Magyar Opera

Újabb Dragonfly fejlesztések

Majdnem napra pontosan 31 hónapja, 2008 május 6-án jelent meg az első előzetes - az Opera 9.5.9972 - ami már tartalmazta az Opera webfejlesztőknek szánt hibakereső fejlesztését, az Opera Dragonfly-t. Ez a böngészők világában nagyon nagy idő, és látszólag mégis ott tartunk, ahol akkor: a fejlesztés még mindig alfa stádiumban van.

Persze ne gondoljuk, hogy semmi nem történt az első kiadás óta. Rengeteg új funkció kapott helyet, és elérhető a teljesen megújított felhasználói felület is. Nem mellesleg nyílt forrású lett a projekt, így bárki hozzájárulhat a fejlődéséhez.

Mivel az eszköztár webes alapokon nyugszik, és - jellegénél fogva - igen szoros kapcsolatot ápol az Opera böngésző magjával (Core), ezért fejlesztése sem önállóan zajlik, hanem a Presto fejlődésével párhozamosan. Noha erről a folyamatról nem sokat tudunk, rendelkezésünkre áll egy rövid áttekintés arról, hogy mi várható a közeljövőben - nagyjából a Dragonfly 1.0-ig -, illetve mi ezeknek az újításoknak a feltétele a Core (böngészőmag) oldalán.

Fejlesztés több szinten

A fejlesztés jelenleg is több szálon zajlik. Van a "hivatalos" verzió (ami, mint írtam, még mindig csak alfa!), ezt látjuk, amikor az oldal valamelyik elemén az Inspect element (Elem vizsgálata) pontra kattintunk a környezeti menüben, vagy megnyitjuk az O-menüben a fejlesztői eszközök pontnál lévő Opera Dragonfly elemet. Ha böngészős párhuzammal szeretnénk élni, akkor ez lehetne a Chrome vagy az Opera stabil kiadása. Az aktuális kiadás számát a Beállítások (Settings) fül Környezet (Environment) pontjában találjátok, ez jelenleg 2270:dadc9e8efaae, stp-1, CSSEI 1.1.

Tovább...

Adventi játék az Operánál

Kiegészítés: az Opera oldaláról PC-re és mobiltelefonra egyaránt elérhető egy minialkalmazás, ami karácsonyig minden nap egy rövid képregényt jelenít meg a Mikulásról, amint éppen szokásos éves világ körüli körútját teljesíti.

  Ismét elérkezett az év utolsó hónapja, és ahogy már megszokhattuk az Operától, idén is megrendezik a szokásos adventi játékukat, amit a Prizes blogon követhettek nyomon. Ami a nyereményt illeti, az is a szokásos norvég cukorral megtöltött "Opera batyu".

A szabályok csak kicsit változtak tavalyhoz képest. 24-éig minden nap feltesznek egy kérdést, amire a hozzászólásoknál kell válaszolni, bár lehet, hogy lesz olyan kérdés is, amire be kell küldeni a választ ahogy előző években. A játékhoz szükségetek lesz MyOpera felhasználónévre, regisztrálni itt tudtok, ha esetleg nem lenne. A kérdéseket, valamint válaszokat itt is nyomon követhetitek. Sok szerencsét kívánunk mindenkinek a játékban!

Tipp: Ha a Prizes blogot hozzáadod a kedvenceidhez, vagy feliratkozol rá, akkor könnyebben nyomon tudod követni a játékot, értesítést kapsz a kérdésekről.

Tovább...

A hét hírei - 2010. november 30.

A legutóbbi hasonló cikk óta több, mint 3 hét telt el, tehát a cím kissé félrevezető. A késlekedés egyik oka egyszerűen a hírek hiánya. Olyan információkat szántunk ugyanis ezekbe az írásokba, amik az Operához kapcsolódnak, kellően érdekesek, ugyanakkor nem kapnak külön cikket itt a blogon.

Mivel még mindig nincs meg az a mennyiség, ami mondjuk egy hónapja rendelkezésünkre állt, cikkünket kiegészítjük egy gyors visszatekintéssel is.

Visszatekintő

Az eltelt időszakot több fontos termékmegjelenés határozta meg. Az egyik mindjárt az elején, november 9-én az Opera Mobile androidos debütálása volt. Röviddel ezután még két verzió is érkezett belőle, a hibákat javítandó, de aztán megint elcsendesültek a fejlesztők.

Tovább...
süti beállítások módosítása