Magyar Opera

Pro és kontra

Eltelt már egy kis idő, mióta megérkezett az Opera 9.5 Alpha, és érdekelne, hogy kinek mi tetszik benne, vagy éppen mi nem, valamint leírnám, hogy nekem mik a tapasztalataim ennyi idő után.

Ami tetszett…

  • Érezhetően gyorsabb lett a böngészés, és megkockáztatom, hogy maga az Opera működése is; én azt hittem, hogy csak reklámszöveg lesz, de egyáltalán nem az: sokkal gyorsabban jelennek meg a lapok, sokkal kevesebb idő telik el az oldal címének bepötyögése, és a kész lap megjelenése között.
  • Ügyesnek (és szintén gyorsnak) látszik a weboldalcímek begépelésére használt mezőben lévő újfajta keresés, ami nem csak a weblapok címét, hanem tartalmuk között is keres; ez azért nagyon jó, mert ha például látogattunk az utóbbi időben negyvenkét Wikipediás cikket, de nekünk éppen a gázkromatográfiáról szóló kell, akkor elég begépelni ezt az egyszerű szót, nem pedig végignyálazni az összes http://hu.wikipedia.org-gal kezdődő webcímet.
  • Szerintem fantasztikus lett a szinkronizálás funkció (ennek részletes működéséről korábban már beszámoltunk). Persze sokan biztosan azzal jönnek, hogy személyiségi jogok, és hogy még a végén kiderülne a házi pornógyűjtemény címe, sőt, egyáltalán az hogy van ilyen, de a del.icio.us, és az onlájn könyvjelzők világában ez már nem lehet probléma. Arról nem is beszélve, hogy ha esetleg elszáll a gép, akkor nem kell szomorkodni, mert egy kattintásra visszajön minden.
  • Ez nem tudom mennyire lesz érthető (biztosan van valami hivatalos magyarázat erre, én nem találkoztam még vele), de a lapok görgetése finomabb lett, sokkal kényelmesebben lehet tekerni az oldalt ezáltal.
  • Jobban működik az RSS-olvasó, nem fordul elő az, hogy egy bejegyzést hat blognál jelez (ilyet a régebbi verziók rendszeresen, bár nem tudom, hogy megjavult-e a gond, mert ez ilyen hol van, hol nincs probléma). Az RSS-olvasóról majd még kicsit lentebb.

… és ami nem tetszett

  • Ilyen például az RSS-olvasó; bizonyára furának tűnik, hogy előbb a próhoz írtam, most pedig ide a kontrához, de rögtön magyarázatot is adok erre. Megmondom őszintén, erre vártam a legjobban, hogy végre javítsanak, újítsanak az RSS-olvasón, mert ismerjük be: az Opera nyújtja ugyan a legjobb megoldást erre (a Firefox könyvjelzős megoldása harmincnyolc hírcsatornánál picit kényelmetlen), de van egy nagyon nagy hibája: nem képes mappákat kezelni, hasonló képpen mint például a könyvjelzőknél. Ez egyszerűen hiányzik, hiszen sokkal kényelmesebb lenne, ha a Feeds menüpont megnyitása után öt mappát látnék, nem harminc-akárhány hírcsatornát. Ennek a kihagyása nekem nagyon nagy érvágás volt, az az igazság.
  • A másik dolog a gyorsgombok radikális változtatása, de ennek nagyon nem éreztem hiányát, ráadásul van erre jó kis megoldás.

És neked mi, vagy éppen mi nem tetszett az új Operában?

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr70160987

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: mcse training courses london 2019.01.04. 10:29:30

John deere h cksler f r ls 09 - Oxycontin 30 mil

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RaidX 2007.09.09. 14:50:59

Egy két apró hibától eltekintve szinte stabilnak mondható. Amit írtál az RSS-olvasóval kapcsolatba, maximálisan egyet értek! Jó lenne mappába szervezni a dolgokat. Viszont nekem hiányzik a nézet menű, valamiért nagyon megszoktam.
Érdekes, mintha javítaná a saját hibáit a háttérbe, sok hibának tűnő dolog eltünt,ahogy többet használom. Már szinte csak a webcam kép átméretezésnél maradt meg a hiba és már nagyon ritkán lép ki. Szerintem a végleges verzió nagyon szuper lessz! Ehhez képest már a 10-es verzióba nehéz lessz újítani.
A levelező rendszerét nem ismerem, Gmailt használok minden fiókomra.
Érdekes, ritkán előfordul, hogy sokat gondolkozik egy oldal megjelenítése előtt, bár a mai nap még nem tapasztaltam. A letöltési ablakot néha nagyon kicsire méretezi, bár szét húzható, de lehetne alapból figyelmesebb.
Nekme a gyors gombok nem igazán hiányoznak. Ritkán és keveset használtam közülük.
Viszont, ha már az ikonja beül a system tray területre, kicsinyítéskor alapból mehetne oda!
Szerintem sok minden fog még változni a végleges verzióik. Hisz azt modják folyamatosan figyelik a blogokat és a visszajelzéseket.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2007.09.09. 14:54:03

Alapvetően egyetértek a fentiekkel. Én is észrevettem, hogy simább a scrollozás, főleg mikor Kestrel után Opera 9.23-at használtam. A kereső a címsorban jó ötlet, de nekem mostanában mindig megakad, amikor a _második_ szót elkezdem gépelni benne, és vár is jópár másodpercet, nagyon idegesítő. Lassan átszokok a jobboldali Google keresőre.

Nem tetszik az sem, hogy megszűntek a detached (lebegő) ablakok. Ha most kihúzol egy fület az Operából, akkor egy teljesen új Operát nyit, amelyben egyetlen fül lesz az adott lappal. Régebben csak a lapot húzta ki egyedül, és nagyon tetszett (pl. Letöltéseket kihúztam, és látszott a Taskbarban, hogy hol tart).

A szinronizálás jó dolog, de hiányolom belőle a többi beállítást, a feedeket és a leveleket! Mondjuk ezekhez már kéne a vas a MyOpera alá, nekem most úgy 100ezer levelem van Opera alatt... nyilván kéne valami köztes megoldás.

Tetszik továbbá az új text-shadow, ezt láthatjátok itt blogon is, vagy pl. itt: www.w3.org/Style/Examples/007/text-shadow

Hiányik a Firefoxhoz hasonló frissítéskezelő, elég macerás mindig letölteni az Operát, és telepítgetni. Ráadásul ha több példányban akarod telepíteni, akkor még nehezebb, mert ha telepítés után indítod a telepítőt, akkor csak frissíteni hajlandó az előzőt, vagy leszedni, de egy másik útvonalra telepíteni már nem lehet.

Ja, és az egyik kedvencem a jelszókezelő: miután beírtad a jelszót, megkérdi, hogy el akarod-e menteni, de közben már tölti az oldalt. Így láthatod, hogy a beírt jelszó helyes-e, vagyis van-e értelme lementeni.

Egyelőre ennyi :)

Nike · http://oblog.usite.hu 2007.09.09. 16:27:02

RSS-re egy otlet: Filterezd le oket. A hiroldalaknak csinalsz egy hir filtert, es igy tovabb. Igy nincs 38 feed, csak mondjuk 4-5 filter, ahova mindent lefiltereztel.

A telepites classic installerrel viszont jo. Oda telepited, ahova akarod, ahanyszor akarod, es nem csak az elozot lehet. Az MSI-s az szar!

meneruwa 2007.09.09. 16:57:59

hát én nem sokáig használtam, mert fontos, hogy tökéletesen működjön egy böngésző :) de tudomásulvettem hogy ez alpha.
Pozitív volt a böngész előzményeiben való keresés, szinkronizálás (akkor ujjongok ha kiterjesztik a minire is) a gyorsbillentyűket ritkán használom szal erről érdemben nem tudok nyilatkozni, a gyorsaság tényleg látható érezhető
Negatívum hogy az M2-ben nem tudom nyomonkövetni a kapcsolást a kiszolgálókhoz mint a régiben, alpha bug-nak tudtom be hogy néha gondolkodott 1-2 másodpercet egy oldal elinditásánál

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2007.09.09. 17:10:18

Akkor lássuk:

A sebességnövekedés elég nyilvánvaló, bár még néha az "alfaság" is (néha megáll gondolkozni). Ami azt illet, kell is, mert most böngészgetve FF-el és Safarival, bizony ma már azok is nagyon gyorsak...

A szinkronizálás hibátlanul működik, később még nyilván több mindenre is lehetőség lesz (mail-ben nem gondolkodom, az rengeteg lenne, de mondjuk bőr, felh. felület, beállítások, keresők(!)... szóval még fejlődhet.

Az újfajta keresés hasznosnak tűnik, szerencsére a sebessége is kielégítő, nem lassult be emiatt.

Billentyűzet kombináció változtatásai: érthető, hogy az új felhasználóknak kedveznének, de a régeket sem kellene "utálni". Szóval telepítéskor lehetne valamilyen opció, vagy beépített korábbi kiosztás-file. Mondom ezeket úgy, hogy néhány egy gombos parancs kivételével nem igazán használom a gyorsgombokat, egér párti vagyok :).

Felhasználói felületet érintő változások különösebben nem tetszenek. Személy szerint nem használom az állapotsávot. Szerintem kicsit vastag is lett és nem túl jól kihasznált. A Nézet sávot szerintem nem kellett volna kivenni, nem tudom, miért fáj, ha benne van.

Levelező nagyon nem működik nálam, nem is terveztem még az átállást, bár már most is Kestrellel böngészek, ugyanis dícséretre méltóan stabil és bugmentes (alpha-hoz képest).

Összességében vannak dolgok, amiket hiányolok (pl. az inkrementális frissítéseket), vagy változtatnék (szerintem a Beállítások részre ráférne egy komplett átdolgozás), több beállítás (pl. Egérmozdulatok paraméterezhetősége, biztos, hogy gyárilag le vankódolva, csak és hozzáérhetővé kellene tenni a paramétereket)... De ez talán majd az Opera 10 zenéje lesz. Remélem.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2007.09.09. 17:36:47

Szóval összegezve az előzőt: tartsuk meg a régit, esetleg szoruljon háttérbe (de ne ki), és jöjjenek az új dolgok...

Menet közben találtam néhány apróbb, de nagyon pozitív változtatást is:

+ Ctrl+Tab-os ablak-választó "panelen" már sokkal gyorsabban jelennek meg a képek (ha beállítod őket)

+ a fejlesztők azt írják, hogy a jobb render miatt szebbek a Gyorshívós előnézeti képek, és tényleg élesebbek lettek!

+ letöltés ablakban a környezeti menüben is választható a Mappa megnyitása parancs (eddig csak az értesítésre kattintva volt elérhető ez az opció, azaz csak akkor, amikor a letöltés befejeződött). Ugyanakkor nem biztos, hogy jó, hogy kivették a Win-es környezeti menü-elemeket.

+ az alap környezeti menübe bekerült a Megnyitás ezzel opció (igaz, kicsit bugos, Safarinak csak a Kezdőlapot hozza be mindig, a Firefox meg idő közben eltűnt a listáról, mondjuk az talán tudom miért...)

+ az Információ panel sokkal informatívabb lett (többek közt azt is mutatja, hogy a renderelés mikor történt Szabványos módban és mikor Hibatűrő módban)

+ az opera:config-ban a direktbe linkelt sort már más színnel is kiemelik, nem csak felülre kerül (ami nem is mindig működhet)

- feliratkoztam két hírcsatornára, de nem tudom kijelölni a Levelezés panelt, szóval csak a menüből érem el a listát...

- a lebegő ablakokat én is erősen hiányolom...

- oldalbeállítási lehetőségek bővültek, de pl az Illeszkedés, vagy a nagyítás mértéke nincs közöttük

* jó, hogy a kukából már a bezárt ablakok is visszanyerhetők, bár még jobb lenne, ha azoknak a története (kukája) is visszahozható lenne. Mondjuk az is igaz, hogy a lehető legritkább esetben használok két ablakot...

Lali_ 2007.09.09. 18:51:53

+Az utálatos hiba konzol végleg eltünt, ha nincs net, akkor sem jön fel
+Rohadt gyors
+css3
+Online szinkronizáció
+Első alfához képest nagyon stabil, kiforrott (Én próbáltam már 3.FF alfát, na az elég gáz volt...Még a sima windowsos menük is akadtak néha....)
+Iwiw is hihetetlenül gyorsabban tölt be és nincs xml hiba...
+Az előzményekben való keresés nagyon jó lett, még a procihasználat sem ugrik fel.
+Tényleg az információs panel is nagyon jó lett, látom pl az oldalon lévő szkripteket, css-ket. Nem kell a forráskódot átnyálazni..

-A szinkonizálás állapotárol csak az állapotsávon szerezhetünk tudomást
-Pár oldalnál nem veszi figyelembe a css-ben található szélesség értkét, ezért több oldal szétcsúszik és pl egy rakás link egymás mellett jelenik meg: operabongeszo.lap.hu/ , (de az összes lap.hu oldalnál jelentkezik, ahol vannak kategóriák... pár volt a desktop team blog bejegyzéseiben is..)
De még pl a widgets.opera.com/widget/7383 is teljesen máshogy néz ki az újban, a kép alá és nem mellé írja a szöveget, mint a régiben. Persze tudom új renderelő motor...
-Pár oldalnál tapasztaltam, hogy a fülváltás után nem látom rögtön a régebben betöltött oldalat Pl: my.opera.com/community/ kb 0,5-1 s késéssel mutatja csak..
-Apróság: Ha a címsorban lévő RSS, vagy widget ikonra kattintok, akkor egy pillanatra felugrik a kezdősáv is, ha bevan kapcsolva.
-Ha pl az oldalsó levelezés panelböl átváltok egy webes panelre, amit be kell töltenie(konkrétan nekem ezt: files.myopera.com/Lali19871014/files/webforditas.html ) Akkor vált panelt, de amig nem tölti be a webes paneles oldalt, addig nem tünteti el az elöző panel tartalmát, pl a leveleket.
-Én hiányolom a levelezés panelnél lévő alsó kis rublikát, amin látom, hogy melyik levelezőfiók mit is csinál.

Lali_ 2007.09.09. 18:57:17

Ja és az is jó, hogy az oldal beállitásainak szerkesztéséshez bekerült a tartalomhoz, hogy engedem-e az adott oldalnál a tartalom letiltást.

Lali_ 2007.09.09. 19:02:55

- A minialkalmazásoknál elég nagy gázok vannak...Pl jobb katt/frissítés egyyáltalán nem működik, valamelyik widget el sem indul,(Az időképem és a googl téeképem már megy 9.5-el is :) ) vagy pl a tudományos számológép 20! másodperc alatt indult el! Nyilván az új renderelő motor és a nem szabbványos widgetek miatt..Szóval ha majd kijön a 9.5 végleges, akkor nemártana nekük leellenőrizni az összes publikus widgetet és a rosszakat nem publikussá tenni. Plusz eleinte furcsa volt, hogy egy sima bal kattal nyitja meg ezentúl a widgeteket, de az megszokható.

Lali_ 2007.09.09. 19:06:16

Ja és mégegy, uccsó: nemtudom miért, de a widgeteknél az oldalsóhoz hasonló görgetőt nem lehet húzni, mert akkor a widgetet húzod erréb. Nem csak a saját widgetnél van így, az üsszesnél, gondolom valami hiba..

Csőcselék · http://www.csocselek.mindenkilapja.hu 2007.09.09. 20:17:05

Sziasztok!
Elégedett vagyok az Opera 9.5-össel. Alphaságát megcáfolva elég stabilnak mondható. Nem fagy többször,mint előző társai... s a böngészés is jóval fürgébb lett a korábbi verziókhoz képest.
Egy apró dolog zavar. Nem tudom kitörölni a korábban látogatott lapok címét a címlistából...pedig az operában is beállítottam >Eszközök. A gépet is pucoltam már..mégis ott virítanak.

Van valakinek esetleg tippje?

Penge™ (törölt) 2007.09.09. 21:13:42

A billentyűparancsok lebutításáért nagyon pipa lettem. Azt tényleg jó lenne visszatenni választhatóan.

Az új renderelő motor nagyon tetszett, mind gyorsaságban, mind megjelenítésben, bár a Gmail kissé bugos és még néhány oldal.
Maga az Opera is nagyon gyors lett, a fülek közti váltás, a menük, a betöltődés meg minden.

A Windowsos környezeti menüket nem kellett volna kivenni. A nézet panelt nem kellett volna eltávolítani. Az állapotsáv jó, hogy alapértelmezett lett. A "megnyitás ezzel:" funkció jó, hogy belekerült. A Ctrl+Tab-os előnézeti képek jobbak és gyorsabbak lettek így.
A levelező oldalsávnál nem kellett volna eltávolítani a kis alsó állapotsávot.
Az online szinkronizáció nagyon tetszik, főleg ha később még a személyes beállításokat és az RSS-t is lehet vele szinkronizálni.
Az egykattintásos widgetmegnyitás nagyon zavaró.

Alfához képest elég stabil.

Mefi · http://mefi.be/ 2007.09.09. 22:40:42

Jaj igen, a CSS3-at kihagytam, az szintén jóság.

Dixon008 2007.09.10. 17:05:44

Nos most hogy már majdnem egy hetes a 9.5 első előzetese már valóban lehet róla beszélni. Én azóta nagy bátran elsődleges böngészőként használom, mert stabilnak találtam annyira hogy adataim ne féltsem annyira (biztonsági másolat azért akad, meg még fent van a 9.23 is)

Nos akkor legyen pro és kontra:
+ egyertelműen pro az új motor valami hihetetlen lett a gyorsasága, igaz a gyorsaság terén néha instabil, valmiért néha gondolkozik ahogy mások írták.
+ még mindig a motor, a pontosabb, eddig is korrekt szabványkövetése a motornak, és nem elfelejtendő kompatibilitás a nem túl szabványos IE-es oldalakkal.
+ szinkronizálás nagyon jó ötletnek tartom főleg ha tényleg minden Opera platform tud már szinkronozálni.
+ akkor én is írom CSS3-at igaz én nem sokat kezdek vele mert nem vagyok webfejlesztő, de maximum vizuális élvezetem lesz a sok árnyékből meg az ilyenekből:)
+ a címsorban való előzmények keresése sem rossz, eddig általában én mindig inkább újra megkerestem manuálisan a tartalmat, mert lusta voltam vagy beírni az opera:history-t vagy az előzményeket túrni, szóval ez így egyszerűbb

Hát az M2-t egyenlőre sehová sem írnám mert egyenlőre ez még látszik nagyon messze van attól amit akarnak, de ezt nem lehet negatívumként felróni egy alpha verziónak.

- A gyorsbillentyűk változása. Hát igen én is furán néztem először mikor nem azt akarta csinálni az Opera amit én szerettem volna. Aztán kiderült a turpisság. De megoldottam átmásoltam a 9.23-ból az ottani default fájlt és most az van beállítva. Később ezt úgy csinálhatná az Opera hogy alap 2 billbeállítás van az egyik az új billparancsok és ez lenne az alapértelmezett, és még ott lenne a 9.23-as féle beállítások, nem csak az egygombos billentyűk visszaállítása.
- másik kontra nekem, hiányzik a nézet sáv, bevallom nem sokszor használtam, de néha jó volt
- És egyéb kisebb negatívumok, ami az alpha verzióra vezethetők vissza. Kisebb bőrkezelési problémák, gyorshívó kicsit rakoncátlan müködése, beépülők fura mükődése, néha rakoncátlankodik a Flash, szóval ilyen jellegű apró kis hibák.

Én nem használok egyenlőre RSS-t nagy mennyiségben, csak a Desktop Team feedje van benn azóta mióta volt hogy pár hét múlva Kestrel szóval olyan hibákról hiányoságokról nem írtam, írhattam amit én nem használok.

Lali_ 2007.09.10. 18:00:19

Szerintem egyébként, amit írtak, hogy néha akad, az egyszerűen a lassú szerverek miatt van...Próbáld meg az eszközöt/haladó/újratöltés a gyorsítótárból, ha akkor gyorsan lerendereli, akkor nem a motor a lassu, hanem a szerver

Lali_ 2007.09.10. 18:01:01

Szerintem egyébként, amit írtak, hogy néha akad, az egyszerűen a lassú szerverek miatt van...Próbáld meg az eszközöt/haladó/újratöltés a gyorsítótárból, ha akkor gyorsan lerendereli, akkor nem a motor a lassu, hanem a szerver

RaidX 2007.09.10. 21:01:01

Szerintem sem a motor hibája. Ha az lenne, akkor arra az oldalra lépve ismétlődnie kellene a lassulásnak. Tapasztalatom szerint a legritkább esetben történik ugyanannál az oldalnál a lassulás és néha a korábbi verzióknál is előfordult. Inkább a szerver lassúsága-terheltsége okozhatja a megtorpanást.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2007.09.10. 22:29:38

A stabilitása tényleg vetekszik egy végleges változattal.

És a szinkronizálás megvalósítása valóban nagyon jó dolog...Csak most még egy kicsit kezdetleges. Ugyanis általában minden helyen hasonló oldalakat tesz bele az ember, és csak kicsi az eltérés. Ám a szinkronizálás ezt mind duplikálja. Hát nem igazán effektív megoldás még...:-(

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2007.09.10. 22:36:47

opera11 · opera.extra.hu/ 2007.09.10. 18:00:19
Szerintem egyébként, amit írtak, hogy néha akad, az egyszerűen a lassú szerverek miatt van...

Nálam is jelentkezett hasonló probléma, de ez a megoldás segített, talán másnak is segít.

opera:config#UserPrefs|MaxVisitedPagesIndexSize = 0

Kokeny 2007.09.11. 16:35:58

Sajnos a levelezö modulban valami gix van. Ugyanis Opera indításkor behozza az új leveleket, majd utána teljesen rapszódikusan, de inkább nem jelez semmit. Hiába a "küldés/fogadás", nem tölti le a leveleket (se POP, se IMAP protocollal).
Újraindítással behozza za időközben megérkezetteket, majd uátna ismét kusban van....
nálatok is?
Igaz, 9.23-ra pakoltam fel, mert kelletek a beállítások stb... amúgy valóban stabil.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2007.09.11. 17:04:41

Nálam viszonylag jól megy a levelező, de csak a POP3 része. IMAP-re még kapcsolódnia sem sikerült.

kokeny 2007.09.11. 22:42:07

Nekem kapcsolódik, de olykor nem hozza az uj leveleket.

Egyébként kapsz valami hibauzenetet?

Raidx 2007.09.12. 08:30:39

A szinkronizáláskori duplikálás kicsit zavaró!
Ugy látszik mégsem leszünk elkényeztetve a sűrű weekly-vel.

Penge™ (törölt) 2007.09.12. 13:42:13

Az nem az Opera hibája, hanem a szerveré. Még az is alpha. Nekem a múltkor nem engedett törölni/módosítani egy könyvjelzőt sem, csak hozzáadni vagy 4 órán keresztül, aztán megjavult.

Penge™ (törölt) 2007.09.12. 15:29:57

Ehh, most veszem észre, elbúrták a cache-t is. Régebben volt az opr**** fájloknak kiterjesztése is, így mindenféle segéd izé nélkül könnyű volt menteni különböző streamelt tartalmakat, most meg kiterjesztés nélkül tárolódnak.

Csak nekem tűnik úgy, hogy egyre jobban akarják majmolni a Firefoxot?

opera11 · http://www.opera.extra.hu/ 2007.09.12. 17:10:37

--Ha letöltök pl egy csomó pdf-et, akkor mindenáron a C:dokumentumokhoz akarja menteni, nem jegyzi meg az elöző helyet, ez NAGYON rossz!!!!!!!!én ott(C) nem tárolok semmi fontos dokumentumot!

meneruwa 2007.09.12. 17:45:34

ezt akartam már én is kérdezni hogy egyszer az flv-s fájlok flv kiterjesztéssel tárolódnak mostmár meg tmp kiterjesztéssel, hogy is van ez?

Penge™ (törölt) 2007.09.12. 17:55:09

HA beállítod, a Haladó->Letöltéseknél az alapértelmezett letöltési könyvtárat, ami nem a C-re mutat, akkor is? Csak mert ha nem, akkor nem bug, az már a régebbi Operáknál is adott volt, hogy újraindítás után automatikusan az alapértelmezett letöltési könyvtár nyílt meg és nem az, ahova legutoljára mentettem valamit.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2007.09.12. 18:52:43

nem, ez bugos, nekem is csinálja. Időnként megjegyez egy könyvtárat, aztán azzal el van egy darabig, később megjegyez egy másikat.

opera11 · http://www.opera.extra.hu/ 2007.09.12. 20:41:26

Ááá ne... elírtam...Egy csomó spam-et fogok most kapni. Neeeeeeee

Penge™ (törölt) 2007.09.12. 20:57:26

De ettől függetlenül megoldhatnák, hogy újraindítás után is jegyezze meg az utoljára használt mappát és azt nyissa meg.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2007.09.12. 21:24:32

opera11, töröltem, de bemásolom ide:
---
Penge,a letöltési mappára gondolsz? Azt nem szoktam használni.. De itt nem csak az újrainditásnál van a baj. Akkor megnyugodtam, hogy csak bug....Már azt hittem, hogy ez is a winfos integráció része...
---

Lali_ 2007.09.12. 21:46:27

Kösziiii, örök hála, így jár, aki lusta belépni az indipassal és a nickneve és e-mail cime ugyanazzal a betűvel kezdődik és használja az ürlapmező kitöltőt....

Penge™ (törölt) 2007.09.12. 22:20:32

És még a cookie-kat el sem kell fogadnod, beállítod, hogy az indapass-on minden, vagy csak a látogatott oldalról fogadja el a többiről meg nem és akkor csak egyszer kell bejelentkezned, onnantól minden blog.hu-s blogon kommentelhetsz.

meneruwa 2007.09.13. 22:19:30

mm lehet hogy alap dolgot kérdezek, de már csak igy külön winyón tesztelgetem a 9.5-öt s egy mappában akarok mindent tartani. kérdés:
az opera6.ini vagyis a beállítások fájl elérési utvonalát hol kell átírnom? ezt az egyet nem tudtam megváltoztatni, vagy az az opera.exe-ben van eltárolva s hexával kéne belenyúlni?

Penge™ (törölt) 2007.09.13. 22:28:11

Megnyitod wordpaddel és átírod, vagy a cserére mész és kicseréled a két címet egymással a dokumentumban, "Mindet cseréli"-re kattintva.

meneruwa 2007.09.13. 22:52:14

az rendbe azt tudom, én az opera6.ini elérési útvonalát akarom megváltoztatni s azt nem lehet benne.

Penge™ (törölt) 2007.09.13. 23:33:11

Azt nem lehet. Alapesetben egyszerre csak egy Opera futhat a gépeden. Hiába, hogy az alpha alapértelmezetten más felhasználói könyvtárba nyitja a saját profilját, így nem írja felül a régit, de onnantól már hiába indítod a 9.23-at, a 9.5 fog indulni.

Trükközéssel megoldható, valami virtualizációs progival pl: Sandboxie.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2007.09.13. 23:37:05

meneruwa, ez nem így megy. Az Opera két helyen keresi az opera6.ini-t, attól függően, hogy telepítetted. Ha több felhasználós módban tetted fel, akkor a user könyvtárban keresi (Applocation Data ... stb). Ha egyfelhasználós módban, akkor az Opera telepítési könyvtárában egy profile mappában.

Ha utólag akarsz ezen módosítani, akkor az operadef6.ini-ben írd át a Multi User-t 0-ra. Ekkor létrehoz egy új profilt, oda másold be a régiből, ami szükséges (opera6.ini-ben át kell írni az útvonalakat is!). Az egész Opera mappát áttehet máshova profilostól együtt, csak figyelj az útvonalakra az ini-ben.

Egy harmadik mód, ha bemásolod a profilt tetszőleges helyre és az operát úgy indítod, hogy megadod neki paraméterként az opera6.ini útvonalát, így: opera /Settings [opera6.ini teljes útvonala]

meneruwa 2007.09.14. 06:09:42

mmm, ez jó körülményes, amugy a 9.23 profil mappája Opera néven telepitődött fel a document & settings mappába a 9.5-é meg Opera 9.5 s ez ta másik mappát tettem az E:\-re. Megpróbálom majd ezt a Multi USer-t bár igy nem valószínű hogy müxik, de kösz a helpet.
süti beállítások módosítása