Magyar Opera

Több száz hibával jön a Firefox 3 - és az Opera?

Több helyen is olvastam már, hogy a Firefox 3 sok száz hibával lesz kiadva (Webisztán, SG.hu, IT.News), és a jelenlegi 700 hibának csak kb. a 20%-át javítják ki a végleges releasere. Ehhez nem is szeretnék túl sok mindent hozzáfűzni, a fenti linkeken bőven van róla olvasnivaló.

Ami miatt mégis megemlítettem ezt a dolgot, az a téma aktuális volta az Opera vonalán is, hiszen hamarosan mi is kapunk egy új releaset, ami bár csak egy fél verziós lépés lesz, de ennek ellenére egy jelentős mérföldkő az Opera történetében. A kérdés az, hogy vajon az Opera hogyan viszonyul az ismert hibákhoz, és hány százalékot javítanak ki belőlük, mire kiadják a végleges verziót?

Az igazság az, hogy a Firefox módszere, ti. hogy kiadnak egy félig bugos szoftvert, messze nem egyedülálló, és egyáltalán nem szokatlan. A legtöbb szoftver, többek között az Opera is, ugyancsak több száz ismert hibával kerül a nagyközönség elé, és ezek számát megpróbálják idővel redukálni. A hibákat természetesen fontosság szerint is rendezik, így általában csak ritkán előforduló, kevésbé súlyos hibák maradnak bent, amelyek csak néhány embert zavarnak, a többieknek általában fel sem tűnik. Ha a fejlesztők arra törekednének, hogy abszolút hibamentes szoftvert adjanak ki, akkor hónapokkal többet kellene várni mindenkinek egy megjelenésre, olyan hibák miatt, amelyek csak egy kis réteget érintenek.

Ha megnézzük az Opera eddigi koncepcióját, kiderülhet, hogy ők is jártak már ebben a cipőben: az Opera 9 túl korai megjelenése miatt rendkívül sok hiba marad a böngészőben, amelyek nagy része csak az Opera 9.22-re fogyott el. Az Opera mentségére szolgálhat viszont, hogy ezt az esetet leszámítva eddig csak akkor adtak ki egy verziót, amikor már stabilan használható állapotba jutott (Opera fórumosoknak ismerős lehet a WIR - When Its Ready /amikor készen lesz/ kifejezés arra a kérdésre, hogy mikor jelenik meg egy adott verzió). Remélhetőleg visszatérnek most is erre a jó szokásukra.

Szóval nem igazán lehet messzemenő következtetéseket levonni a Firefox minőségére vonatkozóan abból, hogy ismert hibákkal adják ki, hiszen ez minden szoftver esetében így van. Különösen a böngészőknél irgalmatlanul nehéz minden szituációra felkészülni, hiszen bármilyen zagyvalékot képesek kell legyenek feldolgozni a webről (és ebből van bőven). Így a webböngészők komplexitása jóval felülmúlja egy átlagos szoftverét.

Ilyen a világ, a fű zöld, a madarak csiripelnek, a szoftverek pedig hibásak. Ez mindig is így volt, és így is marad.

Meg kell még jegyeznem azonban, hogy a biztonsági hibák kezelése teljesen más lapra tartozik, és ebben a tekintetben a Firefox már jócskán lemaradt az Operához képest, hiszen jelenleg is vannak benne foltozatlan hibák, míg az Opera stabilan tartja a legbiztonságosabb böngésző címet.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr70235820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Penge™ (törölt) 2007.11.20. 17:19:22

Hát valami jó stabil build nem ártana ünnepekre, de szerintem tényleg kár lenne elsietni. Ráér a végleges februárban is, aki akarja, az úgyis lekapja az előzetest és azt használja.

Lali_ 2007.11.20. 19:39:30

off: közben csendben kijött a 9.24 portable is..
süti beállítások módosítása