Magyar Opera

Az én Operám - cousin333

Több, mint egy évvel ezelőtt merült fel itt a blogon egy cikksorozat megírásának lehetősége, amit nem mi, hanem ti, az olvasók jegyeztek. Számunkra is meglepő volt a pozitív reakció, amivel ezt a kezdeményezést fogadtátok. Ennek jele volt a számos elküldött cikk, amiket folyamatosan jelentettünk meg.

Egy pont után aztán telítésbe ment a téma, és a cikkek kezdtek talán kissé unalmassá válni. Na nem azért, mert rosszabbak lettek volna, mint a legelsők, egyszerűen olyan sűrűn követték egymást, hogy megszoktuk őket, és kevésbé jelentettek újdonságot.

Emiatt úgy döntöttünk, hogy egy időre jegeljük őket, ami olyan jól sikerült, hogy a legutóbbi óta is közel hét hónap telt el. Szóval mostanra remélhetőleg már mindenki ki van éhezve az újabb bemutatókra, így örömmel jelenthetem, hogy a közeljövőben újra elindítjuk a sorozatot.

Nem felejtkezünk el a nyereményjátékról sem, amiben annak idején a beküldött és megjelent cikkek szerzői vehettek részt. Minden 10. írás után terveztünk szavazást Opera ajándékokért, az első menet rendben le is ment. Természetesen nem felejtkeztünk el a többiekről sem, akik már egy újabb szavazás mezőnyét képezik. Ezúttal is elnézésüket kérjük a hiányosságért, de ami késik, nem múlik...

Vannak olyanok is, akik annak idején beküldték a maguk írását, de még mindig nem kerültek sorra. Nekik szeretnénk lehetőséget biztosítani arra, hogy akkori cikküket kiegészítsék, aktualizálják, ha jónak látják. Ebben az esetben jelezzék nekünk szándékukat, különben pedig az eredeti mű fog megjelenni.

A fentieken túl pedig mindenkit buzdítanék, hogy aki eddig nem tette volna meg, most fogjon neki a saját cikkének. Sőt, szívesen fogadjuk olyanok írását is, akiktől már korábban olvashattunk valamit, hiszen érdekes látni hogy az elmúlt évben hogyan változtak a szokások. Értelemszerűen ez rövidebb cikket jelent, hiszen a "történelmet" felesleges lenne még egyszer leírni.

Egyfajta kedvcsinálóként - versenyen kívül - álljon itt tehát a saját művem, amivel szeretném újra bevezetni a köztudatba cikksorozatot. Szóval az Én Operám - cousin333 jóvoltából. Kellemes olvasgatást!

I. - Én és az Opera

A kezdetek

Első tétova netes lépéseimet még a gimnázium számítástechnika termében tettem meg. Ehhez eszközül a Netscape Navigator nevezetű szoftvert használtam, ami kb. az általam ismert egyetlen böngésző volt. AZ akkor net (az ezredforduló előtt vagyunk) még meglehetősen egyszerű és ingerszegény volt a mostanival összevetve, és sokkal kevesebb lehetőséget nyújtott, mindenesetre izgatottan merültem el ebben az új világban

Idővel az eszköz is változott, egyre többet használtam ugyanis az akkor megjelent Internet Explorer 4-et, mivel a Netscape egyre instabilabbá vált, ez meg nagyjából ugyanazt tudta. Mit sem tudtam az akkoriban dúló szörnyűséges Első Böngésző Háborúból, egyszerűen böngészni akartam, az IE pedig megfelelt erre.

Ismerkedés az Operával

A helyzet az, hogy nem emlékszem, mi késztetett arra, hogy valamikor 2001 őszén kipróbáljam az Operát. Valószínűleg a természetes kíváncsiság vitt rá, hogy egy akkori bemutató cikk alapján(?) letöltöttem és telepítettem. Nem tudom pontosan, de vélhetően az Opera 5 volt az első alany, amit hamarosan felváltott az Opera 6.

Tovább...

Végleges Opera Mobile 10.1 Symbianra

Újabb mérföldkőhöz érkezett az Opera mobil részlege, a mai napon ugyanis megjelent az Opera Mobile végleges 10.1-es verziója Symbian S60 (3rd és 5th Edition) valamint Symbian^3 rendszerekre. Akik korábban már használták a bétát, azoknak sok újdonságot nem hoz. Viszont mindenképpen üdvözlendő a számos hibajavítás és stabilitásnövelő intézkedés, valamint a teljes lokalizáció.

Akik a 10-es változatról frissítenek már sokkal több újdonsággal találkozhatnak. A két legfontosabb, hogy a Presto motor 2.5-ös verzióra váltott, illetve bekerült az asztali 10.5-ből ismert Carakan JavaScript motor, méghozzá JIT támogatással együtt, ami mintegy kilencszeres gyorsulást ígér a szkriptnyelv végrehajtási sebességében.

Ez utóbbi jó hír a más rendszerű telefonok felhasználóinak is, ugyanis azt jelenti, hogy a JIT immár kész termékké érett, és mivel szinte minden mai telefonban ARM magra épülő processzor lakik, valószínűleg a portolása sem késlekedik már sokáig.

További változás a VEGA grafikus könyvtár és néhány HTML5 elem implementálása (pl. Geolocation), illetve a natív szövegbeviteli metódusok jobb kihasználása.

Hiányosságok is akadnak azonban, mindenki olvassa át őket, tud-e ezekkel együtt élni. Először is az új JS motor több memóriát eszik (ez általános jelenség), és a JIT-et nem is mindegyik készülék támogatja. Nincs HTML5 video és audio támogatás, valamint a kétujjas nagyítást is nélkülözni kell. Ezen felül első használatnál gondok adódhatnak a Link és a Geolocation esetén.

Opera Mobile letöltése

Hordozható Opera 11

Opera Installer Icon

 A napokban jelent meg az Opera 11-es verziójának az első bétája, ezért elkészítettem én is hozzá a portable változatot. Tudom, hogy az új opera már hordozható lenne, viszont úgy vélem, hogy azért szükségetek van az előre bekonfigurált verzióra is.

A kiegészítők miatt jó pár dolgot kivettem, ugyanis feleslegessé váltak, ezeket mindenki letöltheti magának, és telepítheti. A változtatások listáját megtaláljátok az új üdvözlőképernyőn. Ebbe a cikkbe, vagy akár az üdvözlőképernyőhöz is várom a hozzászólásokat, javaslatokat, hogy mit kellene visszatenni, esetleg kivenni, módosítani, stb.

Másik újítás, hogy ezentúl a megszokott tömörített archívum helyett egy exe-s telepítője lesz az USB-s verzióknak. Így könnyebbé válik a kicsomagolás, illetve a mérete is kisebb lett. Hozzászólásoknál várom az esetleges észrevételeiteket ezzel kapcsolatban is. 

Letöltés innen.

Opera 11 béta bemutató

Ahogy arról tegnap már beszámoltunk, a mai naptól hivatalosan is letölthető az Opera 11 bétája. Az eddig ismert funkciókon túl hozott magával még két újdonságot, az App Tabs-ot és a Tab Stacking-et, mindkettő a fülek kezelésével kapcsolatos.

Amit már láttunk

Röviden összefoglalom, hogy a jelenlegi stabil verzióhoz, az Opera 10.63-hoz képest milyen újdonságokra számíthatunk, ha feltesszük a bétát. Itt csak a fontosabbakat említem, a teljes lista az Opera hivatalos változási közleményében olvasható.

Új telepítő

Opera Installer Icon

Az Opera Windows alatt szakított az évek óta használt "klasszikus" illetve MSI alapú telepítőkkel, a helyüket egy egyedi fejlesztésű, egységes installer vette át. A változás többek között kisebb telepítőt, új telepítő ikont, és gyorsabb működést jelent.

Fontos újdonság a hordozható verzió létrehozásának lehetősége is. A témáról bővebben a saját illetve a hivatalos cikkből olvashattok.

Továbbfejlesztett motor

A fejlődés nem állhat meg, ezért az Opera 11 már a Presto 2.7-es változatával, valamint a tovább gyorsított Carakan JavaScript motorral érkezik. Előbbi a CSS3 és a HTML5 jobb támogatásában, illetve a WebSocket implementálásában nyilvánul meg, mindazonáltal gördülékenyebben is végzi a dolgát. Ennek egyik jele, hogy a Peacekeeper teszt abszolút első helyén egy Opera 11-et futtató gép áll 20302 ponttal.

A JavaScript végrehajtás különösen Linux alatt javult, ami rá is fért már a böngészőre. Mostanra kapta meg ugyanis azt a profil vezérelt optimalizációt, ami a Windowsos verziónak 2008 óta sajátja. Mindemellett drasztikusan gyorsult a selectorok végrehajtási sebessége is.

Szintén a böngésző belső világához tartozik, hogy "hivatalosan" is bekapcsolható a beépülők manuális aktiválhatósága, illetve az, hogy a jól ismert opera:plugins oldalon már egyesével letilthatjuk a beépülők működését.

Tovább...

Gyorshír: Opera 11 béta és App Tabs

Az Opera 11 béta holnap esedékes hivatalosan, viszont az FTP szerverre már kikerült, így kipróbálhatjuk az új fícsört, amit ígértek. Ez nem más, mint az App Tabs. Akik névről nem ismerik: Mikor lezárunk egy fület (újabban "Fül rögzítése"/"Pin Tab" menüpont) akkor a fül favicon méretűre zsugorodik.

Ez már régóta megoldható volt skin.ini szerkesztéssel és bizonyos témákban így volt alapértelmezésként is. Most viszont mindez egyetlen kattintással elérhető bármelyik témával.

Az mozdulatparancsok vizuális hatásokkal bővültek a kettővel korábbi előzetesben. Akiknek ez nem jött be, a bétában már kikapcsolhatják a következő helyen: opera:config#UserPrefs|ShowGestureUI (köszönet érte Dzsininek)

A gyorshívó is kapott egy kis ráncfelvarrást. Mostantól eltűnt a sokpixeles padding mind horizontálisan, mind vertikálisan. Tény, hogy több hely van így, viszont kinek melyik változat tetszik. A régi visszaállítására nem találtam opciót, viszont egy kis skin.ini buherálással simán visszaállítható.

További új funkció a "Tab Stacking", ami lefordítva kb. "Fülek összepakolása". Ezt úgy tudjuk elérni, hogy egymásra húzzuk a füleket, ezáltal tabcsoportokat hozhatunk létre, amit duplaklikkel, vagy ha a gyári skint használjuk akkor a kis nyillal ki lehet bontani és újra össze lehet csukni, valamint egyszerre bezárni az egyes csoportokat.

Változások listája még nincs, tehát álljon itt a letöltési link:

Opera 11 béta letöltése

Figyelem! Az előzetes verziók még sok hibát tartalmazhatnak, ezeket nem ajánlott mindennapi használatra telepíteni. Az Opera legutolsó végleges verzióját az Opera oldaláról töltheted le.

Letöltés (Opera 11.00 b1111):

süti beállítások módosítása