Magyar Opera

Külön IMDB design van az Operához

Mailben kaptunk egy tippet Rékától, hogy az IMDB oldala másképpen néz ki Opera alatt, mint Firefoxban, és meglepő módon ezúttal az operás verzió tűnik jobbnak. Valóban, ha megnyitod az IMDB oldalát a két böngészőben, szembetűnő a különbség. A többi böngészőben (Explorer, Chrome) ugyanaz jelenik meg, mint a Firefoxban.

Az IMDB oldala Operában

Az operás design mindenesetre újabbnak és modernebbnek tűnik, működnek benne a lenyíló menük (a másikban nincs ilyen). Azonosító váltásra nem reagál. Lehet, hogy így akarják tesztelni az új designt? Mindenesetre érdekes.

Az IMDB oldala Firefoxban, Explorerben és Chrome-ban

Hasonló esetekben az Opera általában a nem támogatott vagy mellőzött böngészők csoportját szokta gyarapítani, de szerencsére vannak példák az ellenkezőjére is: legutóbb például a GMailben találtak egy olyan funkciót, amelyik jelenleg kizárólag Operában működik. Ha ismertek még hasonló oldalakat, írjátok meg!

Magyar Opera statisztikák - felmérés

Felmerült a fórumokban az igény, hogy a Magyar Opera látogatottságáról némi információval szolgáljunk. Már jó ideje múködik a Google Analytics szolgáltatás az oldalon, ami ennek megfelelően rengeteg információval lát el minket.

Ehhez kérnénk a segítségeteket, nevezetesen, hogy ti milyen adatokra, kimutatásokra lennétek kíváncsiak. Értelemszerűen hanyagolnám a klasszikus látogatási adatokat (lapon töltött idő, visszafordulási arány... stb.), elsősorban a böngészőverziók, oprendszerek arányával kívánok foglalkozni, de persze várok egyedi ötleteket is. Kérdés, hogy mekkora időtartamra, mit és minek a függvényében mutassunk meg, hiszen a fenti megszorítások is számtalan grafikon elkészítésére adnak módot.

Még nagyobb egységben (b1810)

Ez a "pénteki" előzetes valójában tegnap érkezett, de meglehetősen későn, így már nem volt módunk írni róla. Most ezt a hiányosságot pótoljuk, és részletesebben foglalkozunk a 1810-es rajtszámot viselő jövevénnyel.

A címbeli utalás mi másra is vonatkozhatna, mint a Unite-ra, ami nem csoda, hiszen a 10.10-es Opera várhatóan csak erről fog szólni. Ennek megfelelően a stabil 10-es kiadását követően a változtatások, javítások nagy része ezt a témát érintette, nincs ez másképp most sem. De mielőtt rátérnénk az újdonságokra, emlékezzünk meg egy fontos apróságról. Végre ismét rendesen működik a találati lista, az utóbbi két alkalommal ugyanis a szóközök helyére "%20"-at szúrt be, ami nem tett jót a használhatóságnak.

Változások, javítások:

  • frissítések a fordításokhoz
  • a legördülő találati listában a szóközök már megfelelően jelennek meg
  • egy memóriaszivárgás-probléma megoldva
  • a sütik elküldésének biztosítása, ha közvetlenül kapcsolódunk a Unite szerverekhez
  • UPnP NOTIFY üzenet küldésével kapcsolatos időzítési probléma kijavítva
  • a "_" karakterrel kezdődő Unite szolgáltatás-elérési útvonalakat már nem utasítja vissza a böngésző
  • új Unite alkalmazás telepítése törli a korábbi verziót - javítva
  • a Messenger szolgáltást frissítették és visszakerült az Operába
  • a fájlmentés-párbeszádablakkal kapcsolatos fagyás javítva (csak Windows)
  • IPv6-al kapcsolatos hiba javítva (egyes oldalak nem töltődtek be miatta) (csak Unix)
  • X11 alapú tálca-ikon (csak Unix)

Figyelem! Az előzetes verziók még sok hibát tartalmazhatnak, ezeket nem ajánlott mindennapi használatra telepíteni. Az Opera legutolsó végleges verzióját az Opera oldaláról töltheted le.

Letöltés:

Az én Operám - 7. (Dzsini)

A Magyar Opera blog meghirdette cikksorozatát, amiben bárki megírhatja, hogy ő hogyan használja az Opera böngészőjét. Ehhez segítséget is talál a kiírásban. Az alábbi írás is ennek az akciónak az eredményeként született, ezúttal Dzsini jóvoltából, akinek ezúton is szeretnénk megköszönni a munkáját!

Én és az Opera

Mennyi ideje használsz Operát? – Nagyon régóta, szerintem egyike vagyok azoknak a keveseknek, akik még fizettek is a reklámmentes Operáért (5-ös verzió, 2000 óta), és azóta nem szabadultam meg tőle, követett az összes számítógépemen, oprendszeremen, általában próbáltam belőle mindig a legújabb verziót használni.

Hogyan, hol ismerted meg? – Kerestem egy olyan programot, amivel kényelmesebb böngészni, nincs szükség külön ezer programra mindenhez – akkoriban az ICQ volt az általánosan elterjedt beszélgetőrendszer, az Opera ismerte azt is, már akkor volt IRC kliens is benne, ezekre mind jól használható volt. Egy ideig használtam, majd a reklámcsík elkezdett zavarni (mindig a legtöbb böngészési felületet próbáltam elérni – ez látszik majd a későbbi beállításaimban), ezért úgy döntöttem, hogy nem szenvedek a különféle kulcsgenerátorokkal meg ilyesmikkel, hanem kifizetem – még valahol valamilyen archívumomban biztosan megvan a név-regisztrációs kód amit kaptam.

Mennyire intenzíven használtad az idők folyamán? – Első böngészőm volt azóta, más nem is került a gépemre, az IE elég volt arra a pár pillanatra, amikor kellett (szerencsére a böngészési szokásaimba nem zavartak bele a régi Opera megjelenítési gondjai), mostanában az IE helyett egy Chrome van fent, mert félelmetesen gyorsan indul és alig foglal memóriát.

Hol használod pontosan? – Az otthoni gépemen 2000 óta, később a laptopra és a mobiltelefonra is felkerült, mindenhol első böngésző, úgyhogy a Link számomra hatalmas áldás volt.

Milyen verziót használsz? – A legújabb Unite-os változat van fent mindig, használom az otthoni gép és a laptop közti ide-oda küldözgetésre, szeretek kísérletezni az újdonságokkal, a Unite-ba egy pillanat alatt beleszerettem és használom. Egy pendrive-on van egy 9.64-es hordozható változat, az néhány napon belül valószínűleg fel lesz javítva egy 10-esre, oda stabil változatokat teszek.

Milyen operációs rendszer(ek)en? – Windowsos vagyok, az otthoni gépen XP, laptopon Vista.

Így néz ki

Tovább...

Megnyertük az Opera 10 támogatói versenyt!

Éppen egy hónappal ezelőtt jelent meg az Opera 10, és ezzel egyidőben indult el a támogatói verseny is, amelynek a fődíja egy Nintendo Wii volt. Hála nektek, az egész játék alatt végig vezettem (néhány kivételtől eltekintve), és így sikerült megnyerni a konzolt és két választott játékot. Nagyon köszönöm mindenkinek, aki az oldalunkon keresztül töltötte le az Opera 10-et, ezzel is hozzájárulva a sikerünkhöz. Közhelyesen hangzik, de most teljesen igaz, hogy nélkületek ez nem sikerült volna.

Ezen kívül örömmel jelenthetem be azt is, hogy kaptam operás ajándékokat is (pólókat, tollakat, labdákat és hasonlókat), amelyeket teljes egészében köztetek fogunk szétosztani, különböző versenyek és szavazások során. Egyelőre még nem döntöttük el, hogy milyen játékokat szervezünk ehhez, de hamarosan sor kerül erre is!

A nyeremény alkalmából a My Opera készített velem egy interjút is, amelynek a fordítását most itt is elolvashatjátok.

Bemutatkoznál az Opera közösségnek?

A nevem Csaba, Magyarországon élek és szoftverfejlesztőként dolgozom. Két kislány büszke apukája vagyok.

Mikor és miért kezdted el használni az Operát?

2001-ben ismertem meg az Opera 5-öt, és nagyon lenyűgözött, hogy milyen sok funkcionalitás volt már akkoriban elérhető az Operában: a füles böngészés, az egérmozdulatok, a beépített keresők és egy nagyon jó felugró blokkoló. Az Opera 6 még ennél is jobb volt, szinte csak ezt használtam a böngészéshez, így később meg is vettem. A beépített levelezőt nem szerettem eleinte, de miután megjelent az M2, azt is használtam.

Tovább...
süti beállítások módosítása