Magyar Opera

Az én Operám - 21. (Nekomajin)

A Magyar Opera blog meghirdette cikksorozatát, amiben bárki megírhatja, hogy ő hogyan használja az Opera böngészőjét. Ehhez segítséget is talál a kiírásban. Az alábbi írás is ennek az akciónak az eredményeként született, ezúttal Nekomajin jóvoltából, akinek ezúton is szeretnénk megköszönni a munkáját!

Én és az Opera

Először még nagybátyámnál használtam alkalmanként Operát, talán a hetes verziót. Ő használt előszeretettel Operát és Mozillát, de amikor kb 5 éve bekötötték a netet itthon, egyből az Operát raktam fel, mert az volt a szimpatikusabb. Ugyanis akkor, ismeretek hiányában még ez alapján döntöttem. Azt hiszem, akkor a nyolcas verzió volt az éppen aktuális. Talán még a reklámos korszak végébe is éppen belekóstoltam.

Azóta már felfrissített Firefoxot és Internet Explorert is tartok a gépen B illetve C variációnak, de szerencsére egyre ritkábban van rájuk szükség böngészés közben. Az Operát napi szinten használom, szinte mindig fut, ha a gép be van kapcsolva. A legfrisebb stabil verziókat azonnal telepítem, a bétákat, RC-ket csak akkor, ha jókat olvasok róluk itt a blogon.

Csak asztali gépen használom, mobilon nem netezek. Pár hétig még Win98-on is használtam, aztán váltottam XP-re, és azóta is ezen nyúzom.

Így néz ki

Az Operám kinézete igen sokat változott az évek során. Kezdetben nem sokat foglalkoztam vele, csak néhány eszköztárat kapcsoltam ki, a kezdőlap gombot hajítottam ki, az új fül gomb mellé tettem egy megnyitás gombot, meg a panelkapcsolót tettem az ablak bal oldalára. A skin is tetszett, meg úgy alapvetően jó volt úgy, ahogy volt. Aztán véletlenül rátaláltam az OperaWiki sajátgombos aloldalára, és elkezdtem csinosítgatni. Több próbálkozás után végül a "Boss Button" (leteszi a programot a tálca értesítési területére), a forráskód megnyitó gomb és a smiley-s azonosító váltó gomb (ami szinte soha nem használ, de jól néz ki) maradt meg arról az oldalról. Ezeket a gombokat már elsőre az állapotsávba tettem, mert úgy esett leginkább kézre. A kijelölést/markolást váltó beépített gomb is itt kapott helyet.

Tovább...

Változások a mélyben (b3381)

Ma ismét megtapasztalhatjuk, hogyan működik az Opera fejlesztőcsapata. A 10.52-ben talált hiba miatt kiadtak egy gyorsjavítás 10.53-ként, aminél 3374 volt az összeállítás száma. Egy nappal később ugyanez megjelent az Opera publikus FTP szerverén, majd miután elég érettnek tartották a feladatra - meg persze a súlyos hiba javítása is égető volt - a mai napon kiadták véglegesként - szintén a 3374-et.

Előzetesként viszont már itt is van a 3381-es, a számozásból is látható, hogy az utóbbi napokban már ezzel foglalkoztak, nem a 10.53-at pofozgatták ennyi ideig. A változások ezúttal a mélyben történtek, a változási közlemény szinte kizárólag Carakan és Presto hibajavításokat tartalmaz, szóval azt hiszem, az általunk vezetett lista ismét csökkenni fog...

A verziószám maradt 10.53, de ez nyilván csak figyelmetlenség volt a részükről, én a letöltési résznél mindenesetre átírtam, hogy egyértelmű legyen. Lássuk, mit kaptunk ma:

Javítások, változások:

  • CARAKAN-1277: fagyás javítva
  • CARAKAN-1278: magas CPU használat Google Maps-on
  • CARAKAN-1264: JavaScript kiértékelési hiba
  • CARAKAN-1263: lebegőpontos szám jött a várt egész helyett
  • CARAKAN-1249: tömbrendezés hibát dob, ha nem függvény az argumentum
  • CARAKAN-1241: objektumok kiértékelése összeomlást okoz
  • CARAKAN-1176: frissített natív ütemező és beágyazott "if"-szerkezet probléma
  • CARAKAN-1168: memóriaszivárgás a business.brookes.ac.uk oldalon
  • CORE-26948: letöltésablak biztonságos Microsoft Exchange szerver elérésekor
  • CORE-28201: az oldalon belüli gyorskeresés kifagy, ha a keresőszó szóközzel kezdődik
  • CORE-28842: nyomtatás közben sikertelen a betűtípus-váltás
  • CORE-29076: hiányzó TLS 1.2 kliens azonosítás támogatás
  • CORE-29452: DOM összeomlás, ami néhány Facebook játékot is érintett
  • CORE-29503: a Google oldalak nem érhetőek el letiltott TLS 1.1 esetén
  • új végfelhasználói szerződés (EULA) (csak Unix)
  • DSK-296595: az "új levél" értesítő átveszi a fókuszt (csak Unix)

Figyelem! Az előzetes verziók még sok hibát tartalmazhatnak, ezeket nem ajánlott mindennapi használatra telepíteni. Az Opera legutolsó végleges verzióját az Opera oldaláról töltheted le.

Letöltés (Opera 10.54.3381):

Az Opera felvásárolta a FastMail.FM-et

A mai napon egy érdekes bejelentést tett az Opera Software. Kiderült ugyanis, hogy felvásárolták az ausztrál FastMail.FM levelező szolgáltatót. Az oldaluk 11 éve indult el, és jelenleg reklámmal támogatott ingyenes, illetve fizetős levelezőfiókokat kínálnak. A tárhely mérete a fizetett összegtől függően 10MB és 8GB között változhat. Ezen felül minden fiókhoz tartozik IMAP elérési lehetőség.

Adódik a kérdés, hogy mire volt jó ez a lépés. Az Operának ugyanis szintén régóta van fizetős levelező szolgáltatása. Az indokokról mindenesetre keveset tudunk. Az biztosnak látszik, hogy a régi felhasználók gond nélkül használhatják tovább a fiókjukat. Kérdés, hogy mi lesz az újítás.

Mert azt ígérnek, legalábbis komoly fejlesztéseket helyeztek kilátásba. Valószínűleg komolyan építeni fognak a mobilos levelezésre, illetve a különböző eszközökről való elérhetőségre. Ahogy a sajtóközleményben fogalmazott Rolf Assev, az Opera Software stratégiai osztályvezetője:
A webfelhasználók legújabb generációja egy mobil eszközön keresztül fogja felfedezni a netet. A lenyűgöző webes élmény mellett elengedhetetlen világszínvonalú üzenetküldő képesség is. Erőik egyesítésével az Opera és a FastMail.FM minden eszközre kínálhat majd üzenetküldő szolgáltatásokat. Ez növeli majd az Opera által a felhasználóknak kínált értéket, miközben segíti a szolgáltató partnereink törekvéseit, hogy jobban magukhoz köthessék a felhasználókat.

Elképzelhető, hogy az Opera egy, a kor színvonalán álló levelezőszolgáltatást akart, amit saját igényeinek megfelelően állíthat be, például hogy mobil eszközökről, akár böngészővel, akár minialkalmazással könnyen és kényelmesen el lehessen érni. Nem tudom, mi sül majd ki ebből, mindenesetre kíváncsian várom a fejleményeket.

Végleges Opera 10.53 és Unix beta RC

Az elmúlt 1-2 nap elég mozgalmas volt az Operánál, részben a címben említett bejelentések miatt. Alig jelent meg a 10.52, máris itt az utódja, a 10.53, ami egyébként megegyezik a legutóbbi RC1-el. Ennek a sietségnek az oka egy súlyos biztonsági rés, amit szerdán találtak a böngészőben a Secunia szakemberei. Megengedően számolva 1, szigorúan nézve 3 nap kellett a javításhoz, ami szerintem mindenképpen dicséretes tempó, bár az efféle "funkcióktól" a jövőben szívesen eltekintenénk...

Szóval tölthető a friss, stabil 10.53 Windows és Mac operációs rendszerekre egyaránt. Néhány javítás is került bele, illetve mérések alapján egyeseknek kis mértékben gyorsult is. Most, hogy ez a hiba eliminálva lett, jöhetnek a további összeállítások,és a végleges Unixos verzió.

Ha már Unix: tegnap fontos bejelentést tettek a fejlesztők, miszerint felhagynak a Sun Solaris operációs rendszer támogatásával, és a továbbiakban a népszerűbb Unixos platformokra, például a Linuxra és a FreeBSD-re kívánnak összpontosítani. A lépés nyilván kedvező hatással lesz az utóbbiakra történő fejlesztés sebessége szempontjából, de hogy ez mennyire változtatja meg a május végét megcélzó ütemtervet az még kérdéses.

Haladni azért haladnak, például tegnap jelentették be az eső Unixos verzió bétájának kiadásra jelölt (RC) változatát. Tehát ez még nem a béta, de majdnem...

Ismert hibák:

  • a Java nem működik (Unix)
  • esetleges problémák a bitmap-et tartalmazó truetype betűtípusokkal (Unix)

Javítások, változások:

  • ismét működik a nyomtatás
  • indításkori fagyás javítva
  • HTML5 video megint működik
  • X11 fájl kiválasztó javítások
  • Ctrl+Tab javítás

Figyelem! Az előzetes verziók még sok hibát tartalmazhatnak, ezeket nem ajánlott mindennapi használatra telepíteni. Az Opera legutolsó végleges verzióját az Opera oldaláról töltheted le.

Letöltés (Opera 10.53.6328 beta RC, Unixra):

Opera Mini 5.0.1 frissítés iPhone-ra

Tegnap már érkezett egy új RC az asztali Operához is, de nem ülnek tétlenül az Opera Mini fejlesztői sem. Az alkalmazás két hete került be az AppStore-ba, és azóta eléggé felforgatta az Opera Mini statisztikáit is (valószínűleg cousin333 ír majd erről is összefoglalót).

Az Opera Mini fogadtatása eléggé vegyes volt, mivel sokan egy az egyben a Safari kihívójának tekintették, miközben egyértelműen nem az, csak mellette - mintegy kiegészítőként - lehet elképzelni. Az Opera Mini nem teljes értékű böngésző, soha nem is volt az és valószínűleg soha nem is lesz (éppen ezért kerülhetett be egyáltalán az AppStore-ba). A Mini nem teljesíti az Acid3 tesztet, nem tud fokozatmentesen zoomolni, viszont rohadt gyors a lassú hálózatokon, és nagyon jelentős adatforgalmat lehet vele megspórolni, pont.

A most megjelent Opera Mini 5.0.1 néhány minket is érintő javítást tartalmaz, kijavították például azt a hibát, hogy bizonyos esetekben arab nyelven jelent meg magyar helyett, valamint rendesen bekerült most már a magyar nyelv is. Lássuk pontokba szedve:

  • javítva az első induláskor előforduló "beragadás", ami bizonyos hálózati beállítások esetén fordult elő
  • magyar nyelv támogatása
  • nyelvi hiba esetén már angolra vált arab helyett
  • sok kisebb hiba- és stabilitási javítás

Letöltés

Az Opera Minit iPhone-ra az AppStore-ból töltheted le.

süti beállítások módosítása