Magyar Opera

Opera Mobile 10: Egy UI mind felett

A mai napon az Opera elérhetővé tette az Opera Mobile 10 operátoroknak és OEM-eknek szánt fejlesztői verzióját. Ez a változat lehetővé teszi a szolgáltatóknak és a telefongyártóknak, hogy egyedi megjelenésű és képességű mobil böngészőt alkossanak, természetesen Opera alapokon. Ebben a csomagban kínálják az Opera renderelő motort (Presto), a minialkalmazásokat futtató környezetet, és az olyan funkciókat és szolgáltatásokat, mint az Gyorshívó vagy az Opera Turbó. Természetesen ha a szolgáltatóknak nehézségeik támadnának a böngésző integrálásával az Opera szakemberei is készséggel állnak rendelkezésükre...

Ezeket a funkciókat persze láthatóvá is kell tenni a felhasználó számára, erre szolgál az új UI keretrendszer, amivel egyedi felhasználói felületeket lehet létrehozni. A rendszer a megjelenítő motorra épül rá, segítségével egységes felületek hozhatók létre az Opera által támogatott számtalan platformon, jelentősen lecsökkentve a kifejlesztésükhöz szükséges időt. Ez a nevezett piaci szereplők szempontjából rendkívül előnyös, hiszen általában sokféle készüléket gyártanak, forgalmaznak, amiken számos különböző operációs rendszer fut, az új szolgáltatással tehát nem kevés időt és pénzt spórolhatnak meg.

A támogatott platformok listája számunkra is hasznos információt jelent, hiszen az adott rendszerekre várható az Opera Mobile megjelenése. Az Opera UI keretrendszer jelenleg a következő platformokra érhető el:

  • Windows Mobile
  • Symbian s60
  • Google Android
  • BREW
  • LiMo
  • Java
  • SHP
  • WISE
  • EMP
  • Symbian s40

Ez így elég impozáns lista, főleg, hogy sietve hozzáteszik: az Opera igény szerint további platformokra is portolható... Az alap megjelenést tekintve, nincs különösebb újdonság, aki látta és használta az új Windows Mobile vagy a Mini bétáit, az nagyjából képben van. Mégis, érdekes megnézni különböző rendszereken - ugyanazt:

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr871587833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cs0pi · http://androidnews.blog.hu/ 2009.12.10. 18:18:03

csak jönne már androidra:) A 4.0as mini nem annyira használható rajta, illetve nem valami kényelmes, szóval ide vele gyorsan:)

Lali_ 2009.12.10. 19:02:51

@Cs0pi: Szerintem már javában készül. Az 5-ös Minit próbáltad már? www.opera.com/mini/next/ Külsőre olyan mint a mobile, gyakorlatilag csak a JS és a flash hiányában különböznek (felhasználói szemmel)

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.12.10. 19:04:15

@Lali_: Még abban sem, mert a Mobile-ban sincs Flash (és úgy általában, beépülő) támogatás :).

Teddy Beer 2009.12.10. 20:55:27

A Mobile-ban olyan javascript van, mint az asztaliban? Tehát ha van egy időzítő a lapon, mondjuk meccs közvetítése alatt, akkor ha lejár az időzítő, akkor frissít, vagy azt csinálja, amit egy asztalin elkövetne. Ezt nagyon nagyon hiányolom a Miniből (gif animáció, flash nem érdekel, csak lassítják a gépet és fogyasztják az akkut).

@cousin333: Flashlite?

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.12.11. 11:48:06

@Teddy Beer: Elvileg igen, ugyanaz a motor (nyilván mobilos szintre lassítva). A Mobile egy komplett böngésző.

A Miniben azért nincs, mert a szerverek dolgozzák fel az adatokat, és csak limitált ideig futhatnak a dolgok.

Bá érdekes lehet megvizsgálni a Skyfire böngészőt, mert az pl. leginkább a Mobile + Turbó módnak felel meg, ahogy néztem. Nagy előnye, hogy van Flash és működik is (ráadásul a 10-es verzió!). Hátrány, hogy a motor kicsit régi (FF 2.0-é) és minden oldal olyan, mintha egy beszkennelt oldalt nézegetnék. Mobile sokkal szebben rendereli az oldalt.

Flashlite: mondom, hogy nincs benne beépülő-támogatás, tehát az sem megy. Ha menne is, szerintem nem ér sokat.

Teddy Beer 2009.12.11. 15:43:38

@cousin333: A Mini 5-ben kéne lehetőség a proxy kikapcsolására. Most már funkcióban is jól állnak, szóval nem égető fontosságú, hogy tömörítve legyen minden adat. Ez legalább olyan fontos, mint a tabos böngészés. Nem kell szupergyors internet, hogy ez lassítsa az oldalak betöltését. Sok helyen van pl. valóban korlátlan mobilnet, HSDPA-n, vagy 3G-n. A másik, hogy a Turbo is használhatóbb lehetne, a tehermentesítés miatt. Gyakorlatilag ma már ott tartok (gondolom ezzel nem vagyok egyedül), hogy nem jó semmire, akármilyen netem van (100, 3.6 megás, vagy 56 kilobites).

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.12.11. 15:46:54

@Teddy Beer: "A Mini 5-ben kéne lehetőség a proxy kikapcsolására."

Akkor lenne egy 200 kB-os, teljesen használhatatlan Java programod, ami meg lehetne nyitni, meg be lehetne csukni kb. :)

Szerintem a Turbó és a Mini külön szerver-erőforrásokat használ.

Amit te akarsz, arra ott van a Mobile (igény szerint Turbóval vagy anélkül), csak az meg nehezen fog menni egy Nokia 3100-n...

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.12.11. 15:58:57

@cousin333: Bővebben: a Mini éppen azért mini (nevében és méretében), mert nem csak tömörítésre használja a proxy-t, hanem az oldalak letöltésére, formázására, feldolgozására is. Maga a Mini csak egy felhasználói felület, ami fogadja a user kattintgatásait, elküldi az oldalletöltési kérelmeket, meg az arcodba tolja a szerverek által feldolgozott lapot.

Fogd fel úgy, mint egy csecsemőt :), ha nem etetik feldolgozott ételekkel, vagy természetes módon (szoptatás), akkor saját erőből nem sokáig húzza...

Teddy Beer 2009.12.12. 16:32:40

Csak nehogy feltűnjön, hogy proxy van a háttérben. Ahogy gyorsul a net, egyre rosszabb lesz a helyzet és még egy lighthead böngésző is képes lesz teret hódítani a Mini elől.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.12.12. 16:41:15

@Teddy Beer: Figyeltél arra, amit írtam? Az Opera Mini nem böngésző. Az csak egy felhasználói felület, ami közli a szndékaidat (pl. egy link megnyitása) az Opera szervereivel. Azok letöltik, feldolgozzák, és elküldik a kész, előemésztett oldalt a kliensnek.

Magyarul: proxy nélkül nincs net! Ismétlem, egy Nokia 3100-n vagy hasonló kategóriájú telón proxy nélkül nem lesz értelmes neted, mert kevés hozzá a telód, max. WAP. Erre jó a Mini. Ha teljes netes élményre vágysz, akkor meg ott a Mobile, az való neked.

Más hasonlattal élve: olyan, mintha netbook-on is tudnál Crysis-t futtatni. Önmagában ehhez a nettop édeskevés, de ha van szerver, ami futtatja (meg kellően gyors internetes kapcsolat), akkor lehetséges. De ebben az esetben is két választásod van: Crysis a szerveren keresztül, vagy nincs Crysis. Ha nem kell szerver, de kell Crysis, akkor meg vegyél egy rendes gépet!

Teddy Beer 2009.12.12. 18:44:59

@cousin333: Ezt akár én is kérdezhetném. Tudom hogy működik a Mini, szóval nem kellett volna bemutatni mindenféle hasonlatokkal. A mai mobiloknak pedig nem kell mindig tömörített web sem. Remélem ezt Oslóban felfogják. Crysis és a csecsemő hasonlat még talán az xhtml böngészők megjelenéséig megállta a helyét, de ma annyira sem. Kb. 2004 óta pedig html böngésző is előfordult már az átlag kütyü szoftverlistáján (ma már alap, kivéve, ha Minit raknak fel). Az hogy most a Mini mire képes, az nem jelenti azt, hogy később ne lehetne vele úgy böngészni, mint pl. egy Sony X1050 beépített böngészőjével.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.12.12. 19:28:36

@Teddy Beer: Vagy mégsem érted egészen, vagy nem tudom, mi a gondod vele.

A példáim pedig tökéletesen helyénvalóak, még ma is. Legfeljebb nem neked, vagy nem Magyarországon, de gyengébb specifikációjú telefonok egy darabig még bizony létezni fognak. jelenleg pedig ők a túlnyomó többség.

Az érvelésed pedig azért válik számomra végképp érthetetlenné, mert létezik Opera Mobile is.

Teddy Beer 2009.12.12. 19:51:21

@cousin333: "Az érvelésed pedig azért válik számomra végképp érthetetlenné, mert létezik Opera Mobile is."

Rakd fel egy Samsung S8000-re. Az S8000-ren van wifi és hsupa, mégis egy szinten van kezelve egy ultra gagyi gprs telefonnal. Ez a baj, az hogy a legtöbb mobil gprs-nél leragadt, az nem jelenti azt, hogy mindenki, aki java alapú böngészőt akar, az várja meg, míg kész a tömörítés. Ilyenkor jön a kérdés, hogy minek fejlett adatkapcsolat, ha a legelterjedtebb mobil böngésző fejlesztői szerint mindenkinek lassú a nete. Legyen benne proxy, ok, de legyen kikapcsolható. Most a legjobb Netfront tönkreverné sebességben a Minit emiatt és lassan funkcióban is beéri (illetve beérte, mivel az 5 még béta), szóval lassan illene lépni, ha fontos az első hely.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.12.12. 20:10:15

@Teddy Beer: A Samsungon agyedi operációs rendszer van, ami azt jelenti, hogy nem csak az Operán múlik, lesz-e rá böngésző.

Akárhogy erősködsz, a Java kb. ennyire képes. Nem a Mini-t kell okosítani. Párszor már leírtam, hogy szerverek nélkül a Mini halott, ha meg az adat már amúgy is a szerveren van, nem látom be, miért rossz, ha be is tömöríti. Az S8000-re, és a többi ilyen telefonra nem "übertuning" Minire van szükség, hanem egy megfelelő Mobile verzióra. mi még nincs, ez van.

Teddy Beer 2009.12.12. 21:03:34

@cousin333: "Java kb. ennyire képes"

Nehezen hihető, inkább az Operánál nem képesek többre, vagy nem akarnak többet kihozni a platformból.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.12.12. 21:15:58

@Teddy Beer: A Java egy hulladék, abból nem lehet mit kihozni. PC-n is fos, ott is 10-15 másodperc alatt indul el egy szoftver, meg fél másodperces interakciók vannak. Akkor mobilon mit vársz?

Már így is csodát tettek az Opera Minivel, az volt az egyetlen olyan Java alkalmazás, amit még régebben fel is tettem a Symbianos telómra, pedig messze elkerülöm őket. Csak hát GPRS-szel nagyon lehetett érezni a sebességkülönbséget. :)

Teddy Beer 2009.12.12. 21:52:48

@penge™: Még mindig jobb, mintha minden platform mellé külön sdk-t adnának ki. Meg lennének lőve a fejlesztők. A java kell, a java fontos, ahogy mobil szélessáv (akármit gondol a helyesírás ellenőrző, ez szerintem egy szó) is. :P

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.12.12. 22:29:30

@Teddy Beer:

1. A Java implementáció komoly sebességproblémákat vetne fel. A Mini esetében még kevés a feladata, és megéri amiatt a pár milliárd telefon miatt, amin így használhatóvá válik.

2. Sok telefonnál van korlát a Java programok méretét illetően (pl. 2MB).

3. Valóban zseniális volna, ha a natív C++ kód mellett a teljes motort újraírnák Java-ban is, és utána párhuzamosan fejlesztenék a kettőt...

4. Az SDK nagy része ugyanaz (mármint a C++ kód), minden platformon, csak bizonyos elemek különböznek. Nincs is külön SDK minden platformra. Egy van, ami sokra jó.

5. Miért is fontos a Java? Bonyolult, macerás nyelv, ami mindenhol futni akar, ezért aztán sehol sem fut igazán jól. Igazából sosem hozta azt, amire szánták. Most meg pláne abba az irányba megyünk, hogy Java helyett inkább HTML, CSS meg JavaScript.

Teddy Beer 2009.12.12. 22:56:15

@cousin333: Ha ilyen rossz a java, akkor miért ezt a nyelvet választották? Mert mégsem hasonló a forráskód minden platformon? Helytakarékos? Az tény, hogy a nyelv bonyolult és az asztali verziónak sosem elég a ram, de itt most a mobilokról van szó. Korlátozni kell a gyorsítótárat és nem lesz gond. Ha pedig nem tetszik a java és tényleg ahány márka, annyi OS, midlet nélkül, akkor nehéz idők jönnek el az Opera ASA életében.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.12.12. 23:41:02

@Teddy Beer: Akkoriban, amikor az első Mini készült (2004) ez a nyelv volt a mobiltelefonok (és nem pusztán az okostelefonok) globális nyelve. Pontosabban: szinte minden telefonban volt (és van) hozzá futtatókörnyezet. Ettől viszont még nem lesz sem gyorsabb, sem kevésbé korlátolt. A Mini egy egyszerű kliens: csdát nem tesz, de amire kell, arra gteszi a Java is. Komplett böngészőt írni viszont baromi nehéz rá, nem beszélve arról, hogy rengeteg munka, ami nem éri meg.

Tehát: az Opera a C++-t választotta, a Java csak a Mini klienséhez kell.

Az SDK kódja pedig valóban egységes, legfeljebb kisebb részek, paraméterek, illetve nyilván a fordító különbözik. Valamennyi differencia Java esetén is lenne. Amúgy a Java elég elterjedt ugyan, de mindenre az sem elérhető...

Milyen logika mondatja veled, hogy ami PC-n lassú, az a mobilon majd jó lesz?

Az utolsó mondatodra csak annyit, hogy jelenleg az Opera érhető el a legtöbb platformra. Már említettem, miért nincs tisztán Java alapú Opera.

A vízionált nehéz napokról pedig annyit, hogy mutass nekem akár egyetlen egy tisztán Java-s böngészőt! Ha pedig nincs (márpedig nincs), akkor ugyan kivel-mivel kéne konkurálni?

ui.: Ezt a hozzászólást Mobile alól követtem el, az Opera nagyobb dicsőségére... :)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.12.13. 10:00:31

Viszont végre már egyre inkább kihalófélben vannak a Java alapú telefonok. Már az újabbakon Symbian/WinMobile/Linux/OSX/Android van.

Szóval szerintem idővel egyszerűbb lesz, ha belerakják a Mobile-ba a Turbo-t, a Minit pedig támogatják addig, amíg ki nem pusztulnak a piacról a Java alapú telefonok.

Egyébként a Java alapú telefonok szoftverei (aka. kezdetleges OS) nem Java-ban íródtak és azért voltak gyorsak, illetve kis erőforrásigényűek (amíg szükség volt rá, ma már az ARM procik korában maximum jó erős aksira), mert gyakorlatilag annyira lecsupaszították, hogy közelebb álltak egy menedzserkalkulátorhoz, mint egy Pocket OS-hez. Aztán, hogy legyen bővíthetőség úgy döntöttek, hogy legyen egy emulálókörnyezet, ennek pedig a Java-t választották, nyilván mert
1: Open Source
2: Ingyenes
3: Multiplatform
De kétlem, hogy túl sokat gondolkoztak volna rajta. Viszont sok esetben lényeges szempont az is, hogy lelkes Pistikék fejlesszenek hozzá ingyen szoftvereket/kiegészítőket, mert így az önellátó piac is meg van oldva egy csapásra.

Teddy Beer 2009.12.13. 13:02:55

@penge™: "Viszont végre már egyre inkább kihalófélben vannak a Java alapú telefonok. Már az újabbakon Symbian/WinMobile/Linux/OSX/Android van."

Végülis, durván 10 mobilból 9 java környezetben futtatja az alkalmazásokat ma is. Messze van még a kihalás napja, pláne, ha az Android tényleg elterjed, ami szintén elég közel áll a javához. Mobil OSX meg terjedhet, de az nem lesz pozitív hatással a böngésző piacra.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.12.13. 16:21:34

@penge™: Felsorolnád nekem a Java alapú telefonokat? Atz, hogy írnak rá egy zárt oprendszert saját programokkal (ami például a rengeteg népszerű "zárt" Nokia esetén a Symbian s40), és tesznek bele egy Java futtatókörnyezetet az nem teszi őket Java telefonná. Utóbbi azért van, hogy a user egységes (ez a fejlesztők miatt fontos elsősorban) programocskákat kapjon (egyik sem egy nagyon bonyolult cucc), kis méretben. Így tudja náémileg bővíteni a telefonja funkcionalitását. Amennyire én emlékszem, sok komoly, valóban használható szoftver nincs is, a többség mindenféle játék meg mértékegység-átváltó és hasonló.

"Egyébként a Java alapú telefonok szoftverei (aka. kezdetleges OS) nem Java-ban íródtak"

Nem érzel itt némi ellentmondást? :) Hidd el, hogy gondolkodtak, akkoriban a Java a célnak megfelelőnek is tűnhettek. De az OS nem Java volt és a cél sem brutál alkalmazások írása.

A csúcstelefonokon a Java egyfajta opció, de nem ez az elsődleges, hanem a natív alkalmazások (Symbian-ra a SIS, WinMo-ra a CAB...). Szívás alapvetően csak ott van, ahol a telefon zárt rendszert használ (mint a Samsung S8000). Ezt, mint korlátozó tényezőt mindenképpen figyelembe kell(ene) venni egy telefon vásárlásánál.

@Teddy Beer: Biztos, hogy közel áll? Azt is C-ben írták. A közel áll meg nem azonos a "Java-ból áll"-al. Mobil OSX szintén egy zárt rendszer, mint a Samsungé. Legfeljebb egységesebb és több telefont adtak el vele, így érdemesebb rá fejleszteni.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.12.13. 16:34:16

@Teddy Beer: Még egyenlőre... Meg azért azt is nézd, hogy sokakat elrettent egy komolyabb funkcionalitású telefon. Nem egy olyan embert ismerek, aki inkább 10 éves monochrom telefont használna, minthogy Symbianra váltson, "mer' az bonyolúúút". Én meg pont fordítva vagyok. Ha nincs valami normális OS a telón, akkor ezzel az erővel inkább monochom, az legalább kevésbé zabálja az aksit. :D

@cousin333: Javás, Java alapú, melyik a jobb? Úgyis érted mire értettem, mivel ténylegesen Java OS-el rendelkező telóról nem tudok, hogy létezne.
A "Java alapú" úgy értendő, hogy a rajta futtatott alkalmazások java alapúak. Így szoktam meg, többször hallottam már mobiltelefonra ezt a kifejezést.

Teddy Beer 2009.12.13. 17:11:08

@cousin333: programmaremobile.blogspot.com/2009/01/android-first-example-hello-world.html
@penge™: Szerintem a szolgáltatók nem szeretik az okostelefonokat, mivel könnyen testre szabhatók, így már régen eldőlt, hogy a nyílt sdk=magas ár. A zárt fejlesztése olcsóbb és nagyobb profitot is lehet belőle kisajtolni, mind a szolgáltató, mind a gyártó részéről, ráadásul a supportot se kell túlzásba vinni, nem mintha ma ne tojnának az emberek fejére az exoszféra magasságaiból. Lassan csoda számba megy minden frissítés.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.12.13. 19:04:28

@Teddy Beer: Most bebizonyítottad, hogy Androidra lehet Java programot írni. Ettől az Android nem lesz Java alapú...

Teddy Beer 2009.12.13. 19:58:31

@cousin333: Ezzel az erővel semmi sem az.

Teddy Beer 2009.12.13. 21:28:41

@cousin333: Hogy Penge kollégát idézzem: "Javás, Java alapú, melyik a jobb? Úgyis érted mire értettem" ;)
Mondjuk én ilyen kontextusban nem használtam ezt a szókapcsolatot, szóval nekem nem kell magyarázni.
Java környezetben futtatja a szoftvereit az Android, ha így jobban tetszik. Bár ha az Android Marketre kanyarodunk, akkor már megkerülhetetlen a java, szóval java alapú. }:D
süti beállítások módosítása