Magyar Opera

Operások írták - Dragonfly és az Opera 10.6

Meglehetősen rég volt már, hogy az Opera bemutatta saját fejlesztői eszközét, a Dragonfly-t. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, de a végleges, 1.0-ás verzió csak nem érkezett meg. Persze ez nem jelenti azt, hogy semmi nem változott ezen a téren, sőt, a Dragonfly egész szép fejlődésen ment keresztül, csak mi szerettük volna, ha még gyorsabban megy a dolog.

A program egész felépítése olyan, hogy - mint annyi más funkció - szervesen integrálódik az Operába, és erősen épít rá. Ez nem csak a megjelenítésben és az éppen aktuális JavaScript motorban nyilvánul meg, hanem a központi "magban" is, ami a Core protokollon keresztül kommunikál a böngészővel. Ez utóbbit viszont az Opera magjában is implementálni kellett, ami nem kis idő. Az adatok áramoltatása is kényes pont volt, de már ez is megoldódni látszik a JSON támogatással.

Aki figyelmesen követte a korábbi cikkeinket az emlékezetébe idézheti, hogy ezen újdonságok jórészt az Opera 10-es, de még inkább a 10.5-ös verziójával érkeztek meg (lásd JSON támogatás). Azt lehet mondani, hogy mostanra készen állnak az alapok, a Dragonfly immár egy stabil, rendkívül gyors működésű (ezt szinte mindenki kiemeli), erősen multiplatform eszköz, ami nemrég nyílt forrásúvá is vált.

Itt az idő tehát, hogy a stabil alapokra új funkciók kerüljenek. Hogy milyen újdonságokat hozott a legfrissebb, 10.6-os kiadás, illetve pontosan mire számíthatunk a közeljövőben, arról aligha olvashatnánk illetékesebb személytől, mint az Opera egyik ismert arcától, David Storey-tól. Lássuk!

Ez a bejegyzés az "Opera Dragonfly updated for Opera 10.60" című cikk fordítása. Az eredeti cikk 2010. július 1-én jelent meg a Dragonfly blogon.

Azoknak, akik szeretnek vonattal vagy repülővel utazni, tetszeni fog a legújabb Opera Dragonfly frissítés. Az Opera 10.6 kiadásával összhangban a Dragonfly tudását a HTML5-ös alkalmazás gyorsítótár (Application Cache, ismertebb nevén AppCache) funkcióval bővítettük, ami most vált támogatottá a PC-s platformon. Nem ez az első eset, hogy kiaknázzuk a HTML5 család specifikációban rejlő lehetőségeket: korábban az Opera 10.5-től kezdve) a WebStorage funkciót használtuk a felhasználói beállítások mentésére, például az elem kiemelés (element highlight) színének tárolására. a HTML5 JavaScript API-k lehetővé teszik, hogy közelebb jussunk a natív alkalmazások képességeihez.

Nemrég útjára indítottunk egy felmérést a webfejlesztők körében, amiben a Dragonfly és hozzá hasonló eszközökkel kapcsolatos elvárásaikra, igényikre kérdeztünk rá. A kapcsolat nélküli (offline) használat lehetősége a lista elején volt, így örömünkre szolgál, hogy már ez a lehetőség is rendelkezésükre áll. A legfontosabb kérések közül több jelenleg is fejlesztés alatt áll. Néhány példa:

  • CSS szabályok aktiválása/deaktiválása (nemsokára elkészül)
  • javított ikonok és felhasználóbarátabb UI (tervezés folyamatban)
  • hálózat nélküli működés támogatása (már beépítve)
  • környezeti menü támogatása (tervbe véve)
  • Firebug konzol API (a Scope támogatja, Dragonfly-ban fejlesztés alatt)
  • a HTTP kérések törzsének vizsgálata (fejlesztés alatt)

Természetesen sok más kérés és javaslat is érkezett, később részletesen is bemutatjuk a felmérés eredményeit. A fentiek közül a CSS szabályok ki- és bekapcsolhatósága áll a legközelebb a befejezéshez. Ezt nagyon sokan kérték, remélhetőleg megjelenik majd az előzetesekben is a közeli jövőben.

Az egyik legnagyobb fejlesztés, amit ebben az új kiadásban észrevehetsz, az az alkalmazás sebessége. Ezt a növekedés alapvetően két dolognak köszönhető. Az AppCache jelentősen felgyorsította az indulási sebességet, a hálózat nélküli üzemmód engedélyezésével együtt. Ez a különbség különösen lassú hálózati kapcsolatok esetén szignifikáns. A program általános válaszkészsége is javult, és ehhez nekünk, az Opera Dragonfly csapatban nem sok mindent kellett tennünk.

Ugyanis a Presto, az Opera böngészőt "hajtó" motor minden egyes új kiadással jelentősen gyorsul, ami komolyan kihat a Dragonfly-hoz hasonló komplex webes alkalmazásokra is. Az Opera 10.5 a Carakan és a Vega bemutatásával a JavaScript és a grafikus sebesség növelésére koncentrált. Előbbit az Opera 10.6 még tovább fokozza (esetenként 50%-al is), de egyben a DOM és a selectorok teljesítményét is javítja. Sokszintű DOM-al rendelkező oldal vizsgálata esetén a Dragonfly-nak rengeteg DOM műveletet kell végrehajtania, így ezek a fejlesztések nagyon is jól jönnek.

Persze nem állunk meg itt, az Opera renderelő motorja tovább gyorsul (amiből a Dragonfly is automatikusan profitál majd), és terveink közt szerepel a Dragonfly-ban használt CSS optimalizációja is a külső megújulás részeként.

Az eddigiekhez hasonlóan most is várjuk a véleményeiteket, és reméljük, hogy mindenkinek tetszenek az Opera Dragonfly legfrissebb újdonságai.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr172166866

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Operások írták - Dragonfly és az Opera 10.6 2010.07.22. 15:07:09

Meglehetősen rég volt már, hogy az Opera bemutatta saját fejlesztői eszközét, a Dragonfly-t. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, de a végleges, 1.0-ás verzió csak nem érkezett meg. Persze ez nem jelenti azt, hogy semmi nem változott ezen a téren, sőt, a Dragon…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.07.22. 22:01:20

@Imurai: Végre megörültem, hogy jött egy hozzászólás egy Dragonfly-os cikkre, erre tessék...

Javítottam.

Hol vannak ilyenkor a webfejlesztéssel foglalkozók, Vagy ennyire rossz lenne a Dragonfly?

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2010.07.22. 22:17:11

@cousin333: azért ez már indirekt utalás arra, hogy elolvasta :)

Nameless® · http://dirtywindows.hu/ 2010.07.22. 23:20:04

@cousin333: ennyire kevesen fejlesztenek operára.

Zsüi_ 2010.07.22. 23:51:46

Nekem úgy tűnik, hogy nem egy embernek hiányzik a dragonfly-ból a post request-ben elküldött tartalom kiolvasása. Én legalábbis nem találtam hogy hogyan lehet megnézni ezt, de hozzám hasonló embereket, akik ezt keresik azt igen. Esetleg valaki megoldást tud erre?

Baldric2 2010.07.23. 10:54:04

Én Operára fejlesztek, és többnyire elégedett is vagyok a Dragonfly-al.
Néhány szempontból még rosszabb mint a Firebug, néhányból már jobb, de bőven lehetne még fejlesztgetni (a többit is).

Engem két dolog zavar a leginkább, az egyik, hogy minden fülön aktív marad, így sokszor feleslegesen foglal helyet, akkor is ha nem kell, a másik meg hogy nem lehet (vagy nem tudom hogy kell) közvetlenül szerkeszteni a stíluslapot/szkripteket. Amíg ezek így maradnak, addig számomra még sokszor egyszerűbb az "újratöltés gyorsítótárból" megoldást használni.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.07.23. 11:31:51

@Baldric2: A CSS-t lehet duplaklikkel (a Computed Style kivételével), a scripteket viszont nem.

Baldric2 2010.07.23. 13:07:03

@penge™: De én közvetlenül szeretném a teljes stíluslapot szerkeszteni (itt: dl.dropbox.com/u/1425868/dragonfly.png), például ha egy olyan elemhez akarok stílust adni amin eddig nem volt, akkor azt jobb oldalt sem mutatja a stílusok között, így csak inline style-ként írhatom oda, de ha szerkeszthetném a teljes stíluslapot, akkor gyorsabb is lenne és utána egyből másolhatnám is a css fájlomba.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.07.23. 13:45:00

@Baldric2: De úgy a HTML-t is csak Ctrl+F3-ből lehet, Dragonfly-ból azt sem. De tényleg jó lenne. Bár akkor a valósidejű újratöltés ütközne problémákba, amíg nem írod be a záró taget és hasonlók.

@Zsüi_: GET van a Network fülön, de POST-ot nem láttam.

Baldric2 2010.07.23. 13:49:31

@penge™: A html-t azt lehet, csak duplán kell kattintani a tagra, és ilyenkor sem okoz gondot a frissítés, szóval szerintem simán megoldható lenne, nem is értem miért hagyták ki.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.07.24. 17:56:38

@Baldric2: A minden fülön aktív marad-ra: A szitakötő ikon mellett van egy dupla ablak ikon, azzal tudod dockolni és csak az akkor külön ablakban lesz, de csak az adott fülön, ahol aktiváltad lesz aktív.

Felül a legördülőben ugyanúgy ki tudod választani melyik fülön lévő oldalt akarod vizsgálni, bár annyi bug (vagy nem tudom az-e) van benne, hogy amelyik fülön aktiváltad ott valami kijelölve fog maradni még F5 után is, amit utoljára a Detach pillanatában kijelölve hagytál.

Baldric2 2010.07.24. 18:18:59

@penge™: ha dokkolva van, akkor minden fülön látszik, ha nincs dokkolva, akkor háttérbe kerül mikor másra nyomok, bár az utóbbi problémát ki tudom küszöbölni ha mindig előtérbe hozom, de akkor meg ugyanaz a gond mint a dokkolással, szóval ez nekem sehogy sem felel meg igazán, ez úgy lenne jó nekem, ha csak az adott fülön lenne látható.
süti beállítások módosítása