Magyar Opera

6. nap: Haladó beállítások: Tartalom, betűtípusok, letöltések, alkalmazások

Újabb nap, újabb haladó beállítások. Ma a Tartalom, a Betűtípusok, Letöltések és az Alkalmazások nevű menüpontokat fogjuk megbeszélni.

Tartalom

Opera haladó beállítások - TartalomEzt a párbeszédablakot az Eszközök > Beállítások > Haladó fülön találod, a Tartalom almenüre kattintva

Itt találjuk meg azokat a beállításokat, amivel azt szabályozhatjuk, hogy a weboldal miképpen is nézzen ki, mit tartalmazzon és mit ne.

Animált GifEgy animált kép

Animált képek engedélyezése: Nyilván találkoztál már olyan oldallal, ami tele van izgő-mozgó-idegesítő .gif képpel. Ezzel lehet az ilyen oldalakat elviselhetőbbé tenni. Ha letiltod, akkor egyszerűen az animáció egyik képkockáját fogod látni és többé már nem fognak mocorogni. Jobbra láthatsz egy mozgó .gif képet, itt pedig megnézhetsz egy hasznos svg "képet". Az oldalon egyébként jól kidomborodik az Opera svg támogatásának erőssége, az Internet Explorer, a Chrome, de még a Firefox sem tud vele mit kezdeni, csak bután állnak. Ezeket a mozgó képeket az F12-vel előhívható menüben is szabályozhatod.

Tovább...

Sablon levél a kirekesztő / hibás oldalaknak

Szépen gyarapodnak a hibás oldalak a Szégyenfalon, és eddig alig néhány oldal javult meg rajta. Nemrég az Opera szólt, hogy kiemelten foglalkoznak a magyarországi oldalakkal, hogy a legfontosabb, legnépszerűbb oldalak itt is működjenek Operában. Ezt több módon próbálják elérni: miután megvizsgálták a szóban forgó hibát, beépíthetnek a böngészőbe egy fix azonosítócserét, javíthatnak vagy módosíthatnak az Opera kódján (ez esetben a javítás csak a következő nagyobb verzióban jelenik meg), vagy felveszik a kapcsolat az oldal készítőivel, és megpróbálnak közösen egy megoldást kidolgozni.

Mivel a legtöbb esetben a probléma oka a hibás oldalakban található, így a harmadik megoldás lenne a leginkább célravezető (bár a javításokkal az Opera hibatűrő képessége is nő, csak ez valószínűleg a performancia kárára történik). Ehhez szükség van arra, hogy kapcsolatba lépjünk az adott oldal karbantartóival.

Mivel egy fecske nem csinál nyarat, nagyobb esélyünk van, ha többen is írunk az ilyen oldalaknak, így talán inkább hajlandóak foglalkozni a problémával. A kapcsolatfelvételben segíthet az alábbi sablon levél, amit a hibás oldalaknak küldhettek. A kiegészítendő adatokat szögletes zárójelbe tettem, a szöveghez tartozó megjegyzéseket pedig kiemeltem, ezek érrtelemszerűen nem kell benne legyenek a levélben.

Tisztelt [kapcsolattartó neve, vagy oldal neve],

/* Mutasd be magad, említsd meg, hogy használod az oldalukat, és magyarázd meg, miért lépsz velük kapcsolatba. Például: */

[A te neved] vagyok, az [weboldal neve vagy URL-je] felhasználója. Böngészésre az Operát használom, de sajnos az önök oldala [ide írd a fellépő problémát, pl. nem működik Operában, nem jelenik meg rendesen Operában, kitiltja az Operát, stb]. Nagyon örülnék, ha utánanéznének ennek a problémának, hogy a többi Opera felhasználóval együtt teljes értékűen tudjuk használni az oldalukat.

Tovább...

Kis Opera-verzió történelem

Mióta van süti kezelés az Operában? És az Illeszkedés funkció, netán a képek letiltásának lehetősége? Nem állítom, hogy ezek napjaink legfontosabb kérdései, mindenesetre vannak szituációk, amikor jó lenne minél hamarabb választ találni rájuk, vagy pusztán a kíváncsiság hajt minket. A kérdés csak az, hogy hol keressük.

Talán kézenfekvő volna a változási közleményekben kutakodni, mert kellően részletesek, és egészen az Opera 5-ig nyúlnak vissza. Azonban ezen oldalak felépítése nem éppen ideális a feladathoz, hiszen nem funkcióra, hanem verzióra kereshetünk csupán. Azért megnézném azt az embert, aki állhatatos munkával, egyesével végignézné az összes apró bejegyzést, főleg, hogy a siker így sem garantált.

Egy másik lehetőség egy keresőoldal használata, de ezek eredményei sokszor használhatatlanok, és a legjobb találatok is inkább a funkciót ismertetik, mintsem a kifejlesztésének az időpontját. Harmadik gondolatunk egy tematikus oldal (például Wikipedia bejegyzés) lehetne, de általában itt sem jutunk elegendő információhoz. Mennyivel egyszerűbb lenne a helyzet, ha létezne egy külön oldal erre a célra!

Szerencsére ezt az igényt az Operánál is felismerték, és némileg megkésve ugyan, de léptek. A közvetlen kiváltó okot valószínűleg a Safari 4 béta megjelenése, és az azt övező, néminemű túlzásokba eső Apple-féle öndícséret szolgáltatta. Az efféle plágiumgyanús ügyek az Operát komolyan érintik, hiszen a böngésző netszerte az innovációs képességéről ismert, és meglehetősen sok, ma már alapfunkciónak számító megoldást először az Opera vezetett be. Egy ilyen lista alkalmas lehet ennek tényszerű dokumentálására és a hírnév erősítésére egyaránt.

Megszületett tehát a verziótörténelmet bemutató oldal, amit nem sokkal később jelentősen kibővítettek, így már meglehetősen sok információ érhető el rajta. Lássuk, pontosan mit is találhatunk itt! Egyelőre csak angol nyelven elérhető, de az adatok jellege folytán nem is igényel különösebb nyelvi ismereteket.

Tovább...

A Gyorshívó-elemek címének megváltoztatása

A gyorshívó elemeinek számának megváltoztatásáról már volt szó. De megváltoztathatod ezen kívül az oldalak címét is, ha túl hosszúnak találod, nem fér ki vagy nem tetszik az eredeti cím. Bár elméletileg lecserélheted a speedial.ini-ben is a címeket, az Opera viszont nem ezt jeleníti meg.

Egy egyszerű trükkel viszont könnyen megváltoztathatod a gyorshívóban látható oldalak címét.

  1. Első lépésként hozz létre egy egyszerű HTML fájlt, lehetőleg a profil könyvtáron belül a következő tartalommal:

    <html>
    <head><title>Név</title></head>
    <frameset><frame src="http://www.webcim.hu">
    <noframes>Enable <a href="opera:config#Extensions|Frames">Frames</a> and save.</noframes>
    </frameset>
    </html>
    

    Változtasd meg a Név és webcím részeket.

  2. Nyisd meg a létrehozott fájlt, és a gyorshívót is.

  3. A megnyitott gyorshívó füle legyen az aktív, majd húzd az imént megnyitott HTML oldalt a gyorshívó egyik helyére.

Most már a cím az általad megadott lesz. Viszont a gyorshívó linkje a létrehozott fájlra fog mutatni. Ezt a problémát is elkerülheted, ha a HTML fájl tartalmát lecseréled a lenti kódra, a JavaScript-nek engedélyezve kell lennie, valamint a gyorshívó képe nem fog megjelenni. A kép elérési útját megadhatod az opera:blank helyén, illetve lejjebb lesz még szó a gyorshívó képeinek cseréjéről.

<html>
<head><title>Név</title></head>
<script type="text/javascript">
function load() { window.location="http://www.webcim.hu"; }
</script>
<frameset><frame onload="load()" src="opera:blank">
<noframes>Enable <a href="opera:config#Extensions|Frames">Frames</a> and save.</noframes>
</frameset>
</html>

Figyelem! Ha az általunk létrehozott HTML fájlt töröljük, akkor az oldal nem fog megnyílni a gyorshívóból. Ha Opera Linket használunk, akkor ugyancsak gondot okozhat ez a módszer, mivel más gépekről nem lesz elérhető a link.

A fenti leírás nem minden oldalnál működik, a gyorshívó frissítésekor az általad megadott cím megváltozhat.

Kapcsolódó cikkek:

süti beállítások módosítása