Magyar Opera

6. nap: Haladó beállítások: Tartalom, betűtípusok, letöltések, alkalmazások

Újabb nap, újabb haladó beállítások. Ma a Tartalom, a Betűtípusok, Letöltések és az Alkalmazások nevű menüpontokat fogjuk megbeszélni.

Tartalom

Opera haladó beállítások - TartalomEzt a párbeszédablakot az Eszközök > Beállítások > Haladó fülön találod, a Tartalom almenüre kattintva

Itt találjuk meg azokat a beállításokat, amivel azt szabályozhatjuk, hogy a weboldal miképpen is nézzen ki, mit tartalmazzon és mit ne.

Animált GifEgy animált kép

Animált képek engedélyezése: Nyilván találkoztál már olyan oldallal, ami tele van izgő-mozgó-idegesítő .gif képpel. Ezzel lehet az ilyen oldalakat elviselhetőbbé tenni. Ha letiltod, akkor egyszerűen az animáció egyik képkockáját fogod látni és többé már nem fognak mocorogni. Jobbra láthatsz egy mozgó .gif képet, itt pedig megnézhetsz egy hasznos svg "képet". Az oldalon egyébként jól kidomborodik az Opera svg támogatásának erőssége, az Internet Explorer, a Chrome, de még a Firefox sem tud vele mit kezdeni, csak bután állnak. Ezeket a mozgó képeket az F12-vel előhívható menüben is szabályozhatod.

Megjegyzés: Weboldalakba a mozgó képeken kívül még betehetnek Flasht is, amivel hasonló idegesítő eredményt lehet elérni. Erről bővebben pár sorral lentebb.

Beágyazott hangok engedélyezése a weblapokon: Az animált képek után a másik legidegesítőbb dolog a weboldalakba ágyazott hangok, főleg zene hallgatása közben. Szerintem érdemes kikapacsolni. Ezt is elérhetjük az F12-vel előhívható menüvel.

Megjegyzés: Ez a beállítás nem tudja befolyásolni a beépülőktől származó hangot (Pl: Flash)

JavaScript engedélyezése: A JavaScript felel a weboldalakba épített reklámok döntő hányadáért, a különböző figyelmeztető üzenetekért, a pop-up ablakokért és rengeteg más hasznos, vagy éppen idegesítő dologért. Érdemes megfontolni a JavaScript tiltását és csak azokon a weboldalakon engedélyezni, ahol tényleg szükség van rá. Ilyenkor viszont előfordulhat, hogy a weboldal a JavaScript nélkül teljesen, vagy részben működésképtelenné válik. Ha úgy döntünk, hogy engedélyezzük a JavaScriptet (ami az alapértelmezett beállítás is), akkor sem kell aggódnunk, mert az Operában több, JavaScriptel vezérelt folyamatot kontrolálhatunk. A JavaScripteket az F12-vel előhívható menüvel kapcsolgathatjuk.

JavaScript beállítások: Itt vezérelheted, hogy melyik JavaScript eseményeket engedélyezed és melyeket nem, valamint itt adhatod meg a felhasználói JavaScripteket tartalmazó mappádat.

Opera Javascript beállításaiEzt a párbeszédablakot az Eszközök > Beállítások > Haladó > Tartalom > JavaScript beállítások.. útvonalon találod.

  • Ablakméretezés engedélyezése: A JavaSripttel a felugró ablak méretét is változtathatjuk, ha ezt engedélyezzük neki. Példa oldal.

  • Ablakmozgatás engedélyezése: Ezzel azt befolyásolhatjuk, hogy a felugró ablak a böngészőben hol jelenjenek meg,  illetve azt, hogy mozoghatnak-e. Ezt általában arra használják, hogy egy helyen megnyílik a felugró, majd figyelemfelkeltés céljából  átugrik egy másik pozícióra.

    Példa hivatkozás, a nyilakra kattintva az ablak elkezd mozogni, ha engedélyezed ezt a JavaScript beállítást. A beállítás módosítása után az oldalt frissíteni kell.

  • Ablaknövelés engedélyezése: Ha már régóta internetezel, akkor biztos találkozhattál olyan weboldallal, ami a betöltődése után, vagy csak úgy, magától az előtérbe kerül. Magyarul egy olyan fül lesz aktív, amire te nem is kattintottál rá. Egy cikk olvasása közben ez eléggé idegesítő tud lenni. Majd ha megakarom nézni, akkor rá kattintok, de addig maradjon ott ahol van. Nem javaslom az engedélyezését.

  • Ablakcsökkenés engedélyezése: Ez az előzőnek a fordítottja, amikor egy ablak inaktívvá szeretne válni. Szintén nem javasolt az engedélyezése.

  • Jobb kattintás fogadásának engedélyezése Opera böngészőbenFCKeditor jobb gombos menüje

    Állapotmező-változás engedélyezése: Ezzel szabályozhatod, hogy engedélyezed-e az állapotmező megváltoztatását. Példa hivatkozás

  • Jobb kattintás fogadásának engedélyezése: Vannak bizonyos oldalakba ágyazott alkalmazások, amik az egér gomb kattintásának a hatására egy menüt szeretnének megjeleníteni. Hogy ne menjünk messzire, az blog.hu grafikus szövegszerkesztője, az FCKeditorban is van ilyen lehetőség. Alapértelmezettként az Operában ez nem engedélyezett, de ha használunk ilyen alkalmazást, akkor érdemes kipróbálnunk. Az FCKeditorban előfordult, hogy két menüt is kaptam: az Opera alapértelmezettjét és a képen látható FCKeditorhoz tartozó menüt.

  • Címsor elrejtésének engedélyezése: A JavaScriptes felugró ablakok el tudják tüntetni az Opera böngésző címsorát, ha ezt nem szeretnéd hagyni, akkor kapcsold ki. Ha a címsor el van tüntetve, akkor egy vékony csíkot fogsz látni az ablak fejléce alatt a weboldal címével, amire rákattintva visszakaphatod a címsorodat. Példa hivatkozás Lejjebb láthatsz két képet. A baloldali képen látszik a felugró ablak címsora, a jobb oldalin nem.

    Opera címsor megjelenítve Opera címsor elrejtve
  • Konzol megnyitása hiba esetén: Ha a böngésző valamilyen JavaScript feldolgozási hibába botlik, akkor azt itt láthatod. Ez a beállítás a fejlesztőknek kell, így hétköznapi böngészés során semmiképpen se kapcsoljuk be.

  • Felhasználó JavaScript fájlok: Lehetőségünk van a weboldalakat módosítani felhasználó JavaScripttel, amik az oldal betöltődése után futnak le. Ha eddig még nem használtál ilyeneket, akkor hozzál létre egy mappát valahol a gépeden, ebbe kicsomagolva másold a Javascript fájlokat, majd az Operában itt adjad meg a korábban létrehozott mappa útvonalát.

Java engedélyezése: Először is tisztázzuk, a JavaScript és a Java nem ugyanaz! A Java egy objektumorientált, platformfüggetlen programozási nyelv, amelyet a Sun fejlesztett ki. A Javát úgy kell feltelepíteni a gépedre, mint egy bármilyen más programot. Ha a gépeden már van telepített Java, akkor ezzel nem kell foglalkoznod, csak engedélyezned, majd letesztelned ezen az oldalon. Végeredményként egy a képen is látható izgő-mozgó valamit kell látnod és információkat az operációs rendszeredről, valamint a Java verziójáról. A legfrissebb verziót megkeresni és letölteni ide kattintva teheted meg.

JavaHa ilyet látsz, akkor a gépeden jól működik a Java

Megjegyzés: Linuxon itt meg kell adnod a a Java elérési útvonalát is. Ehhez tallózd ki /usr/lib/jvm/java-6-sun-1.6.0.03/ útvonalat, ahol a java-6-sun-1.6.0.03 a Java verzióját jelenti, így valószínűleg csak egy ehhez hasonló mappát fogsz találni, de az jó lesz.

Beépülők engedélyezése: A böngészők rengeteg feladatra beépülőket használnak. Ha egy weboldalban nem telepített beépülővel találkozol, akkor egy inaktív területet fogsz látni, amire kattintva bővebb információt fogsz kapni, vagy rögtön a beépülő letöltési oldalára kerülsz.

Opera - Új beépülőt találtHoppá, egy nem telepített beépülőbe botlottunk.

Az alábbi képen megnézheted a beépülők 2008 júniusi elterjedtségét, amivel szoros összefüggésben van a használat gyakorisága is. Magyarul ami elterjedtebb, azzal feltehetőleg gyakrabban is fogsz találkozni a weboldalakon.

Beépülők elterjedtségeFlash szinte minden gépen van

Tipp: A használt beépülők listáját az opera címsorába az opera:plugins-t beírva nézheted meg. 

Lássuk a leggyakrabban használt beépülőket és azok telepítésüket:

  • Flash: Ez felelős a gép fagyasztó oldalakért és reklámokat, de a Youtubeos videók is ezt használják. Az elterjedtsége 99% körüli, így gyakran találkozhatunk vele. Lejjebb megtudhatod, hogy a böngésződben van-e Flash beépülő és ha igen, akkor az milyen verziójú. A teszt elvégzéséhez bekapcsolt Javascript szükséges.

    Ha a böngésződben nincs Flash beépülő (pedig a Javascript engedélyezve van), vagy meg szeretnéd nézni, hogy van-e frissebb verzió, akkor irány a hivatalos oldal.

  • Windows Media Player beépülőWindows Media Player:  Ha a videókat nem flashként teszik közzé a weboldalon, akkor a második legnépszerűbb megoldás ez. Ha az alábbi videót nem látod, akkor a hivatalos oldalról letöltheted a Windows Media Player 11-et, aminek a telepítésével a beépülőd is frissülni és remélhetőleg működni is fog. A beépülőt pedig kipróbálhatod például a CNN oldalán.

  • QuickTime beépülőQuickTime: Tapasztalataim szerint a Windows Media Playeres beépülőnél kevésbé elterjedt. Ezzel is videókat és hanganyagokat szoktak közzétenni. Ha nem látod az alábbi két videót, akkor a hivatalos oldalról letöltheted a QuickTime lejátszót, itt pedig kipróbálhatod, hogy működik-e. A letöltési oldalon figyelj a bejelölésekre, mert az Apple - a QuikTime készítői - erőszeretettel szoktak egy másik programot is hozzá csomagolni, jelenleg például az iTunest.

  • Shockwave Director:  Hasonlóan a flashez, ez is Adobe termék. Elsősorban online játékoknál találkozhatunk vele. Mivel ez már az előzőeknél is kevésbé elterjedt, így nem is találkozunk vele sűrűn - én például a telepítése nélkül is minden weboldalt megtudtam nézni -, de ettől függetlenül, ha szükséged van rá, akkor ezt is letöltheted a hivatalos oldalról.

  • Real Player beépülő

    Real Player: Ezt is videó és hanganyagok lejátszására használjuk. Szokás szerint a hivatalos oldalról tölthetjük le a Real Player média lejátszót, amiből van ingyenes és fizetős verzió is. A telepítés után szükséges egy regisztráció. Ez még kevésbé elterjedt, mint az előbb említettek, általában csak alternatívaként szokták használni a Windows Media Player, vagy a QuickTime mellett. A Real Player beépülőd működését ellenőrizheted a BBC online rádiójával. A Listen to World Newsra kattintva előjön egy ablak, amiben választhatsz a Windows Media Player és Real player beépülő között.

  • PDF beépülő: Ha azt szeretnéd, hogy a .pdf fájlok a böngészőben nyíljanak meg, akkor a következőket kell tenned:

    1. Le kell töltened az Adoba Reader nevű pdf olvasó programot. Ki kell választanod az operációs rendszeredet (Windows, Linux, MAC), annak típusát, (például Vista, Xp ServicePack2-vel, vagy Xp ServicePack3-al ) valamint a magyar, azaz a Hungarian nyelvet.

      Megjegyzés: Azt, hogy melyik szervizcsomag (ServicePack) van fent a gépeden a Windows billentyű + Pause/Break gomb megnyomásával nézheted meg. A ServicePack 3-at itt töltheted le.

    2. Be kell zárnod az Operát, majd telepíteni a letöltött fájlt.

    3. Megnyitni az Opera böngésződet és megnyitni ezt a próba .pdf fájlt.

    4. Ha még mindig nem működne, akkor az nppdf32.dll fájlt (ami alapértelmezés szerint a C:\Program Files\Adobe Acrobat\Reader\Browser útvonalon található) másold be az Opera plugins könyvtárába (ami pedig alapértelmezés szerint a C:\Program Files\Opera\Program\Plugins útvonalon található).

      Megjegyzés: A .pdf fájlok kezelését  az Operában az Eszközök > Beállítások > Haladó > Letöltések ablakban állíthatod, csak írd be a fenti keresőbe a pdf szót és szüntesd meg a kijelölést az Operához rendelt fájltípusok elrejtése elől.

      Tipp: Ha eleged van az Adobe Reader lomhaságából, akkor próbáld ki az ingyenes Foxit Reader pdf olvasó programot. Ehhez ugyan nincs böngésző beépülő, de a gyorsasága szerintem bőven kárpótol érte.

  • További beépülők: Ezen kívül van még pár - még kevésbé elterjedt - beépülő, ezeknek a teljes listáját és letöltési linkjeit a hivatalos Opera oldalon nézheted meg, valamint további . Azért a teljesség kedvéért itt vannak felsorolás szintjén a nem tárgyalt beépülők is: Beatnik, DivX Player az audió és videó lejátszó kategóriában; GetRight és Go!Zilla a letöltés kezelő kategóriában; CPC View és Chime a grafikai és képnézegető kategóriában; végül pedig a Download Accelerator Plus (DAP) és Propel a letöltés gyorsító kategóriában.

Stílus beállítások: A weboldalaknak a stílusozását is szabályozhatjuk, sőt egyes oldalakhoz akár külön stílus (.css) fájlt is készíthetünk, így bármelyik weboldalon megváltoztathatjuk például a hátteret, a betűk és hivatkozások színét. De ezzel akár weboldal specifikus reklám blokkoló .css fájlokat is készíthetünk, de ezt inkább a haladó felhasználók figyelmébe ajánlom, nem azért mert olyan bonyolult lenne, de előfordulhat, hogy valakinek ez mégis zavarosnak, idegennek, vagy csak teljesen feleslegesnek tűnik. A stílusokat egy, az alábbi képen látható, Megjelenés és Bemutató nézetek füllel rendelkező ablakból állíthatjuk.

Opera stílus beállítások - MegjelenésEzt a párbeszédablakot az Eszközök > Beállítások > Haladó fülön találod, a Tartalom almenüre, majd ott a Stílus beállítások... gombra kattintva.

Megjelenés

  • Keretek engedélyezése: Ezzel lehet engedélyezni, vagy letiltani a keretekből felépülő weboldalakat (amit a framset nevű html elemmel állítanak elő). Bár kiszorulóban van a használata, azért még itt-ott találkozhatunk vele, tehát ne kapcsoljuk ki.

  • Beágyazott keretek engedélyezése: Vannak olyan oldalak, amikbe be van ágyazva egy másik weboldal (az iframe html elemmel). Ezen az oldalon így van megoldva a Flash beépülőnek és a Shockwave Directornak a tesztje is, tehát ezt inkább ne tiltsuk le. Viszont nem árt tudni, hogy a reklámok egy jelentős részét is ilyen módon helyezik el a weboldalban, így reklám letiltás helyett gyakran az is elég lehet, ha a beágyazott kereteket tiltjuk le a weboldalnál.

  • Mindig látható az aktív keret szegélye: Ezt viszont szerintem felesleges bekapcsolni. Ha megtennénk, akkor az aktív ablaknak ha törik, ha szakad, lenne egy kerete, még akkor is ha a weboldal készítői oda nem terveztek. De a legjobb érvem az, hogy menjünk le a hozzászólás küldése ablakba, töltsük be az oldal grafikus szövegszerkesztőjét, (Rich Text Editorját) majd próbáljunk meg egy hivatkozás beilleszteni. Az előjövő ablaknak bizony érdekes helyen látható a kerete, ha engedélyezzük a beállítást.

  • Az űrlapok stílusa változtatható: A weboldalakon vannak különféle gombok, beviteli mezők. Ezeket az oldal készítői elláthatják formázásokkal, hogy az is beleolvadjon az oldal kinézetébe. Nálunk például ilyen formázásokkal van ellátva a baloldalt lévő Keresés gomb és a hozzászólásokat elmentő gomb. Az alábbi képen a hivatalos Opera Link oldalt nézhetjük meg, felül űrlap formázással, alul pedig űrlap formázás nélkül. Ha figyeltél, akkor már tudhatod, hogy a képen  látható sárga keret mit jelent, ha nem emlékszel rá, akkor ismételd át a jelszókezelő mágusról szóló részt.

    Opera - Űrlap stílusozás
  • Görgető sáv

    A görgetősávok stílusa változtatható: Hasonlóan az űrlapokhoz, az oldalt (és esetleg lent) lévő görgetősávok stílusát is hozzá illeszthetik az oldalhoz. Ha nem szereted a meglepetéseket, akkor ne engedélyezzed. A kép bal oldalán van egy stílusozott görgetősáv, a jobb oldalán pedig egy hagyományos.

  • Saját stíluslap: Lehetőséged van saját stíluslap használatára is. Ha itt választasz ki egy .css fájlt, az az összes weboldalra érvényes lesz, kivéve, ahol oldal specifikusan állítasz be valami mást.

Bemutató nézetek: Mint azt a lejjebbi képen is láthatod, kétféle nézet közül választhatsz egy oldal megnézésekor: a Szerzői nézetettel úgy láthatod a weboldalt, ahogy azt megírta az oldal készítője, a Saját nézet használatával viszont te szabhatod meg, hogy az oldal miképpen jelenjen meg. Amelyik nézetet Alapértelmezettnek állítod be, azzal fogja a weboldalakat  megjeleníteni. A két nézet között pedig a Shift + G billentyűparanccsal, vagy a Nézet > Stílus menüpont alatt  válthatsz. 

Opera stílus beállítások - Bemutató nézetEzt a párbeszédablakot az Eszközök > Beállítások > Haladó fülön találod, a Tartalom almenüre, majd ott a Stílus beállítások... gombra és a Bemutató nézetekre kattintva.

Oldalbeállítások kezelése: Az Operában a beállításokat két szinten szabályozhatjuk. Eddig csak az általános, minden weboldalra érvényes beállításokról esett szó. Az Opera egyik erőssége - ami más böngészőben nincs, vagy csak kiterjesztések árán valósítható meg -, hogy az általános, legtöbb weboldalra érvényes beállításoktól eltérőeket is használhatunk, egyetlen-egy weboldalra. Fontos tudni, hogy a weboldal specifikus beállítások magasabb prioritással rendelkeznek, mint az általános beállítások. Tehát ha az Eszközök > Beállítások > Általános fülön minden felugró ablakot letiltottunk, de az oldalunkat olvasva weboldal specifikusan minden felugró ablakot engedélyezel, akkor tőlünk kaphatnál felugró ablakokat, (ne aggódj, mert nem fogunk ilyenekkel idegesíteni) de az összes többi weboldalról letiltanád az összes felugró ablakot.

A weboldal specifikus beállításokat az adott oldalon egy jobb kattintással, vagy F12-öt nyomva, majd az Oldalbeállítások szerkesztése... menüpontból érheted el. Ilyenkor az alábbi ablakot fogod  látni

Opera - Oldalbeállítások Ezt a párbeszédablakot egy weboldal fölött nyomott jobb gomb, vagy F12-öt nyomva, majd az Oldalbeállítások szerkesztése... menü kiválasztásával érheted el.

Amint láthatod az ablakon hat fül található, de ne féljél a beállítások sokaságának láttán, mert szinte mindegyik visszaköszön a általános beállítások közül, de azért nézzük meg, hogy mivel hol találkoztál, vagy hol fogsz találkozni.

  • Általános: Ezzel az első napon találkozhattál, illetve a karakterkódolásról még nem beszéltünk. Erről röviden annyit kell tudnod, hogy az a legjobb, ha mindig automatikusra van állítva, ugyanis általában a weboldal "mondja" meg a böngészőnek, hogy melyiket is használja. Ha meg nem mondja meg, akkor kitalálja. Akkor lehet érdemes ezt állítgatni, ha például a weboldalon az ékezetek helyett, mindenféle ismeretlen, furcsa karaktereket látunk.

  • Sütik: A sütik kezeléséről még nem olvastál, erre a holnapi napon fog sor kerülni.

  • Tartalom: Ezeket a beállításokat ma tárgyaltuk, kicsivel feljebb. A Tartalom letiltásának engedélyezéséről eddig nem volt szó: ha egy weboldal működését szeretnénk támogatni, akkor itt szüntetheted meg egy weboldalnál a reklám blokkolását.

  • Megjelenés: Ezeket is pont, pár sorral feljebb beszéltük meg.

  • Szkriptek: A JavaSript beállításokról is ma volt szó.

  • Opera azonosítása

    Hálózat: Erről is holnap lesz szó, kivéve a böngésző azonosítása menüpontról, mert ezt kivételesen csak oldal specifikusan állíthatod. Minden internetes webböngésző rendelkezik egy egyedi azonosítóval, amivel megmondhatja az arra kíváncsi embereknek, hogy ő most éppen Opera, Internet Explorer, vagy éppen Firefox. Ezzel a menüponttal ezt a böngésző azonostó nevet változtathatjuk meg. A kíváncsiak lejebb, vagy közvetlenül itt nézhetik meg, hogy melyik beállításnál mit mond az Opera magáról. A böngésző azonosítás változtatása után frissítés szükséges.

    Ez a beállítás pedig azért jöhet néha jól, mert a böngészőknek sajnos meglehetősen eltér a szabvány támogatása, amire a legjobb példa az Internet Explorer hiányosságait befoltozó stílus fájlok használata. Mivel az Internet Explorer 6 és 7-es a mai napig gondokkal küzd a CSS ismeretével, ami a weboldalak stílusozásáért felel, így gyakran használják az alábbi kódokat, amivel böngésző specifikus forráskódot jelent, hogy ne menjünk messzire, a Figyelőnet, az Origó, de a mi oldalunkban is találkozhatsz ilyen megoldásokkal.

                             <!--[if IE 6]>
    <link rel="stylesheet" type="text/css" href="ie6.css" />
    <![endif]-->
                             <!--[if IE 7]>
    <link rel="stylesheet" type="text/css" href="ie7.css" />
    <![endif]-->

    Előfordulhat, hogy a sok böngésző specifikus forráskód miatt (főleg, ha a JavaScript is bekerül a képbe) teljes káosz alakul ki és nincs két olyan böngésző, ami ugyanazt kapta volna meg. Ilyenkor bizony megjelenítési hibák is felléphetnek, amit - ha csak ezt rontotta el a weboldal készítője -  azzal meg lehet javítani, hogy a böngészőnk azt hazudja például, hogy ő igazából Firefox és máris jó kódot kap és megoldódott a probléma. Akadnak azonban olyan weboldalak is, akik egyszerűen - különböző okokkal - kitiltják az Opera felhasználókat. Ilyenkor a trehányan megírt böngésző azonosítót szintén meg lehet téveszteni és be lehet jutni a tiltott oldalra. Az, hogy mikor melyik azonosítás a nyerő, nem lehet biztosan megmondani, próbálgatni kell, de szerintem a Firefox rejtés azonosítással érdemes kezdeni, majd újratölteni az eredeti oldalt (és nem a hibaüzenetet!).

Az itt tárgyalt Oldalbeállítások kezelése... gombra kattintva pedig azoknak a weboldalaknak a listáját láthatod, amiken az alapértelmezett beállításokhoz képest változtattál valamit, valamint ezeknek az oldalaknak a beállításait megváltoztathatod, vagy le is törölheted.

Letiltott tartalmak: Az Operában található egy beépített reklámblokkoló funkció is. Ebben a menüpontban nézheted meg, hogy miket tiltottál le a weboldalakról. Az Opera reklám blokkolójának a használata a következőképpen néz ki.

  • Hirdetés és reklám blokkolás OperávalBetöltesz egy weboldalt és meghökkenve veszed észre, hogy az utolsó látogatásod óta az oldalon még több Flash reklámot helyeztek el. Elhatározod, hogy ezt te és a géped már nem bírjátok, le kell tiltani a reklámokat.

  • A weboldal egy tiszta területe felett (azaz, ahol nincs kép, hivatkozás és valamilyen beépülő, mint például Flash) jobb egér gombot nyomsz és kiválasztod a Tartalom letiltása... opciót.

  • Az oldal egy picit elhalványul, megjelenik az oldal tetején a tartalom blokkolásban segítő gombok (Kész, Mégse, Részletek) és láthatóvá válnak az oldalon letiltható reklámok. Ezután csak rá kell kattintanod, majd a letiltott tartalom eltűnik és helyette egy tájékoztató feliratot láthatsz (Letiltott tartalom, vagy Letiltott kép felirattal, ha kifér az egész szöveg).

    Figyelj arra, hogy az Opera megpróbálja kitalálni a reklámok elérési útvonalából, hogy az oldalon mik is a letiltandó tartalmak. Ha az Opera mégsem találná ki jól, mert túl sok mindent tiltana le, akkor a kattintás közben nyomd meg a Shift gombot is, így csak egyetlen egy tartalmat tiltasz le: azt amire rákattintottál. Ha megszeretnéd nézni, hogy az oldalon milyen elérési útvonalakat tiltottál le, akkor a Részletek gombra, ha elégedett vagy az eredménnyel, akkor a Kész gombra, ha pedig abba szeretnéd hagyni a reklám blokkolást, akkor a Mégse gombra kell kattintanod. A változtatások megnézéséhez frissítsük a weboldalt!

Példa: Mivel a reklámok kezelését emberek tervezik meg, így gyakran ránk marad a "piszkos munka" és nekünk kell kitalálni, hogy milyen elérési útvonalat célszerű a tiltó listára tenni. Ez nehezebb példaképpen látogassunk el a cnn oldalára. Az Opera alapértelmezés szerint a http://i.cdn.turner.com/cnn/* címet blokkolná, de már a tiltás közben is láthatjuk, hogy ez nem lenne szerencsés, mert különböző pici, a weboldal részét képző kép is tiltólistán vannak. A célravezetőbb az, hogy megnyomjuk a Shift gombot és egy olyan tartalomra kattintunk, ami biztosan reklám. Én a jobb oldalon lévő nagy reklámra kattintottam, aminek az elérési útvonala a következő volt:

http://i.cdn.turner.com/cnn/cnnintl_adspaces/2.0/creatives/2008/8/28/333515eu_336x280.swf?clickTag=http%3A//ads.cnn.com/event.ng/Type%3Dclick%26FlightID%3D156153%26AdID%3D213006%26TargetID%3D7386%26Segments%3D690%2...0%26Redirect%3Dhttp%3A//globaltestmarket.com/survey/s.phtml%3Fsn%3D116681%26lang%3DE%26secid%3Dbdf3c9%26gmi%3D2

Semmi kétség, jó hosszú, de nem kell megijedni. A Részletek gombra kattintva el kell kezdeni szerkeszteni a hivatkozást. A mindenféle ismeretlen karakterekkel alapból nem kell foglalkozni, mert arra kell gondolni, hogy a reklámokat is rendszerezve, mappákban tárolják, ilyen mappa nevet, meg biztosan nem készít egy értelmes ember sem, tehát a hivatkozás végét nyugodtan letörölhetjük. (Ezek egyébként hivatkozások, hogy ki, hova küld át a hirdetésre kattintva) Ha ezeket levesszük, akkor ez marad:

http://i.cdn.turner.com/cnn/cnnintl_adspaces/2.0/creatives/2008/8/28/

A dátumos mappák (2008/8/28/) valószínűleg a hirdetés "feladásnak" az idejét jelentik, úgyhogy ezeket is érdemes a cím végéről leszedni, mert különben csak az augusztus 28-án feladott hirdetéseket tiltjuk le, amikor mi feltehetőleg az összest szeretnénk, így pedig marad a

http://i.cdn.turner.com/cnn/cnnintl_adspaces/2.0/creatives/

Amit akár már a tiltó listánkhoz is felvehetünk, de megpróbálhatunk feljebbi mappákat is letiltani. Előfordulhat, hogy nem találjuk el elsőre a megfelelő elérési útvonalat. A cnn oldalán például én ezt venném fel:

http://i.cdn.turner.com/cnn/cnnintl_adspaces/*

A hivatkozás végéről ne felejtsük el a *-ot, ami egy Jolly Joker.

Mint az elejénél is említettem, ez egy jó nehéz példa volt, általában jóval egyszerűbb a megoldás, például az indexen csak a http://rehs.index.hu/* címet kell felvenni és már meg is oldódtak a gondjaink.

Betűtípusok

Az Operában lehetőséged van a böngésződ kezelőfelületének és pár html elemnek a betűtípusát és betűméretét is megadni.

Opera betűtípusaiEzt a párbeszédablakot az Eszközök > Beállítások > Haladó fülön találod, a Betűtípusok almenüre kattintva.

Lássuk az alapértelmezett beállításokat.

Típus Betű
Levél szekesztése Courier New
Megjelenítés Courier New
Böngésző menük Tahoma
Böngésző eszköztárak Tahoma
Böngésző párbeszédablakok Tahoma
Böngésző panelek Tahoma
Böngésző eszköztippek Tahoma
Weblap normál szövege Times New Roman
Weblap <pre> Courier New
Többsoros szövegmező Courier New
Egysoros szövegmező Arial
Űrlapgomb Arial
Talpas betűcsalád Times New Roman
Talpatlan betűcsalád Arial
Kurzív betűcsalád Comic Sans MS
Fantázi betűcsalád Arial
Fix szélességű betűcsalád Courier New
Weblap <h1> Times New Roman
Weblap <h2> Times New Roman
Weblap <h3> Times New Roman
Weblap <h4> Times New Roman
Weblap <h5> Times New Roman
Weblap <h6> Times New Roman

Betűtípus módosítása: Ha egy adott betűtípussal nem szimpatizálsz, vagy a méretét szeretnéd megváltoztatni, akkor ki kell választanod a módosítandó elemet, majd a Választás... gombra kattintva egy alábbi  párbeszédablakkal fogsz találkozni, ahol kiválaszthatod a neked tetsző betűt és betűméretet.

Betűtípus választás Opera böngészővel

Legkisebb betűméret (képpont): Más böngészővel már többször találkoztam olyan weboldallal, ahol olyan pici betűméretet használtak, hogy annak az elolvasása már gondot jelentett. Itt beállíthatod, hogy mi az a legkisebb betűtípus, aminek a használatát megenged.

Tipp: Túl szögletesek a betűk a Windowsodban? Nézd meg, hogy nem lett-e kikapcsolva az élsimítás. Az asztal felett nyomd meg a jobb egér gombot, majd Tulajdonságok > Megjelenés > Hatások... és pipáld be a képernyőm megjelenő betűtípusok simítását. A Linux felhasználóknak ajánlom a Microsoft alap betűkészlet telepítését és ha LCD képernyőt használnak, akkor ezt is.

Letöltések

Az Operában van egy klassz kis letöltés kezelő is, ami egyedülálló módon a BitTorrentet is támogatja. Ebben a beállítási ablakban azt állíthatod be, hogy mi történjen ha egy bizonyos kiterjesztésű fájlra kattintasz (például .mp3, .avi, .doc, .torrent).

Ha nem az történik egy letöltésnél, amit te szeretnél, akkor itt kell a beállításokon módosítanod. Használd a fenti keresőt, ha Az Operához rendelt fájlok elrejtése elől kiveszed a pipát, akkor láthatóvá és kereshetővé válik az összes fájlkiterjesztés.

Opera letöltésEzt a párbeszédablakot az Eszközök > Beállítások > Haladó fülön találod, a Letöltések almenüre kattintva.

Ha egy bizonyos fájl kiterjesztés beállításait módosítani szeretnéd, akkor a Szerkesztés gombra kattintva állíthatod be a megfelelő eseményeket.

  • Opera - Letöltés fájltípusa

    Fájl kiterjesztések: Itt láthatod azt a kiterjesztést, amit éppen szerkesztesz. A képen a .wmv és .wmx kiterjesztésekkel dolgozunk.

  • Letöltési párbeszédablak megnyitása: Ha ezt állítjuk be, akkor az előbb említett fájl típusoknál megjelenik egy párbeszédablak, amiben döntetnünk kell, hogy a fájlt megnyitjuk valamelyik programunkkal, vagy elmentjük a gépünkre. Ezen kívül az Operának megtaníthatod, hogy mit csináljon egy bizonyos fájltípusnál, az Emlékezzen a választásomra, és ne mutassa újra ezt az ablakot bekapcsolásával.

    Letöltési párbeszédablak
  • Megnyitás az Operával: Ha ezt választjuk, akkor a fájlt az Opera saját maga nyitja meg.

  • Lemezre mentés: Ilyenkor a hivatkozásra kattintva már rögtön meg is adhatod, hogy hova szeretnéd elmenteni a fájlt.

  • Ne kérdezze a mappát, mentse azonnal ide: Ennek a bepipálásával automatikusan, a megfelelő mappába tölti le az Opera a fájlokat. Ez akkor hasznos, ha van egy mappád, ahová a letöltések kerülnek és ebben további almappák vannak,  például zene, film,dokumenumok. Az .mp3, .wma kiterjesztésekhez hozzárendelhetjük a zene mappánkat, az .avi és a .wmw-hez a film mappát és a .doc, .pdf, .ppt kiterjesztésekhez a dokumenumok nevű mappánkat.

  • Megnyitás alapértelmezett alkalmazással: Ennek a kiválasztásával az operációs rendszerünkben, a fájlkiterjesztéshez rendelt program fogja megnyitni a letöltött fájlt.

  • Megnyitás más alkalmazással: Ha az alapértelmezett programunk mégsem lenne megfelelő bizonyos fájlok megnyitására, akkor a Tallózás gombbal tetszőleges programot kiválaszthatunk.

  • Beépülő használata: Bizonyos fájlkiterjesztéshez, mint ahogyan az a  képen is látható, beépülőkket is rendelhetünk, így nem szükséges külön egy programot elindítani, a böngészőben belül megnyílik a tartalom. Ilyen beépülő a Windows Media Player, a QuickTime és az Adobe Reader is.

Mentés a letöltések mappába

Letöltések mappája: Az Operának megadhatsz egy letöltési mappát is, ahova később két kattintással bármit elmenthetsz. Például ha egy hivatkozás felett megnyomod a jobb egér gombot, akkor - ahogyan azt a képen is láthatod - találsz egy olyat, hogy Mentés a letöltések mappába. Ezen kívül a többi böngészőben is megtalálható Hivatkozott tartalom mentése máskénttel is közvetlenül letölthetsz és elmenthetsz egy fájlt.

Tipp: Nem szeretnéd használni az Opera, kezdő felhasználóknak szánt BitTorrent kliensét? Keresd meg a torrent kiterjesztést, (az Operához rendel fájltípusok elrejtése elől vedd ki a pipát) a Szerkesztés gombra kattintva jelöld be a Megnyitás az alapértelmezett alkalmazássalt, így még kérdést sem fogsz kapni a .torrent fájl letöltésekor.

BitTorrent letöltés: Amint azt korábban már említettem, a böngészők közül egyedül az Opera rendelkezik BitTorrent támogatással is, aminek a használata hihetetlenül egyszerű. Ez azoknak jöhet jól, akik nincsenek teljesen tisztában, hogy ez a technológia mi fán terem. Az ilyeneknek azt kell mondani, hogy használjon Operát és már meg is van oldva a problémája. Ha egy BitTorrent, azaz fájlmegosztáson alapuló letöltésbe botlunk, akkor egy ilyen párbeszédablakot fogunk látni.

BitTorrent

A mi dolgunk mindössze annyiból áll, hogy a Tallózás gombbal módosítjuk a letöltés útvonalát, ha az nem megfelelő, majd Igen-t nyomva elindíthatjuk a letöltést.

A BitTorrent beállítások.. alatt korlátozhatjuk a le és feltöltés sebességét, bár szerintem az automatikus sebességkorlátozás a legjobb, valamint ellenőrizhetjük, hogy a tűzfalunk nem blokkolta-e le a letöltésünket. Ha a próba sikertelen, akkor a letöltés valószínűleg nem fog elindulni. Ilyenkor a tűzfalunkban állítsuk be az Operát egy megbízható alkalmazásnak, hogy mindenféle kommunikáció engedélyezve legyen.

BitTorrent letöltés

Letöltések fül: Ez már a Firefoxról való áttérésem elején is nagyon tetszett. A letöltések nem valami apró kis ablakba kerültek, hanem egy rendes böngészési fülre. A fülön pedig látszik a letöltésből hátralevő idő is.

Letöltések

A letöltéseket le lehet állítani, majd folytatni (ha azt a távoli szerver megengedi), a Gyors letöltés mezőbe a letöltendő fájlok hivatkozását másolhatod, majd az Entert megnyomva elindíthatod a letöltést, ezen kívűl van egy érdekes Nézet nevű gomb is. Itt az alábbiakat állíthatjuk be:

  • Letöltések nézet

    Előugró ablak a letöltés kezdetekor: Ez az alapértelmezett beállítás. Ilyenkor a letöltés megkezdésekor láthatóvá válik a letöltési fül.

  • Mutassa a letöltéseket a háttérben új letöltés indításakor: Ilyenkor a letöltési fül megnyílik, de az nem ugrik előtérbe. Ez akkor hasznos, ha egy oldalról több fájlt szeretnénk letölteni.

  • Soha ne mutassa a letöltéseket új letöltés indításakor: Ezzel gyakorlatilag kikapcsolod ezt a fület. Ezek után csak a menüből érheted el, az Eszközök > Letöltések menüből, vagy a Ctrl + J billentyűparancs segítségével. A letöltési fül nélkül sem kell pánikba esnünk egyébként, mert ha kész lesz, akkor úgyis kapunk értesítést.

  • Részletek megjelenítése: A letöltési fül alján láthatod a letöltés bizonyos adatait. Ha nincs rá szükséged, akkor ezzel tüntetheted el.

  • Az új elemeket felül mutassa: Minden benne van a nevében, az új letöltési elemek a lista elejére kerülnek.

Alkalmazások

Ebben az ablakban az állíthatod be, hogy bizonyos protokollhoz, melyik alkalmazást rendeled. Ha nem szeretnéd használni az Opera beépített levelezőjét, akkor a mailto protokollt kell átszerkesztened. A szerkesztő ablakban be kell jelölni, hogy Megnyitás más alkalmazással és kitallózni, mondjuk a Microsoft Office Outlookot indító OUTLOOK.exe fájlt, vagy a Mozilla Thunderbird thunderbird.exe fájlt. Ennek a beállításával elkerülhető, hogy az Opera egy e-mail címre kattintva kérdezősködjön.

Opera - Alkalmazások Ezt a párbeszédablakot az Eszközök > Beállítások > Haladó fülön találod, az Alkalmazások almenüre kattintva.

Ezen kívül beállíthatjuk, hogy az Opera indulásakor ellenőrizze-e le, hogy ő az alapértelmezett böngésző. A Részletek gombra kattintva pedig további fájltípusokhoz rendelhetjük hozzá az Operánkat.

Forráskód megjelenítés: Az Operában a Dragonfly mellett a beépített forráskód megjelenítőt is segítségül hívhatjuk. Ezt a Ctrl + U billentyű­paranccsal, a jobb egér gomb után a Forráskód kiválasztásával, vagy a Nézet > Forráskód menüböl érhetjük el. Alapértelmezésként az Opera maga nyitja meg a weboldal forráskódját, de beállíthatunk erre más programot is, például a Notepad++ programot. Egyébként azért nem célszerű lecserélni az Operát, mint forráskód megjelenítőt, mert ennek a használatával lehetőségünk van egy weboldalon végzett változtatásokat közvetlenül alkalmazni és megtekinteni a Változtatások elfogadása gombra kattintva, majd ha ez tetszik, akkor el is menthetjük a módosított weboldalt.

További olvasnivaló

« 5. nap: Haladó beállítások, füles böngészés | Tartalomjegyzék | 7. nap: hamarosan! »

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr891030685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ómájgád 2009.04.08. 21:41:51

A geocaching oldalával azért még van probléma, teljesen leterheli az Operát, gyakorlatilag semmit sem lehet csinálni vele, amíg az az oldal bent van.

Ómájgád 2009.04.08. 21:55:48

A media player 11 pluginnel gond van Vista alatt, erről tudtok valamit? Barkács megoldásként be lehet másolni valami dll-eket a plugin könyvtárba, de eléggé bugosan jelenik meg a lejátszó az oldalon.

Lali_ 2009.04.08. 22:39:34

@Ómájgád: Ja, egy kicsit erőforrásigényes, de ha megnézed a kép: www.geocaching.hu/download/aggtelek.svgz forráskódját, akkor láthatod, hogy pár kb Javascriptet tartalmaz és gondolom a mozgó bigyók is ezzel vannak megoldva. De lagalább nem kell svg néző progit telepíteni :)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.04.08. 23:59:58

Az SVG támogatás egy érdekes dolog, mert például ezt: srufaculty.sru.edu/david.dailey/svg/clipdrag12.svg

Már kezeli a Firefox (tetűlassan, akadozva), kezeli a Chrome 2.0 kissé szétcsúszva, IE8 abszolút nem (ami nem meglepő :D), az Opera 10 pedig szintén úgy, mint a Firefox, csak gyorsabban.

De ez a CSS3 támogatás is érdekes, mert egyszer egy FF user linkelt egy oldalt, ahol az Opera (még a 10-es is) szépen elhasal, még a Chrome és az FF is jobban teljesít:
www.css3.info/preview/

Az SVG meg nem egy elterjedt formátum, olyan ismeretlen, mint a DejaVu.
Amúgy meg a vicces az egészben, hogy az IE8 után leglassabb JS motorral rendelkező böngésző támogatja, vagyis hiába támogatja, amikor lassú és megeszi egy 3GHz-es 2 magos CPU 80%-át.

Lali_ 2009.04.09. 00:58:04

@penge™: Az egyszűbb dolgokat sok böngésző támogatja: Itt van, hogy ki-mit tud: www.codedread.com/svg-support-table.html

(látom bentmaradt pár hibás link, hamarosan kiszedem)

syddd 2009.04.09. 03:53:31

Azért az svg nem olyab ismeretlen, pl a a wikipedia grafikonjainak 90%-a svg.
Csak átkonvertálják png-vé, hogy mindenhol látsszon
(pl- en.wikipedia.org/wiki/Pie_chart csak úgy véletlenszerűen rákerestem valamire, itt is minden svg)

ap · http://premiumlivesets.hu 2009.04.13. 11:29:14

@penge™: Felnyitottam a css3-as oldalon az első linket ahol "elhasal" az opera. Nem vagyok egy css3 expert,de az a "moz" szócska nem azt jelent hogy mozillát kivéve mindenki hasra? :D

ap · http://premiumlivesets.hu 2009.04.13. 11:39:13

@ap: továbbnézegetve a webkit szócska sem presto, így könnyű :) a box shadow viszont sajnálatos.. :-/

Picit más: a cikkben hozzátok a jobbklikkes javascript engedélyezését.
Csak nekem nem működik rendesen a goggle maps? Egyszerre hozza fel a js-menüt és az opera menüjét, utóbbit mindig rárakva a a js menüre. Útvonalat tervezni nem lehet vele. Van rá vmi trükk?

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.04.13. 12:45:31

@ap: Ezt nem is figyeltem. Ajjajaj, vannak itt problémák: jigsaw.w3.org/css-validator/validator?uri=http%3A%2F%2Fwww.css3.info%2Fpreview%2Fcolored-border%2F&profile=css21&usermedium=all&warning=1&lang=en

"Van rá vmi trükk?"

Írsz a guglinak, vagy bugreportolsz az Operának. Én már mindkettőt megtettem, mert a Docs-nál is hasonló a probléma. Egyrészt a jobbklikk menü ott abszolút nem működik, hiába engedélyezem, másrészt ha duplaklikkel jelölök ki egy szót, akkor a jobb alsó sarokban felhozza a környezeti menüt. A Maps-nél én csak annyit tapasztaltam, hogy nem működik a scrollal való StreetView zoomolás. De már ki lehet dobni tlejes képernyőre, és ott már az is működik.

ap · http://premiumlivesets.hu 2009.04.13. 23:43:54

@penge™: upsz :DDD
bár ha jól látom ő 2.1-nek validálja amely esetben akár még érthető is lenne :)

magyarán marad a várakozás, és más böngésző.. szuper.. :-/

wisuar 2009.04.13. 23:53:56

Ha 3-nak validálja akkor már csak 100 hiba van...
jigsaw.w3.org/css-validator/validator?uri=http%3A%2F%2Fwww.css3.info%2Fpreview%2Fcolored-border%2F&profile=css3&usermedium=all&warning=1&lang=en

Egyébként a nagyrésze tényleg böngésző specifikus stíluskód.

Dwahi 2009.12.29. 21:46:34

nemtudom jó helyre írom e, de már nagyon idegesít.
Régóta van Operám, és régebben volt 1 olyan problémám, hogy a youtube meg a Gmail nem volt hajlandó belépni más acc-jával, csak az enyémmel. aztán babráltam egy kicsit a beállításokkal és jó lett. most lejött az új Opera, felraktam, és lőn megint nem tudok belépni se a gmailbe se a youtube ba.
Ha valaki tudna segíteni, irjon erre a címre mailt: psolymosi@gmail.com
előre is kösz (most IE vel gmailezek -.-)

Dwahi 2010.01.02. 18:39:37

A probléma megoldódott, de nem csináltam semmit :O
egyszercsak teszek egy próbát mondom hátha és sikerült
süti beállítások módosítása