Magyar Opera

Dragonfly and Co. (b9972)

Az Opera Software, számos nagyszerű funkció és több kitűnő böngésző fejlesztője. A hasonló nevű böngésző az egyik legjobb a piacon, és kétségkívül a legfunkciógazdagabb a telepítést követően. Kisebb-nagyobb hiányosságai mellett két komoly érv szólt ellene, szinte a kezdetektől. Az egyik, hogy fizetni kellett a kompromisszummentes használatáért. Ez 2005 ősze óta már nem igaz, az Opera 8.5 és utódai teljesen ingyenesek. A másik probléma még most is velünk él, bár egyre csökkenő mértékben: az oldalkompatibilitás.

Noha az Opera az egyik leginkább szabványkövető böngésző számos oldalt rosszul jelenít meg. Paradox módon ennek oka éppen a szabványkövetésben keresendő. A honlapok nagy része Internet Explorerre készült, amelynek szabványkövetése hagy maga után némi kívánnivalót. Manapság a helyzet folyamatosan javul köszönhetően az alternatív böngészők, különösen a Firefox térhódításának. Az Opera szakemberei is mindent elkövettek ennek a hiányosságnak az eltüntetéséért. Quirks (hibatűrő) mód, browserJS és más trükkök bevetésével próbálkoznak folyamatosan.

Azonban egy nagyon fontos dolog eddig méltatlanul háttérbe szorult. Az Operás webfejlesztő eszközök hiánya régóta jelen lévő, és idővel súlyosbodó problémát jelent. Kérdezhetnénk, hogy ha egyszer vannak más eszközök, és a netezők nagy része nem használ ilyesmit, akkor mi szükség van rá. Nos, a netet használóknak mindegy, hogy létezik-e (legalábbis látszólag), de a netet készítőknek nem. Mert ha nincs kényelmes eszköz, akkor még kevésbé foglalkoznak a böngészőoptimalizálással, meg egyáltalán az Operával. Hiszen elsősorban azt nézik, hogy a fejlesztőeszközöket szolgáltató, az Operánál sokkal elterjedtebb böngészőkön miként jelenik meg az oldaluk.

Néhány hónapja az Opera készítői is tettek egy kísérletet saját eszköz bemutatására, de ez bevallottan csak afféle előzetes volt. Annak idején mi is bemutattuk az elkészült művet. Látszólag sokáig nem történt semmi, azonban a háttérben komoly munka folyt, hogy végre elkészülhessen egy élvonalbeli eszköz, ami felveszi a versenyt a legjobbakkal. Egy ideig semmit nem lehetett tudni róla a nevén kívül. Dragonfly, azaz szitakötő. Már a név is mutatta, ami aztán bizonyossággá vált: az Opera a méltán népszerű Firebug-nak szeretne riválisává válni.

Aztán egyik nap felkerült a netre egy weboldal, amin később elindult egy számláló, jelezve, hogy nagy dolog van készülőben, és nemsokára érkezik is. Nos, a számláló elérte a nullát, az érdeklődés meg a toppot. És lám, valóban megérkezett az Opera Dragonfly!

Noha fontosságát szerintem nem vitatja senki, mi meg pláne nem, sajnos a webfejlesztői tudásunk meglehetősen szerény (khmm..). Ennek következtében egyelőre nem folynánk bele a részletekbe (az különben is hosszadalmas lenne), az eszköztár annyira új, hogy idő kell, amíg megemésztjük. Ezért itt és most csak a lényegre szorítkozunk, annál is inkább, mert a mai nap egy előzetessel is kedveskedtek nekünk.

Szögezzük le az elején: a Dragonfly jelenleg alfa verzióban létezik, nem végleges, ennek megfelelően rengeteg minden változhat még a végső megjelenésig. A megjelenés oka éppen az, hogy a lehető legtöbb visszajelzést szeretnék kapni a készítői. Lássuk tehát címszavakban, mit tudunk most:

  • ez az első alfa verzió, a második valamikor a végleges Kestrel előtt érkezik
  • a konzol BSD licensz alatt, nyílt forráskóddal érhető el!
  • az újabb Opera kiadásokban (beleértve a beta 2-t) érhető el, az Eszközök, Haladó, Fejlesztői eszközök... menüpontra kattintva
  • az úgynevezett Scope modult használja a debuggoláshoz, ennek hiányában nem működik
  • a Scope protokoll leírását nemsokára publikálni fogják
  • jelenleg csak a Kestrel támogatja, később csatlakozik majd az Opera Mobile 9.5
  • jelenleg csak a kódvizsgálat működik, nem lehet szerkeszteni a kódot
  • képes (lesz) távoli hibamentesítésre, más kompatibilis Opera böngészők és mobil eszközök esetén
  • a későbbiek során jobban beleintegrálják a böngészőbe
  • a Dragonfly a gépen fut ugyan, de folyamatosan a legfrissebb verziót használja, amint az elérhető

Aki további részletekre kiváncsi, az olvassa el a Dragonfly bemutatkozást, dokumentációt, az érdeklődők pedig vessenek egy pillantást a program felépítésére, vagy olvassák el a sajtóbejelentést, vagy a gyors bemutatót. Vagy egyszerűen keresék fel a hivatalos Opera Dragonfly oldalt.

Most pedig térjünk át a többeket érintő témára, nevezetesen a ma megjelent új előzetesre, amely a 9972-es rajtszámot viseli. A változási listában főképp látványbeli változásokat találunk, úgyis mint az URL sáv legördülő listájának átfazonírozása (némi Firefox 3 beütéssel), tanúsítványok vizuális megjelenítésének módosítása és kisebb javítások a Unix-os és Mac-es megjelenésen.

Ismert hibák!

  • a Dragonfly nem működik, ha a JavaScript le van tiltva
  • problémák a nemzetközi telepítőben egyes nyelveknél
  • a program lefagy, ha a Mesterjelszó aktív
  • néhány SVG nem megfelelően jelenik meg (csak Windows)
  • a Hivatkozott tartalom mentése másként opció nem mindig működik
  • a fülsávon összekeveredhetnek a favikonok és a szövegek (csak Mac)

A javítások:

  • a jegyzetekben lévő sortörések már megmaradnak a szinkronizálás során
  • az application/x-msdownload elemek már nem exe-ként töltődnek le minden esetben
  • új süti-elfogadás megerősítő dialógusablak
  • új megjelenés az URL sáv legördülő listája esetén
  • stabilitásnövelő javítások
  • JavaScript sebességnövekedés (Hol?)
  • fejlettebb hálózat nélküli (offline) üzemmód
  • fejlettebb tanúsítványkezelés és javított UI
  • javított fagyás a levelek újraindexelésénél
  • gyorsított POP3 levélellenőrzés
  • POP-fiók ellenőrzéssel kapcsolatos javítások

Figyelem! Az előzetes verziók még sok hibát tartalmazhatnak, ezeket nem ajánlott mindennapi használatra telepíteni. Az Opera legutolsó végleges, stabil verzióját az Opera oldaláról töltheted le.

Letöltés

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr82457202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

macskafaraok 2008.05.06. 22:17:58

Csak nalam nem akarja updatelni az elozo build-et? Ez mar a masodik ami 'Admin privilege' -re panaszkodik, eddig egyik sem aggalyoskodott...

Lali_ 2008.05.06. 22:29:31

Nálam megy, viszont a dragonflyban az ikonok nem látszanak

Dzsini 2008.05.07. 09:08:53

nem működik a Wand :(

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2008.05.07. 10:53:36

Ja, csak a gomb nem megy, de a billentyűparancs meg az egérmozdulat már működik.

fraki 2008.05.07. 11:31:26

Hol lehet a Dragonfly-t bedokkolni? Amíg nem lehet bedokkolni, addig nem nyert...

Valakiember (törölt) 2008.05.07. 13:14:02

Én jelenleg Delphit tanulok, annaka webfejlesztéshez semmi koze, de azért maamtól tanultatok pár webes nyelvet, úgyhogy ez nagyon is jól fog jonni. :)

Meki 2008.05.07. 13:43:20

Én úgy vártam a Dragonfly-t mint a messiást, de nekem még nagyon nem akar működni. Elnézést, tudom, hogy ez még nagyon előzetes megjelenés, azért inkább úgy fogalmazok, hogy borzasztóan nem megy :(

Bízom benne, hogy használhatóvá teszik, mert enélkül sosem fognak Opera-kompatible oldalak születni.

Lali_ 2008.05.07. 14:24:54

Érdemes a FAQ-t elolvasni, abban levan írva, hogy még egy csomó minden nem megoldott, ami a véglegesben működni fog, pl a css, javascript szerkesztés és abban az oldalon dolgozni, amit ellenőrizni kell...

meneruwa 2008.05.07. 16:40:53

nem tudom, nekem megy mindkét gomb, bár azért még kell dolgozni rajta bőven

Raidx 2008.05.07. 19:43:34

Érdekesség!
A mágus a jelszavakat alapból nem teszi elérhetővé. Viszont ha megnyomod a Control+Entert feladja az ablakot.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2008.05.07. 21:32:45

Világ életemben a Ctrl+Enter kombót használtam, szóval nálam nem volt változás.
süti beállítások módosítása