Magyar Opera

Gombtippek Operához II. - oldalsáv

Az Opera funkcionalitásának növelésére és az egyedi igényekhez szabására kevés jobb módszer létezik, mint a saját gombok használata. Egyrészt kellően nagyszámú lehetőség közül válogathatunk és sokféleképpen kombinálhatjuk is azokat. Másrészt gyakran még ennyit sem kell tenni, hiszen mások már elvégezték helyettünk a munka oroszlánrészét, a közzétett gombtengerből csak ki kell választanunk a szimpatikusabbakat. Egy mozdulattal telepíthetjük is őket, hála az Opera egyik nagyszerű tulajdonságának, a linkelhető gomboknak.

A mai bemutató egy cikksorozat része, amiben hasznos gombokat szeretnék ajánlani mindenkinek, a böngészés megkönnyítése érdekében. Az első részben olyan gombokról volt szó, amiket célszerűen a címsávba szántak.

Ma egy másik fontos területtel folytatjuk, ez pedig az oldalsáv. Ez az elem számos funkció egységes gyűjtőhelye, ráadásul könnyen ki- és bekapcsolható, különösen alkalmas tehát gombok elhelyezésére. Mint az lenni szokott, a következő lista messze nem teljes, inkább egyfajta kedvcsináló válogatásnak nevezhető. Elsősorban az univerzális gombokra koncentrálok majd, amik nem panel-specifikusak, hanem bármelyiken jól használhatóak.

Kezdjük talán egy régi hiányzóval. Az Operában a paneleken sokáig volt egy jobbra mutató kettős nyíl gomb, ami az aktuális oldalsávot egy új fülön nyitotta meg. Itt több helyünk van az elemek kezelésére, ráadásul a panelen és a fülön más-más gombokat és elrendezést használhatunk.

Ez a funkció, bár valamiért már nem alapértelmezett, még mindig megtalálható a Shift +F12 > Gombok > Panelek résznél (felülről a második), de akár innen is betölthető. A másik eltüntetett elem a Panel bezárása gomb, ami a fenti helyen szintén megtalálható.

A kettőt kombinálhatjuk is a Panel kezelése | Panel bezárása gombbal, ami kattintásra a kezelőt nyitja meg, nyomva tartva pedig bezárja az oldalsávot. Ha megnyitjuk a kezelőablakot, akkor a panel vélhetőleg csak útban lesz a továbbiakban. A Kezelés | Kezelés és panel bezárása gombot erre találták ki, a két funkció között a nyomva tartás ideje dönt.

Itt jegyezném meg, hogy egyes belső parancsok az idők folyamán kikoptak a böngészőből, minden jel szerint a "Hide panel" utasítás is közéjük tartozik. Ez úgy derült ki, hogy az előbb említett gombokat szerettem volna létrehozni,de nem működtek megfelelően. Ilyenkor érdemes lehet a telepítési könyvtárban az alapértelmezett standard_toolbar.ini fájlt bújni, abban benne vannak az alapértelmezésben használt gombok, és a hozzájuk tartozó parancsok.

Az oldalsávok használhatóságán sokat dob a gyorskereső mező, ami szinte mindenhol megtalálható. Ha elkezdünk gépelni, folyamatosan szűkíti nekünk a találatokat. Ha megvan, amit kerestünk, például egy adott könyvjelző, akkor rákattintva megnyithatjuk azt. Ugyanakkor a könyvjelzőlista még mindig csak a találatokat mutatja, egészen addig, amíg ki nem töröljük a keresőmezőt. Ez alapesetben több kattintást is igényel, ami szerintem zavaró tud lenni.

Az erre a célra készített gyári gombhoz sajnos a legtöbb témában nem tartozik ikon (sőt, még a gyáriban sem). Ezen segít a saját Törlés gomb, ami a megválaszolt e-mailek ikonját használja. Ha töröljük a tartalmat, akkor - teljes nézet esetén - a fókusz a legutolsó találaton marad, ami azt jelenti, hogy nem csukódnak össze a mappák, ami már egy keresés után is zavaró lehet. Használhatjuk persze a Mappák összecsukása gombot (aminek a Mappák kinyitása a párja), vagy a Vissza (és az Előre) egérmozdulatokat, de ez plusz energiákat igényel.

Tipp! A saját gombokat elmenthetjük és szinkronizálhatjuk, ha felvesszük őket a könyvjelzők közé. A név bármi lehet, a cím viszont legyen a gombparancs. Ha megvan, a fogd és vidd módszer itt is remekül működik.

Jobb lenne, ha a törlés és az összecsukás egyszerre történne, erre jó a Törlés és a mappák bezárása. A probléma az, hogy időnként meg előnyösebb volna, ha inkább mégsem csukna be mindent. A megoldás a Törlés | Törlés és a mappák bezárása, ami kattintásra csak töröl, hosszan nyomva viszont össze is csukja a mappákat.

Egy másik mindennapos tevékenység, hogy a Kukákban időnként felgyűlt szemetet kiürítjük. Alapesetben az adott Kuka környezeti menüjéből érhetjük el ezt a funkciót. Szerencsére leegyszerűsíthetjük a folyamatot a Kuka ürítése gombbal. Ez minden kukával rendelkező panelen működik ugyan, de a levelezőben ott van még a levélszemét is. Erre jó a Kuka ürítése | Levélszemét ürítése gomb. Fontos látni, hogy a levélszemét először a kukába megy, tehát ha egyszerre hajtanánk végre a műveletet, akkor annak a kimenetele bizonytalan volna.

Bár elhelyezni nem itt érdemes őket, de logikailag mégis ide köthetők az egyes paneleket ki- és bekapcsoló gombok. Kezdjük is mindjárt a Jolly-Jokerrel, a Panel menü-vel. Ez egy legördülő menü, ahol az összes általunk használt panel megtalálható. A hatékonyság fokozható a Panel menü | Panelek bezárása gomb alkalmazásával.

Tipp! Egy gombot úgy adhatunk hozzá legegyszerűbben minden oldalsávhoz, hogy előtte kitesszük mondjuk a címsáv mellé, és onnan pakoljuk át egyesével a panelekre.

Mivel számos panel létezik, jobb, ha bele is vágunk. A következő gombokat hosszan lenyomva nem az oldalsáv nyílik meg, hanem egy külön fül az adott tartalommal. Könyvjelzők panel | Könyvjelzők fül, Jegyzetek panel | Jegyzetek fül, Letöltések panel | Letöltések fül, Levelező panel | Levelező fül, Partnerek panel | Partnerek fül, Ablakok panel | Ablakok fül, Csevegő panel | Csevegő fül, Előzmények panel | Előzmények fül, Minialkalmazások panel | Minialkalmazások fül, Információ panel | Információ fül, Hivatkozások panel | Hivatkozások fül, Keresés panel | Keresés fül.

Talán kevesen tudják, hogy az Opera gombok definíciójában JavaScript kódok is engedélyezettek, amik további lehetőségeket rejtenek. Például ez a Letöltés panel felvillantása | Letöltés panel gomb kattintásra 4 másodperce megmutatja a letöltés panelt, majd be is csukja azt!

Az oldalsávok egyes elemei egyedi tulajdonságokkal rendelkeznek. Például a könyvjelzők esetén a cím, név vagy az azonosító, a partnerek esetén a név és e-mail cím és így tovább. Ezeket az adatokat az Alt + Enter gombbal, vagy a környezeti menüből kattintva szerkeszthetjük. Egyszerűbb viszont, ha ehhez is egy külön Tulajdonságok gombot használunk.

Tipp! Az itt bemutatott gombokat elmentheted könyvjelzőként is, és a funkcióját szabadon szerkesztheted a saját ízlésednek megfelelően.

Szerintem mindenki töltött már le fájlokat a böngészőjével. Tehát mindenki találkozott már a Letöltés panellal vagy füllel. Ezt is kényelmesebbé lehet tenni, mondjuk a Befejezettek eltávolítása és a Letöltés panel bezárása gombbal, amit a letöltések panelre kell tenni (ugyanez a Letöltések fülhöz). Mindezt kombinálva a Befejezettek eltávolítása | Eltávolítás és letöltés fül bezárása gombot kapjuk, ami az utóbbi tevékenységet hosszan lenyomva végzi el.

Szintén ide kívánkozik még a Letöltés megállítása | Folytatás | Újratöltés gomb is, ami a három alapfunkciót egységesítve, némi plusz helyet biztosít a többi hasznos gombnak.

Mai listánk ezennel véget ért, remélem most is találtál közöttük haszonnal alkalmazható gombokat. Ha ismersz még hasonlókat, vagy te magad készítettél ilyet, várjuk a hozzászólásodat. Ha nem, akkor pedig a véleményedet.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr11432313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ronyn · http://www.ronyn.hu 2009.10.10. 20:52:33

Szerintem a hordozható opera mappájába is be lehetne tenni egy html oldalt kömyvjelzőzve,ahonnan mindenki mazsolazhatna a saját gombok között, illetve berakni a saját gombok közzé "gyárilag"...
süti beállítások módosítása