Magyar Opera

Opera 11.x USB

Üdvözlünk!

Te a Magyar Opera blog által testre szabott, kifejezetten magyarok számára készített hordozható Opera böngészőt használod! 

A hagyományos Operához képest az alábbi beállításokat változtattuk meg, melyeket alább olvashattok.

Alapbeállítások:

  • A kezdőlap a Magyar Opera
  • Megnyitott fül újrahasznosítása kikapcsolva, így az újonnan nyitott oldalak nem írják felül a régi füleket
  • Google translate menüpont a környezeti menü alján
  • Design mód gomb az Információ panelen
  • Könyvjelzők panelen legördülő "Feed/Hírcsatornák" gomb
  • 4x3-as Gyorshívó háttérképpel, 10 előre beállított elemmel (Magyar Opera, My Opera Community, Opera Link leírás, GMail, Freemail, Google Reader, Port.hu, iWiW, index, [origo])
  • Kikapcsolt cache, hogy a mérete ne növekedjen
  • Nézet gomb a címsáv jobb sarkában (innen könnyen elérhető a szerzői nézet)
  • Értelmező szótár lecserélve magyarra: http://hu.wiktionary.org/
  • Lexikon lecserélve a magyar Wikipediára
  • Fordítás menüpontba a Sztaki szótár beépítve egy angol-magyar és magyar-angol lehetőséggel
  • Menüsáv alapból elrejtve
  • Egygombos parancsok engedélyezve vannak
  • Oldalak újrarajzolása 3 másodpercre állítva
  • Kapcsolatok száma egy kiszolgálóra 16, összes kapcsolatok száma 128
  • Bekapcsolt magyar helyesírás-ellenőrző
  • Kikapcsolt torrentkliens
  • Opera Turbo automatikus
  • Hozzáadott userJS-ek: cleanURI, linkalert, linkify, noclicktoactivate, powerdrag
  • Hozzáadott RSS-ek: Magyar Opera, Turulcsirip, 24 órás frissítéssel
  • Beépített keresőmotorok: google.hu (alapértelmezett), wikipedia.hu, youtube.com (gyorshívóé), szotar.sztaki.hu(magyar-német,magyar-angol), google maps, hosszupuskasub.com, imdb.com, wolfram alpha, árukereső.hu, magyaropera.blog.hu, bing.hu, miner.hu, hírkereső.hu
  • Hozáadott UJS Manager Opera Unite alkalmazás

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr852470566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ap · http://premiumlivesets.hu 2010.11.24. 17:13:55

Köszi a munkát, holnap kipróbálom :)

Amiket változtatnék, illetve nem értem miért úgy vannak beállítva:
- új fül megnyitása az aktív mellett
- oldalak újrarajzolása 1mp
- linkalert törlése
- torrentkliens visszakapcsolása
- turulcsirip törlése

Lehet hogy Nektek van igazatok, csak akkor világosítsatok fel ezek miért (nem) így, mert nem vágom :)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.11.24. 17:59:02

@ap:
1: Elég radikális döntés, ráadásul Operában elég rossz a megvalósítás, mivel az egy oldalról nyitott füleket folyamatosan az aktív mellett nyitja, ezáltal megfordítva a sorrendet. Ha középsőklikkel megnyitogatod 01.html-t egészen 10.html-ig, akkor 10-től 09, 08, 07 és egészen 01.html lesz az utolsó. Ez hihetetlenül zavaró.

2: Ezt még anno én javasoltam a vizuális hatás miatt (ha gyors a szerver úgyis a betöltődéskor bevillan, ha viszont lassabb, akkor szebb látványt nyújt, hogy egyből előtted van az oldal, minthogy darabokból rakja össze).

Ugyanakkor egyetértek. Lemértem a ma már alsó-közép kategóriás processzorommal (Pentium D 925 3GHz) és nem vettem észre semmilyen extra terhelést. Ráadásul a Chrome-ban is változott, tehát javasolnám inkább az újrarajzolás azonnal opciót az Update Delay pedig 200-ról mehetne 100-ra.

- Linkalert terén nem foglalok állást.

- A Torrent kliensből mindig csak a baj volt, ráadásul minden torrentezőnek van egy kliense, az meg ritka Magyarországon, aki csak néha torrentezik, akkor is csak Linux disztrót, ahol még a fájlok kiválasztása sem szükséges. Ráadásul mivel Linuxban gyárilag jön a disztróval egy alap torrentkliens, ott nem is téma.

- Turulcsirip terén nem foglalok állást, de mivel ez is ilyen Twitter-klón, az átlagfelhasználóknak hasznos lehet. Nem ismerem, de nyilván nem akkora fos, mint a Freemail, amit szintén sokan használnak. :D

Más: opera:config#Performance|NetworkBufferSize lehet 32, mivel Magyarországon már többnyire szélessáv van.

opera:config#Performance|ReduceMaxPersistentHTTPConnections

Ezt pedig ki lehet kapcsolni.

Van egy másik, amitől elmúlik a random NSL, viszont néhány POST lekéréses oldalon (például online szavazódobozok) meghülyül és folyamatosan újraküldi az adatokat. Banki oldalakon akár károkat is okozhat, szóval nem javaslom.

ap · http://premiumlivesets.hu 2010.11.24. 18:49:21

@penge™:
- Megszokás kérdése. Sajnos a Firefox fülkezelését szokta és vette át mindenki, ami még ennél is bénább. van 10 lapom, és én a 3.ról szeretnék megnyitni új lapot, akkor azt a 10. után nyitja meg. Az mennyivel jobb? ;) Én ezzel csak akkor szoktam szembesülni mikor nem operát használok és olyankor mindig rácsodálkozom, h mások hogy tudják ezt használni... arról nem is beszélve, amikor a fülek nem férnek el és a legvégére kell görgetnem h megnézzem az újonnan felnyitottakat. mivaaan??? :D Azért vetettem fel, mert most hogy bejött a tabcsoportosítás, lehet hogy célszerűbb lenne ez a megoldás, mert így a szülő oldal mellett vannak a megnyitott lapok így könnyebben egy csoportba vihetők. Az hogy fordítva van? szerintem kisebb kényelmetlenség mint rohangálni a fülek között, melyikről mit nyitott meg :) Sztem próbáld ki, használd pár napig, és utána nem is akarod másképp használni ;)
- remélem ezzel más is egyetért :)
- a linkalerttel csak annyi a problémám h pixelháború a feljövő ikon és igazából értelme sincs hisz 99%-ban az ember tudja mit takar a link.
- igen, de ezzel eldugtok egy speckó opera funkciót. ha feldobja az ablakot mint bármelyik másik fájlnál akkor ott ki lehet választani hogy mit akar a user. hacsak nem automatikus megnyitáson van a torrent, akkor még egy kattal sem több :)
- a magyaropera belevétele teljesen jogos. minden más sztem egyéni döntés kérdése. akinek kell belerakja. de sztem a felhasználók 98%-a nem használja 90%-a azt sem tudja mi az... minek mindenkinek belerakni? ugyanez a hosszupuskasubról meg a wolfram alpha-ról is igaz a keresőknél, de az legalább nem "szemeteli" feleslegesen tele a böngészőt

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.11.24. 20:19:53

@ap: "van 10 lapom, és én a 3.ról szeretnék megnyitni új lapot, akkor azt a 10. után nyitja meg. Az mennyivel jobb?"

Semmi, ezért tetszik a Chrome fülkezelése. Igazából a találatszámláló után ez a második ami tetszik. A harmadik a Taskmanager (ha nem csalna), de ez utóbbi annyira nem, hogy indokolt legyen a multiprocess tabs.

Viszont ha új lapot nyitok, mert egy az aktuálisra (amelyiken vagyok) nem releváns oldalt akarok megnyitni, akkor jobban szeretem, hogy a végén nyílik meg, távol a többitől.

Igazából a korábbi megoldástól, amikor balra záródtak a fülek jobban tetszett az Opera megoldása. Utána 9.5-től bevezettek 3 új fülbezárási megoldást, jobbra csukás, és az egy oldalról megnyitott fülek jobbra csukása, amúgy visszatérés a korábbi lapra.

A jobbra zárás nagyon megtetszett, 9.6-tól már azt használom. Utána váltottam a harmadik opcióra, de az azért nem jött be, mert bár gyakran nyitok középső gombbal, van, mikor válogatok. Például megnyitok 5-10 lapot a háttérben és az egyiket új lapon akarom megnyitni. Ilyenkor viszont ellentétben a jobbra zárással nem a korábbi lapra tér vissza, hanem az elsőre, amit középső gombbal megnyitottam és ilyenkor hiába lépek vissza, azokon ha kell, ha nem, végig ugrál.

Ez egyébként tökéletes lenne, csak sajnos egyetlen JS popup is képes tönkretenni az egészet.

"a fülek nem férnek el és a legvégére kell görgetnem h megnézzem az újonnan felnyitottakat."

Ez engem is idegesített, viszont a Tab Stacking egész jó megoldást kínál rá. Például egyetlen tabon tárolhatok akár 15-20 My Opera topicot, vagy 15-20 fórumtopicot.

Így mindjárt van hely a fülsávon. :)

"a linkalerttel csak annyi a problémám h pixelháború a feljövő ikon és igazából értelme sincs hisz 99%-ban az ember tudja mit takar a link."

Mivel a kiterjesztés, illetve a protokol alapján dönti el, amit én is látok az állapotsávon, így ezeket a részeket kikommenteltem a sajátomban, csak a blank-os linkeket mutatja.

Amúgy épp most nézem, a bétában már nem mutatja. Ahogy a NoClickToActivate sem működik már pár build óta.

- A torrentkliensről meggyőztél, részemről lehet bekapcsolva.

- Ha népszerűbb lenne a portable, akár még pénzes hirdetők is lehetnének, de így... A gyári Opera gyorshívójában is 3 előre definiált oldal van, eredetileg egyébként azért jött az ötlet, hogy egyszer megmutassuk a usernek, ha nem lenne intuitív, hogy többet is beállíthat 3x3-nál, aztán jött a második ötlet, hogy a sokak által használt, kedvelt oldalakat beletegyük. A freemail pedig részben azért is került bele, mert csak a freemail.hu/levelezes oldalról ment, a sima freemail.hu-ra a szimplára dobott.

De ha már benne maradnak ezek az oldalak akkor legalább az iwiw javító userJS-t tegye bele valaki, hogy a kulccsal is be tudjanak lépni.

Mihics Zoltán (Med1on) 2010.11.24. 23:23:48

@penge™: A No Click to Activate 2.05 verziója már működik a béta alatt.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.11.25. 00:30:05

@Med1on: Köszi, de már találtam jobbat: my.opera.com/XAntares/blog/xanocta

Avagy inkább kiveszem a DLL-ből a felesleges részt, ezáltal még a méretét is csökkentem pár bájttal, minthogy egy patent troll miatt kelljen +1 userJS-t használnom.

Mihics Zoltán (Med1on) 2010.11.25. 15:00:55

@penge™: Hatásos a cuccos. :)
Az újrarajzolás azonnal opcióval néha már annyira gyors, hogy zavaróan villog az oldalbetöltés (pl itt: computerbase.de), de tényleg gyors.

Mihics Zoltán (Med1on) 2010.11.25. 15:09:25

A sunspider 0.9.1 teszt alatt is elég látványos, ahogy szakad a kép az azonnali töltéstől. Biztos, hogy a Chrome is így tölt? Annál nem látni ezt a villanást.

AtheIstván 2010.11.25. 23:09:14

Végre már! :)

Amit én változtatni szoktam és talán ötletet is ad azok:

-A gyorshívó hátterét mert elég lehangoló.
-Az újrarajzolás opciót azonnalra.
-A skint erre a minimalistára cserélem my.opera.com/community/customize/skins/info/?id=8899
-A kezdőlap gombot kitörlöm mert nekem a gyorshívó a kezdőlapom:)
-2 extra gombot teszek bele amit még ezen az oldalon találtam. Az aktív fül kivételével összes oldal bezárása gomb, illetve a legutóbb bezárt oldal visszatöltése gombot.
-Az Operás menügombról eltüntetem a szöveget.
-Az óra melletti O betűt pedig szintén kikapcsolom.

És egy kérdésem lenne. A google keresésnél ki lehet kapcsolni azt a funkciót hogy mutassa a legutóbb keresett szavaimat?

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.11.25. 23:25:56

@Joohnny86: Ha a legördülőmenüre gondolsz, akkor az belső Google funkció. Csak a sütik kikapcsolásával tudod kikapcsolni, de akkor bejelentkezni sem tudsz a Google fiókjaidba. Vagy lehet, van rá userJS is.

AtheIstván 2010.11.25. 23:41:24

@penge™: Arra gondolok ahol felkínál bizonyos keresési javaslatokat és alatta pedig az előzőleg keresett szavakat mutatja, ami ha többen használják ugyan azt a böngészőt akkor kellemetlen:) pl kepfeltoltes.hu/101125/opera_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.11.25. 23:56:06

@Joohnny86: Ja, azt szerintem csak a Typed History kikapcsolásával együtt tudod kikapcsolni.

Teddy Beer 2010.11.26. 11:09:35

Mióta ad lehetőséget a telepítő hordozható verzió készítésére?

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.11.26. 11:20:20

@Teddy Beer: Az első 11 alfa óta. Azóta a snapshotokból nincs is hordozható.

Nameless® · http://dirtywindows.hu/ 2012.02.07. 20:28:39

Halottak a linkek :S Most akartam adoptálni pár módosítást, de úgy látszik az örök vadász mezőkre távoztak.
süti beállítások módosítása