Magyar Opera

Hunspell az Operában (b1345)

Hosszas hallgatás után, némileg váratlanul a mai napon újabb előzetes adott ki az erre szakosodott Desktop Team. Noha egetrengető változtatások nincsenek benne, mégis számos hasznos változásnak lehetünk tanúi.

Bekerült először is egy levéladatbázis ellenőrző. Ez jelenleg minden indulásnál lefut, ami némileg lassíthatja a program indítását, a későbbiek során ez a viselkedés változni fog, vélhetően programfrissítéskor, vagy havi rendszerességgel történik majd. Ennek során az Opera inkonzisztenciák után kutatva megvizsgálja a levelező fájljait. Ha sérült elemet talál, akkor megpróbálja helyrállítani, és a folyamat eredményéről a levelező mappában létrehozott recovery.log állományban ad tájékoztatást.

Szintén komoly hatású, és számunkra örvendetes hír, hogy a mostani előzetessel a helyesírás ellenőrzőben megkezdik az átállást a Hunspell API-ra. Ez lehetővé teszi majd a komplex nyelvek ellenőrzését. A nevéből is látszik, hogy eredetileg a magyar nyelv meglehetősen komoly igényei szerint lett fejlesztve, így a lépés bizakodással tölthet el minket a magyar helyesírás ellenőrzés várhatóan magas szintje iránt.

Az Opera az utóbbi időszakban komoly hangsúlyt fektetett a böngésző bolondbiztossá tételében, azaz igyekeztek annak a lehetőségét kizárni, hogy a felhasználó véletlenül módosítson valamit, vagy akarata ellenére utasítást adjon ki. Ma már például nem lehet "fogdd és vidd" módszerrel áthelyezni a gombokat, ehhez egyidejűleg a Shiftet is le kell nyomni. Alapértelmezésben szintén eltűntek az egygombos billentyűparancsok is. Ezt a sort folytatva megszűnt az eddig egyszerű jobb kattintással előhívható Eltávolítás az eszköztárral menüpont. Pontosabban almenüvé vált a Testreszabás menüpont alatt. Ugyanakkor az említett környezeti menü kibővült az Eszköztár helyreállítása paranccsal, amivel könnyebben helyrehozhatjuk az általunk véletlenül, vagy éppenséggel szándékosan okozott "károkat".

A további változások egy része platformspecifikus, sok közülük a finomítás vagy éppen a stabilitásnövelés, részletek alább. De lapozz, és lássuk az ismert hibákat, merthogy sajnos azok is vannak.

Ismert hibák:

  • a Facebookon nem lehet privát üzeneteket küldeni
  • a digg.com-on a kommentek átlapolódnak
  • a helyesírás ellenőrző nem működik (változások folyamatban)
  • levelező adatbázis javításakor a lexikonfájl nem törlődik, és nem indexelődnek újra a levelek sem
  • a hírcsatorna előnézetben rosszul jelennek meg a választható online hírcsatornák nevei

Általános változtatások:

  • renderelő motorral kapcsolatos javítások (például getElementsByClassName hiba)
  • javítások az automatikus frissítés funkcióban
  • stabilitásnövelő javítások
  • a Facebook chat javítva
  • apróbb változtatások a felhasználói felületen
  • keresőmezőt érintő fagyás javítva
  • újabb online hírcsatorna olvasó szolgáltatások érhetőek el a hírcsatorna előnézeti oldalon

Változások a levelezőben:

  • horizontális görgetősáv a leveleknél
  • javítások a richt text szerkesztőköz
  • javító funkció a hibás levelezőfájlokhoz
  • csatolmányok jobb kezelése

Windows:

  • betűkezeléssel kapcsolatos probléma javítva

Unix:

  • újra működik a Java
  • keret nélküli beépülők kirajzolása javítva

Mac:

  • új Dock menü elemek
  • fagyás javítva a Mac OS X 10.4 verzió esetén
  • a beépülők ablakának pozíciója javítva

Mint mindig, a friss verziókat most is az alábbi linkeken éritek el. És ne feledjétek:

Figyelem! Az előzetes verziók még sok hibát tartalmazhatnak, ezeket nem ajánlott mindennapi használatra telepíteni. Az Opera legutolsó végleges verzióját az Opera oldaláról töltheted le.

Letöltés:

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr53994022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.03.10. 19:18:23

Az automatikus frissítés valamiért nem működött. Letöltötte, majd "Restart and Install", felvillant a telepítési ablak 2 másodpercre, majd újraindult az Opera, de a build nem változott. Manuálisan kellett letölteni, majd telepíteni.

A remove panel nálam viszont még mindig úgy maradt, ahogy eddig volt, nincs semmilyen almenü, vagy toolbar restore. Egyébként utóbbi az előző állapotra rakja vissza, vagy a gyárira? Mert ha a gyárira, akkor nagyobb kárt is okozhat vele a user.

Carakan a következőben várható, vagy még akkor sem? Vagy nincs infó azóta róla?

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.03.10. 19:36:08

Nekem még nem is találta meg az automata frissítés. Amúgy, ha frankó lenne, nem jönnének hozzá folyamatosan a javítások :).

Milyen remove panel? Jobb kattintás valamelyik UI elem fölött, és láthatod a különbséget. Ha nem, akkor nem is frissült az Opera :P.

Carakant szerintem minden Operás várja már, de örülünk, ha egyáltalán az Opera 11-ben benne lesz, a 10-ben legalábbis nem valószínű...

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.03.10. 20:04:56

Nekem se ment az automatikus frissítés...

littlemat 2009.03.10. 20:33:50

Ez a "betűkezeléssel kapcsolatos probléma" előző alfás hiba volt, vagy még korábbi? Vagy csak nálam vagdossa furcsán a dőlt szöveg betűit a 9.x?

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.03.10. 20:37:24

"Jobb kattintás valamelyik UI elem fölött, és láthatod a különbséget. Ha nem, akkor nem is frissült az Opera :P."

Remove From Toolbar, alatta Customize...

Az opera:about szerint a build: 1345

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.03.10. 20:40:19

@penge™: Érdekes, nálam rendben megváltozott...

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.03.10. 21:19:49

@cousin333: Na, már nálam is jó. Nyomtam egy repair-t a telepítővel és azóta megjavult.

Mesmoryser 2009.03.10. 22:50:45

A címben ez van: Hunspell az Operában (b1345). Vagyis töltsd le és lesz Hunspelled. Viszont később azt írjátok, hogy mostantól elkezdik... Akkor most mi igaz? Ebben az előzetesben már van valami változás? Mert próbálgattam, de látszólag nincs. Viszont akkor a cím megtévesztő.
Egyébként auto update nekem sem ment, magától letöltötte, felvillant a telepítő és már töltődött is be a régi Opera "Valentin".

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.03.10. 23:54:29

@Mesmoryser: értsd úgy, hogy "Hunspell lesz az Operában". Végül is most jelentették ezt be, ezért van kiemelve a címben.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.03.10. 23:57:42

Ez a toolbar módosítás egyszerű usability, semmi extra. Jobb lett, az igaz, de szerintem még jobb lenne, ha végre normálisan megcsinálnák a toolbarokat, mozgathatóra, áthelyezhetőre, összefűzhetőre stb, ahogy más helyeken is van.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.03.11. 00:39:25

"Carakant szerintem minden Operás várja már, de örülünk, ha egyáltalán az Opera 11-ben benne lesz, a 10-ben legalábbis nem valószínű..."

Belső infó, vagy csak tipp? Mindenesetre gáz lenne, már az Opera 10 is csak a Windows 7 után fog kijönni, hol van még a 11...
Meg ahogy elnézem az a gyorsulás, amit hozni fog éppen elég lesz arra, hogy egyforma, vagy hasonló sebességű legyen a Chrome-mal, Safarival és FF 3.5-tel.

Dzsini 2009.03.11. 07:44:04

off/szubjektív

nem értem ezt az egész javascript-motor háborút... kicsit úgy tűnik, hogy virtuális kinek-van-nagyobb játékról van szó. A lassabb gépeken is még az IE7, aminek állítólag "kritikán alul lassú" a js motorja teljesen használhatóan és gyorsan működtet minden oldalt, még JS-intenzíveket is (gmail, facebook)... persze, lehet feszíteni, hogy ez meg az a motor ennyire gyorsabb, de őszintén: számít bárkinek is, hogy 1 másodperc vagy fél másodperc amíg kiszámol és megjelenít valamit?
teljesen favágó módszerrel: írtam egy js "programot", ami nekiáll egyesével összeadni a számokat 1 től 10 millióig, és kiírja a képernyőre az összeget. Opera10-en kb 2 másodperc, FF3-al ugyanennyi, IE7-el 4...
számít ez? vagy csak megint egy lehetőség arra, hogy beszóljon az egyik user a másiknak, hogy "bee az én JS motorom 30%-al gyorsabb!" - ha már az acid2/3 pontversenye unalmassá vált.

Dzsini 2009.03.11. 07:52:24

és még egy gondolat: a nagy feldolgozósebesség lehetővé teszi azt, hogy a programozó ne is gondoljon az optimalizálásra, hiszen lefut az hamar anélkül is (esetemben van egy matematikai képlet, ami kiszámolja a számtani sorozat összegét 3 művelettel a 10 millió összeadás helyett). nagyobb scriptek lesznek, egyre vacakabb módon megírva, hiszen úgyis gyors a motor, terheljük csak a kliens gépét felesleges dolgokkal.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.03.11. 07:52:59

@Dzsini: Ha a többségnek gyors motorja van, akkor ezt a webfejlesztők még jobban ki fogják használni, ergó a lassabb böngészők egyre lassabbak lesznek, ahogy az oldalak komplexitása nő.

Dzsini 2009.03.11. 09:32:00

ezért írtam a kiegészítést - nem a komplexitás fog növekedni (egy facebook oldal rendesen megrakva vacakokkal azért bőségesen elegendő), hanem a slendrián módon megírt JS... értem én, hogy egy bizonyos futási sebesség elvárttá válik, de ne legyen már ez is egy kinek-van-nagyobb verseny része (nem tudom ki kezdte el, de mindenki felugrott a kocsira) - és ne az alapján rangsoroljuk már a böngészőket, hogy 2456 vagy 2129 ms alatt futtatja le a mittudoménmilyen tesztet - teljesen mindegy, hogy 2.1 2.5 vagy 5 másodperc.

(megint ez a hülye gyorsuló világ probléma - user ki van akadva, ha a kedvenc egyetlen keresője nem dobja neki elsőre a találatot, vagy úgy gondolja, hogy ha az nem találja akkor nem is létezik... az, hogy van még néhány másik kereső, vagy hogy esetleg egy (több) könyvtár katalógusában vagy tematikus keresőben is utánanézzen az eszébe sem jut - minden kell, és 2.1 másodperc alatt, mert 3-at már nem tud várni)

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.03.11. 13:47:33

@Mesmoryser: A cím valóban nem elég kifejező, de nem gondolnám, hogy megtévesztő. Hosszabban meg nincs mód kifejteni, csak a cikkben. Tehát a helyzet az, hogy átállnak Hunspell API-ra, amit én úgy értelmeztem a leírtak alapján, hogy a mostani verzióban már implementálták, de még nem működőképes. Írják i s a bugok között, hogy nem megy. Nekem az a tapasztalatom, hogy nem lett jobb, mint volt, de nem is rosszabb, igaz, nem vizsgáltam alaposan.

Tehát már benne van az API, de maguk a szótárak várhatóan később sem lesznek a telepítőben (a nagy méretük miatt), hanem külön lehet majd letölteni őket. Erre is kiépült már egy alap infrastruktúra, de még az sincs élesítve.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.03.11. 18:05:38

@Dzsini: "A lassabb gépeken is még az IE7, aminek állítólag "kritikán alul lassú" a js motorja teljesen használhatóan és gyorsan működtet minden oldalt, még JS-intenzíveket is (gmail, facebook)"

Ez tényleg erősen szubjektív. Én ez a másik ok, amiért nem használok IE-t, mert olyan lassú, mint a tetű, nemrég kipróbáltam a 8-ast, az sem győzött meg az ellenkezőjéről.

Én meg már egész jól megszoktam, hogy a Gmailt is olyan sebességgel használom, mintha Offline lenne. (Ja, mondtam már, hogy az asztali(!) Opera továbbra sem támogatott a Gears féle offline módban? Az Opera Mobile igen, de az asztali nem.

Úgyhogy ez valahogy nem egészen ugyanaz. Nem vagyok egy teljesítménybuzi, nem érdekelnek a SunSpider tesztek, az érdekel, amit böngészés közben érzek. Hozzáteszem az Operának van egy olyan hülye renderelő technikája, amitől még érzetre lassabbnak is tűnik az oldalak betöltődése szemben a Chrome-mal, Safarival, FF-al, még az IE-vel is, de utóbbi már annyira lassú, hogy ez lényegtelen. Még a JS teszteknél is megkérdezi, hogy a scripteket leállítom-e, mert lassan futnak és lehet, hogy lefagyott a böngésző. :D

Mesmoryser 2009.03.11. 21:32:52

@cousin333: Igazából a cikkből nagyjából kiredül a lényeg, inkább csak jelzés értékű volt a megjegyzésem. Nagyon utálom azt a tendenciát, amit már az index is átvett, hogy egy hangzatos címért hajlandók a cikk valódi tartalmától 100%-ban eltérni. Példának okáért volt nemrég indexen egy "Megbukott a kormány" című hír, ami arról szólt, hogy az új Google Translate mekkora hülyeségeket fordít, és ezt is rosszul fordította. Na persze nálatok messze nem erről volt szó, de úgy érzem, hogy amikor egy új buildről írtok, akkor annak a címébe nem kéne belekeverni, hogy ígéret van a Hunspellre. Vagy ha mégis, akkor valami ilyen formában: "Új előzetes és ígéret a Hunspellre". Csak attól mentsen meg minket a sors, hogy az opera blog bulvár irányba menjen el... remélem sohasem fog bekövetkezni.

Dzsini 2009.03.11. 22:05:24

@penge™: "Még a JS teszteknél is megkérdezi, hogy a scripteket leállítom-e, mert lassan futnak és lehet, hogy lefagyott a böngésző." - az IE 5 másodperc után már dobja ezt, az FF meg 10 (vagy 20) után, sőt le is lehet tiltani, hogy visítson :)

macskafaraok 2009.03.11. 23:34:52

Safari is szokta dobalni a 'slow script'-et,
bar a v4beta eddig nem dobta...

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.03.11. 23:45:24

@Mesmoryser: Hidd el, én sem szeretem a bulváros címeket, és továbbra sem érzem annak a mostanit.

"...akkor annak a címébe nem kéne belekeverni, hogy ígéret van a Hunspellre"

Nem ígéret, hanem az került bele. Pont. Csak még nem tökéletes, és pillanatnyilag nem is működik. Persze kérdés, ki mit ért a Hunspellen, én az API-t. A szótár más tészta, és valószínűtlennek tartom, hogy később benne legyenek a telepítőben (a letölthető magyar változat kitömörítve 23MB...)

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.03.11. 23:55:26

És hogy teljes legyen az öröm, módosították a changelogot és kikerült belőle a Hunspell megemlítése. De attól még benne van... :P

Na, Junyor magyarázata a topikból:
"For those wondering about Hunspell: since the first Opera 10.0 alpha, we've been using the Hunspell dictionaries, but our own internal spelling check engine. Now, we're using the Hunspell engine itself."

Tehát eddig is Hunspell szótár volt, egy saját ellenőrzó motorral. Most azonban ott is átállnak a Hunspellre. Mennyi melót megspórolhattak volna, ha ezzel kezdik...

Mesmoryser 2009.03.12. 02:06:06

@cousin333: Hunspellt ismerem, tudom hogy nem a szótárról van most szó. Az a szótárlistás megoldás tetszik, amivel majd le lehet őket tölteni (remélhetőleg). Ha kézzel kéne a fájlokat bemásolgatni a dictionaries könyvtárba, nem sokan csinálnák meg. (Bár az kicsit fura, hogy a dictionaries a profile alatt van és nem a ProgramFiles/Opera-ban, ha többen használják az Operát, mindenkinek újra le kell tölteni?)

Dzsini 2009.03.12. 06:07:13

@Mesmoryser: ha a program files-ban lenne, akkor nem lehetne menet közben letölteni pl. Vista alatt, mert ott adminisztrátori jog kell a Program Files-ba íráshoz - a profile mappa viszont a /users/-ben van, oda szabadon írhat a program futás közben (például a teljes Google Chrome az application data-ba települ, és nem pakol semmit a program files-ba)
süti beállítások módosítása