbózni a képességeit. Erre számos elképzelés létezhet, íme néhány. A Nyitott fülek listája | Bezárt fülek listája gomb röviden megnyomva kilistázza az éppen megnyitott füleket, amik közt egy kattintással válthatunk. Ez különösen akkor jó, ha a fülek egyébként már olvashatatlanul összetorlódtak. Hosszan nyomva ugyanakkor megkapjuk a "szokásos" Kuka funkcionalitást.

Nem mindenki használja a gyorsbillentyűket, például a legutolsó bezárt lap feltámasztására szolgáló Ctrl + Z kombinációt, nekik jöhet jól a Utolsó bezárt fül megnyitása | Letiltott felugrók és bezárt lapok listája. Ahogy a neve is mutatja, egyetlen kattintás, és a bezárt fül újraéled, a Kuka gomb funkcióit szintén hosszú nyomvatartással érhetjük el.

Tovább...

Opera Mobile 10: Egy UI mind felett

A mai napon az Opera elérhetővé tette az Opera Mobile 10 operátoroknak és OEM-eknek szánt fejlesztői verzióját. Ez a változat lehetővé teszi a szolgáltatóknak és a telefongyártóknak, hogy egyedi megjelenésű és képességű mobil böngészőt alkossanak, természetesen Opera alapokon. Ebben a csomagban kínálják az Opera renderelő motort (Presto), a minialkalmazásokat futtató környezetet, és az olyan funkciókat és szolgáltatásokat, mint az Gyorshívó vagy az Opera Turbó. Természetesen ha a szolgáltatóknak nehézségeik támadnának a böngésző integrálásával az Opera szakemberei is készséggel állnak rendelkezésükre...

Ezeket a funkciókat persze láthatóvá is kell tenni a felhasználó számára, erre szolgál az új UI keretrendszer, amivel egyedi felhasználói felületeket lehet létrehozni. A rendszer a megjelenítő motorra épül rá, segítségével egységes felületek hozhatók létre az Opera által támogatott számtalan platformon, jelentősen lecsökkentve a kifejlesztésükhöz szükséges időt. Ez a nevezett piaci szereplők szempontjából rendkívül előnyös, hiszen általában sokféle készüléket gyártanak, forgalmaznak, amiken számos különböző operációs rendszer fut, az új szolgáltatással tehát nem kevés időt és pénzt spórolhatnak meg.

A támogatott platformok listája számunkra is hasznos információt jelent, hiszen az adott rendszerekre várható az Opera Mobile megjelenése. Az Opera UI keretrendszer jelenleg a következő platformokra érhető el:

  • Windows Mobile
  • Symbian s60
  • Google Android
  • BREW
  • LiMo
  • Java
  • SHP
  • WISE
  • EMP
  • Symbian s40

Ez így elég impozáns lista, főleg, hogy sietve hozzáteszik: az Opera igény szerint további platformokra is portolható... Az alap megjelenést tekintve, nincs különösebb újdonság, aki látta és használta az új Windows Mobile vagy a Mini bétáit, az nagyjából képben van. Mégis, érdekes megnézni különböző rendszereken - ugyanazt:

süti beállítások módosítása