Magyar Opera

Opera Turbó a gyakorlatban

Nemrégiben hírt adtunk arról, hogy az Opera a Miniben bemutatott proxy-s oldaltömörítéses eljárását kiterjeszti az asztali böngészőre is. Nem telt bele egy hónap, és a mai napon az Opera Labs elérhetővé tett egy olyan előzetest, ami már tartalmazza ennek a funkciónak a béta változatát.

Miről is van szó tehát? Az új build az 1355-ös számot viseli (Windows alatt), ami arra utal, hogy tulajdonképpen a legutóbbi előzetesről van szó, megspékelve az új funkcióval. Ezt az állapotsávon lévő, kilométerórára hajazó ikonra kattintva aktiválhatjuk, Innentől kezdve a honlapokat nem közvetlenül, hanem a Minihez hasonlóan az Opera szerverein keresztül tölthetjük le. Mivel ezek tömörítik a tartalmat, kisebb adatmennyiséget kell fogadnunk, ami gyorsabb betöltődést és alacsonyabb sávszélesség-igényt jelent. Ugyanakkor azt sem szabad elfeledni, hogy a proxy-k lekérdezése miatt némi késleltetés várható, így az eljárás előnyei lassú adatkapcsolat esetén domborodnak ki igazán, szélessávú kapcsolatnál nem garantált a gyorsulás.

Opera Turbo

A Mini esetében az egyik fő korlát a futtató eszköz szűkös erőforráskészlete, emiatt sok tartalom, például a Flash eleve nem is jeleníthető meg. A PC-k esetén ilyen korlátozásokra szerencsére nem kell számítani, azonban tudni kell, hogy az efféle tartalmakat a Turbó egyáltalán nem tömöríti. Sőt, alapértelmezésben, egyfajta Flashblock-ként, meg sem jeleníti, csak kattintást követően válik láthatóvá.

További újítás, hogy a funkció bekapcsolásakor automatikusan aktiválódik a szkriptek késleltetett végrehajtása is, aminek következtében hamarabb megjelenik az oldal.

Tovább...

3. nap: Keresés

Lassan, de biztosan elérkeztünk a tanfolyamunk harmadik napjához, amikor is az Opera egyik erősségével, és egyben a következő beállítási füllel fogunk foglalkozni, így ma a keresők kezeléséről, készítéséről, használatáról lesz szó. A lentebb látható párbeszédablakot az Eszközök > Beállítások > Keresés fül alatt találod.

Opera keresés

Ha eddig Internet Explorert vagy Firefoxot használtál, akkor csak a hivatalos oldalon található listából válogathattál, ahol még szép, hogy nem találtad meg a saját, magyar nyelvű feliratkeresődet, torrentkeresődet, térképkeresődet, vagy éppen szótáradat, amihez sokszor jól jönne egy kereső. De ennek az Operával vége!

Tovább...

Hunspell az Operában (b1345)

Hosszas hallgatás után, némileg váratlanul a mai napon újabb előzetes adott ki az erre szakosodott Desktop Team. Noha egetrengető változtatások nincsenek benne, mégis számos hasznos változásnak lehetünk tanúi.

Bekerült először is egy levéladatbázis ellenőrző. Ez jelenleg minden indulásnál lefut, ami némileg lassíthatja a program indítását, a későbbiek során ez a viselkedés változni fog, vélhetően programfrissítéskor, vagy havi rendszerességgel történik majd. Ennek során az Opera inkonzisztenciák után kutatva megvizsgálja a levelező fájljait. Ha sérült elemet talál, akkor megpróbálja helyrállítani, és a folyamat eredményéről a levelező mappában létrehozott recovery.log állományban ad tájékoztatást.

Szintén komoly hatású, és számunkra örvendetes hír, hogy a mostani előzetessel a helyesírás ellenőrzőben megkezdik az átállást a Hunspell API-ra. Ez lehetővé teszi majd a komplex nyelvek ellenőrzését. A nevéből is látszik, hogy eredetileg a magyar nyelv meglehetősen komoly igényei szerint lett fejlesztve, így a lépés bizakodással tölthet el minket a magyar helyesírás ellenőrzés várhatóan magas szintje iránt.

Az Opera az utóbbi időszakban komoly hangsúlyt fektetett a böngésző bolondbiztossá tételében, azaz igyekeztek annak a lehetőségét kizárni, hogy a felhasználó véletlenül módosítson valamit, vagy akarata ellenére utasítást adjon ki. Ma már például nem lehet "fogdd és vidd" módszerrel áthelyezni a gombokat, ehhez egyidejűleg a Shiftet is le kell nyomni. Alapértelmezésben szintén eltűntek az egygombos billentyűparancsok is. Ezt a sort folytatva megszűnt az eddig egyszerű jobb kattintással előhívható Eltávolítás az eszköztárral menüpont. Pontosabban almenüvé vált a Testreszabás menüpont alatt. Ugyanakkor az említett környezeti menü kibővült az Eszköztár helyreállítása paranccsal, amivel könnyebben helyrehozhatjuk az általunk véletlenül, vagy éppenséggel szándékosan okozott "károkat".

A további változások egy része platformspecifikus, sok közülük a finomítás vagy éppen a stabilitásnövelés, részletek alább. De lapozz, és lássuk az ismert hibákat, merthogy sajnos azok is vannak.

Tovább...

2. nap: A Mágus beállításai

A mai napon az Opera tanfolyamunkat a következő, további beállításokat kezelő füllel folytatjuk, a mágussal. Itt tárolhatjuk és módosíthatjuk a személyes adatainkat, valamint a weboldalakhoz tartozó felhasználóneveket és jelszavakat.

Mielőtt azonban elkezdenénk, érdemes megjegyezni, hogy az Opera beállításai külön füleken, rendszerezve helyezkednek el. Tegnap tárgyaltuk ki az első, általános beállításokat kezelő fület, ma pedig jön a következő: a mágus beállításai. A fülek között természetesen billentyűparancsok segítségével is lépkedhetünk, ha ezt szeretnénk:

  • Windows és Linux felhasználók: Ctrl + Tab-al tudnak a következő, a Ctrl + Tab + Shift — nem éppen rövid — billentyűkombinációval pedig az előző fülre ugrani.
  • Mac felhasználók: Alt + Tab-al tudnak a következő, Alt + Shift + Tab-bal pedig az előző fülre lépni.
Opera mágus Tovább...

Játék: 1001 komment a MyOperának

Az új MyOpera nem csak új nyelveket, köztük a magyart, hanem sok más újdonságot és fejlesztést is hozott, többek között a hozzászólások kezelésében. Most ezt szeretnék az operások letesztelni, és ebben kérik a ti segítségeteket: szeretnének az egyik bejegyzésben 1001 hozzászólást elérni. Mivel ez még a Homáron sem megy olyan egyszerűen, így egy kicsit rásegítettek a dologra, és felkínáltak egy jó adag SteelSeries nyereményt azoknak, akik hozzászólnak a megadott bejegyzéshez.

Ezúttal semmire nem kell tudni a választ, nem az első nyer, hanem a hozzászólók között sorsolják ki a különböző informatikai kütyüket. A nyeremények között játékokhoz használt kiegészítők vannak, mint például fejhallgató, egérpad, lézeres egér és billentyűzet, többféle is (a részletes listát a MyOpera bejegyzésben találhatod meg).

A hozzászólásban nem írhatsz bármit, hanem arra kell válaszolnod, hogy te mit szeretsz az Operában? (Lehetőleg angolul, bár ez nem volt kikötés.) Mindenki csak egyszer szólhat hozzá. A hozzászóláshoz szükséged lesz egy MyOpera loginra is (ha van OperaLink felhasználód, akkor azt itt is használhatod).

Ha szeretnél tész venni a játékban, ehhez a MyOpera bejegyzéshez kell hozzászólnod.
süti beállítások módosítása