Magyar Opera

Újdonságok az Operától! (b10093)

Nicsak, még egy előzetes! Alig érkezett meg a szokásos pénteki build, máris újabb bejegyzést olvashatunk a Desktop Team honlapján. Az összeállítás száma egyetlen egyet lépett előre, de micsoda változást jelent!

Már megszokhattuk, hogy a böngészőknél az Opera a nagy innovátor, ha új funkciókról van szó, és ez a tulajdonság már a kezdetektől a sajátja. Azonban a háttérben olyan fejlesztések is zajlanak, amelyek eredményével a felhasználó csak később és áttételesen szembesül. A webes szabványokról van szó, amik alapvetően határozzák meg a mai internetet. Egyre újabb szabványok születnek, amelyek folyamatosan tágítják a webfejlesztők lehetőségeit, és növelik a "felhasználói élményt". Az alap HTML mellett megjelent a CSS (mellesleg egyik kifejlesztője az Opera alkalmazottja), majd annak 2. és 3. verziója is. Ezek támogatásában az Opera kiváltképp jeleskedik, hiszen övé az egyik legteljesebb implementáció.

Ezen kívül itt van a ma már igen komoly szerepet betöltő ECMAScript (JavaScript) is, nem is beszélve a mindenféle "apróbb", ámde nagyon hasznos kiegészítésről, melyeket az Opera általában az elsők között implementál. A legutóbbiak közül érdemes lehet kiemelni az animált PNG-t (először az Opera 9523-as buildjében jelent meg a támogatása, 2007 szeptemberében), illetve a MathML leírónyelvet (9656-os build, 2007 november).

A fejlődés persze azóta sem állt meg, az Opera pedig továbbra is vezető szerepet kíván ebben betölteni. Ennek jeleként többek közt megjelent a videótámogatás a HTML5 részeként. Első ízben egy külön tesztelőzetest tettek közzé 2007 tavaszán. Jó fél évvel később megjelent egy újabb, ami már nem csak az OGG videókkal bánt el, hanem az SVG videóval is. Az akkori build egyik fő problémája az volt, hogy csak Windows alá tették elérhetővé. Ez már a múlt, hiszen a mostani, 10093-as előzetes már minden nagyobb operációs rendszerre elérhető!

Tovább...

Telepítő és ami mögötte van (b10092)

Péntek lévén újabb előzetest érhetünk el az Opera szervereiről, annak ellenére, hogy a nyári szabadságolások szezonját éljük. Ebben az uborkaszezonban jól jön némi extra fejlesztői információ is, amit a Desktop Team honlapján időről-időre meg szoktak osztani velünk. A mai "tanmese" témája kedvenc előzeteseink születéseinek története, azaz a telepítők elkészítésének folyamata.

Az Operát C++ nyelven írják, értelemszerűen szöveges forráskód formájában. A rengeteg funkció egyben rengeteg különféle forrásfájlt jelent, amelyek számos fejlesztőcsoport munkájának eredményei. A kész szoftver is ezekből a töredékekből készül, ami az általunk látott végeredmény - a telepített program - szempontjából kritikus folyamat. Különösen fontos szerep hárul rá az Opera esetében, hiszen - noha alapvetően megegyeznek - számos operációs rendszeren (pl. Windows, Unix, Macintosh) és architektúrán (pl. Wii, Archos, Windows Mobile) kell jól teljesítenie.

Tovább...

Opera Mobile 9.5 beta

Ma megjelent az Opera Mobile legújabb változatának a beta verziója. Egyébként kizárólag azért kapta a 9.5-ös sorszámot, mert ugyanaz a motor hajtja, mint az asztali 9.5-ös verziót, így osztoztak a verziószámon. Tudni kell még, hogy az Opera Mobile egy sokkal komolyabb és nagyobb tudású böngésző, mint az Opera Mini (ezért aztán nem is fut minden telefonon). Egyelőre csak az érintőképernyős Windows Mobile készülékeken érhető el, de nemsokára lesz (ismét) Symbian támogatás is. De lássuk, mit tud az új beta.

Először is, eléggé megváltozott a megjelenése. Az új verzió, az Opera Minihez hasonlóan egy áttekintő módban indul, így könnyű átnézni a weblapot, majd a megfelelő helyre benagyítani. Egyszerűbb lett a navigáció a weblapon belül, és a Minihez hasonlóan kombinálták a görgetést és a nagyítást. Maga a program és a lapok betöltése is sokkal gyorsabb, mint korábban, ezzel az új Opera Mobile már köröket ver a mobil Explorerre.

Ugyancsak a Miniből ismert funkció a lapok és a képek mentése, így a weben talált képeket pillanatok alatt el lehet küldeni MMS-ben, vagy a lementett lapokat később meg lehet nézni internetkapcsolat nélkül is. A 9.5-ös motornak köszönhetően jobban támogatja a szabványokat, mint az előző verzió.

Az egyik legnagyobb újdonság viszont a webfejlesztőket érinti, mivel a Dragonfly segítségével már lehet távolról, az asztali gépről debugolni a mobil tartalmakat. Ehhez először be kell kapcsolni a remote debug opciót a Dragonfly-ban, majd az Opera Mobile-ban be kell írni webcímként, hogy opera:debug, a megjelenő lapon meg kell adni a Dragonfly-os gép IP címét, majd a Connect gombbal összekapcsolni őket.

Tovább...

Most már a Gmail is Opera-barát

Valami változóban van a Gmail háza táján, mert a napokban többen is jelezték (köszi, balazsm!), hogy egyre "jobban" működik Opera alatt: először csak magától átállt az új verzióra (amelyben már jobb a szerkesztő), eddig ehhez trükközni kellett. Ma pedig megjelent a betöltési csík is, mint Firefox alatt, ráadásul működnek a színes címkék is. Ti mit tapasztaltatok?

Az új Gmail OperábanAz új Gmail Operában

Reméljük, hogy ezt a jó szokást hamarosan átveszik a többi projektjükben is (a Google Docsra például ráférne egy kis barátkozás az Operával).

Frissítés: mielőtt kipróbálod a Gmailt, nyisd meg a Súgó > Frissítések keresése pontot, ami automatikusan frissíti a kapcsolódó browser.js fájlt.

Tanulj webfejlesztést az Operától, magyarul

Nemrég adtunk hírt arról, hogy az Opera egy ingyenes cikksorozatot készített, amely felöleli a webfejlesztés szinte minden részletét, ráadásul olvasmányos és rendkívül hasznos formában. Már akkor eldöntöttem, hogy ebben segítenem kell nekik, úgyhogy neki is álltam a fordításnak. Mivel a téma már eléggé túlmutat ennek a blognak a keretein, így indítottam egy másik blogot (Webes szabványok), ahová a fordításokat fogom tenni. Persze a CC lincenc értelmében ezeket bárhová át lehet majd másolni, úgyhogy semmi akadálya, hogy más oldalakra vagy gyűjteményekbe is átkerüljön (persze forrásmegjelöléssel).

Ha csatlakozni szeretnél a fordításhoz, küld egy emailt (kattints fent a nevemre), és felveszlek téged is szerkesztőnek. Válassz magadnak egy szimpatikus cikket az Opera oldaláról, és már fordíthatsz is. Publikálás előtt még átolvasom, és megpróbálom majd közös nyelvezetre hozni a cikkeket, úgyhogy nem az sem gond, ha nem tökéletes mindenütt a fordításod (az enyém sem az). Egyébként reményeim szerint heti egy-két új fordításra számíthattok az új oldalon.

Ha hibát, elírást találsz a jelenlegi fordításokban, cikkekben, azt kérlek itt jelezd!

Akár már el is kezdheted az olvasást: Webes szabványok

süti beállítások módosítása