Magyar Opera

Szinkronizálás Kestrelben

Ezen a héten kedden végre nyilvánosan elérhetővé vált az Opera következő változatának, a 9.5-ös verziónak (kódneve: Kestrel) az első előzetese. Az általa hozott újításokat mi is bemutattuk egy korábbi cikkünkben. Az új renderelő motor és a rengeteg javítás mellett néhány új funkcióval is gazdagodtunk. Ezek közül talán a legérdekesebb az online szinkronizáció lehetősége. A mai napon nem kaptunk új weekly-t, helyette némi háttérinformációt olvashatunk erről az újdonságról. Miről is van tehát szó?

A lehetőség

Az új funkció lehetővé teszi, hogy a böngészőben használt Gyorshívó bejegyzéseket, a könyvjelzőket, a Személyes sáv tartalmát, valamint a saját webpaneleket szinkronizálhassuk az Opera szerverével. Ezáltal bárhol használhatjuk az Operát, az említett adatokhoz egyszerűen hozzáférhetünk. A munkahelyen létrehozott könyvjelzőt az otthoni gépen is megtaláljuk, és a Személyes sáv egyforma könyvjelzőket fog tartalmazni akár a Windows-t indítjuk el, akár a Linuxot (esetleg a Mac-et). Ez a lehetőség egyelőre az asztali Kestrel build sajátja, de remélhetőleg nemsokára már a PC, a mobiltelefon (Opera Mini) és mondjuk a Wii közötti könnyű adatcsere is mindennapi valósággá válik.

Kellékek

Elsőként értelemszerűen szükségünk van egy böngészőre, ami képes a szinkronizációra. Ezt jelenleg csak a Kestrel kínálja. Ezt mindenki saját felelősségére használja, mivel egy alfa verzióról van szó!

Ezen kívül rendelkeznünk kell egy My Opera regisztrációval, hiszen a beállításokat mentő szerver ez alapján azonosít minket. Ha még nem rendelkezel ilyesmivel, javaslom, hogy regisztrálj, hiszen egyrészt teljesen ingyenes, másrészt a szinkronizáció csak egy a sok elérhető funkciója közül, ráadásul egy 300 MB-os tárhellyel is gazdagodsz. Siess, és lehet, hogy éppen te leszel az egymilliomodik...

Működés

Maga a funkció rendkívül egyszerűen működik, és ez vélhetőleg a jövőben sem lesz másképpen. Az volt a cél, hogy minél kevesebb felhasználói beavatkozást igényeljen. Bekapcsolásához válaszd a Fájl menü Szinkronizálás a My Operával... pontját. Ha még mindig nincs felhasználói fiókod, a Feliratkozás gombra kattintva pótolhatod a mulasztást. Ha már van, egyszerűen írd be a felhasználói nevedet és a jelszavadat a megfelelő mezőkbe. Az Opciók gombra kattintva megadhatod, hogy mely elemeket szeretnéd szinkronizálni. Ha mindent beállítottál, kattints a Belépés gombra. Ezek után láthatod, ahogy az állapotsáv bal oldalán jelzi az aktuális státuszt, miközben időről-időre szinkronizálja az adatokat a szerverrel. Ha bezárod az Operát, majd újra megnyitod, a program automatikusan bejelentkezik helyetted. Ha ezt nem szeretnéd, vagy egyszerűen ki akarsz lépni, válaszd a Fájl menü Kilépés a My Operából pontját. Ugye, milyen egyszerű?

Működés - kicsit részletesebben

Mint láthattuk, a felhasználó részéről az egész folyamat minimális beavatkozást igényel. Mi több, a dologról elég kevés visszajelzést kapunk (azt leszámítva, hogy remekül működik), felmerülhet tehát a kérdés, mi történik a háttérben szeretett könyvjelzőinkkel. A böngésző minden egyes szinkronizáció alkalmával bejelentkezik az Opera Oslóban található szervereire. Az adatok egy egyénileg formázott XML dokumentumban, titkosított (https) csatornán megérkeznek a kiszolgálóhoz. Az elmenti, majd összeveti a saját adatbázisával. Ha az utóbbiban talál olyan elemeket, amelyek a böngészőben nincsenek meg, akkor ezeket visszaküldi a feladónak, ami összefésüli a már meglevőkkel.

Az első alkalmat követően a továbbiakba a böngésző csak a változásokat küldi meg a kiszolgálónak, ezáltal csökkentve az adatmennyiséget. Az időnkénti szinkronizálás oka, hogy a könyvjelzők a puszta létükön kivül több járulékos információt is tartalmaznak, mint például a legutóbbi látogatás időpontja. Ezeket értelemszerűen akkor is frissíteni kell, ha történetesen nincs egyetlen új bejegyzésünk sem.

Fontos megjegyezni, hogy az Operában a könyvjelzők speciális, egyedi azonosítókkal (UUID - Universally Unique Identifiers = "univerzálisan egyedi azonosítók") rendelkeznek. Tehát minden egyes Opera által létrehozott könyvjelzőnek más az azonosítója a létrehozótól, a beállításoktól és a címtől függetlenül. A lehetőségek nagy száma miatt ezt úgy kell érteni, hogy szinte képtelenség, hogy a világon két embernek legyen azonos UUID-jű könyvjelzője. Ennek viszont az a következménye, hogy ha vannak olyan könyvjelzők, amelyek szinkronizálást megelőzően két rendszeren is megtalálhatók (például Windows-on és Linux-on egyaránt van egy Magyar Operára mutató könyvjelződ), akkor a rendszer ezeket különbözőeknek érzékeli, ami ahhoz vezet, hogy a szinkronizálást követően két példányban találod meg őket.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr12159828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Penge™ (törölt) 2007.09.07. 20:16:34

Várható majd, hogy az RSS csatornák indexét is szinkronizálja a jövőben?
Vagy nincsenek belső infóid. :)

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2007.09.07. 21:50:56

Először is szeretném leszögezni, hogy lelkes Opera használó vagyok, és semmi több. Karaj legalább fordítja, szóval vannak belsőbb cuccai (pl. hozzáfért a Kestrel build-ekhez).

A kérdésedre: sok minden szóba jöhet, de nem szabad erre számítani. Talán, de inkább előbb mást, pl. jegyzetek, keresőmezők. Ezek egyszerűbben megvalósíthatók. Forrás: a Desktop Team cikkének fórumbejegyzései.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2007.09.07. 21:58:44

ejnye-bejnye, úgy látom nem használod a magyar fordítást :))

Penge, erről sajnos nem tudok semmit.

Amúgy cousin333-nak igaza van, valóban hozzáférek pár belső anyaghoz (tényleg pár), de sajnos amit ott olvasok, arról amúgy sem mondhatok semmit. Ezt elég komolyan veszik, úgyhogy inkább nem kockáztatok. A múltkor csak szimplán megemlítettem az Opera Watch blogon, hogy én fordító vagyok az Operánál, és másnap már várt az email, hogy ezt az infót nem szabad kiadni ... Mondjuk mivel ti már tudtok róla, itt még nem gond, de az angol blogokon még ezt is kerülnöm kell :(

Hozzáteszem, hogy nem értem mire jó ez a nagy titoktartás. Bizonyos mértékben még ok, de ez már kissé túlzás.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2007.09.07. 22:19:12

Most lebuktam... Amúgy alapvetően a blog miatt használok magyar nyelvet, amúgy angol oprendszeren angol programokat favorizálok. Office-t leszámítva, azt is a magyar helyesírás ellenőrzés miatt. De most felteszem, és kijavítom a cikkben...

"hogy én fordító vagyok az Operánál, és másnap már várt az email, hogy ezt az infót nem szabad kiadni"

De nagyon ráérnek a az Operások. Inkább debuggolnának ezerrel... :)

Penge™ (törölt) 2007.09.07. 22:30:15

Egyébként az Operának vannak magyar nyelven értő "emberei" is erre a célra? :D

Nike · http://oblog.usite.hu 2007.09.07. 23:01:36

Penge: Vannak, es fekete ruhaban keresnek fel este, hogy a fejedhez nyomjak a stukkert, ha nem hallgatsz. ;)

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2007.09.08. 00:09:09

Penge, nem tudok róla, hogy lenne. Bár elég sok országból vannak programozóik, előfordulhat, hogy van magyar is köztük.
süti beállítások módosítása