Magyar Opera

BitTorrent tracker Opera Unite alapon

Az Opera Unite jelenleg még csak néhány szolgáltatással érhető el (már ha éppen elérhető), de ez még egy nagyon alfa fázis a Unite számára. Hamarosan egyre több Unite szolgáltatást fogunk látni, főleg az Opera 10 megjelenése után, mivel a lehetőségek eléggé sokrétűek.

Bár jelenleg még mindig csak az alap szolgáltatásokat láthatjuk a Unite panelen, és hozzáadni is csak egyetlen szolgáltatást lehet (az Arial alapú hűtőmágneseket), viszont már sokan nekiálltak Unite szolgáltatásokat készíteni. Az egyik ilyen különösen érdekes, mivel a torrent technológiát ötvözi a Unite decentralizált modelljével.

A szolgáltatás segítségével saját BitTorrent trackert lehet majd üzemeltetni, így nagy fájlokat is egyszerű lesz majd megosztani a barátok között, hiszen csak elég hozzáadni a torrent szolgáltatáshoz, és utána nem csak tőlünk, hanem egymástól is tudnak majd tölteni a kliensek (így spórolva az általában alacsony feltöltési sávval). Viszont még fontosabb, hogy a különböző Unite trackereket elméletileg majd össze is lehet vonni, így elkészíthető egy megbízható trackerekből álló hálózat, ami kizárólag egymás között működik, mindenféle központosítás nélkül.

A projektről bővebben a Unite-tracker oldalon olvashatsz.

Te is kipróbáltad az Opera Unite-ot? Írj róla, és nyerj egy villogó Opera labdát!

Egy újabb build a hét végére (b1606)

A végleges változat közeledésének csalhatatlan jele, hogy jelentősen lerövidült az egyes előzetesek kiadása között eltelt idő. Az év elején még akár egy hónapot is várnunk kellett, a mai előzetes meg már a második 3 napon belül. Az idő rövidsége miatt a buildszám növekedése, és a változási közlemény hossza is elmarad a mostanában megszokottól. Ám a változtatások kifejezetten örömteliek, mert elsősorban az új témát, illetve az Opera Unite használatakor felmerülő problémákat érintik, de ezen felül is számos apróbb javítást eszközölnek. A teljes listát böngészve feltűnhet, hogy egyes javítások már szerepeltek korábban. Vagy nem sikerült őket akkor kijavítani, vagy csak benne felejtették a changelog-ban. Az egyik ilyen a két eltávolítási bejegyzés esete Vista használatakor.

Érdekesség, bár minket, magyarokat kevésbé érint (kivéve persze a programot angolul használókat), hogy a "Transfers" panel neve mostantól "Downloads". Ez része az Opera 10 átnevezési stratégiájának, aminek jeleit már a Wand kapcsán is láthattuk.

Az újdonság jelenleg nem elérhető az automatikus frissítéssel, azért kíváncsi lennék, hogy mikor akarják a rendszert tömeges mértékben tesztelni. Remélhetőleg nem a 10.01-ra (milyen fura ezt így legépelni) váltáskor derül majd ki, hogy rosszul működik... Na mindegy, egyelőre marad a kézi telepítés, lássuk, hogy miért éri meg mindez:

Tovább...

Opera 10 fordítás tesztelése

Az Opera most az utolsó pillanatig húzta a beépített szövegek lezárását, így a fordítás nagy részét csak nemrég tudtam befejezni. Most viszont már egy olyan verziót tudok adni, amelyik elég közel áll a véglegeshez. Ez frissebb, mint ami a legutóbbi előzetes telepítőjében van, úgyhogy a teszteléshez ezt használjátok.

A fordítást itt találjátok: Opera 10.0 b1601 magyar nyelvi fájl

Töltsd le a nyelvi fájlt valahová, majd a Tools > Prefereces > General > Language > Details alatt a User interface language mellett válaszd ki a lementett fájlt a Choose gombbal.

Ha bármilyen hibát találsz a fordításban, elírást, értelmetlen fordítást, nem fér ki egy szöveg vagy hiányzik egy pont, akkor az itt jelezd minél hamarabb, hogy még időben javíthassam. Elsősorban az új funkciókat nézzétek át.

Megjegyzés: a telepítőben található hibát, miszerint a magyar nyelvre leáll a telepítés, remélhetőleg sikerült megoldani, de majd a következő előzetesben kiderül. Mindenesetre még a végleges verzió előtt meg lesz oldva ez a hiba, ebben szinte biztosak lehetünk.

Közeleg a végleges Opera 10! (b1601)

A Desktop Team mai bejegyzésének tanúsága szerint már nem kell sokat várnunk végleges 10-es változat megjelenésére. Csak remélni tudom, hogy nem egy újabb "előzzük meg a Firefoxot" verseny szemlélői vagyunk. Mindenesetre a fejlesztők azon dolgoznak, amin ilyenkor szokás: hibákat javítanak. Ennek megfelelően a mai előzetes főképp a hibajavításra és a stabilitás növelésére helyezi a hangsúlyt.

Nem meglepő módon a legtöbb változtatás most is a megjelenést érinti, lassan testet ölt Hicks úr Operáról alkotott víziója. Így elnézve a jelenlegi állapotot azt kell, hogy mondjam, hogy teljesen vállalható lett az új téma, fenntartva persze, hogy mindenkinek tetsző megjelenés egyszerűen nem létezik. Újabb ikonok újultak meg, és az összhatás is kellemes. A menüt az előző weekly óta lehet "hivatalosan" eltüntetni, a mostani kiadásban pedig jelentősen átgyúrták az Alt gombbal előhozható "menüpótlékot". Az egyszerű egy oszlopos megjelenés a múlté, az új megoldásban a bal oldalon vannak a gyors elérést kívánó beállítások, a jobb oldalon pedig maguk a menüpontok, amint az alább is látható.

Az Opera 10 rejtett menüje

Nem csak a "grafika" változott persze, hanem az elrendezés is. Végre a helyükre kerülnek olyan régi dolgok, mint az Opera Link bejelentkező párbeszédablaka, ami most már egész pofás, de mindenképpen tetszetősebb, mint a korábbi egy szem menüpont a kevés számú opcióval. Utóbbiból most nincs sokkal több, de például már a Gyorshívóból is indítható a szolgáltatás, és úgy általában, az egész Opera olyan felnőttesebb lett.

Bár már az is közeledik, ez még mindig nem a végleges kiadás, szóval hibák lehetnek (és vannak is) benne. A fejlesztők kérik, hogy jelentsük nekik a már egyszer kijavított hibák esetleges újbóli felbukkanását, és természetesen az új problémákat is.

Tovább...

Írj az Opera Unite-ról és nyerj Opera labdát!

Még van néhány Opera reklámcuccom, így ismét egy játékra szeretnélek hívni benneteket. Ezúttal a nyeremény egy villogó Opera labda, amellyel egy kis szerencsével akár te is "villoghatsz" majd.

A feladat nagyon egyszerű: írj egy cikket az Opera Unite-ról, küldd el nekünk, és a legjobb cikkeket lehozzuk itt a blogon. Ezután lesz róluk egy szavazás, és a legtöbb szavazatot begyűjtő cikk szerzője kapja meg a labdát. A cikk bármilyen lehet, rövid vagy hosszú, lehet általános vagy vonatkozhat csak egy konkrét részre, lehet komoly vagy vicces, ahogy tetszik, a lényeg, hogy az új Opera Unite-ról szóljon. Jöhetnek mindenféle vélemények, tippek és trükkök, javaslatok, fejtegetések a jövőre nézve, stb. Akár negatív vélemény is jöhet, ha az nem csak egyszerű fikázás.

Most, hogy sikeresen átpasszoltam nektek a munkát, adok néhány tippet, hogy hol lehet ötletek után kutatni. Egyrészt jó témákat biztosíthat például a most indult Opera Unite blog, de lehet keresgélni a külföldi oldalak között a Google Blog Search-el, itt is lehetnek jó ötletek.

A cikkeket a magyaropera (kukac) gmail.com címre várjuk! A határidő július 12. Sok sikert!

süti beállítások módosítása