Magyar Opera

Érkezik a Firefox mobil böngészője

Ha nem is a legnépszerűbb böngésző az Opera PC-változata, sokkalta sikeresebb az okostelefonokra, valamint a Pocket PC eszközökre készült változat, mint ahogyan arról karaj is beszámolt, és mint azt tudjuk, az Opera Mini sem éppen a sor végén kullog sikeresség terén.

Ellenben a Mozilla is igényt tart erre a címre, és régóta hallani már olyat, hogy lesz valamilyen mobiltelefonos verzió, és ez mostmár teljesen biztos, megerősített hírnek mondható. Ha minden igaz, a Firefox „kistestvére” ugyanazokkal a tulajdonságokkal fog rendelkezni, mint a nagyobbik (például a kiterjesztésekkel való bővítés lehetősége), és természetesen ingyenesen elérhető lesz.

Bár Pocket PC-re már a Mozillának is létezik egy mobil megoldása, Minimo néven, de én tapasztalatból tudom, hogy ez nem a legjobban sikerült példány. Eléggé lassan tölt be, maga a működése is lassú, az oldalakat sem úgy jeleníti meg, ahogy én azt elvárnám, és így tovább. Az Opera Mobile sokkal többet tud, viszont ami miatt a Minimo sikeresebb lehet az az, hogy előbbi fizetős, míg utóbbi ingyenes.

Az Opera Mobile a legjobb mobilos böngésző 2007-ben

Az Opera Mini nagytestvére, az Opera Mobile nyerte meg a Smartphone & Pocket PC magazin által rendezett versenyt, így ő lett a legjobb mobilos böngésző 2007-ben. Az Opera Mobile éppen az Opera Minit, valamint egy Thunderhawk nevű, számomra ismeretlen böngészőt hagyott maga mögött, a többiek nem kerültek be az élmezőnybe.

Az Opera Mobile nem olyan népszerű, mint az Opera Mini, egyrészt mivel csak a komolyabb telefonokon és handseteken fut, másrészt fizetős, bár egy hónapig ingyen ki lehet próbálni ezt is. Cserébe viszont sokkal többet tud, támogatja többek között a Flash lejátszást is.

Az Opera Mobile hamarosan ismét megújul a 9-es verzióval, amely támogatni fogja a minialkalmazásokat (Opera widgeteket), az Opera Miniből ismert intelligens nagyítást és áttekintő módot, valamint az ajaxos weblapok nagy részét (gondolom azokat, amelyeket az asztali Opera is).

Az alábbi videón pedig az Opera Minit mérik össze a Pocket Internet Explorerrel, érdemes megnézni.

Kis lépés (b9665)

Péntek = új Opera előzetes. Szerencsére mostanában nem szegik meg ezt az ígéretüket, és mi mindig hozzájuthatunk a legfrissebb adaghoz, ebből is látszik, hogy a fejlesztők gőzerővel dolgoznak a böngésző tökéletesítésén. Erre szükség is van, hiszen, noha már az alfa verzió óta is nagy utat tettek meg, de még mindig sok a tennivaló. A mai build nem sok változást ígér, viszont az új hibák listája is nagyon rövid. Azonban vedd figyelembe, hogy amely hibák nem szerepelnek javítottként, azok valószínűleg még mindig benne is vannak, szóval olvasgasd el a korábbi kiadások hibalistáját is. Bízzunk benne, hogy ez a mostani tömörség a közeljövő nagyobb változásainak az előszele.

Ismert hibák (mindenképpen olvasd el!)

  • korábbi verzióra telepítés esetén újra be kell jelentkezni az Opera Link fiókba
  • a beépülők kezelése még mindig bizonytalan (csak Unix)
  • az animált gifek továbbra sem jók

Fontosabb változások

  • a kisképernyős megjelenítésből való kilépéssel kapcsolatos hiba javítva
  • javítások a lapon belüli gyorskereső funkcióban
  • a nagy méretű képeket újra rendesen jeleníti meg
  • a CRAM-MD5 azonosítás javítása a levelezésnél
  • eltűnő panelekkel és személyes sáv elemeivel kapcsolatos, szinkronizáció esetén jelentkező hiba javítása
  • új könyvjelzőfájl megnyitásakor a program felajánlja az összefésülést a jelenlegivel

Figyelem! Az előzetes verziók még sok hibát tartalmazhatnak, ezeket nem ajánlott mindennapi használatra telepíteni. Az Opera legutolsó végleges verzióját az Opera oldaláról töltheted le.

Letöltések

Hetente ajándék a legjobb Opera widgeteknek!

A minialkalmazások bevezetésekor az Opera egyik versenyt a másik után indította, hogy így is gyarapítsák a widgetek számát, viszont egy ideje már elég nagy a csend körülöttük. Most újra elővették a témát, mivel valószínűleg ismét előkerülnek a minialkalmazások, gondolom az Opera Mobile-ban.

Ez alkalommal nem egy egyszerű versenyt rendeznek, hanem hetente adnak egy ajándékcsomagot a két lejobb minialkalmazás szerzőjének, így hálálva meg a befektetett munkát és energiát. A csomagban Operás pólót, valamint egyéb Operás apróságokat találhatnak majd a szerencsések.

A részvétel feltételei a következők:

  • írj egy Opera minialkalmazást bármilyen témában - ha van valamilyen helyi vonzata is (például városi buszjáratok keresése), akkor bónusz pontokat kapsz
  • töltsd fel a minialkalmazást az Operához vasárnap éjfélig, hogy az adott héten részt vehess a versenyen
  • a widgetet az Opera el kell fogadja, és elérhető kell legyen a widgets.opera.com oldalon

Az egész heti termést az Opera aztán egyenként értékeli a kód, a használatóság, az innováció, a hasznosság és a grafika alapján, így választják ki a két legjobbat, akik megkapják az ajándékcsomagot.

Ha megpróbálkoznál a fejlesztéssel, itt kérhetsz segítséget, vagy nézd meg opera11 leírását a minialkalmazások készítéséről. Sok sikert!

Több száz hibával jön a Firefox 3 - és az Opera?

Több helyen is olvastam már, hogy a Firefox 3 sok száz hibával lesz kiadva (Webisztán, SG.hu, IT.News), és a jelenlegi 700 hibának csak kb. a 20%-át javítják ki a végleges releasere. Ehhez nem is szeretnék túl sok mindent hozzáfűzni, a fenti linkeken bőven van róla olvasnivaló.

Ami miatt mégis megemlítettem ezt a dolgot, az a téma aktuális volta az Opera vonalán is, hiszen hamarosan mi is kapunk egy új releaset, ami bár csak egy fél verziós lépés lesz, de ennek ellenére egy jelentős mérföldkő az Opera történetében. A kérdés az, hogy vajon az Opera hogyan viszonyul az ismert hibákhoz, és hány százalékot javítanak ki belőlük, mire kiadják a végleges verziót?

Tovább...
süti beállítások módosítása