Magyar Opera

Újabb Dragonfly fejlesztések

Majdnem napra pontosan 31 hónapja, 2008 május 6-án jelent meg az első előzetes - az Opera 9.5.9972 - ami már tartalmazta az Opera webfejlesztőknek szánt hibakereső fejlesztését, az Opera Dragonfly-t. Ez a böngészők világában nagyon nagy idő, és látszólag mégis ott tartunk, ahol akkor: a fejlesztés még mindig alfa stádiumban van.

Persze ne gondoljuk, hogy semmi nem történt az első kiadás óta. Rengeteg új funkció kapott helyet, és elérhető a teljesen megújított felhasználói felület is. Nem mellesleg nyílt forrású lett a projekt, így bárki hozzájárulhat a fejlődéséhez.

Mivel az eszköztár webes alapokon nyugszik, és - jellegénél fogva - igen szoros kapcsolatot ápol az Opera böngésző magjával (Core), ezért fejlesztése sem önállóan zajlik, hanem a Presto fejlődésével párhozamosan. Noha erről a folyamatról nem sokat tudunk, rendelkezésünkre áll egy rövid áttekintés arról, hogy mi várható a közeljövőben - nagyjából a Dragonfly 1.0-ig -, illetve mi ezeknek az újításoknak a feltétele a Core (böngészőmag) oldalán.

Fejlesztés több szinten

A fejlesztés jelenleg is több szálon zajlik. Van a "hivatalos" verzió (ami, mint írtam, még mindig csak alfa!), ezt látjuk, amikor az oldal valamelyik elemén az Inspect element (Elem vizsgálata) pontra kattintunk a környezeti menüben, vagy megnyitjuk az O-menüben a fejlesztői eszközök pontnál lévő Opera Dragonfly elemet. Ha böngészős párhuzammal szeretnénk élni, akkor ez lehetne a Chrome vagy az Opera stabil kiadása. Az aktuális kiadás számát a Beállítások (Settings) fül Környezet (Environment) pontjában találjátok, ez jelenleg 2270:dadc9e8efaae, stp-1, CSSEI 1.1.

A következő fokozat a "cutting-edge" (kb. "élvonalbeli") névre hallgat. Ez a legfrissebb fejlesztéseket tartalmazza, amik aztán nemsokára bekerülnek a fő kiadásba. Az ebben lévő változtatások már egy viszonylag komoly minőségellenőrzésen is átestek, így használata indokolt lehet mindenki számára. Megfeleltethető a Chrome béta kiadásainak.

Mint bizonyára ismert, az Opera a Dragonfly-t egyfajta honlapként tölti le az Opera szervereiről, így mindig a legfrissebb változatot tölti be és tárolja a HTML5-ös alkalmazás gyorsítótárban. Az eléréséhez szükséges címet az opera:config egyik beállítása tartalmazza. A cutting-edge kiadások használatához ezt erre kell átírni, majd Mentés:

https://dragonfly.opera.com/app/cutting-edge/

Ha van stabil és béta, akkor lennie kell Chrome "dev" (fejlesztői) változatnak is. Éppenséggel akad ilyen, az Operánál experimental (kísérleti) verziónak hívják. A nevéből is adódik, hogy nem feltétlenül minden, és nem úgy kerül majd a véglegesbe, ahogy ebben látható. Ennek az elérési útja:

https://dragonfly.opera.com/app/stp-1/experimental/

Jelenlegi állás

Jelenleg a fejlesztés helyzete a következő: a legújabb kiadásokba már bekerült a továbbfejlesztett JavaScript (ECMAScript - EC) hibamentesítő modul. Folyamatban van továbbá az új felhasználói felület is, ami nem csak látványelemeket jelent. A közeli jövőben várható egy teljesen új eszköz, az erőforrás-monitor, amivel az oldal egyes elemeinek hardver éhségét tudjuk nyomon követni. Az Opera 11 elvileg már tartalmazza az ehhez szükséges Core változtatásokat, szóval a Dragonfly implementációnak sincs már akadálya.

A már említett cutting-edge változat kiadásra készen várja a végleges Opera 11 megjelenését (ami ezek alapján már nem lehet messze). Ez lesz a következő, és egyben utolsó alfa kiadás a béta színre lépése előtt (utóbbiban kap majd helyet többek közt az erőforrás-monitor). Lássuk, mire számíthatunk majd - pontosabban mit kap már most, aki az Opera 11 bétát és a cutting-edge vonalat használja:

Cutting-edge újdonságok:

  • frissített Parancssor (Command Line)
  • Console API támogatás
  • Command Line API támogatás
  • továbbfejlesztett automatikus kiegészítés (nyomj Tab-ot az aktiváláshoz)
  • néhány új Bash billentyűzet-kombináció támogatása
  • bármilyen lista "kicsomagolásának" objektumokhoz hasonló támogatása
  • esemény töréspontok (Event Breakpoints) támogatása (jelenleg a Szkript nézet eszköztárán lévő gombról érhető el)
  • Opera kiegészítők (Extensions) hibamentesítésének támogatása
  • alapvető támogatása a User.js és a Browser.js kezeléséhez
  • Billentyűzet-kombinációk kézi állításának lehetősége
  • rengeteg hibajavítás

A teljes lista itt érhető el. Ha kissé távolabbra tekintünk, láthatjuk, mit tartogat a jövő. Amit persze már most is használhatsz, csak nem lesz olyan stabil és konzisztens.

Experimental újdonságok:

  • globálisan elérhető parancssor (Esc gombbal aktiválható)
  • környezeti menük támogatása a teljes alkalmazásban
  • hivatkozások beépítése a környezeti menükbe a megfelelő W3C szabványok a CSS és DOM Interfészek (HTML és SVG) esetén
  • frissített automatikus kiegészítő értékek az SVG specifikus CSS tulajdonságokhoz
  • különféle optimalizációk a felhasználói felületen (UI)

Végezetül két megjegyzés a fentiekkel kapcsolatban: előfordulhat, hogy elsőre nem a legfrissebb változat töltődik be. Ilyenkor zárjuk be a Dragonfly-t majd nyissuk meg újra. A másik, hogy figyelmeztető lapot kaphatunk az oldal (maga a Dragonfly) biztonságával kapcsolatban. Ezt hagyjuk figyelmen kívül és kattintsunk a betöltési linkre.

Még egy érdekesség: ha a fent megadott URL címeket kiegészíted a client-en.xml?debug karakterlánccal (majd Mentés), akkor egy új Debug fület kapsz az eszköztárban, ami a Core és a Dragonfly közötti kommunikációról ad átfogó információkat.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr742492367

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Újabb Opera Dragonfly fejlesztések 2010.12.04. 14:44:45

Majdnem napra pontosan 31 hónapja, 2008 május 6-án jelent meg az első előzetes - az Opera 9.5.9972 - ami már tartalmazta az Opera webfejlesztőknek szánt hibakereső fejlesztését, az Opera Dragonfly-t. Ez a böngészők világában nagyon nagy idő, és látszólag…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.12.04. 16:26:10

A Debug egy kissé megizzasztja a böngészőt. Másnál is ilyen sok threadet nyit az EcmaScript modul, vagy csak a userJS-eim miatt van?

Ómájgád 2010.12.06. 14:29:35

nálatok sem megy a Readability 11 alatt?
süti beállítások módosítása