Magyar Opera

2. nap: A Mágus beállításai

A mai napon az Opera tanfolyamunkat a következő, további beállításokat kezelő füllel folytatjuk, a mágussal. Itt tárolhatjuk és módosíthatjuk a személyes adatainkat, valamint a weboldalakhoz tartozó felhasználóneveket és jelszavakat.

Mielőtt azonban elkezdenénk, érdemes megjegyezni, hogy az Opera beállításai külön füleken, rendszerezve helyezkednek el. Tegnap tárgyaltuk ki az első, általános beállításokat kezelő fület, ma pedig jön a következő: a mágus beállításai. A fülek között természetesen billentyűparancsok segítségével is lépkedhetünk, ha ezt szeretnénk:

  • Windows és Linux felhasználók: Ctrl + Tab-al tudnak a következő, a Ctrl + Tab + Shift — nem éppen rövid — billentyűkombinációval pedig az előző fülre ugrani.
  • Mac felhasználók: Alt + Tab-al tudnak a következő, Alt + Shift + Tab-bal pedig az előző fülre lépni.
Opera mágus

Tehát a mágus: itt találhatjuk a weboldalakhoz elmentett felhasználóneveket és jelszavakat. Ha egyáltalán nem szeretnéd használni az Operának a jelszókezelő funkcióját, akkor figyelj arra, hogy A Mágus emlékezzen a jelszavakra pont előtt található jelölődoboz üres legyen.

Ha megszeretnéd nézni, hogy melyik oldalakhoz mentettél el jelszavakat, akkor kattints a Jelszavak... gombra. Ebben a párbeszédablakban törölheted a weboldalakhoz tartozó jelszavakat is.

Megjegyzés: A jelszavakat az Opera biztonsági okokból nem mutatja, csak a használt felhasználónevet és azt az oldalt, ahol elmentette.

Opera jelszókezelő

A jelszókezelés használatáról még lesz szó, egy kicsivel lentebb.

Személyes adatok, űrlap kitöltés

Manapság szinte az összes böngészőbe van valamilyen űrlap kitöltő funkció, természetesen azért vannak különbségek az egyes megoldások között. Viszont egyszerűen nem tudom megmagyarázni, hogy rengeteg felhasználó miért bízza a személyes adatait az Internet Explorerre, ismerve a böngésző biztonsági előzményeit. A Safari és a Firefox automatikus űrlapkiegészítő funkcióját én is használtam és igen kellemes volt… persze amikor működött. Az Opera egy kicsit eltérő módon bánik az ilyen bizalmas adatokkal, mint a riválisai.

Az Opera ugyanis rendelkezik pár előre definiált mezővel, ahová beírhatjuk a személyes adatainkat, ( keresztnév, vezetéknév, e-mail cím, stb.) majd amikor egy weboldalon elkezdünk kitölteni egy űrlapmezőt és beírjuk az első betűt, láthatjuk a beírt betűvel kezdődő megadott személyes információinkat, majd a megfelelő adatot egyszerűen kiválaszthatjuk az egérrel rákattintva, vagy a le és fel billentyűkkel, majd az Enterrel.

Ezzel kapcsolatban két dolgot érdemes megjegyezni:

  • Opera űrlap kitöltés

    Először is, attól még, hogy az Opera a beviteli mező elé ír valamit, ( keresztnév, vezetéknév, e-mail cím, stb.) az nem jelenti azt, hogy neked tényleg azt kell oda beírni, ugyanis ezek a beviteli mezők nincsenek megkülönböztetve. A keresztnév után is nyugodtan beírhatsz egy e-mail címedet, az űrlapmezők kitöltésekor ennek nincs különösebb jelentősége.

  • Másodszor, ha nem szeretnél semmilyen személyes adatot sem tárolni a böngésződben, akkor ne tedd! (Tudom, hogy milyen érzékenyek az emberek, ha a személyes adataikról van szó.)

Jelszókezelő, Mágus

Ha egy weboldalnál beírod a felhasználónevedet és a jelszavadat, majd bejelentkezel, akkor az Opera az oldal betöltése közben egy párbeszédablakban megkérdezi, hogy mi legyen a beírt jelszó sorsa.

Opera jelszó mentés

Megjegyzés: Természetesen ha kikapcsoltad a mágust, akkor nem fog megjelenni ez az ablak.

Tipp: Nem vagy biztos benne, hogy a jelszavadat helyesen adtad-e meg? Várd meg, amíg betöltődik az oldal, és csak utána dönts. Ha eltaláltad, akkor válaszd a Mentés gombot, ha nem, akkor a Most nem-et

Tehát itt nyilatkoznod kell az oldalhoz tartozó jelszó mentéséről, úgyhogy nem árt figyelni:

  • Mentés: Értelem szerint ilyenkor az Opera elmenti a jelszavunkat az oldalhoz, így később csak egy gombot, vagy a megfelelő billentyűkombinációt kell nyomni és már bent is vagyunk az oldalon.

  • Soha: Ha ezt választjuk, akkor nem menti el a jelszavat, és ezt később sem fogja megkérdezni tőlünk. Amennyiben egyszer ezt nyomtad , de meggondoltad magad, mert rájöttél, hogy mégsem szeretnél mindig minden jelszót megjegyezni, akkor a Jelszókezelő alatt ki kell törölni az oldalhoz tartozó bejegyzést és ezután ismét kérdezni fog az Opera a jelszó mentésről.
  • Most nem: Ilyenkor sem menti el a jelszódat az oldalhoz, de következő alkalommal újra meg fogja kérdezni.

Szerepel a Mágus jelszókezelő ablakban egy olyan felirat is, hogy: A választást csak ehhez a laphoz jegyezze meg. Ez annyit jelent, hogy ha egy weboldalnak a főoldalán van egy bejelentkező blokk és te bejelölöd ezt az opciót, akkor csak a főoldalon fogod tudni használni a mágust, a weboldalnak az egyéb oldalainál nem.

Opera - Jelszó ismert

Ha egy olyan oldalt látogatsz meg, ahol korábban már mentettél el jelszót, ott a bejelentkezési név és a jelszó űrlapja kap egy sárga színű keretet, amint az a mellékelt képen is látszik, nehogy fölöslegesen azon kezd el törni a fejedet, hogy itt most mit is kell megadni.

Ahhoz, hogy a mágus beléptessen egy oldalra, kattints az alapértelmezés szerint az internetes URL címtől balra lévő „varázspálca” ikonra, (erre: Opera mágus) vagy használd a Ctrl + Enter billentyűparancsot. A billentyűk használatának itt kivételesen tényleg van előnye, ugyanis az ikonra csak akkor kattinthatunk, ha már betöltődött az oldal, míg a billentyűparancsot már az oldal betöltés közben is használhatjuk, ezzel is megspórolva egy kis időt.

Ha egy oldalhoz több azonosítót is elmentettél, akkor viszont választanod kell, hogy melyik felhasználónév és jelszó párost szeretnéd használni. Ilyenkor is természetesen csak a felhasználónevet láthatod, magát a jelszót nem. Ezt a műveletet egy ilyen ablakban teheted meg:

Több jelszó kezelése a mágussal

Tipp: A mentett jelszavakat az Opera kódolva tárolja, de ezeket egyszerűen vissza lehet fejteni. Ha azt szeretnéd, hogy a lementett jelszavaid biztonságban legyenek, akkor állíts be egy Mesterjelszót.

További olvasnivaló

« 1. nap: Általános beállítások | Tartalomjegyzék | 3. nap: Keresés »

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr71981751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ap · http://premiumlivesets.hu 2009.03.11. 00:20:05

Hol találom az elmentett jelszavakat, ha opera reinstall miatt szeretném visszaállítani a régieket?

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.03.11. 10:17:09

@ap: A profilodban a wand.dat fájlban vannak a jelszavak, kódolva (ha nincs mesterjelszód megadva, akkor viszonylag egyszerű őket kikódolni)

Tettem be néhány kapcsolódó linket a cikk végére, ott még nézelődhetsz.

resius 2009.03.21. 19:47:54

lenne egy olyan kérdés,hogy idézem: "a mágus által automatikusan leütött enter kikapcsolható-e? és ha igen, kikapcsolható-e egy bizonyos oldalra?"

Lali_ 2009.03.22. 15:16:42

Lehet, hogy velem van a baj, de ezt nem biztos, hogy jól értem....

Ha arra vonatkozik a kérdés, hogy a mágus ikonra nyomva csak tegye be a megfelelő mezőkbe a felhasználónevet és jelszót és ne lépjen be, akkor nem, nem kapcsolható ki tudtommal, max ha gyorsan nyomsz egy stop gombot :)

(Egyébként gondolom ez a kérdés onnan jön, hogy valahol a belépésnél is kell captchazni, amit az opera általában elmenti és beteszi, de persze az nem jó, mert a kód változik)

resius 2009.03.22. 18:26:01

@Lali_: igen,pontosan erre vonatkozott a kérdés.irc-en kérdezték, én is azt mondtam, hogy nem lehet,csak gondoltam azért megkérdezem itt is...

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.03.22. 18:58:31

Van megoldás a captcha-ra. Töröld a már mentett jelszót ezen a helyen.
Írd be újra csak a felhasználónevet és a jelszót. Ha ez megvan, katt a belépésre. Természetesen captcha nélkül nem lép be, de mentsd el a jelszót.

A következő lépés, hogy beírod a captcha-t és katt a mágusra. Mivel csak a jelszót és felhasználónevet jegyezte meg, mert nem írtál captcha-t, így miután megadtad a captcha-t manuálisan, után be tudsz lépni.

Egyébként némely torrentoldalon a beállításokban a kategória előválasztásnál is megjegyzi a checkboxokat. Ha ez egybe van a profilokkal, ahol bármilyen módosítás jelszó beírását igényli, akkor megint kiesett a mágus.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2009.03.22. 21:38:08

Először beírsz mindent, elmenti a login adatokat a captcha-val együtt. Másodszor átírod a captcha-t, és amikor rákérdez, hogy elmentse-e, akkor arra nyomsz, hogy soha. Ezután ahányszor belépsz, kitölti az adatokat, de nem lép be. Átírod a captcha-t, rányomsz a belépés gombra, és beléptet. Így minden alkalommal csak a captcha-t kell átírni és leokézni, a többi adatot meg magától kitölti.

resius 2009.03.23. 21:13:22

"ha kitöltöm a mezőket (helyesen, megjegyeztetem vele, és mondom neki hogy lépjen be, akkor valahogy átdob egy oldalra ahol nincs kitöltve egyik mező sem, és azt mondja hogy hibásan adtam meg valamelyik adatot. talán ha nem ütne entert és csak kitöltené a mezőket, akkor be tudnék lépni.. talán.) ha már itt tartunk esetleg valami tipp az ismerettség elfogadására?"

Ronyn · http://www.ronyn.hu 2009.03.23. 23:50:17

@Nekomajin: Biztos igy csináltam)))) , mindenesetre nekem is kitolti az adatokat(a captcha-t is),de nem lép be.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2009.03.24. 14:48:31

Nem tudom a technikai hátterét annak a módszernek, amit leírtam, de nálam a kezdetektől fogva működik. Először csak rányomtam, hogy ne jegyezze meg, mert minek nekem 150 mágusbejegyzés különböző captcha-kkal, aztán rájöttem, hogy ez így működik, és rendszer újratelepítés után is így csináltam, meg más oldalakon is, és mindig működött.
süti beállítások módosítása