Magyar Opera

Az én Operám - cousin333

Több, mint egy évvel ezelőtt merült fel itt a blogon egy cikksorozat megírásának lehetősége, amit nem mi, hanem ti, az olvasók jegyeztek. Számunkra is meglepő volt a pozitív reakció, amivel ezt a kezdeményezést fogadtátok. Ennek jele volt a számos elküldött cikk, amiket folyamatosan jelentettünk meg.

Egy pont után aztán telítésbe ment a téma, és a cikkek kezdtek talán kissé unalmassá válni. Na nem azért, mert rosszabbak lettek volna, mint a legelsők, egyszerűen olyan sűrűn követték egymást, hogy megszoktuk őket, és kevésbé jelentettek újdonságot.

Emiatt úgy döntöttünk, hogy egy időre jegeljük őket, ami olyan jól sikerült, hogy a legutóbbi óta is közel hét hónap telt el. Szóval mostanra remélhetőleg már mindenki ki van éhezve az újabb bemutatókra, így örömmel jelenthetem, hogy a közeljövőben újra elindítjuk a sorozatot.

Nem felejtkezünk el a nyereményjátékról sem, amiben annak idején a beküldött és megjelent cikkek szerzői vehettek részt. Minden 10. írás után terveztünk szavazást Opera ajándékokért, az első menet rendben le is ment. Természetesen nem felejtkeztünk el a többiekről sem, akik már egy újabb szavazás mezőnyét képezik. Ezúttal is elnézésüket kérjük a hiányosságért, de ami késik, nem múlik...

Vannak olyanok is, akik annak idején beküldték a maguk írását, de még mindig nem kerültek sorra. Nekik szeretnénk lehetőséget biztosítani arra, hogy akkori cikküket kiegészítsék, aktualizálják, ha jónak látják. Ebben az esetben jelezzék nekünk szándékukat, különben pedig az eredeti mű fog megjelenni.

A fentieken túl pedig mindenkit buzdítanék, hogy aki eddig nem tette volna meg, most fogjon neki a saját cikkének. Sőt, szívesen fogadjuk olyanok írását is, akiktől már korábban olvashattunk valamit, hiszen érdekes látni hogy az elmúlt évben hogyan változtak a szokások. Értelemszerűen ez rövidebb cikket jelent, hiszen a "történelmet" felesleges lenne még egyszer leírni.

Egyfajta kedvcsinálóként - versenyen kívül - álljon itt tehát a saját művem, amivel szeretném újra bevezetni a köztudatba cikksorozatot. Szóval az Én Operám - cousin333 jóvoltából. Kellemes olvasgatást!

I. - Én és az Opera

A kezdetek

Első tétova netes lépéseimet még a gimnázium számítástechnika termében tettem meg. Ehhez eszközül a Netscape Navigator nevezetű szoftvert használtam, ami kb. az általam ismert egyetlen böngésző volt. AZ akkor net (az ezredforduló előtt vagyunk) még meglehetősen egyszerű és ingerszegény volt a mostanival összevetve, és sokkal kevesebb lehetőséget nyújtott, mindenesetre izgatottan merültem el ebben az új világban

Idővel az eszköz is változott, egyre többet használtam ugyanis az akkor megjelent Internet Explorer 4-et, mivel a Netscape egyre instabilabbá vált, ez meg nagyjából ugyanazt tudta. Mit sem tudtam az akkoriban dúló szörnyűséges Első Böngésző Háborúból, egyszerűen böngészni akartam, az IE pedig megfelelt erre.

Ismerkedés az Operával

A helyzet az, hogy nem emlékszem, mi késztetett arra, hogy valamikor 2001 őszén kipróbáljam az Operát. Valószínűleg a természetes kíváncsiság vitt rá, hogy egy akkori bemutató cikk alapján(?) letöltöttem és telepítettem. Nem tudom pontosan, de vélhetően az Opera 5 volt az első alany, amit hamarosan felváltott az Opera 6.

Ami először megtetszett benne, az a nyers sebesség - koleszos nettel elég jól kijöttek a különbségek -, illetve a füles böngészés volt. Utóbbi persze nem a ma ismert klasszikus módszer, de az Opera MDI jellege már akkor lehetővé tette, hogy egy alakban, mégis több oldalon böngésszek (A "fülek" amúgy akkor még a böngészőablak alján helyezkedtek el).

Tulajdonképpen elmondható, hogy ekkortól használom fő böngészőként az Operát, mindamellett, hogy a többi böngészőt is kipróbálom minden új megjelenéskor. Ahogy azonban jobban megismertem az Operát, mind több és több funkcióját kezdtem használni (erről később), úgy nőtt hozzám egyre inkább.

Talán ezért is van olyan nehéz dolga az Operának most: amikor én kezdtem, még nem volt Firefox, nem volt Safari, és főleg nem volt Chrome. Aki netezni akart, annak "alternatívaként" (sic!) a fénykorát élő IE, vagy a Mozilla jutott, ami már akkor is elég nehézkesen mozgott. Ez viszont időt arra, hogy rendesen belakjam az Operát, és akkor se váltsak, amikor valós, versenyképes alternatívák bukkantak fel.

Szóval átlagfelhasználóból fokozatosan változtam át "Opera guruvá", egyre jobban foglalkoztatott nem csak a böngésző, hanem a mögötte álló cég és közösség is. Szerettem volna többekkel megismertetni, bemutatni ezt a remek böngészőt. Ennek egyik jelentős fázisa volt, amikor csatlakoztam a Magyar Opera bloghoz - amit egyébként korábban is olvasgattam, bár bevallom nem túl nagy rendszerességgel.

Hol, min, melyiket?

A fentiek fényében talán természetes, hogy amikor az Opera "megnyílt" és megjelentek a heti előzetesek, én is igyekeztem lépést tartani a fejlesztőkkel. Részint mert érdekelnek az újdonságok, részint azon szokásomból kifolyólag, hogy mindig minden szoftveremet szeretem frissen tartani. Így adódott, hogy talán egy kezemen meg tudom számolni, hány előzetest nem tettem fel a megjelentek közül.

Ami az operációs rendszereket illeti, én még a DOS-al kezdtem (persze nem az Operázást) a PC-s létet, és onnan jártam végig a teljes Windows szamárlétrát (Win95, Win98, Win98SE, WinME, Win2000, WinXP, WinVista, Win7), az Opera pedig hűségesen követett. Jelenleg is Windowsról "tolom", de van egy Mac is a családban (Mini), illetve - virtuális gépen, ismerkedés céljából - Linux is akad. Így különösen jól jött, hogy az Operát mindenhol megtalálom, és ugyanazt is kapom tőle mindenütt.

Bár időnként jó hasznát veszem egy hordozható változatnak, alapvetően telepítettet használok itthon és a munkahelyemen is. Szerencsére a helyi IT erők nem csinálnak ebből problémát.

II. - Így néz ki

Ha egy évvel korábban szülteik ez a cikk, vagy egy évvel később, valószínűleg nem ugyanaz lenne az eredmény, mint most. Nem csak az ízlésem, az Opera funkciói és alapfelépítése is folyamatosan változik. Néhány beállítást korábban dacosan mindig megváltoztattam, de most már nem fáradok ezzel, és hagyom a gyári alapértelmezést.

Ez persze nem jelenti azt,hogy minden úgy marad, ahogy telepítés után volt. Most is megvannak a magam jól bevált módosításai, amik az UI-t hivatottak személyesebbé tenni. Jelenleg az Opera 11 bétáját használom, így a leírás és a képek is erre vonatkoznak.

A böngészőablak

A fülsávot nem nagyon bántom, a fülek általában az O-menütől jobbra, vagy az alatt helyezkednek el. Régen tűzzel-vassal irtottam a kis + gombot, ami az új fül nyitásához használatos, ma már békén hagyom, sőt, sokszor használom is. Akárcsak a Kukát, ami szinte a kezdetek óta az egyik leghasznosabb, és legidőtállóbb funkció a fülek jobb oldalán.

Ennyiből már biztos kitűnt, hogy a hagyományos, fenti fülsáv elrendezést használom, az oldalra igazított füleket valahogy sosem bírtam megszokni, noha egy ideje már szélesvásznú, nagy felbontású monitorom van (24"). Nyilván nem a leghatékonyabb, de a böngészőablak nem foglalja el a teljes képernyőt. Ez megint csak egyfajta megszokás.

Ha egy kicsit lejjebb megyünk, a címsávra érkezünk. Itt a telepítést követően irtani szoktam: a keresőmező évek óta az első között szokott röpülni innen, de nincs helye a kezdőlap és a gyors előre (régebben még gyors vissza) gomboknak sem. Ami marad az Vissza, Előre, illetve az Újratöltés. Ami nálam egyedi, hogy utóbbinak három funkciója is van. Úratöltés, Stop, illetve - hosszan nyomva tartva - minden fület újratölt.

Ezek mellett terpeszkedik maga a címsáv, amit keresésre is használok. Bár még nem forrott ki a dolog, de a jobb oldalra kerülnek az esetlegesen használt kiegészítők gombjai is - ez egyelőre csak kényszer, de ha nem lenne, akkor is ide pakolnám őket.

Régen rendszeresen kilődöztem az Állapotsávot is, illetve volt 1-2 vadabb gondolatom, miszerint a tartalmát átköltöztetem a fejlécbe, az O-menü mellé és a fülek fülé. A dolog működik, de mégsem nagyon használom így. Szóval jelenleg ez a rész is teljesen gyári állapotban van, annak ellenére, hogy a legtöbb elemét csak szökőévente használom.

Oldalsáv

Amibe viszont régóta komolyan belenyúlok, az az oldalsáv felépítése, a gyári mindig eléggé idegesített. Mint az a képeken is látszik, a panelválasztó elemek nem a bal szélére, hanem a panel tetejére kerültek, és az amúgy is felül lévő, a nevüket mutató elemet is eltakarítottam, így több hely marad a tartalomnak.

Az egyes panelek eszköztárjain csak ikonok látszanak, illetve néhány extra gomb. Például a kereső mezők jobb oldalán egy-egy törlés gomb, ami helyenként (például a könyvjelzőknél) hosszan nyomva össze is csukja a könyvtárszerkezetet, nagyon praktikus. Még inkább jobbra látható a kettős nyíl gomb, ami korábban az "alapfelszerelés" része volt, szerepe, hogy egy új, teljes fület nyit az oldalsáv tartalmának.

A kereső mezőtől balra egy Kuka gomb is található - ahol van értelme - ez nem meglepő módon a panel kukájának kiürítésére szolgál. A többi változás - ha van egyáltalán - csak időszakosnak mondható. A panelek közül egyébként a keresőn és a csevegőn kívül mindegyik aktív - ez nálam 11 elemet jelent -, bár van, amit alig használok.

Tematika

Az i-re a pontot a téma teszi fel. Ezt szeretem cserélgetni, bár megvannak a magam kedvencei. Általában kevés bajom van a gyári témával, de a változatosság kedvéért gyakran nem azt használom, hanem - értelemszerűen Win7 esetén - a Z1-Glass-t esetleg az Omeliont részesítem előnyben, de sok mást is kipróbáltam már.

III. - Használt funkciók

Úgy gondolom elég jól ismerem az Operát ahhoz, hogy kijelenthessem, legalább egy rövid ismerkedés erejéig minden Opera funkciót kipróbáltam már. Rengeteg funkciót használok rendszeresen, másokat csak alkalmanként. A funkciók jellegéből ered, hogy egyesek nagyon szem előtt vannak, mások szinte fel se tűnnek.

A nagyobbak

Az Opera egyik nagy dobása, és talán leginkább szem előtt lévő funkciója a Gyorshívó. Hála a nagyobb monitornak a kezdeti kilenc elemet már kinőttem, jelenleg 4x4-es elrendezésben használom. Ha eszembe jut, ki szoktam kapcsolni a keresőmezőjét, illetve le is zárom, így eltűnnek az alul lévő gombok is, és még több hely jut az előnézeti képeknek.

Ennél sokkal régebb óta vannak jelen a rendkívül praktikus egérmozdulatok. Bár szerepük csökkent, még mindig sokat használom őket - legalábbis egy részüket - különös tekintettel a Back- és Forward flip nevezetűekre (jobb vagy bal gomb nyomva tart, majd bal ill. jobb gomb lenyom), amik tulajdonképpen nem is igazán azok... Viszont az új fül nyitása illetve zárása vagy újratöltése már annál inkább.

Az apróbb funkciókat most nem sorolnám fel, maradnék inkább a főbb elemeknél. llyen roppant hasznos feature az Opera Link, amit teljes mértékben kihasználok. Ebből is következik, hogy rendelkezem könyvjelzőkkel, amiket akkurátusan könyvtárakba rendeztem, de főképp a címsorból és a helyi keresőmezőből találok rájuk. Számuk bőven ezer (vagy tán 2000) fölött van, mert sok olyasmit is ide mentek, amit aztán jó eséllyel sosem nyitok meg újra.

Másik szinkronizálható elem a jegyzet, ezeknek is jó hasznát veszem, ha fel akarok jegyezni valamilyen infót, esetleg gyakran beillesztett szövegrészletek tárolásakor, mint például előre megírt szövegrészletek a Magyar Opera cikkeiben. Szintén nem elhanyagolható a tartalomszűrő sem, ami már szintén képes magát online tárolni, szóval még egy gonddal kevesebb.

A jelentős böngészők közül egyedüliként az Opera számos komoly elemet is kapott, például az általam is használt M2 levelező klienst. Ez nálam 2 GMail fiókot felügyel IMAP-on keresztül. Nagyon szeretem használni, különösen mióta a munkahelyen Outlook-ra vagyok rászorulva. A tudása nem olyan nagy, viszont amit tud azt profin tudja, és ami fontos, nagyon gyorsan. Aki keresett már egy szövegrészt egy méretesebb Outlook fiókban az tudja csak ezt igazán értékelni.

Mivel a kereső szinte mindent megold, illetve nem vagyok egy komoly levelező típus, az M2 jórészt alapjáraton fut, nincsenek egyéni címkéim, de még a gyáriakat is ritkán aggatom a levelekre. Az RSS fiókok használata erősen hangulatfüggő, és azt hiszem a sok újratelepítés miatt ez így is marad mindaddig, amíg a fiókok nem kerülnek bele a szinkronizált elemek közé.

Az utóbbi idők legjobban kihangsúlyozott újdonságai közül a Turbót szinte egyáltalán nem használom, ahogy a Unite-ot is csak alkalomszerűen. A minialkalmazások közül többet is nézegettem már, vannak köztük ígéretesek, amiket időről időre használok is, de rendszeres használatra csak a Twiget nevű Twitter-kliens honosodott meg nálam.

A futottak még listát gyarapítja az integrált torrent-, illetve csevegő kliens. A letöltésvezérlő viszont jó ismerősöm.

Apróságok

Van még néhány dolog, ami nem számít nagy dobásnak, de azért elég jelentős ahhoz, hogy említést tegyek róla. Az egyik ilyen a címsáv, amit erősen kihasználok. Ide írom, ugye, az URL címeket, de a könyvjelzők között is keresek vele, sőt, sok címhez rendeltem saját azonosítót is. És akkor még nem beszéltem a Google és más keresőszolgáltatásokról, amikből egyedi kulcsszavakkal, amikből mára 58 jött össze, ebből mondjuk tucatnyit használok rendszeresen.

Ami még jóféle operás okosság, az a Visual Tabs, azaz a vizuális fülek, a mellékelt képeken is láthatjátok őket akcióban. Egyrészt nagy monitoron van rá hely, másrészt jól látszódnak az egyes oldalak, legalábbis amíg nincs túl sok megnyitva. De az egyik legjobb tulajdonsága, ami igazán használhatóvá teszi, az az, hogy pofonegyszerűen lehet ki- és bekapcsolni.

Ami a legfrissebb újítás, a fülek egymásra pakolászását illeti, kissé vegyesek a benyomásaim. Egyelőre nem nagyon használom, mert hiába egyszerű, mégis nehézkesnek tűnik. Persze ez még csak a nulladik verzió, lehet, hogy pár apróbb változtatás sokkal vonzóbbá teszi majd az én szememben is.

Ami a használatot illeti, említettem már az egérmozdulatokat. Emellett is meglehetősen "egeres" vagyok, alig használók billentyűzet kombinációkat, de ha igen, akkor szigorúan 9.2 kompatibilitással - az egeres beállításokat nem szoktam módosítani.

IV. - Kiegészítők

Kiegészítők terén említettem a minialkalmazásokat és a tartalomszűrőt, ezeket napi gyakorisággal veszem igénybe. Azt is írtam már, hogy van néhány egyedi gombom is a felhasználói felületen. Ellenben a felhasználói JavaScripteket illetve CSS-eket erősen hanyagolni szoktam. Néha kipróbáltam egy kettőt, de nálam eddig nem futottak be nagy karriert.

Talán külön kiegészítőként nagyobb eséllyel indulnak, van is néhány érdekes, mint például a Close Duplicates, vagy éppen a FastestTube.

Külön segédprogramokat sem szoktam használni. Régen volt egy, amivel a keresőket lehetett szerkeszteni, de szerencsére már nincs ilyesmire szükség.

V. - Véleményem az Operáról

Abban a kényelmes helyzetben vagyok, hogy számos korábbi cikkemre tudok hagyatkozni a témában. Hogy mi tetszik az Operában? Részben maga a cég. Gondoljunk bele, az "óriások" világában ez a kis - és nem mellesleg egyetlen európai - cég képes volt magának komoly pozíciókat kivívni, ha nem is feltétlenül a felhasználók számát, de a renomét illetően mindenképpen.

Tetszik az újító szellemük, ami a terméken is meglátszik. A főbb vonalakról korábban már megemlékeztem, egyszer az alapvető, másszor az apróbb, de fontos funkciókról.

Az Opera globális cég, és globálisan is gondolkodik. És nem csak földrajzilag, hanem eszközileg. Céljait pedig kellő vízióval próbálja elérni, nem véletlen, hogy a később ébredő mobil platformon piacvezető, és olyan készülékekre gyárt böngészőt, ahova egyetlen közvetlen rivális sem. Egyfajta látnoki cég, aki évekkel ezelőtt meglátja, és megcélozza azokat a réseket, amiket mások nem nagyon vesznek észre. És ezek az elgondolások általában bejönnek.

Viszont csak több év múlva, ami a vetélytársaknak is időt ad. A maga korában pedig mindig az Opera a meg nem értett szerencsétlen kis cég, ami az egyik legrégebbi, de mindig 2%-on vegetál. Legalábbis sokakban ez a benyomás alakul ki, ami bár gyakran téves, és erősen alulbecsüli a céget, mégis hordoz magában némi igazságot.

Az Opera ugyanis csökönyös, mint az öszvér. Vannak vízió, helyes céljai, de az oda vezető utat nem mindig találja el rendesen. Képes nagyszerű feltámadásokra, de néha igencsak melléfog, vagy hanyagol olyan dolgokat, amik sikeresebbé és elismertebbé tehetnék. Egy kissé lassan is halad, minidig azt érzem, hogy kéne még oda néhány ember.

Ami a böngészőt illeti, továbbra is teszik a sebessége, ami ismét régi fényében tündököl. Tartja a lépést akkor is, amikor a többiek is igen keményen nyomulnak. Továbbra is van néhány egyedi, vagy egyedien megvalósított funkciója, és mostanában szakítanak időt arra is, hogy a vetélytársak népszerű funkcióit implementálják.

Ha már funkciók: korábban bosszantott, hogy az Opera így hanyagolja az olyan remek funkcióit, mint a letölthető eszköztárak, saját gombok, userJS-ek. Most is bosszant, de talán a kiegészítőkkel egyenesbe jönnek a dolgok. Legalábbis ezen a téren, mert amúgy lenne még behozni való, elég csak a HTML5 támogatásra, vagy a hardveres gyorsításra gondolni, ahol van némi lemaradás.

El tudnék viselni egy kreatív és alapos ráncfelvarrást is, például a környezeti menük kiváltására valami ötletesebbet, mert a nagy funkcióbővítés következményeként mára igencsak komplex lett néhány művelet (pl. elem eltávolítása a GUI-ról. A beállításokhoz is hozzá kellene nyúlni, mert elég avíttas, mindamellett szintén borzasztó régi.

Várok néhány ütős újdonságot is, például mit hoznak ki a FastMail akvizícióból, vagy mihez kezdenek a Unite-al és a minialkalmazásokkal - elsősorban mobilos téren. De PC-n is tolhatnák őket jobban, további versenyekkel és saját gyártású, hasznos alkalmazásokkal.

Mindenesetre próbálgatva a többi böngészőt meg kell állapítanom, hogy még sosem volt ennyire együtt a mezőny, és ma már nincs rossz böngésző. Csak éppen nincs meg mindegyikben az Opera-faktor, a kiforrottság, sebesség, összecsiszoltság, és elegancia érzete, ami a kezdetektől végigkíséri a böngészőt.

Linkek a testreszabáshoz:

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr782478852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mesmoryser 2010.11.28. 23:46:15

Köszönjük, érdekes volt. Jó látni, mennyiféle módon használjuk az Operát :)

HyperKiller 2010.11.28. 23:46:46

Sajnos a Z1-Glass bugos az új kiegészítőkkel, és van pár javítanivaló rajta, ezt azért bele lehetett volna írni.
Ettől eltekintve nagyon jó cikk !

AtheIstván 2010.11.29. 00:59:37

A gyorshívónál hogy kell eltűntetni a "Mi az a gyorshívó?" "Opera szinkronizálása" "Gyorshívó beállítása" szövegeket?

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.11.29. 01:34:12

"ez egyelőre csak kényszer, de ha nem lenne, akkor is ide pakolnám őket."

Soha nem volt kényszer: magyaropera.blog.hu/2010/10/24/kiegeszitok_gombjainak_athelyezese

Bár való igaz, jobb lenne, ha külön gombokként kezelné őket, nem egyetlen speciális "gombként", mint a címmezőt, vagy a keresődobozt, vagy a spacereket.

Az oldalsáv nálam is pont ugyanígy van. :)

@Joohnny86: opera:config#UserPrefs|SpeedDialState

Állítsd 2-re, majd "Mentés" alul.

Amúgy jó, hogy szóba került, mert azt hiszem felfedeztem benne egy bugot, ami megerősítésre vár.

1: Állítsd át 2-re.
2: Nyiss egy új Gyorshívós lapot.
3: Jobbklikk->Configure Speed Dial
4: Állítsd át a gyorshívóelemek számát az aktuálistól eltérőre.

Nem fog megjelenni semmi.

Ha bezárod az ablakot, majd újranyitod, akkor már igen.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.11.29. 01:41:29

@penge™: Amúgy pontosan nem tudom mit kéne eltüntetni a skin.ini-ből, hogy az a két gomb alulról eltűnjön, mert úgy jobb lenne, mert lehetne szerkeszteni, illetve újratölteni a gyorshívóelemeket.

Mellesleg az szerintetek bug vagy fícsör, hogy 2-es állapotú gyorshívón egyenként nem lehetséges az újratöltés, viszont mozdulatparanccsal újratölti az összeset?

Úgy értem, ilyenkor vagy kéne egy
1: Speciális jobbklikk menü, szerkesztés menüpont nélkül.
2: Kiszürkült szerkesztés menüpont.
3: Ha a védelem az újratöltés ellen by design, akkor pedig egyértelműen bug, akárcsak az, hogy a könyvjelzőkezelőben nem működik az új lap nyitása mozdulatparancs, ha az alapértelmezett parancsra Open link in new page | New page van beállítva, mivel az első attól függetlenül érvényteleníti, hogy nem egy linken állsz éppen.

Tomio 2010.11.29. 11:31:48

"hosszan nyomva össze is csukja a könyvtárszerkezetet" Ezt régen meg lehetett csinálni egérmozdulattal is, sajnos mostanában nem működik már.

Chuck Boung Ace Eck 2010.11.29. 12:45:51

Szerintem ezeket a gombokat amúgyis "fallback" kölcsönveszi a standard skin-ből, így éppenhogy bővíteni kellene a skin.ini-t és talán egy teljesen transzparens png-vel helyettesíteni ezeket a gombokat, illetve a méretüket a legkissebbre csökkenteni (esetleg a pozíciójukat a statusbar alá helyezni), így gyakorlatilag ott lennének, csak nem látszódnának.

Chuck Boung Ace Eck 2010.11.29. 13:09:20

Meg is találtam.
a skin.ini-ben (a standard skin-ében) a
[Speed Dial Button Skin] szekció alatt a
"Padding Top" értékét "4"-ről "-24"-re állítva eltűnnek a gombok.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.11.29. 19:39:37

@Tomio: A Flip Back most is működik. A gomb azért jobb megoldás, mert a törléssel együtt csukja össze őket. Viszont csak akkor, ha kell, azaz hosszan nyomom, mert néha jól jön, ha kibontva marad, és úgy töröl. Itt érhetőek el ezek a gombok: magyaropera.blog.hu/2009/10/10/gombtippek_operahoz_ii_oldalsav

@ap: Már próbáltam. Nem jött be.

@penge™: "Mellesleg az szerintetek bug vagy fícsör, hogy 2-es állapotú gyorshívón egyenként nem lehetséges az újratöltés, viszont mozdulatparanccsal újratölti az összeset?"

Én ezt feature-ként használom, ki ne sírd nekem, hogy javítsák ki... :)

aranyláz 2010.12.03. 09:18:41

"Szintén nem elhanyagolható a tartalomszűrő sem, ami már szintén képes magát online tárolni" Ezt melyik verzió tudja? nálam a 10.63-ban nem látok ilyet

Dzsini 2010.12.03. 09:33:32

@aranyláz: 10.63-ban még nincs, az (azóta átnevezett) 10.7 egyik első újdonsága volt, most a 11 bétájában már meg is jelenik a Link listáján.
süti beállítások módosítása