Magyar Opera

Mi lesz holnap?

2010. október 14-e, csütörtök... Ami miatt a dátum érdekes, az az Opera által korábban meghirdetett Up North Web fantázianevű esemény. Erről azóta sem derült ki túl sok minden, de néhány információmorzsával gazdagabbak lettünk.

Az már bizonyos, hogy egy Opera sajtónapról van szó, amikor a cég - kihasználva az általa gerjesztett nagyobb publicitást - fontos bejelentésekre készül. A megszellőztetett program:

10:00-10:15 - Az Internet jövője

10:15-10:45 - A jelen és a jövő meghatározó termékei és technológiái

10:45-11:00 - A web varázsát a szabványok adják

A fent linkelt cikk szerint legalább két bejelentéssel készülnek az Operánál. Haavard Twitter bejegyzései alapján azonban nem biztos, hogy minden újdonság leleplezésre kerül, ezek alapján lehet, hogy nem mindennel készültek el időben.

Számos spekuláció látott már napvilágot a várható újdonságokkal kapcsolatban - merthogy mindenki vár legalább egy konkrét új terméket az általánosságokon túl, - de senki sem tudja igazán, mire számítsunk. Mivel a legtöbb felhasználó ezzel van napi kapcsolatban, a legjobban a PC-s verzió, az Opera 11 előzetesét (alfa) várják. Figyelembe véve az eddigi kiadási dátumokat, és az elvileg felgyorsított fejlesztési tempót, nem is tűnik vad ötletnek (pláne, hogy az alfától hosszú még az út a véglegesig).

Az már komolyabb kérdés, hogy ez az Opera 11 alfa - ha az lesz - mit is tartalmazna. A legjobban talán mindenki a GPU gyorsítást várja tőle, számos, esetleg meg nem nevezett, vagy éppen kötelezőnek érzett javításon túl. Esetleg új felhasználói felületet, vagy egy, még nem igazán létező funkciót, amivel a Gyorshívóhoz vagy a vizuális fülekhez hasonlóan meglepik majd a világot. Persze lehet, hogy senkinek nem lesz igaza...

Nem szabad azonban megfeledkezni arról sem, hogy az Operának igen komoly érdekeltségei vannak más területeken, például a mobilok és internetképes eszközök piacán. Valószínűnek tartom, hogy legalább egy bejelentés ezekhez fog kapcsolódni. A részletek itt is bizonytalanok, de sejtéseink lehetnek a korábbi információk alapján. Például az Opera Mobile egy újabb verziójának bejelentése, természetesen az új Carakan JavaScript motorral a fedélzeten, vagy például a minialkalmazások, esetleg a Unite támogatásával.

A harmadik esélyes terület a szolgáltatásoké, ezekből is van jó néhány. Emlékezhetünk például az Opera által felvásárolt FastMail.FM levelező szolgáltatóra, ami körül azóta nagy a csend. De említhetnénk az Opera Mini reklámokkal való ellátását is, vagy éppen a pár hónapja bejelentett megújuló My Opera közösségi oldalt. Esetleg a Dragonfly egy újabb iterációja jöhet, de lehet olyasvalami is, amiről eddig nem is esett szó. Így belegondolva nem is rossz látni, hogy mennyi a "lehetőség", és mekkora a bizonytalanság, hiszen ez bizonyítja az Opera széles portfólióját és kreativitását.

Ti mire tippeltek?

(Addig is azonban, amíg fény nem derül az újításokra, keressétek fel a megújult Opera Portált)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr612369334

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mi lesz holnap? Opera? 2010.10.13. 21:51:21

2010. október 14-e, csütörtök... Ami miatt a dátum érdekes, az az Opera által korábban meghirdetett Up North Web fantázianevű esemény. Erről azóta sem derült ki túl sok minden, de néhány információmorzsával gazdagabbak lettünk.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsini 2010.10.13. 19:40:41

mondtam én, hogy sajtókonferencia :)

a portal.opera-t meg nem értem, igazából akkor lenne értelme, ha kezdőlapnak beállítanám. Viszont akkor minek a gyorshívó? Ha a kettőt vegyíteni tudnák valahogy... pl. a portálra ki lehetne tenni a gyorshívóimat, neadj'isten a levelezőben szereplő RSS-eimet (nem csak exportálva-importálva, amivel a levelező veszti értelmét), vagy - nagyon elrugaszkodva - a leveleimről egy előnézetet. Mert így ez a portal számomra annyit ér, mint egy maroknyi molylepke.

tomzorz 2010.10.13. 20:04:07

Jó lenne pl, ha a gyorshívón tetszőlegesen lehetne a gombokat rakosgatni, méretezni, illetve oda lehetne rögzíteni a letöltött widgeteket :) (meg még unite cuccokat, gyorsbeállításokat, letöltésjelzőt, egyebeket)

awking 2010.10.13. 20:11:37

Azon kevesek közé tartozom, akit baromira nem hoz lázba se a GPU gyorsítás, se a milliomod másodperccel gyorsabb JS motor.

Remélem megint valami új csecsebecse lesz, az se baj ha olyasmi amire még nem gondoltunk. A legjobban egy naptáros-levelezős-szinkronizálós-gyorshívót felturbózó kis mindenesnek örülnék, amit weben is bármikor ellehetne érni :)

ata4100 2010.10.13. 20:14:44

Én meg azt remélem, hogy bejelentik, hogy karácsonyra megjelenik az első Samsung tv ami opera widgetekkel van ellátva.. amit már egyszer láttunk korábban egy videóban, csak kicsit komolyabban kigyúrva mint a googletv... de persze egy 11 es is jöhetne

Mihics Zoltán (Med1on) 2010.10.13. 20:23:00

Remélem bejelentik azt, hogy ezentúl minden Operás havonta ingyen sört kap a böngésző mellé pár könnyűvérű csajjal mellékelve. Garantálom, hogy jobban megugrik a részesedés mint a HW Vegával. :DDD

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.10.13. 20:40:20

Lesznek még itt érdekességek. Hakon Wium Lie a CSS3 jövőjéről: vimeo.com/15775937

awking 2010.10.13. 20:52:54

@penge™: Na már csak az kellene, hogy csuda-csili-vili új CSS dolgokat mutassanak, amiket évekig csak Operával lehetne használni.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.10.13. 21:07:17

@awking: Olyan már nem nagyon lesz, maximum a CSS4-ben, mivel amiket támogatni fog a jövőben azokat az Apple és a Google terjesztette be a W3C elé, szóval a Webkit már tudja és a többségét a Firefox 4 is.

A box-shadow és a text-shadow viszont még mindig elég ocsmány Webkitben is.

Elég csak ezt a blogot megnézni Chrome-ban az oldalsáv címeinél az első betű mennyire elüt a többitől. Vagy az általam írt postokban a DSK kiemelések sem a kívánt hatást mutatják.

Mesant 2010.10.13. 21:07:27

Nem tippelek,
korán kelek
illa-berek
náda kerek
meglesem
az Opera híreket XD

Mihics Zoltán (Med1on) 2010.10.13. 21:48:55

@Mesant: nem rossz! :DD
"So, there will be at least two announcements tomorrow."

ap · http://premiumlivesets.hu 2010.10.14. 08:19:26

a video alapján új fülkezelési technikára tippelek :)))

Mihics Zoltán (Med1on) 2010.10.14. 10:02:24

Where can I find Opera 11?
Opera 11 Alpha will be made available soon at www.opera.com/browser/next/.

Mihics Zoltán (Med1on) 2010.10.14. 10:04:00

Opera Mobile for Android coming soon
my.opera.com/chooseopera/blog/
(Hardware Acceleration allows Opera Mobile to run at lightning speed.)

Mihics Zoltán (Med1on) 2010.10.14. 10:09:59

ashunyi RT @opvard: Digi.no says that Opera 11 will be shown off today #unw
:(

Mihics Zoltán (Med1on) 2010.10.14. 10:15:26

@varghesevino Live from #UpNorthWeb Opera Mini for iPhone will have hardware acceleration and pinch to zoom it the next update!
Két nagy dobás lesz: Opera 11 Extensions, Opera mini HW.

David_K 2010.10.14. 10:42:44

Kikerült az Opera 11 coming soon a www.opera.com/browser/next/ címre, eszerint hamarosan tölthetjük az alfát :) A kiterjesztések engem nem hoznak lázba, de sokaknak ezen múlik, hogy FF-et használnak, szóval üdvözlendő a lépés. Nagyon kíváncsi vagyok a 11-re :)

Mr. Moody (törölt) 2010.10.14. 10:43:20

Opera 11

Adding another piece of the puzzle

Coming soon ...

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.10.14. 10:43:29

Ettől féltem... Ha eddig nem estek két szék közé, akkor most megtették.

A addonok jók... voltak a Firefoxban minden hátrányukkal együtt, mert teljesen(!) testre lehetett szabni velük a böngészőt. Minden hátrányuk (sebezhetőség, teljesítményromlás, instabilitás) ebből az egy előnyből származtak, amit úgy hívnak, XUL.

Jött a Chrome és ahogy már a Google-től megszokhattuk egy ezer éve ismert funkciót beöltöztettek új köntösbe és mindenki maga alá hugyozott tőle.

Mivel a szüzesség elvesztése és a nemi aktus még egyszerre senkinek sem sikerült a Google emellett korlátozásokat vezetett be, hogy a funkciószegény API-t még funkciószegényebbé tegye.

Nem baj, Gizike kap Faccsé gombot, ami önmagában 2-3 megát zabál, mert az fontos és még Shift-et sem kell hozzá nyomva tartania.

A Safari megcsinálta ugyanezt Content Policy nélkül, szóval náluk az Adblock már CSS alapú. Nem, nem normális Adblock, csak "adhide", de legalább már a többi CSS-vel együtt alkalmazza.

------------------

Most mondanám a biztonságot, de ismerem már annyira az Operát, hogy tudjam: Nem olyanok lesznek, mint Firefoxban, még csak köszönőviszonyban sem lesznek vele. Főleg, hogy már a Mozilla is bánja és erőlteti a Jetpack-et, ami olyan buta, mint Chrome-ban, mivel belátta: Gizikének tökmindegy.

A programnyelv nem lenne akadály, az Opera becsípődései annál inkább, elég csak a HTTPS prompt és az illegal-url-re gondolni.

Tehát ha lesznek is, maximum a userJS-ek és a sajátgombok lesznek next-next-finish köntösbe öntöztetve.

Hátránya, hogy sok esetben a kód 90%-át majd a körítés adja, amikor egy pár kilobyte-os userJS is megtenné.

Elég megfigyelni az ottani kommenteket, már olyanokat hoznak fel, mint autofill.

Én meg például szeretnék cuccot, ami felturbózza kicsit az M2-t, szeretnék több oszlopot a könyvjelzőkezelőbe, szeretnék háttérelsötétítős kiemelést és sorszámozást a forrásnézőben, Vistához illő fájlmentőablakot, HTML-ben, vagy Rich Text-ben menthető IRC beszélgetést, középső klikket és mappákat nem csak a könyvjelzősávon, scrollozható fülsávot, több szinkronizálható fájlt, oldalspecifikus illeszkedést, on-demand-plugint, zoomot, stb.-t.

De ezekből semmi nem fog megvalósulni. Ezeket csak a fejlesztők tudják megvalósítani. Ahol megoldható userJS-sel ott is csak workaround, mintsem valódi megoldás.

David_K 2010.10.14. 10:49:28

@penge™: na jó, de az átlagnak pont a next-next-finish kell, én elég haladó szelleműnek tartom magam, de semmi kedvem userJS-el szarakodni, igaz nekem elég az alap tudás. Jó ötlet ez az irány, ezzel növelhető a részesedés. Gondolom a 11 nem csak ennyit újít, csak lesz benne egyéb meglepetés is :)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.10.14. 11:08:01

@David_K: Igen, az átlagnak ott az IE, a Chrome és a Firefox. De az Opera attól volt különböző, hogy más. A böngészők Linuxa. Soha nem törődött a mainstream vonallal egészen a 9.5-ig.

Mellesleg az addont használók még mindig elenyésző százalék. Egész pontosan a Firefox userek (tehát a globális 20-25%) kevesebb, mint 5%-a használ Adblockot. Akkor számolj.

Az a sok, aki inkább csak IT fórumokon/blogokon tűnik soknak továbbra is Firefoxnál marad, ahogy engem se hozna lázba, ahogy Chrome-ban sem hoz lázba, hogy tudok csinálni egyetlen eszköztárra a címsor mellé Faccsé gombot és hűha, a 8-as Chromiumban újabb attrakció várható: Már lehet bejegyzéseket létrehozni a jobbklikk menüben. Amit az Opera szintén évek óta tud. Ahogy be tud zárni egy belső vagy https lapot mozdulatparanccsal, amit a Chrome még mindig nem tud. Vagy nincs smooth scroll.

Ezek a problémák Operában már nem lesznek benne, mivel van benne egy rakás fícsör, de ennyi. A fejlesztők bedobták a törölközőt, átadják a stafétát Pistikének, aki "programozó", mert írt egy Hello World-öt és ásznak gondolja magát, ha addont csinál. Aztán ha nem alkalmazza őt xy multi mert rajta kívül vannak "mégászabb" emberek, akkor besértődik és úgy tesz, ahogy Giorgio Maone.

Ha nem tesz ilyesmit az dicséretes, de mivel sajnos monetáris rendszerben élünk, örüljünk, hogy egyáltalán időt szán ilyesmire aztán javítva lesznek a bugok, vagy kapunk új verziót, ne elégedetlenkedjünk (Firefox 4-hez hónapokig nem volt működő Greasemonkey).

A fejlesztők fizetést kapnak, nekik ez a munkájuk és a felelősségük.

A közösségi fejlesztés szép dolog, de sajnos a kapitalizmusban nem működik hatékonyan. Jól szemlélteti, hogy Linuxból is annál fut a szekér, ahol multi van a háttérben. Ott pedig már megkérdőjelezném a "közösségi fejlesztés" fogalmát, ahogy a Mozillánál és a Google-nál is attól függetlenül, hogy mindketten előszeretettel dobálóznak az "open source" fogalmával.

David_K 2010.10.14. 11:17:08

@penge™: szerintem meg igenis jó dolog, hogy nyit, nem lesz kötelező használni, opcionális. És az átlagnak plusz egy érv kiesik az Opera ellen, ergo csábítóbb lehet. Én nem gondolok rá úgy, mint a böngészők linuxaként, rossz a példa, max annyiban hasonlít, hogy mindkettő alacsony elterjedéssel bír. Szerintem teljesen jogos felvetés, hogy próbálják jobban terjeszteni, és ezt nem a még advancedebb megoldásokkal lehet elérni, hanem a populáris vonallal, az átlag felé nyitással. Ha neked ez nem jön be, maradsz továbbra is az advanced vonalon, a lehetőséged megvan rá, de nem értem miért zavar, hogy nyit az egyszerűbb felfogásúak felé is, őket is várjuk szeretettel, az Opera mindenkié :)

David_K 2010.10.14. 11:19:32

@penge™: na hát a firefox pluginjeinél azért elég jól működik a közösségi fejlesztés. Ahol van elterjedés, ott megvan a mennyiség és a minőség is. A linux elég korlátozott felhasználással bír, szerintem rossz példa. Egy rakat mindenre nem használható érdemben, míg az Opera meg a leguniverzálisabb böngésző. Nincs igazi közös nevező, csak az alacsony elterjedtség, de ennek más okai vannak a háttérben.

Dzsini 2010.10.14. 11:30:35

azért lehet jó ez a pluginesdi, mert pl. a NoAd bejegyzésnél nem kell "így telepítsd új telepítsd" rész. Klikk, bepakolja magát (nem kell unite+userJS manager), kirak 3 gombot (vagy egyet, lenyílómenüvel), kész. Ha már csak erre jó, akkor megspórol egy csomó kínlódást és elpártolást. Ezen kívül ha mondjuk bele tud nyúlni a gyorshívó kinézetébe, akkor máris van egy vödörnyi ötletem :)

Jail 2010.10.14. 11:39:00

Most akkor nem lesz HW Vega?

Mihics Zoltán (Med1on) 2010.10.14. 11:41:15

@penge™: Annyiban csalódás számomra is a dolog, hogy ez eddig a nagy ígérgetések konferenciája, illetőleg az Opera 11 HW is bukóra áll, de nagyon nem tiltakozok az addonok ellen. :)

WEBCAST: Watch the presentation videos.
www.opera.com/portal/unw/

Tebi 2010.10.14. 11:44:09

Szerintem jó hogy meglépték a dolgot, és lesznek addonok ha már csak arra gondolok, hogy amikor itt a blogon megjelent az első Up North Web-es cikk, mikor még csak találgatások voltak, mindenkinek valami mást várt, vagy szeretett volna az operába és ez érthető is. Ezeket mind nem tudják a fejlesztők megvalósítani és belepakolni, viszont ha lesznek kiegészítők akkor sokkal több elképzelés valósulhat meg.
Más kérdés, hogy mennyivel tudnak majd többet ezek az eddig is meglévő felhasználói css és js megoldásoknál, amiket gondolom azért nem fognak kivenni, szóval akinek az kell, annak lesz, és a böngésző alap sokoldalúsága is biztos megmarad, nem kell telepakolni mindenfélével, mint a ff-ot.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.10.14. 11:56:49

@David_K: Épp ez az, hogy ez nem csak egy fícsör, mint például a Widgetek, ez egy koncepcióváltás. A hangsúly áthelyeződik a fejlesztők fejlesztéseiről az egyszeri hobbifejlesztők fejlesztésére.

Widgetekből van normális amit nem az Opera közösség fejlesztett? Nem sok.

Unite Appokból? Abból se sok, viszont abból már több (ezzel együtt összesen is kevesebb van belőle).

A Firefoxnál nem működik jól a közösségi fejlesztés. Mivel 20%-os elterjedtséggel bír, bizonyos országokban a bűvös 50%-ot is átlépte, nyilvánvalóan a NÉPSZERŰBB addonokat fejlesztik, mint Adblock Plus, NoScript, Cooliris és társai.

De például próbáltál már Firefoxhoz Fast Forward-ot szerezni? Egy van, amit 2006-ban fejlesztettek utoljára és nem működik.

Fit-to-Width-et? Olyan nem létezik.

Testreszabható billentyűparancsokat? A keyconfig-ot sem fejlesztik és amíg fejlesztették se volt igazán használható.

Cookie szerkesztőt? Az Add N Edit Cookies 2.0-ban működött igazán, 3.0 óta már csak egy toldozott, foltozott valami.

Még normális script kontrollálási lehetőségről sem tudok.

A NoScript túl durva és csak domain alapon döntheted el, hogy mit blokkolsz és mit nem. Nem sorolja fel az oldalon található összes scriptet és nem tudsz scriptspecifikusan blokkolni/engedélyezni. Ettől 3 Operás userJS is okosabb.

Ez neked dinamikus fejlődés?

Közös nevező a szöveges, olvasható fájlok általi konfigurálhatóság és az, hogy egyik sem bonyolult, csak eltér a mainstream vonaltól (a Linux a Windows és a Mac "next-next-finish" és "just works" filozófiájától az Opera pedig az IE-Like böngészőktől.

A Linux több mindenre használható érdemben, mint a Windows, csak egyrészt a szoftverellátottság korlátozza, másrészt a tetves patentek (ironikus módon az Operát is, lásd: Eloas, MPEG-LA) miatt kell kerülőutakon járniuk.

Ott van például a Potplayer/KMPlayer, amely nem létezne Linux nélkül, mivel az MPlayer és az FFMpeg a magja. Ezért is született meg a Potplayer, mert a KMPlayerrel licencproblémák voltak, mivel a GPL kimondja, hogy nem zárhatod le a forrást és ők megtették.

A GIMP az egyetlen szoftver, ami felveszi a versenyt a Photoshoppal Windows-on. Nem létezne Linux nélkül.

Az OpenOffice.org az egyetlen szoftver, ami felveszi a versenyt az MSOffice-szal. Nem létezne Linux nélkül.

Linux nélkül a GPL sem született volna meg, legalábbis nem így. Tele lenne kereskedelmi szoftverekkel a világ.

Tehát ez is hasonló, mert Opera nélkül is máshogy fejlődtek volna a böngészők, mivel sok esetben az Operából merítettek.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.10.14. 12:06:46

@Tebi: "a böngésző alap sokoldalúsága is biztos megmarad"

De bővülni nem fog és a frissülés is kérdéses. Legjobb példa a Firefox. Ott aztán tényleg sokmindent meg lehetne oldani addonok nélkül, például a teljes GUI-t átszabni CSS-vel, about:config-ba új bejegyzéseket létrehozni (az Operáé hardcoded és slussz, passz), ott a Greasemonkey és mégis! Minden apró baromságra addon van, de userJS/GM script nincs.

Például az Operás userJS-ből álló snap-links sokkal okosabb, mint a Firefoxos megfelelője, ami viszont addon.

Soroljam?

@Dzsini: Most sem, mivel már meg van írva a cikk a "Kiegészítők" alatt.
De éppen ez az. A blog párezer olvasójából szerintem rajtam kívül van még kb 10 ember, akit érdekelnek egyáltalán a userJS-ek és az INI bütykölések.

Mindegy, egy pozitívuma talán számomra is van. Az oAutopagerize státuszjelzője helyet foglalhat egy gombon is, így nem lassul a görgetés (ami természetesen a fixed positioned CSS bug miatt van, de kit érdekel? Elvégre csak egy Operás fejlesztő oldalán lesz használhatatlan a smooth scroll emiatt... people.opera.com/rijk/opera/

Dzsini 2010.10.14. 12:07:53

OpenOffice-nak annyi, jelenleg talán LibreOffice lesz a neve, de háborúk vannak az Oracle-el.
a KMPlayer különálló lejátszó, csak windowsos, és nincs köze az MPlayer (ami magyar) / ffmpeg vonalhoz (bár tudja használni azt dekódoláshoz, de megvan nélküle)

David_K 2010.10.14. 12:11:28

@penge™: szerintem ami eddig megvolt Operában az marad is, tehát arra nem kell kiegészítő. Gondolom a kiegészítők ellenére is fog kapni új funkciókat a jövőben, nem látom ez miért ütné ki. A linux elvileg hiába használható bármire, a gyakorlatban totál szűk a felhasználhatósága. És ez számít. Na meg ha valami nem megy, akkor jöhetnek a konzol meg a parancsok, fordítgatás stb., ehhez elég mélyen kell érteni hozzá, winen elég a grafikus felületen megkeresni a dolgokat, de többnyire alapból működik minden. Szerintem nem jó a példa továbbra sem. Az idő majd eldönti, mennyire volt jó ötlet a plugineket bevezetni, mivel opcionális a dolog, szerintem nem lesz negatív hatása, a pozitív meg a közösség aktivitásától függ elsősorban.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.10.14. 14:22:22

@David_K: Kivéve amíg ezt is ki nem lobbizzák: my.opera.com/chooseopera/blog/2010/10/14/opera-11-will-have-extensions?startidx=50#comment43683652

Elvégre a Chrome is "minimalista" és utánozni kell azt a .... majdnem kimondtam.
süti beállítások módosítása