Magyar Opera

Közeleg a végleges Opera 10! (b1601)

A Desktop Team mai bejegyzésének tanúsága szerint már nem kell sokat várnunk végleges 10-es változat megjelenésére. Csak remélni tudom, hogy nem egy újabb "előzzük meg a Firefoxot" verseny szemlélői vagyunk. Mindenesetre a fejlesztők azon dolgoznak, amin ilyenkor szokás: hibákat javítanak. Ennek megfelelően a mai előzetes főképp a hibajavításra és a stabilitás növelésére helyezi a hangsúlyt.

Nem meglepő módon a legtöbb változtatás most is a megjelenést érinti, lassan testet ölt Hicks úr Operáról alkotott víziója. Így elnézve a jelenlegi állapotot azt kell, hogy mondjam, hogy teljesen vállalható lett az új téma, fenntartva persze, hogy mindenkinek tetsző megjelenés egyszerűen nem létezik. Újabb ikonok újultak meg, és az összhatás is kellemes. A menüt az előző weekly óta lehet "hivatalosan" eltüntetni, a mostani kiadásban pedig jelentősen átgyúrták az Alt gombbal előhozható "menüpótlékot". Az egyszerű egy oszlopos megjelenés a múlté, az új megoldásban a bal oldalon vannak a gyors elérést kívánó beállítások, a jobb oldalon pedig maguk a menüpontok, amint az alább is látható.

Az Opera 10 rejtett menüje

Nem csak a "grafika" változott persze, hanem az elrendezés is. Végre a helyükre kerülnek olyan régi dolgok, mint az Opera Link bejelentkező párbeszédablaka, ami most már egész pofás, de mindenképpen tetszetősebb, mint a korábbi egy szem menüpont a kevés számú opcióval. Utóbbiból most nincs sokkal több, de például már a Gyorshívóból is indítható a szolgáltatás, és úgy általában, az egész Opera olyan felnőttesebb lett.

Bár már az is közeledik, ez még mindig nem a végleges kiadás, szóval hibák lehetnek (és vannak is) benne. A fejlesztők kérik, hogy jelentsük nekik a már egyszer kijavított hibák esetleges újbóli felbukkanását, és természetesen az új problémákat is.

Ismert hibák:

  • az új téma még mindig nem végleges
  • az Opera Unit nem működik Qt4 alatt Linuxon
  • a keresőmotorok szinkronizációja nem megy rendesen (én is tapasztaltam)

Javítások, változások: (teljes lista)

  • a bittorrent fájlok már lementhetők a lemezre is
  • Szinkronizálás az Operával gomb a Gyorshívó alján
  • számos újratervezett ikon
  • további ráncfelvarrások az új témán
  • számos honlapokkal, Opera funkciókkal és beépülőkkel kapcsolatos fagyás javítva
  • a webfontok már működnek OpenType betűtípusokkal is
  • figyelmeztető üzenet a levelező-adatbázis konzisztencia-tesztelésekor
  • a levéltörzsek már nem hiányoznak az importálást követően
  • válaszlevél írásakor már látható a kurzor
  • további javítások a levelezőben
  • Windows Native téma fejlesztése (folyamatban...)
  • WMP beépülővel kapcsolatos javítások (csak Windows)
  • Nautilus használatával már lehet fogd és vidd módszerrel csatolmányokat hozzáadni (csak Linux)
  • fagyások javítása és téma szépítgetése Mac alatt (csak Mac)

Figyelem! Az előzetes verziók még sok hibát tartalmazhatnak, ezeket nem ajánlott mindennapi használatra telepíteni. Az Opera legutolsó végleges verzióját az Opera oldaláról töltheted le.

Letöltés:

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr571206192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZeGa 2009.06.24. 21:46:26

Most várjak az auto update-re vagy frissítsem manuálisan? Másnak frissített?

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.06.24. 22:11:22

@ZeGa: Nekem nem frissített a technikai előzetesről, frissíts manuálisan. Így legalább nem lesz még egy Opera a telepített programok között. Nekem már van 3 db Opera 10-es és egy 9.64 :D

anickmárlétezik 2009.06.24. 22:13:31

nemtudom, valahogy előjön mindig a régi reflex és letöltöm :))

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.06.24. 22:45:39

@ZeGa: Auto Update-re elvileg még nem tették ki.

@penge™: Nekem is ez volt, elvileg az előző buildben javították ezt a hibát. A mostanit tisztán telepítettem fel, kíváncsian várom, hogy a következő frissítést követően hány bejegyzése lesz...

Amúgy a spell checker kissé bugos, amikor a félkész szövegnél be akartam kapcsolni, nem lehetett Next-et nyomni a nyelv kiválasztása után a szótártelepítőben. Egy üres szövegmezőben kellett újra bekapcsolni, és letölteni a magyar szótárat. Mad ezt követően be kellett kapcsolni a már félkész szövegben is. Vagy valami ilyesmi... :)

MosoMasa 2009.06.24. 22:55:08

Nem tudom egyedi dolog-e ez, de nekem továbbra sem megy a magyar telepítés!
Engem nem zavar, de egy ilyen nagy projektnél egy ilyen durva hiba azért gáz, remélem a full verzión már ki lesz javítva.
Azért is kellemetlen ez, mert a súgó és a többiek angol oldalra visznek ugyi ha angolt telepítek, és ez sok új felhasználót is elriaszthat.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.06.24. 23:17:47

A véglegesig azért még van egy kis idő. Már jeleztem az Operának a hibát, de újra szólok. Szerintem a véglegesre nem lesz gond.

Pica 2009.06.25. 00:37:07

Sziasztok megint Opera guruk!
A kérdésem most az lenne, hogy hogyan tudom a kattintásra új ablakban megjelenő nagyfelbontású képeket automatikusan ablak méretűre zsugorítani? Mint Firefoxban pl. Vagy maximum oldalszélességűre igazítani. Rossz mindig az ikonra kattintani alul...

Edorn · http://darkrpg.hu 2009.06.25. 08:01:34

Mikorra igérik a végleges verziót? (próbáltam keresni időpontot a honlapon, de nem találtam sehol...)

PeterM 2009.06.25. 08:14:47

Üdv!

Hogyan lehet az összes beállítást átvinni 9.64 és 10 es között biztonsággal OperaBackUp vagy ugy gondolja h látja a 10est vagy ugy h nem?!?

Várom a javaslatokat.

Köszönöm

cor3 2009.06.25. 08:42:17

Egy kicsit off: másnak sem megy az opera unite? Mármint a http elérés nem a unite://-es. Mert nekem se gépen, se mini-n nem megy (nem csak a saját, másé se)

Pica 2009.06.25. 11:52:48

@miqlas: Köszi! Működik. Pont ilyenre gondoltam! Nem is tudtam, hogy vannak ilyenek operához...

ZeGa 2009.06.25. 12:03:05

Nem tudom, de nálam az előző buildnél néha akadozottan ment a görgetés, de ez most szerencsére megszünt.

littlemat 2009.06.26. 06:46:48

Valaki magyarázzon! Linuxos build repóból: 4402, a unite-os meg asszem 4440 volt. Az új nincs a repóban, autoupdate-et nem is merem bekapcsolni, nehogy összeakadjanak. Hogy tudom így követni a verziókat? :S

ZeGa 2009.06.26. 09:14:21

Az miért van, hogy ha kikapcsolom az összes fület és újraindítom az operát akkor ott vannak újra a bezárt fülek, tehát olyan mintha az előző folyamatot folytatná csak az a gond, hogy nincs mit folytatni.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.06.26. 09:58:11

@ZeGa: Egy bug. Várjál vele olyan 30 másodpercet, és csak utána indítsd újra az Operát.

ZeGa 2009.06.26. 10:16:46

@penge™: Valahogy gondoltam csak nem tudtam, hogy nálam létezik egyedül a jelenség és esetleg a Win 7 miatt történik mindez, de akkor nem vagyok egyedül.
süti beállítások módosítása