Magyar Opera

BitTorrent tracker Opera Unite alapon

Az Opera Unite jelenleg még csak néhány szolgáltatással érhető el (már ha éppen elérhető), de ez még egy nagyon alfa fázis a Unite számára. Hamarosan egyre több Unite szolgáltatást fogunk látni, főleg az Opera 10 megjelenése után, mivel a lehetőségek eléggé sokrétűek.

Bár jelenleg még mindig csak az alap szolgáltatásokat láthatjuk a Unite panelen, és hozzáadni is csak egyetlen szolgáltatást lehet (az Arial alapú hűtőmágneseket), viszont már sokan nekiálltak Unite szolgáltatásokat készíteni. Az egyik ilyen különösen érdekes, mivel a torrent technológiát ötvözi a Unite decentralizált modelljével.

A szolgáltatás segítségével saját BitTorrent trackert lehet majd üzemeltetni, így nagy fájlokat is egyszerű lesz majd megosztani a barátok között, hiszen csak elég hozzáadni a torrent szolgáltatáshoz, és utána nem csak tőlünk, hanem egymástól is tudnak majd tölteni a kliensek (így spórolva az általában alacsony feltöltési sávval). Viszont még fontosabb, hogy a különböző Unite trackereket elméletileg majd össze is lehet vonni, így elkészíthető egy megbízható trackerekből álló hálózat, ami kizárólag egymás között működik, mindenféle központosítás nélkül.

A projektről bővebben a Unite-tracker oldalon olvashatsz.

Te is kipróbáltad az Opera Unite-ot? Írj róla, és nyerj egy villogó Opera labdát!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr121213592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

littlemat 2009.06.28. 16:00:26

Torrent-tracker: KELL!

Szerintem pont ez lenne a lényeg. Már csak az Operának kéne megtanulni .torrent-et készíteni, és akkor már félig kész is a szabad web. :D

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.06.28. 16:10:25

Ha jól értettem, akkor ebben ez már benne lesz:

Support for creating .torrent files from folders or individual files

Vagyis csak megadod, hogy mit akarsz megosztani, fájlokat mappákat, és kapsz egy torrent fájlt, amiben a saját géped a tracker.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.06.28. 16:35:31

Vártam már ezt a feature-t. Ezzel már inkább van értelme a Unite-nak, mert amit a legtöbben felhoznak (kicsi feltöltési sebesség) ezzel kiküszöbölhető, továbbá ha még egy globális keresőt is csinálnak hozzá, akkor már egész jó fájlcserélő lehet belőle. A torrentklienst pedig meg kéne tanítani arra, hogy a letöltött torrentekből ki lehessen választani, ha nem akarod a teljes tartalmát letölteni, csak bizonyos fájlokat és nem ártana hozzá egy multiprocess megoldás sem, mert a böngészőt aktívan használóknál nagy az esélye, hogy összeomlik, vagy megszívja magát memóriából, míg ez egy különálló torrentkliens esetében nem áll fenn.

Az egyetlen akadályt már csak a jogvédők okozhatják...

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.06.28. 18:36:44

@penge™: Szerintem a jogvédők szemszögéből az Opera eléggé védve van, egyrészt még központi tracker sem lesz, mint pl. a piratebay esetében, másrészt amit ők nyújtanak, az egy univerzális szolgáltatás-központ, amit kvázi bármire lehet használni. Ezek alapján perelhetnék az Intelt meg a Western Digitalt is, mert ők is közrejátszanak a letöltések kivitelezésében.

janez70 2009.06.28. 22:06:08

Üdvözlöm az opera minden újítását, és remélem mostantól kicsit felkapottabb lesz... Kicsit, mert pl. Ez a torrent tracker sem éppen az átlagfelhasználóknak az igénye. Persze minden változhat idővel.
Remélem betonstabil lesz az opera 10, muszáj neki annak lenni. Már a 10 beta-t használom, de néhányszor bezáródott a böngésző, amit inteligensen be is jelentett.
Várom a további fejleményeket ill. fejlesztéseket.
Hajrá Opera

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.06.28. 22:09:50

@janez70: Kicsit félreérted, ez a tracker egy Opera Unite szolgáltatás, amit már nem is az Opera csinál.

littlemat 2009.06.28. 22:16:05

@Dzsini:
efrud.com/images/opera.jpg
X'D

ilovebubbles 2009.06.29. 16:20:06

Ez a BitTorrent tracker megy valakinek? Mert nekem nem akar... Vagy még nem is kellene?

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.06.29. 16:29:19

@ilovebubbles: Persze, ez még fejlesztés alatt áll. Egyelőre nincsenek külső szolgáltatások a Unite-hoz.

ilovebubbles 2009.06.29. 18:04:17

@Karbonade: Pedig gyönyörűen települ és érzékeli a torrent fájlokat, stb...

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.06.29. 18:45:46

Tehát, hogy jól értem-e: Én megosztom xy.releasenév.csapat nevű fájlt, ebből kapok egy torrentet, ezt letölti 10 ismerősöm, miután lejött az elsőnek ő is beáll a megosztásba és onnantól ketten seedeljük a többi 8-nak.

Ennek lesz majd a továbbfejlesztése, hogy lesz majd egy globális kereső, ahol kidobja, hogy az xy.releasenév.csapat nevű fájl jelenleg megosztásban van az aladar.operaunite.com, bela.operaunite.com, cecil.operaunite.com és denes.operaunite.com címeken, így már biztosan ennek a 4 embernek feltöltési sebessége összeadódik és a torrent fájlt letöltve a kliensben ott lesz ez a 4 trackercím az announce-k között + akik már letöltötték a 4 közül valamelyik címről? Aki meg nem rendelkezik unite szerverrel, az csak akkor seedel a többieknek, amikor fut a torrentkliens-e, mint úgy általában, illetve ha ebből a 4 unite szerverből legalább 1 üzemel, különben meg csak akkor, ha van DHT?

ytg 2009.06.29. 18:57:39

@penge™: amennyire én tudom a torrent kliensek (mármint a jelenlegiek, amik most használatban vannak) még nem képesek trackereket találni maguknak, azaz ha az aladar.operaunite.com-ról szedi le az illető a torrent fájlt, a többi trackert nem fogja látni, csak manuális hozzáadás után. bár ha ez ilyen irányban fog fejlődni és lesz rá igény...

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.06.29. 19:03:46

@ytg: Ahogy, ha mondjuk TPB-ről töltesz le torrentet van vagy 4-5 trackercím is, úgy simán megoldható, hogy a keresés alapján (kényelmi szempontból) kattintasz egy Generate .torrent file gombra és legenerálja a torrentfájlt benne az összes trackercímmel. Mondjuk ennek még mindig van egy olyan hátránya, hogy ha időközben megosztotta még egy ember, akkor már az nem adódik hozzá a trackercímekhez. Egy publikus lista a unite-tal rendelkező releaserek címéről, ami alapján leellenőrzi a kliens viszont már a jogvédők szempontjából húzós. De biztos megoldják majd ezt, hogy lesz egy titkosított csatorna, amin keresztül x időközönként új trackereket keres a kliens.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.06.29. 19:35:19

Most próbáltam ki. Megnyitás Operával, erre semmi. Letöltöttem, bemásoltam a unite mappába, újraindítottam a böngészőt, de nem jelent meg a szolgáltatások között.

Most akkor még ennyire alfa, vagy az Opera 10 legújabb build-je bugos?

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.06.29. 19:48:27

@penge™: Az oldalukon azt írják, hogy le kell tölteni a fájlt, és utána ezt ráhúzod az Operára. De nem próbáltam még.

ilovebubbles 2009.06.29. 23:05:48

Én feltettem, működik, csak nem csatlakozik a kliens... Lehet tudom mi a baj...

meneruwa 2009.06.29. 23:12:50

nekem a fájlokat nem tudja hashelni :S

littlemat 2009.06.30. 06:52:15

@penge™: Szerintem túlbonyolítjátok. A kliens megkérdezhetné a peereket, milyen trackerek tartoznak náluk a torrenthez. Ha új van, bővít. Bár igazából hasonló a lényege a DHT-nek, pont tracker nélkül. Csak engedélyezni kell, esetleg egy-két trackert manuálisan hozzáadni az elején.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.07.10. 17:35:09

Nocsak, 4 új Unite cucc: unite.opera.com/services/2/

Az RSS-ére érdemes feliratkozni (amit sajnos már levettek, de még működik): unite.opera.com/services/xml/rss/new/
süti beállítások módosítása