Magyar Opera

Kiszivárgott 10.5 belső build

Nagy nap ez a mai. Felmentem a My Opera fórumára szokás szerint, meglátom az Opera 10.5-ről szóló topicot, gondoltam beleolvasok, erre mit látok? Valaki, aki nem is Opera alkalmazott (név szerint Astrophizz, az USA-ból) feldobta 3 tárhelyre az Internal buildet, amiből a Rapidról és a Megáról már törölve is lett, viszont a Depositfile-on ott maradt. Gondoltam leszedem, leellenőrzöm víruskergetővel, ami nem talált benne vírust és a kommentek sem erről árulkodtak, szóval TÉNYLEG KISZIVÁRGOTT a 10.5! Telepítettem (természetesen külön könyvtárba és ez nektek is javasolt) és tényleg a 10.5 (legalábbis ennyit nem tud senki buherálni rajta, aki nem fér hozzá a forráskódhoz).

A fícsöröket meghagyom nektek, nem lövöm le a poént, a hozzám hasonló türelmetlen emberek kipróbálhatják, feltoltam FTP-re, szóval onnan linkelem. Ezt a postot is a 10.5 alól írom, eddig még nem omlott össze, viszont a blog.hu-n a belépés gomb hiányzik (egérrel kitapintható a helye).

Időközben a Desktop Team már reagált a kiszivárgott előzetesre. Ebben elismerték, hogy a 10.5-ről van szó, de állításuk szerint ez nem azonos a kedden érkezővel, hanem annál sokkal régebbi összeállításról van szó.

Már csak ennyi van hátra a hivatalos pre-alfáig:

Letöltés

Karácsonyi meglepetés az Operától

Közeledik a karácsony, a bevásárlóközpontok minden lehetséges négyzetcentiméterén karácsonyi izzók villognak, mostanra már mindenki az ilyenkor megszokott ajándékozási lázban ég. Nincs ez másképp az Operánál sem: a fejlesztőcsapat gőzerővel dolgozik azon, hogy december 22-ére egy csinos ajándékcsomagot tegyenek a virtuális asztalunkra, mégpedig a 10.5-ös verzió elő-előzetesét (vagyis egy pre-alpha verziót).

A részletekről egyelőre nem nyilatkoztak (hiszen úgy nem lenne meglepetés...), csak annyit tudunk róla, hogy az új verzió kulcsszava a sebesség. Vajon megkapjuk végre a várva-várt Carakan vagy Vega build-ünket?

Frissítés: Egyes Twitter bejegyzések szerint nem lesz Presto 2.4 a kora karácsonyi meglepetés-előzetesben... 2.5 lesz!

EU kontra Microsoft: egyezségre jutottak

Két évvel ezelőtt szinte bombaként robbant a hír: az Opera bepanaszolta a Microsoftot az Európai Bizottságnál. Ennek oka az volt, hogy véleményük szerint a Microsoft az Internet Explorer Windowsba ágyazásával törvénytelenül használja ki az operációs rendszerek terén szerzett monopóliumát. Ezért, a precedens értékűnek tekintett, Windows Media Playerrel kapcsolatos per alapján kérték a jogsértés megállapítását és annak megszüntetését.

Az EU hosszasan vizsgálódott, miközben szakértőként maga mellé vette az Operát, és további piaci szereplőket, mint például a Mozilla és a Google. Az idei év elején végre megszületett az ítélet, amelyben helyt adtak az Opera kifogásainak. Innentől kezdve, hogy a várható súlyos büntetést elkerülje, a Microsoft igyekezett együttműködni az EU-val, hogy kidolgozzák a probléma megoldását.

Az első ötlet a már említett Media Player ügyre hajazott, nevezetesen egy IE nélküli verzió kibocsátását vették fontolóra. Mivel ez a megoldás már a korábbi esetben sem vezetett eredményre, végül elvetették az ötletet.

Ezután kapott lábra a választóképernyős elképzelés, amit többszöri módosítást követően végül az Európai Bizottság és a piaci riválisok egyaránt elfogadtak. előbbi úgy ítélte meg, hogy ezzel a módszerrel a jogsértő helyzet minden szempontból megszűnt, így a maga részéről elintézettnek tekinti az ügyet, a Microsoftnak pedig nem kell büntetést fizetnie.

A végleges koncepció alapján az IE továbbra is része marad a Windowsnak, ám manuálisan bármikor eltávolítható tették. A választóképernyő a Windows egyéb frissítéseivel együtt települ majd, és nem az IE-ben, hanem külön ablakként jelenik meg.

Tovább...

Emlékeztető: Adventi játék az Operánál

Ugye nem felejtettétek el, hogy még mindig tart az adventi játék a MyOpera oldalán? Minden nap feltesznek egy kérdést, és a helyesen válaszolók közül valaki egy norvég édességekkel teli Opera batyut kap ajándékba!

A kérdéseket és a válaszokat itt a blogon is követjük a korábbi bejegyzésben.

Sok sikert!

Az én Operám - 14. (Karmadealer)

A Magyar Opera blog meghirdette cikksorozatát, amiben bárki megírhatja, hogy ő hogyan használja az Opera böngészőjét. Ehhez segítséget is talál a kiírásban. Az alábbi írás is ennek az akciónak az eredményeként született, ezúttal Karmadealer jóvoltából, akinek ezúton is szeretnénk megköszönni a munkáját!

(Jelenet, valahol a nagykörúton, kisfiú hangszertokkal a kezében megszólít egy idősebb urat)

- Bácsi, hogy jutok el az Operába?

- Gyakoroljon fiam, sokat gyakoroljon!

És mielőtt a szörnyű viccért meglincselnétek, én is elmesélem hogyan jutottam el az Operába.

Valamikor a kilencvenes évek második felében az akkor legnépszerűbb böngészőn, a Netscape Navigátoron kezdtem a netjunkie életem. Az akkori Windows operációs rendszerek pocsék megbízhatósága és általános, sőt, gyakorlatilag kizárólagos elterjedtsége (vagyis megkerülhetetlensége) minden olyan embert MS gyűlölővé tettek aki meg tudta különböztetni az oprendszert az alkalmazástól.

Emiatt (sem) jöhetett szóba az időközben elterjedő Explorer az akkorra Communicatorrá keresztelt, de meghízott és elfáradt Netscape-em leváltására, pedig jócskán túlhordtam, mert az öreg Netscape-nek még fél lábbal a sírban is ezerszer jobb volt a levelezőkliense mint az addigra minden gépet megfertőző Outlook Express nevű „víruskliensnek”.

Akkoriban talán a 3-as vagy már inkább a 4-es Opera létezett, leginkább warez formátumban. :-) És hát akinek van geek barátja, hamar hagyja magát rábeszélni valami különleges, exkluzív progira, főleg ha a lakosság azon elenyésző hányadához tartozik aki szereti tudni mitől megy a villamos.

A füles böngészés, testreszabhatóság nagyon ínyemre volt, ezért az öreg lomtárszökevénnyel sokáig együtt használtam, de a végső találatot az egérmozdulatokkal támadó 5-ös Opera vitte be a szívem közepébe, ami ráadásul az első ingyenes verzió volt, a legendás reklámbannerrel. (Amit azért a szintén warez AdMuncher miatt persze nem sokáig kellett hogy nézzek).

Azóta hadonászom hasztalan a képernyőkön ha Opera nélküli gépeken kell böngésznem, és ekkor világosodott meg, számomra mit jelent a neve: úgy irányítod az egérrel mint karmester a zenekart az operában: pici mozdulatodra komplett folyamatok zajlanak le, oldalak nyílnak és csukódnak, szaladsz előre-hátra az előzményekben mint kés a vajban, miközben kezed le sem veszed az egérről.

Tovább...
süti beállítások módosítása