Magyar Opera

30 napos Opera tanfolyam

Üdvözlök minden kedves olvasót, aki úgy döntött, hogy egy 30 naposra tervezett tanfolyam keretében szeretné megismerni az Opera böngészőt. A gyorstalpaló során ugyan az Opera kerül részletes bemutatásra, de a kezdő internet és számítógép felhasználók számára jó hír, hogy igyekszünk mindent részletesen, közérthetően leírni, megmutatni, így azoknak is nyugodt szívvel tudom ajánlani a tanfolyamunkat, akik eddig nem sokat ültek számítógép előtt. 

Tartalomjegyzék

Az Operáról...

Mielőtt belekezdenénk a tanfolyam anyagába, ismerkedjünk meg röviden az Opera múltjával, jelenével, sajátságaival. Az Opera egy igen szép, és a webböngészők időegységében hosszú múltra tekinthet vissza. Az első prototípus már 1993 végére elkészült, a norvég Opera Software cég pedig 1995-ben alakult meg. Egy nagy ugrás az időben és máris 2008-ban és a 9.5-ös verziónál tartunk. A köztes időszak történéseit elolvashatod a kapcsolódó wikipedia oldalon.

Az Operát joggal nevezhetjük egy ízig-vérig alternatív böngészőnek, remélhetőleg ez a tanfolyam elolvasása után teljesen nyilvánvalóvá fog válni. A múltban olyan ötleteket köszönhetünk a fejlesztőiknek, mint a mára minden böngészőben megtalálható füles böngészés, vagy az angol nyelvű hangvezérlést szöveg felolvasással, és akkor még nem is beszéltünk az Opera SSR (Small Screen Rendering = Kis képernyős megjelenítés) technológiájáról, amivel a weboldalakat kedvünk szerint tördelhetjük oldal-szélességűre. A dinamikus nagyítással együtt ez tette a mobil eszközök piacvezető böngésző gyártójává, de erről később. Nem szabad elfelejteni, hogy az Operában található egy teljes értékű levelező is, ami szintén nem megszokott dolog egy internetes böngészőtől.

A jelenben pedig olyan ötletekkel találkozhatunk, mint az Opera Link, amivel a böngészési adatainkat (könyvjelzőinket, a levelezőhöz tartozó kapcsolatokat, jegyzeteinket, keresőinket, személyes sávunkat, beírt előzményeket) szinkronizálhatjuk, így azokat még akkor sem veszíthetjük el, ha az egész gép elromlik. De említhetném a Gyorshívót, ami a kilenc kedvenc oldalunk előnézeti képét mutatja új fül megnyitásakor, a böngészők történelmében példa nélküli teljes előzménykeresést, amivel a korábban meglátogatott weboldal szöveges tartalmában kereshetünk, vagy a beépített BitTorrent klienst, amivel egyszerűen élvezheted a fájlmegosztás minden előnyét. És ezzel még nem is értünk a lista végére!

Ebből a rövidke kedvcsinálóból is remélhetőleg már látszik, hogy itt nem egy szokásos böngészőről, sőt, nem is csak egy alternatív böngészőről van szó, sokkal inkább egy internetes programcsomagról, aminek a megismerésével sokkal egyszerűbben, biztonságosabban és gyorsabban végezheted el az internethez kötődő teendőidet, ráadásul mindezt egyetlen, ingyenes programmal.

Opera, nem csak számítógépen

Ha már 30 napig fogunk ismerkedni az Opera böngészővel, akkor mindenképpen fontos tudni, hogy az Opera nem csak az asztali számítógépeken érhető el. A korábban említett Opera SSR technológiának és a nagyítási funkciónak hála már rengeteg készüléken lapul valamelyik termékük.

Az egyik legelterjedtebb és legnépszerűbb ingyenes mobilböngészőjük az Opera Mini névre hallgat, ami szinte az összes egyszerű mobiltelefonon elfut. Nagy előnye, hogy az internetes weboldalakat az Opera szerverei átalakítják, betömörítik és így küldik el a telefonodra, amivel adat forgalmat - és így pénzt - valamint rengeteg időt spórolhatsz meg. A legjobb pedig az, hogy az Opera Mini is támogatja az Opera Linket, így a számítógépeden tárolt könyvjelzőidet, jegyzeteidet, gyorshívódat a mobiltelefonodon is bármikor elérheted.

A másik elterjedtebb böngészőjük az Opera Mobile, ami a Windows Mobile, Symbian S60 és UIQ operációs rendszert használó telefonokon, PDA-kon működik. Ez a piac egyik legjobb, ha nem a legjobb mobilos böngészője, ami rendelkezik Flash, Javascript és Ajax támogatással is. Jelenleg az Opera Mobile 9.5 még fejlesztés alatt áll. Támogatni fogja az online szinkronizációt és a minialkalmazások futtatását is.

Ezen kívül még számos eszközön találkozhatunk Opera böngészővel. Ha játékra adjuk a fejünket, akkor a Nintendo Wii játék konzolon futhatunk az Operába, televíziózáskor a Set-Top Boxokon, zene hallgatás közben az Archos média lejátszókon, kép nézegetés közben a Sony digitális fotókeretén, repülés közben pedig akár az ülésünk előtt található képernyőn is találkozhatunk Opera böngészőkkel.

A tanfolyam fő forrása egy régebbi angol nyelvű opera oldal, ahol egy elég részletes 30 napos tanfolyam keretében mutatják be az Operát. Pár szépséghiba azért van benne, mert nincs meg mind a 30 nap és az Opera 8-as szerepel benne, de itt természetesen felfrissítve és kibővítve, magyar nyelven olvashatod el. 

Tartalomjegyzék

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr71939636

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Dermes Medilase 2018.05.30. 08:45:16

Mai találós kérdés: mi látható a képen? - Belsőség

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása