Magyar Opera

BitTorrent az Operában

Többször is szó volt már itt arról, hogy a 9-es Opera támogatja a BitTorrent letöltéseket, viszont sokan nem tudják, hogy ez a kifejezés mit takar valójában. Az Opera BitTorrent kliense rendkívül egyszerű, éppen ezért egy ilyen letöltés szinte ugyanúgy jelenik meg számodra, mint bármilyen más, hagyományos letöltés. Alapjában véve semmi más dolgod nincs vele, mint kiválasztani, hogy hová akarod menteni a fájlokat, a többit elintézi az Opera a háttérben. Van viszont néhány fontos különbség a BitTorrent alapú letöltéseknél, amelyeket nem árt, ha ismersz.

Hogyan lehet kikapcsolni az Operában a BitTorrentet?

Ez a leggyakoribb kérdés a BitTorrenttel kapcsolatban. Az Opera beépített kliensének nincs sok beállítási lehetősége, így sokan inkább a jól bevált, régi BitTorrent kliensüket szeretnék továbbra is használni. Hiába böngészed át azonban az Opera beállításait, a beépített BitTorrent klienssel kapcsolatban semmit nem fogsz találni. Ennek ellenére a BitTorrent kikapcsolása egyszerű, és nincs szükség a torrent típusú letöltés állítgatására sem. Egyszerűen nyisd meg az opera:config oldalt, kattints rá a BitTorrent részre, töröld ki a pipát az Enable mellett, majd nyomd meg a Mentés gombot. Ezt a beállítást az alábbi hivatkozáson keresztül azonnal elérheted:

opera:config#BitTorrent|Enable

Ha kikapcsolod a beépített BitTorrent klienst, akkor az Opera a torrent fájlokat ugyanúgy kezeli, mint bármilyen más fájlt. Ha azt szeretnéd, hogy a torrent fájlokhoz az Opera automatikusan indítsa el az alapértelmezett klienst, akkor a Beállítások > Haladó > Letöltések alatt töröld ki a pipát Az Operához rendelt fájltípusok elrejtése előtt, majd a keresőbe írd be, hogy torrent. Válaszd ki a listában az application/x-bittorrent elemet, nyomd meg a Szerkesztés gombot, és az új ablakban válaszd ki a Megnyitás alapértelmezett alkalmazással elemet.

Hogyan működik az Opera beépített BitTorrent kliense?

A BitTorrent kliens ún. torrent fájlok letöltésekor indul el. A torrent fájl valójában egy kis méretű fájl, amelyben hivatkozások szerepelnek a letöltendő fájlokra. Egy torrent fájlban nem csak egy fájlra lehet hivatkozás, hanem akár többre fájlra is mappákkal együtt, így gyakorlatilag olyan, mintha egy csomagolt fájl lenne. Amikor egy ilyen torrent fájlra kattintasz a weben, akkor az Opera nem a torrent fájlt, hanem a benne lévő hivatkozott fájlokat tölti le az általad megadott útvonalra. Az első különbség tehát a hagyományos letöltésekkel szemben, hogy egyetlen BitTorrent letöltéssel több fájlt is letölthetsz.

Próbálj ki most egy BitTorrent letöltést. A következő hivatkozásra kattintva az Opera 9.10-et töltheted le BitTorrenten keresztül (feltéve, hogy már az Opera 9-es verzióját használod): Opera 9.10 letöltése. Miután rákattintasz a linkre, megjelenik a BitTorrent letöltés ablaka. Az alábbiakban elmagyarázzuk, hogy mi mit jelent ezen az ablakon, illetve mit lehet még a BitTorrent letöltésekkel kapcsolatban beállítani.

Az ablak felső részében egy figyelmeztetés van, ami arra vonatkozik, hogy a BitTorrent letöltés nem fejeződik be a fájl letöltésekor. Mivel a letöltők folyamatosan megosztják egymás között a letöltött részeket, ez a letöltés végén is folytatódik, vagyis az általad letöltött fájl egyes részeit mások tőled fogják letölteni (ezt nevezik seedelésnek). A feltöltést természetesen meg tudod állítani a Letöltések ablakban, de a BitTorrent etikett szerint illendő legalább annyit visszatöltened a fájlból, mint amennyit letöltöttél. Ennek előnye akkor jelentkezik, amikor még töltöd le a fájlt, ugyanis te is tudsz másoktól is tölteni, így a letöltés sebessége megsokszorozódik. A második különbség tehát a hagyományos letöltésekhez képest, hogy egy BitTorrent letöltés esetében tőled is töltenek le mások, és a letöltés befejezése után is megosztva marad a fájl, amíg el nem távolítod a letöltési listából, vagy meg nem állítod kézzel a feltöltést.

Az ablak alsó részében, a hagyományos letöltéshez hasonlóan, megadhatod az útvonalat, ahová menteni akarod a fájlt. Figyelj arra, hogy amíg a fájl meg van osztva a többieknek (vagyis még tart a feltöltés), addig nem tudod törölni vagy áthelyezni erről a helyről.

Miután elindítasz egy BitTorrent letöltést, a Letöltések ablakban valamivel több információ jelenik meg róla, mint a hagyományos letöltések esetében. Lássuk a különbségeket:

Az első különbség, hogy a legtöbb helyen (sebesség, letöltve, kapcsolatok) két adat van, mivel nem csak letöltöd a fájlt, hanem meg is osztod másokkal (vagyis feltöltöd). Az első adat mindig a letöltésre vonatkozik, a második a feltöltésre. A Kapcsolatok pont azt mutatja meg, hogy hány emberhez vagy kapcsolódva (le- és feltöltéssel egyaránt). A Seed jelenti azoknak a kapcsolatoknak a számát, ahol már a teljes fájl megtalálható, vagyis oda nem kell feltöltened semmit. A Peer azokat a kapcsolatokat jelzi, ahol még tart a letöltés, így ide valószínűleg te is besegítesz a feltöltéssel. Az Aktív le- és feltöltések azt mutatja, hogy jelenleg hány embertől töltesz le, illetve fel.

A BitTorrent letöltés indításakor lehetőséged van arra, hogy néhány beállítást megváltoztass a letöltéssel kapcsolatban. A letöltés elindítása után erre már nincs lehetőséged sajnos. A beállításokat a letöltés mappa alatt található gombbal tudod megnyitni, és az új ablakban megadhatod a le- és feltöltés maximális sebességét, valamint a letöltéshez használt portszámot. Ha nem korlátozod a letöltést, akkor az Opera automatikusan korlátozza azt a böngészés által használt sebességnek megfelelően, vagyis a legjobb az, ha nem nyúlsz ehhez a beállításhoz. A port értéke akkor fontos, ha tűzfalat használsz (ami manapság erősen ajánlott), ugyanis ezt a portot engedélyezni kell a tűzfalon, máskülönben az Opera nem lesz képes kapcsolatba lépni a letöltés többi résztvevőjével.

A BitTorrenthez kapcsolódó összes beállítást az opera:config lapon érheted el a BitTorrent rész alatt.

Mire jó a BitTorrent? Miért jobb, mint a hagyományos letöltés?

A fentiek talán bonyolultnak tűnnek elsőre, de mint az elején is említettem, nem szükséges értened a BitTorrent működését ahhoz, hogy használhasd. A torrent letöltés viszont több szempontból hatékonyabb, mint a hagyományos:

  • Normál esetben minél többen töltenek le egy fájlt egy szerverről, a letöltés annál lassabb lesz, mivel osztoznod kell a sávszélességen a többi letöltővel. Egy BitTorrent letöltés esetében ez éppen fordítva van, minél többen töltik le a fájlt, annál gyorsabb lesz a letöltés, mivel egyre több forrás áll rendelkezésedre.
  • Hagyományos letöltés esetén minél többen töltenek le egy fájlt, annál nagyobb a terhelés a szerveren. A BitTorrent esetében ahogy egyre többen lépnek be a letöltésbe, úgy csökken a szerver terhelése. Régebben többször is összeomlott az Opera szervere egy-egy új verzió kiadásakor, ez a BitTorrent használatával nem fordulhat elő.

Honnan lehet torrent fájlokat szerezni?

A BitTorrent letöltésnek alapfeltétele, hogy legyen egy torrent fájl, ami megadja az Operának, hogy milyen fájlokat kell letöltenie, és ezeket hol találhatja meg. A fájlok letöltése valójában ennek a torrent fájlnak a letöltésével kezdődik, vagyis egy ilyen torrent fájlra kell rákattintanod egy weboldalon, hogy elindítsd a letöltést. BitTorrent letöltésekhez tehát torrent fájlokat kell keresned az Interneten. Az Operában van egy beépített BitTorrent kereső, amelyet feltehetsz valamelyik eszköztárra (Eszközök > Megjelenés > Gombok > Keresés > BitTorrent), vagy a lapokhoz tartozó keresőben is kiválaszthatod a BitTorrent keresőt. A keresőhöz tartozó azonosító a "b", vagyis ha a címsorba beírod, hogy "b opera", akkor az Operára kereshetsz rá a BitTorrent keresővel.

Természetesen további, jóval népszerűbb keresők is vannak, mivel sokan használják illegális letöltésekhez is a BitTorrentet a letöltés gyorsasága miatt. Vannak még ún. tracker oldalak, ahová általában már regisztrálni kell, hogy letölthesd a torrent fájlokat. Ezeknél nem csak ajánlott, de kötelező is bizonyos százalékban megosztani a letöltött fájlokat.

Kapcsolódó linkek

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr1915051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nike · http://usite.hu/oblog/ 2007.03.10. 14:21:13

Koszonom a kapcsolodo linket! Ha nem banod, en is belinkeltem a Magyar Operat.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2007.03.10. 16:19:26

Az ötlet nem rossz, csak az a baj, hogy borzasztó lassú a letöltés. Meg aztán, amíg léteznek telepítést nem igénylő, 160kB(!)-os célprogramok, mint pl. az uTorrent ( www.utorrent.com/download.php ), addig nem dsok értelmét látom. Pedig ezen a téren kezdő vagyok.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2007.03.10. 16:32:58

Nem véletlenül kezdődik azzal a cikk, hogy hogyan kell kikapcsolni :)

opera10 · http://bartosslajos.atw.hu 2007.03.10. 16:48:04

Hát igen..és ha abból indulunk ki(ami nem feltétlenül igaz:)), hogy az operát inkább a power userek használják, akkor valoszinü, hogy nekük nemigazán vál be. Egyébként ha télleg lehetne állítgatni, akkor lehet, hogy még az utorrentröl is lemondanék(bár nem biztos, mert utorrent mellett lazán lehet játszani a gépen, operával viszont nemigen próbáltam még. Ami meg nayon gáz, hogy csak pár emberööl hajlandó tölteni és az sem biztos, hogy tud-e több travkert kezelni.

operafun 2007.03.10. 18:55:57

miert mondjatok hogy felesleges? en azzal szoktam leszedni a kis hulyesergeimet, amit a torrentspy kidob :)

smv · http://www.verse.hu 2007.03.11. 01:51:42

Pedig van értelme. Tapasztalatból tudom, hogy nem mindenki képes egy torrent kliens kezelésére. (Még akkorsem, ha csak annyi, hogy duplaklikk a .torrent -re...)

Egyszerűbb ha az ilyeneknek azt mondom, hogy Operában katt a letöltésre, és letöltődik. :D

Viszont az tuti, hogy én nem használom.

szotsaki · http://morrohun.extra.hu 2007.03.12. 16:25:12

Régebben próbáltam Opera Bittorentjét (9.0), és tényleg elismerem, hogy a kikapcsolással kell indítani a cikket...

Azóta biztosan sokat fejlődött, de akkor valami rémes volt. Két fájl töltöttem volna le, de egy 1,5 MB-os 90%-nál lecsökkent 0,009 KB-ra a sebesség, és úgy maradt vagy fél óráig. Na, akkor előkaptam Azureust és még mindig megvan :)
Egyékbént nem szoktam sokat torrentezni, szóval amúgy is ritkán használnám ezt. De ha van, akkor vagy Ktorrent vagy Azureus.

Meg ha jól emlékszem, elég siralmas eredményt produkált a visszaküldött XML dokumentumokból kiolvasott (természetesen nyilvános) adatoknál is.

Zoli · http://my.opera.com/zoligrg89 2007.03.18. 10:16:20

En ritkan hasznalom a bitorrentet.Most epp a linuxot probalom letolteni vele.Nem sokban kulonbozik a normal letoltestol.Az atlagsebesseg ugyanannyi..,de azonban a weblapok nagyon lassan toltodnek be ilyenkor.
:-( .Az egyik baratom a bitcometet ajanlotta(~5mb)..legkozelebb kiprobalom azt.

Zoli · http://my.opera.com/zoligrg89 2007.03.18. 10:22:24

mit mondtam..?most meg ketszer teszi fel a kommentet..bocs
ja,es a beallitasoknal sem jartam

Lali_ 2007.03.18. 14:12:54

A bitcometet nem önnek nem ajánlom, inkább az utorrenttet :)
Nekem is csinált ilyen 2*-ező viccet, majd törlik gondolom..

davidzoli 2007.09.25. 21:10:45

Nem tudjátok, hogy lehetne megoldani, hogy ne töltsön le minden file-t?

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2007.09.25. 21:25:31

Sehogy, ez egy ilyen egyszerű kliens.

Lali_ 2007.09.26. 19:37:23

Keress olyan torrentet, amiben csak az van, ami neked kell, persze ha megoldható, de gondolom nemnagyon..

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2007.09.26. 20:09:56

Előbb-utóbb csak belerakják...

...inkább utóbb :)

Penge™ (törölt) 2007.09.26. 22:35:25

Asszem lesz az majd Opera 12 is, mire én lecserélem rá a uTorrentemet. :D

K.zoli 2008.05.04. 15:18:42

Sziasztok!
szeretném letiltani a bittorrent kezelést. Azt irjátok nyissam meg az opera:config oldalt. Na ennek az elérési utjára lennék kíváncsi ugyanis sehol nem találom. Köszi!

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2008.05.04. 15:48:43

Egyszerűen beírod, mint egy webcímet, hogy opera:config

mspainter · http://mspainter.blog.hu 2008.09.08. 20:14:20

hmm hasznos tippek vannak itt az oldalon, mondjuk nem értem, hogy ennek a bittorentes kliensnek mi értelme van....de biztos jó én is inkább maradok az utorentnél. amúgy nemrég telepítettem az operát, csak kiváncsiságból, meg úgy vettem észre lassabb lett a MFF, és gyakran kiakadt..de itt meg mindent annyira körülményesen kel megoldani, amúgy sztem le is előzhetné a Firefoxot, ha könnyebb lenne kezelni...nem mindenki olvas utána ezeknek, nincs mkinek ennyi ideje, hogy itt állítgasson mindent.

Teddy Beer 2010.02.12. 21:27:43

halo
szoktam használni a torrentet és amíg tart nem tudok nevezni. beállítottam hogy szabályozza meg magam is korlátoztam a forgalmat de semmi se jó neki. amúgy pokoli gyorsan tölt le. felfelé már nem nagyon ezért kilövöm amint végzett. pedig a serizker, de így nem buli, mert hajt a tatár meg amugyse érek rá egész nap ezzel szórakozni. van másnak is ilyen problémája vele szóval bugzik, a net 'gagyi' kell egy kis funkció bővítés és akkor lesz jó.

Teddy Beer 2010.02.12. 21:32:43

szóval a netem gyors, csak a karakter korlát kikészít ahogy a t9 is. a torrent meg auto leállásért kiált. más nem olyan sürgető.

Teddy Beer 2010.02.12. 21:51:02

oops a kérdésemet elfelejtettem befejezni szóval ha tolod a torrentet akkor be tudsz tölteni más oldalakat, vagy úgy csinál, mintha a torrent elvenné az egész sávszélet? 100 megás nettel jön ez elő. amúgy ebben a t9ben egy Kazinczy veszett el. a szöveg harmadában kitalálja a szöveget harmadában én tanítóm meg magyarul harmadában előveszi az ufó nyelvet. XD
bocsi

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2010.02.13. 09:20:50

@Teddy Beer: én ebből most nem értettem túl sokat :) akkor most mit is szeretnél?

Teddy Beer 2010.02.13. 09:53:17

@Karbonade: torrent közben nincs net. ha befejezte a letöltést akkor egy darabig jó majd seedelés közben megint rossz lesz és nem tölt fel semmit miközben hemzsegnek a peerek. amúgy gyors kliens. a mikro csak funkcióban jobb lényegében.

Teddy Beer 2010.02.13. 18:28:19

itt senki nem használja a torrentet?

Nameless® · http://dirtywindows.hu/ 2010.02.14. 15:18:46

Az opera BitTorrentje sokkal gyorsabban tölt le dolgokat, lassú hálózaton.

Nekem mégis kivan kapcsolva, mert nem lehet kiválasztani a fájlokat, mit szedjen és mit ne. ha van rá mód akkor szívesen vissza kapcsolom.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2010.02.26. 16:47:50

@Namelesske: Sajnos erre nincs mód, legalábbis jelenleg.

Ambavir 2010.07.26. 10:10:26

Sziasztok. A bit torrent- gomb (eszközök-stb) beállításnál kér útvonalat. ( http.... ). Nem sikerül a helyeset beírnom. Kérném szépen. Köszönöm
süti beállítások módosítása