Magyar Opera

Még nagyobb egységben (b1810)

Ez a "pénteki" előzetes valójában tegnap érkezett, de meglehetősen későn, így már nem volt módunk írni róla. Most ezt a hiányosságot pótoljuk, és részletesebben foglalkozunk a 1810-es rajtszámot viselő jövevénnyel.

A címbeli utalás mi másra is vonatkozhatna, mint a Unite-ra, ami nem csoda, hiszen a 10.10-es Opera várhatóan csak erről fog szólni. Ennek megfelelően a stabil 10-es kiadását követően a változtatások, javítások nagy része ezt a témát érintette, nincs ez másképp most sem. De mielőtt rátérnénk az újdonságokra, emlékezzünk meg egy fontos apróságról. Végre ismét rendesen működik a találati lista, az utóbbi két alkalommal ugyanis a szóközök helyére "%20"-at szúrt be, ami nem tett jót a használhatóságnak.

Változások, javítások:

  • frissítések a fordításokhoz
  • a legördülő találati listában a szóközök már megfelelően jelennek meg
  • egy memóriaszivárgás-probléma megoldva
  • a sütik elküldésének biztosítása, ha közvetlenül kapcsolódunk a Unite szerverekhez
  • UPnP NOTIFY üzenet küldésével kapcsolatos időzítési probléma kijavítva
  • a "_" karakterrel kezdődő Unite szolgáltatás-elérési útvonalakat már nem utasítja vissza a böngésző
  • új Unite alkalmazás telepítése törli a korábbi verziót - javítva
  • a Messenger szolgáltást frissítették és visszakerült az Operába
  • a fájlmentés-párbeszádablakkal kapcsolatos fagyás javítva (csak Windows)
  • IPv6-al kapcsolatos hiba javítva (egyes oldalak nem töltődtek be miatta) (csak Unix)
  • X11 alapú tálca-ikon (csak Unix)

Figyelem! Az előzetes verziók még sok hibát tartalmazhatnak, ezeket nem ajánlott mindennapi használatra telepíteni. Az Opera legutolsó végleges verzióját az Opera oldaláról töltheted le.

Letöltés:

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr931423565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Darkcomet 2009.10.03. 07:46:12

Velemenyem szerint az unite egyelore prima tamadasi feluletet biztosit illetektelen behatolashoz, szoval csak ovatosan vele. Ismerosomnel az opera mail egyszer csak el kezdett spam hegyeket kuldozgetni, olyan mertekbe, hogy a netszolgaltatoja tiltotta az SMTP hozzafereset. Tobb mint valoszinu, hogy az unite-on keresztul szerzett jogosultsagot valamilyen rootkit, de egyenlore csak utalasokat talaltunk ra a neten, egy letezo, de meg nem publikus exploitra. Raadasul linux alol hasznalja, rootkent telepitve, tehat a sima user jogosultsag is eleg volt neki a spammeleshez.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.10.03. 08:02:24

@Darkcomet: Nem kevésbé, mint a torrent, vagy a DC, vagy akár az MSN megosztások, a lényeg, hogy mind biztosít közvetlen hozzáférést a gépeden található tartalomhoz.

Van valami írás valahol ezzel kapcsolatban, hogy az M2 és a Unite között van egy ilyen exploit? Mert előfordulhat az is, hogy a File Uploader-be kapott egy malware-t, ami kihasznált a Linuxban egy sebezhetőséget.

Egyébként vicces dolog ez a jogosultságkezelés, mert ez max a rendszer integritását védi, de usermódban simán lehet:
- szoftvereket futtatni
- mailklienst futtatni
- webszervert futtatni
Szóval gyakorlatilag nem kell sudo (vagy Windows esetében UAC eleválás), hogy egy kártevő: átnevezzen, létrehozzon, töröljön, tömörítővel lejelszavazzon fájlokat, illetve a már egyszer a tűzfalon átengedett, usermódban futó alkalmazást manipuláljon.

ch6 · http://www.twitter.com/ch6fringemiki 2009.10.04. 11:19:14

Nekem most először működik akadálymentesen a Unite UNIX rendszer alatt. Eddig mindig volt valamilyen problémája... Windowsnál már régóta tökéletesen működik :)

A biztonságáról meg...hát, szerintem ezt még túl korai megmondani, hogy mennyire biztonságos vagy sem. Külföldi fórumokon nem sok helyen láttam panaszkodókat :)
süti beállítások módosítása