Magyar Opera

Pro és kontra

Eltelt már egy kis idő, mióta megérkezett az Opera 9.5 Alpha, és érdekelne, hogy kinek mi tetszik benne, vagy éppen mi nem, valamint leírnám, hogy nekem mik a tapasztalataim ennyi idő után.

Ami tetszett…

  • Érezhetően gyorsabb lett a böngészés, és megkockáztatom, hogy maga az Opera működése is; én azt hittem, hogy csak reklámszöveg lesz, de egyáltalán nem az: sokkal gyorsabban jelennek meg a lapok, sokkal kevesebb idő telik el az oldal címének bepötyögése, és a kész lap megjelenése között.
  • Ügyesnek (és szintén gyorsnak) látszik a weboldalcímek begépelésére használt mezőben lévő újfajta keresés, ami nem csak a weblapok címét, hanem tartalmuk között is keres; ez azért nagyon jó, mert ha például látogattunk az utóbbi időben negyvenkét Wikipediás cikket, de nekünk éppen a gázkromatográfiáról szóló kell, akkor elég begépelni ezt az egyszerű szót, nem pedig végignyálazni az összes http://hu.wikipedia.org-gal kezdődő webcímet.
  • Szerintem fantasztikus lett a szinkronizálás funkció (ennek részletes működéséről korábban már beszámoltunk). Persze sokan biztosan azzal jönnek, hogy személyiségi jogok, és hogy még a végén kiderülne a házi pornógyűjtemény címe, sőt, egyáltalán az hogy van ilyen, de a del.icio.us, és az onlájn könyvjelzők világában ez már nem lehet probléma. Arról nem is beszélve, hogy ha esetleg elszáll a gép, akkor nem kell szomorkodni, mert egy kattintásra visszajön minden.
  • Ez nem tudom mennyire lesz érthető (biztosan van valami hivatalos magyarázat erre, én nem találkoztam még vele), de a lapok görgetése finomabb lett, sokkal kényelmesebben lehet tekerni az oldalt ezáltal.
  • Jobban működik az RSS-olvasó, nem fordul elő az, hogy egy bejegyzést hat blognál jelez (ilyet a régebbi verziók rendszeresen, bár nem tudom, hogy megjavult-e a gond, mert ez ilyen hol van, hol nincs probléma). Az RSS-olvasóról majd még kicsit lentebb.
Tovább...

Szinkronizálás Kestrelben

Ezen a héten kedden végre nyilvánosan elérhetővé vált az Opera következő változatának, a 9.5-ös verziónak (kódneve: Kestrel) az első előzetese. Az általa hozott újításokat mi is bemutattuk egy korábbi cikkünkben. Az új renderelő motor és a rengeteg javítás mellett néhány új funkcióval is gazdagodtunk. Ezek közül talán a legérdekesebb az online szinkronizáció lehetősége. A mai napon nem kaptunk új weekly-t, helyette némi háttérinformációt olvashatunk erről az újdonságról. Miről is van tehát szó?

A lehetőség

Az új funkció lehetővé teszi, hogy a böngészőben használt Gyorshívó bejegyzéseket, a könyvjelzőket, a Személyes sáv tartalmát, valamint a saját webpaneleket szinkronizálhassuk az Opera szerverével. Ezáltal bárhol használhatjuk az Operát, az említett adatokhoz egyszerűen hozzáférhetünk. A munkahelyen létrehozott könyvjelzőt az otthoni gépen is megtaláljuk, és a Személyes sáv egyforma könyvjelzőket fog tartalmazni akár a Windows-t indítjuk el, akár a Linuxot (esetleg a Mac-et). Ez a lehetőség egyelőre az asztali Kestrel build sajátja, de remélhetőleg nemsokára már a PC, a mobiltelefon (Opera Mini) és mondjuk a Wii közötti könnyű adatcsere is mindennapi valósággá válik.

Tovább...

Átláthatóbb gyorshívó

A gyorshívó (Speed dial) a megjelenése óta az Opera egyik legnépszerűbb funkciója lett, nem csoda, hogy gyorsan lemásolták a Firefoxban is.

Mivel az Opera a ritkább frissítés érdekében a gyorshívóba vett lapok előnézeti képeit fájlokban tárolja, ezért lehetőség van arra, hogy ezeket a kis képeket kedved szerint lecseréld, például a szóban forgó oldal logójára. Ebben az eseten nem az oldal aktuális, kicsinyített mását fogod látni, hanem csak egy nagy ikont, így jóval átláthatóbb lesz a gyorshívó felülete (kattints az alábbi képre, ha teljes méretben akarod látni):

Ahhoz, hogy lecseréld a jelenlegi képeket, nyisd meg a profilodat (ha nem tudod, hol van, akkor nézd meg az opera:about oldalon), majd a profilodban keresd meg a thumbnails mappát. Ebben ott találod a jelenlegi, és ha voltak, akkor a régebbi gyorshívóban szereplő lapok miniképeit. Készíts egy png képet 256x192-es méretben, tedd bele a szóban forgó oldal logóját (vagy amit akarsz), és cseréld le a jelenlegi képpel. Ha el akarod kerülni, hogy az Opera felülírja az új képet egy frissítéskor, akkor tedd a fájlt csak olvashatóvá (ezt a fájl tulajdonságaiban lehet megtenni). Indítsd újra az Operát, és már készen is vagy.

Úgy vettem észre, hogy ha manuálisan frissíted a gyorshívó linkjét, akkor a képet az Opera frissíti, viszont mivel nem tudja elmenteni, ezért következő indításkor ismét a megadott képet fogja használni.

Magyar nyelvi fájl Kestrelhez

Elkészült egy előzetes nyelvi fájl a Kestrelhez, amit lehet használni és próbálgatni. Valószínűleg vannak még benne hibák, ha találtok ilyet, jelezzétek. Ha érkeznek új előzetesek, amelyekben továbbra sincs benne a nyelvi fájl, akkor azokhoz is teszek majd fel frissítést.

Magyar nyelvi fájl letöltése: Kestrel b9500

Kestrel: apróbb (világűrnyi) változások a gyorsbillentyűk terén

Drasztikus változtatásokat sikerült eszközölni a Kestrelben a gyorsbillentyűk terén: jobb esetben csak új gombokat kell megszokni, de rengeteg (ráadásul hasznos, kényelmes, már-már nélkülözhetetlen) gyorsgomb sorsa a végleges törlés lett.

Van itt nekünk egy gyönyörű listánk arról, hogy mely gyorsbillentyűk változnak, és hogyan a 9.23 és a 9.50 Alpha 1 verzió között. Hogy karaj szavaival éljek: ez azért túlzás, nem tartom szerencsés ötletnek, hogy megint minden billentyűparancsot átírnak, bár én kicsit szigorúbban fogalmaznék: helló, az emberek szeretik a változásokat, de nem az ilyen gyökeres változásokat! Értelmes ember gyorsbillentyűt használ, ez nagyjából olyan, mint hogy a villanykapcsolóval csinálok fényt, nem pedig úgy, hogy kibontom a falat, és összeragasztok két vezetéket. És értelemszerűen furán fogok nézni, ha a fürdőszoba melletti villanykapcsoló a konyhát terítené be fényárral vagy sötétséggel, ugye.

Tovább...
süti beállítások módosítása